Νέες εκδόσεις και η επιλογή είναι πάντα δύσκολη. Διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε έξι βιβλία με εξαιρετικό ενδιαφέρον και σας ευχόμαστε έναν νέο γόνιμο αναγνωστικό μήνα.

1)«Ο δόκτωρ Ψ ανάμεσα στους άλλους», Σωτήρης Παστάκας, εκδόσεις Κέδρος

Εκατόν εξήντα εννέα διηγήματα υπογράφει στη συλλογή αυτή ο ψυχίατρος Σωτήρης Παστάκας που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.
Πρόκειται για μικρές, ευσύνοπτες ιστορίες προσωπικών ενδοσκοπήσεων που γίνονται η αφορμή για ένα ταξίδι στις πνευματικές αναζητήσεις και διαδρομές που θα τον οδηγήσουν να δει τον ίδιο του τον εαυτό μέσα από τα μάτια των άλλων.
Ένας ψυχίατρος που προτιμά να ζει στη μόνωση, μακριά από τους άλλους, τους οποίους παρατηρεί και αξιολογεί τη συμπεριφορά τους. Γράφει ποιήματα, βρίσκει καλύτερη τη συντροφιά περιθωριακών τύπων και καλλιτεχνών και παρατηρώντας τους καταγράφει τη σχέση τους με την απώλεια, τη φιλία, την αγάπη, τον εθισμό και το αλκοόλ αλλά και τον χρόνο. Και καταλήγει μέσα από την παρατήρηση αυτή να εντοπίσει το προσωπικό του μονοπάτι προς την αυτογνωσία και τον αυτοσεβασμό.

2)«Μυστικές ιστορίες», Ελένη Τσαμαδού,
Εκδόσεις Ψυχογιός

Διαβάσαμε το νέο και τόσο διαφορετικό βιβλίο της Ελένης Τσαμαδού, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
Τι κοινό συνδέει μεγάλες μορφές της τέχνης, των γραμμάτων και της Ιστορίας;
Η Ελένη Τσαμαδού γράφει μικρές ιστορίες γεμάτες μυστήριο. Κι ενώ φαινομενικά ο αναγνώστης νομίζει ότι θα διαβάσει ένα έργο στο οποίο πρωταγωνιστούν αυτές οι μορφές στην ουσία θα καταλάβει ότι πραγματική πρωταγωνίστρια του βιβλίου της είναι η γάτα. Για την ακρίβεια οι γάτες. Παιχνιδιάρες ή ραδιούργες, πονηρές ή ναζιάρες οι γάτες γίνονται η αφορμή για ένα απολαυστικό αναγνωστικό ταξίδι που συνδέει παλαιότερες εποχές με τη σημερινή. Και παράλληλα ο αναγνώστης μαθαίνει ιστορικές λεπτομέρειες που μοιάζουν να είναι άνευ ουσίας στην πραγματικότητα όμως έχουν σημασία γιατί αναδεικνύουν τη μικρή Ιστορία εντός της μεγάλης.
Ιστορική εμβρίθεια και μυθοπλασία εμπλέκονται σε ένα απολαυστικό παιχνίδι και αυτό που αναφαίνεται είναι η αγάπη γι’ αυτό το ιδιαίτερα αγαπητό ζώο.

3)«Στο σκοτάδι κράτα με», Απόλλων Σκαμπαβίας, Εκδόσεις Κάκτος

Δυο αδέλφια, ο Αλέξανδρος και ο Κωνσταντίνος και μια αλήθεια κρυμμένη στο παρελθόν που έρχεται να ανατρέψει τα πάντα. Ύστερα από την ανάγνωση του βιβλίου που έχει γράψει ο πατέρας του, ο οποίος υπήρξε ψυχίατρος ο Αλέξανδρος θα δει τη ζωή του να αλλάζει.
Τι κρύβεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου; Υπάρχει πράγματι μια συνωμοσία ή τίποτα από όλα όσα νιώθει ο Αλέξανδρος δε συμβαίνουν πραγματικά αλλά βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας του;
Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα, πρωτοπρόσωπης αφήγησης, που πραγματεύεται τον τρόπο που ένας άνθρωπος σχοινοβατεί ανάμεσα στην αλήθεια και στη φαντασίωση, την παράνοια και τη σύνεση, τη θυσία και την εξιλέωση, γραμμένο με έναν ευρηματικό τρόπο.

