Μαρία Γεωργίου Γκόσμα Εκδόσεις Αρμός 2023 σελ.254-Γράφει: Ο Κώστας Τραχανάς


Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να μάθουμε και να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτά που τολμά να μας πει, μέσα από το βιβλίο της η μαία Μαρία Γκόσμα.
Να εφαρμόζουμε ολιστική αντιμετώπιση στην -χαμηλού κινδύνου-σύλληψη, στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό, στην λοχεία, στον θηλασμό. Να εκπαιδεύουμε τους υποψηφίους γονείς να εμβαθύνουν στην πνευματική τους ανάπτυξη, να αναπτύξουν όλες εκείνες τις δεξιότητες (παρατήρηση, υπομονή, διαίσθηση) που θα τους βοηθήσουν να γίνουν συνειδητοί γονείς. Γιατί «η δημιουργία της ζωής, η διαιώνιση του είδους, η ενσάρκωση της ψυχής, η καμπύλωση του χώρου (πύκνωση της ενέργειας) ως προς τον χρόνο πέραν κάποιου ορίου είναι η πιο ισχυρή δύναμη στο Σύμπαν» (Μάνος Δανέζης).
Η δημιουργία του ανθρώπου όπως άλλωστε και όλου του κόσμου αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα, αφού ο άνθρωπος κάθε εποχής επιθυμεί να γνωρίζει την προέλευση την σύσταση και την θέση του μέσα στο σύνολο της Δημιουργίας. Ποιος και πότε δημιούργησε την Ζωή;
Το σώμα της γυναίκας που ετοιμάζεται να συλλάβει έχει επιλεγεί σαν ένα κανάλι για να εκφράσει την θεότητα σε υλική μορφή. Πνεύμα και ύλη ενώνονται για να εκδηλωθεί η νέα Ζωή. Η «συνειδητή σύλληψη» είναι μια ολιστική διαδρομή προετοιμασίας του σώματος του μυαλού και του πνεύματος, του τρόπου ζωής, της σχέσης του ζευγαριού. Γι΄ αυτό, όταν οι άνθρωποι ετοιμάζονται να γίνουν «συνειδητοί γονείς», νιώθουν την ανάγκη να προετοιμαστούν για να βιώσουν την περίοδο της εγκυμοσύνης, να συνεργαστούν με το παιδί τους κατά τη διάρκεια της κυοφορίας και της γέννησής του και να αναλάβουν την γονική μέριμνα με υπευθυνότητα.
Το έμβρυο «νιώθει», από την πρώτη στιγμή της συνένωσης του σπερματοζωαρίου και του ωαρίου των φυσικών γεννητόρων του. «Μέσα στη μήτρα διαμορφώνεται η συνείδησή του» λέει ο Νευροψυχίατρος Α.Καυκαλίδης.


Το υπέροχο ταξίδι της εγκυμοσύνης, του τοκετού, της λοχείας και του θηλασμού είναι μοναδικές ανθρώπινες εμπειρίες που δεν συγκρίνονται με καμία άλλη. Περιλαμβάνει την δημιουργία ενός νέου ανθρώπου μέσα από μια εσωτερική διαδικασία, η οποία μπορεί να μεταμορφώσει όχι μόνο το σώμα της γυναίκας αλλά και την κατανόηση και την αξιολόγηση του εαυτού της και του περιβάλλοντός της. Όμως, αναπόφευκτα προκύπτει το ερώτημα: Εάν η γέννηση είναι μία τόσο φυσική και υπέροχη διαδικασία τότε γιατί εμείς τα «ανακατεύουμε» και δεν τα αφήνουμε στην φυσική τους εξέλιξη;
Η γνώση, για το πώς θα γεννήσει κάθε γυναίκα, γεννιέται μέσα της. Αυτό που χρειάζεται είναι να την ενθαρρύνουμε, να την υποστηρίζουμε να πιστέψει και να εμπιστευτεί αυτή την εσωτερική γνώση. Η ιερή φύση της γέννησης ζητά από την γυναίκα να «θυμηθεί» την φυσική της σοφία, για να μπορέσει να έχει μία Συνειδητή γέννηση. Να γεννά η ίδια τα παιδιά της και να μην την… ξεγεννούν. Να γίνει η γυναίκα «δημιουργός» των παιδιών, της μεγαλύτερης ελπίδας του είδους μας. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι αυτό που συμβαίνει στους περισσότερους τοκετούς στον δυτικό κόσμο, ειδικά με τις σημερινές μαιευτικές πρακτικές που πρωτοστατούν, απέχει κατά πολύ από τον φυσικό τοκετό, αλλά γι΄ αυτό χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα.