4)«Το σπίτι στα βράχια» Καλή Δοξιάδη
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια ιστορία μόνο είναι ο υπέρτιτλος μιας τριλογίας η οποία ξεκινάει με το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τον τίτλο «Το σπίτι στα βράχια».
Η συγγραφέας αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας που θα περάσει από την Κέρκυρα στην Κωνσταντινούπολη, στη Χίο και στην Αλεξάνδρεια. Μια ιστορία που μπλέκεται γύρω από ένα μυστικό.
Μια δημοσιογράφος η Ανθή Βελισσάρη επιστρέφει στην πατρίδα της, στην Κέρκυρα ύστερα από μια μακρά απουσία που ξεκίνησε το 1949 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Με την επιστροφή της θα αναζητήσει τα αίτια και τα αιτιατά των γεγονότων εκείνων που σημάδεψαν τη ζωή της και μαζί την πορεία μιας ολόκληρης χώρας.
Ένα αξιόλογο βιβλίο πρωτοπρόσωπης αφήγησης ,με αναδρομές στο παρελθόν, ένα βιβλίο δυνατής πλοκής με ήρωες μιας μεγαλοαστικής οικογένειας και των σχέσεων τους, ένα βιβλίο μυστηρίου, κοινωνικοπολιτικό, που θα ικανοποιήσει τους απαιτητικούς αναγνώστες.

5)«Κλειδί δεκαεπτά»,Marc Raabe,
μετάφραση Όλγα Γκαρτζονίκα, εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος το βιβλίο «Κλειδί Δεκαεπτά» του Γερμανού συγγραφέα Marc Raabe, και είναι το πρώτο βιβλίο μιας σειράς θρίλερ με τον υπαστυνόμο Τομ Μπάμπιλον.
Διευθυντής και μέτοχος μιας εταιρείας παραγωγής τηλεοπτικών και οπτικοακουστικών έργων ο Marc Raabe ξεκινά μια σειρά βιβλίων μυστηρίου και θρίλερ με κεντρικό ήρωα τον υπαστυνόμο Τομ Μπάμπιλον.
Η ιερέας Δρ. Μπριγκίτε Ρις βρίσκεται βασανισμένη και κρεμασμένη από τον τρούλο του ναού. Στο λαιμό της κρέμεται ένα κλειδί.
Ο υπαστυνόμος θα συγκλονιστεί καθώς πριν από χρόνια η αδελφή του είχε εξαφανιστεί μαζί με το κλειδί αυτό.
Ένα ανελέητο κυνηγητό ξεκινά για τον υπαστυνόμο και τη συνεργάτιδά του, την ψυχολόγο Σίτα Γιόχανς. Ο δολοφόνος είναι ανελέητος και τα στοιχεία που σταδιακά έρχονται στο φως κλονίζουν, όταν αποκαλύπτονται κρυμμένα και ένοχα μυστικά.
Το βιβλίο είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για τους λάτρεις του είδους και έχει γνωρίσει ήδη επιτυχία στο εξωτερικό ενώ έχει μεταφραστεί έως τώρα σε πολλές γλώσσες.

6)«Δαντελένιο Μαντίλι», Μεταξία Παπαποστόλου
εκδόσεις Πηγή

Μια οικογενειακή σάγκα με κεντρικές ηρωίδες τρεις γυναίκες.
Σπονδυλωτά ενώνονται οι ιστορίες των τριών αυτών γενεών της ίδιας οικογένειας, αρχής γενομένης από τη Ζωή Κρεββατά, η οποία ζει στον Μυστρά λίγο πριν την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821.
Στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα θα δούμε την κόρη της, παντρεμένη με τον ποιητή Παναγιώτη Σούτσο, στην Αθήνα, ενώ η Ασπασία, εγγονή της Ζωής και κόρη της Φλωρεντίας στη Ζάκυνθο βρίσκεται στις παραμονές του γάμου της με τον κόντε Ιωάννη Μελισσηνό.
Όταν η Ζωή αρχίσει να της αφηγείται την ιστορία τη δική της και της κόρης της και της χαρίσει το δαντελένιο μαντίλι, οικογενειακό κειμήλιο, που θα φορέσει ως πέπλο στον γάμο της, θα της δείξει ταυτόχρονα τον δρόμο προς τη γνώση όχι μόνο της ιστορίας της οικογένειάς της αλλά και της Ιστορίας της χώρας, περνώντας μέσα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που συντάραξαν τον 19ο αιώνα.