Πιστεύουμε το βιβλίο «Δημιουργίας Ζωής» της Μαρίας Γκόσμα, να το μελετήσουν πολύ καλά οι νέοι (αγόρια και κορίτσια), τα ζευγάρια (οι μελλοντικοί γονείς), αλλά και οι μαίες /μαιευτές, οι ιατροί και οι εκπαιδευτικοί εάν πραγματικά θέλουμε να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στην φυσική πορεία της σύλληψης, της εγκυμοσύνης, του τοκετού και στις εσωτερικές δυνάμεις της μητέρας και του παιδιού.
Διαβάστε το.


Η Μαρία Γεωργίου Γκόσμα είναι Μαία που ασκεί τον φυσικό τοκετό και τον τοκετό στο σπίτι, και πιστοποιημένη Θεραπεύτρια της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, ειδικευμένη στον βελονισμό και στα βότανα. Τέλειωσε την Μαιευτική Αθηνών και, επί έναν χρόνο, έκανε την πρακτική της εξάσκηση και πολλούς φυσικούς τοκετούς, στο Μαιευτικό τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου. Επί τέσσερα χρόνια εργάστηκε στο Αγροτικό Ιατρείο Μαντουδίου Ευβοίας, παρακολουθώντας εγκύους και ασκώντας τον φυσικό τοκετό στο σπίτι.
Συμμετείχε, ενεργά, στην δημιουργία και την οργάνωση του Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού στο ΙΚΑ Λάρισας, όπου και εργάστηκε επί δέκα χρόνια και –στην συνέχεια– στην Αθήνα, ενώ –συγχρόνως– παρακολουθούσε σειρά σχετικών σεμιναρίων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Επί πέντε χρόνια εκπαιδεύτηκε κοντά στον αείμνηστο καθηγητή Κώστα Φωτεινό. Σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας, σε θέματα ανθρωπίνων σχέσεων, επικοινωνίας ζευγαριών και σχολής γονέων. Σπούδασε στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, επί πέντε χρόνια, τον βελονισμό, τα κινέζικα βότανα και την διατροφή, τα οποία ασκεί μέχρι σήμερα. Στην ίδια Ακαδημία δίδαξε, επί δέκα τρία χρόνια, με θέμα: «Η Γυναικεία Φύση – Γονιμότητα, Εγκυμοσύνη, Τοκετός, Θηλασμός».
Στο τηλεοπτικό κανάλι Blue Sky παρουσίασε σειρά εκπομπών, με θέμα: «Γονιμότητα, Εγκυμοσύνη, Φυσικός τοκετός». Έδωσε και συνεχίζει να δίνει ενημερωτικές ομιλίες και μαθήματα σε κοινωφελείς συλλόγους. Και να γράφει άρθρα σε περιοδικά, με αντίστοιχα θέματα. Είναι μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών/Μαιευτών Αθηνών και μέλος της Ομάδας «Εθελοντική Μαιευτική». Μέχρι σήμερα, παραδίδει μαθήματα προετοιμασίας ζευγαριών για φυσικό τοκετό και τοκετό στο σπίτι, και εφαρμόζει θεραπείες βελονισμού και κινέζικων βοτάνων. Έχει δύο κόρες, την Έφη και την Σεμίνα.