Για το Books ‘n’ more.. https://booksnmorepromotion.blogspot.com

Τυχαία συναντιούνται οι άνθρωποι στη ζωή; Τυχαία ερωτεύονται; Τι είναι αυτό που κινεί τα νήματα και οδηγεί τα βήματά μας; Η Νίκη και ο Ντεμίρ θα ζήσουν έναν συγκλονιστικό μα σύντομο έρωτα. Εκείνος θα εξαφανιστεί από τη ζωή της κι εκείνη θα μείνει πίσω να τον σκέφτεται και να αναρωτιέται γιατί την πρόδωσε. Η αλήθεια όμως είναι πάντα πολύ διαφορετική από αυτή που τα μάτια και η καρδιά μας μπορούν να καταλάβουν. Το κυνήγι ενός αμύθητου θησαυρού, μια παλιά προφητεία, ένα μοναστήρι, θα παίξουν απρόσμενο ρόλο στις ζωές τους. Η απληστία φέρνει μόνο καταστροφή και θάνατο. Μπορεί άραγε η αγάπη ν’ αλλάξει τη ροή των γεγονότων;

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Σύντομο Βιογραφικό
Η Ιουλία Ιωάννου γεννήθηκε στο Ελαιόφυτο Αγρινίου. Σπούδασε Οπτικός και για αρκετά χρόνια εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Αργότερα, ασχολήθηκε με τη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις.
Από μικρή ηλικία έγραφε σκέψεις και διηγήματα και το 2015 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Λιβάνη το πρώτο της βιβλίο με τίτλο: «Έτσι ξαφνικά έγιναν όλα». Ακολούθησε το 2016 το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο: «Απώλειες». Το 2017 οι εκδόσεις Πνοή, εκδίδουν το τρίτο της βιβλίο με τίτλο «Ασημένια μάτια».
Η αγάπη της για το Βιβλίο την έκανε να δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.vivlio-life.gr, το 2009. Πρόκειται για μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στον πολιτισμό και στην προώθηση του βιβλίου. Η ύλη της περιλαμβάνει βιβλιοκριτική, συνεντεύξεις, ενημέρωση επερχόμενων εκδηλώσεων και παρουσίαση νέων εκδόσεων και δημιουργών από τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας.
Στο web radio φιλοξενείται η ραδιοφωνική εκπομπή της, με τίτλο: «Ξεφυλλίζοντας στον αέρα», στην οποία φιλοξενεί συγγραφείς και συνομιλεί ζωντανά μαζί τους για τα βιβλία τους.
Είναι παντρεμένη με τον αθλητικογράφο Χρήστο Στούμπο και έχει τρία παιδιά.

1. Πείτε μας πώς αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο σας;

Τα «Ασημένια μάτια» είναι το τρίτο μου μυθιστόρημα, καθώς είχαν προηγηθεί το «Έτσι ξαφνικά έγιναν όλα» και οι «Απώλειες». Κάθε ένα από αυτά προέκυψε ύστερα από ένα γεγονός που πυροδότησε την εσωτερική ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των θεμάτων που πραγματεύονται. Στο συγκεκριμένο λοιπόν, ήθελα να αναδείξω το πώς η πραγματικότητα μπορεί να μπλεχτεί με το μύθο και τις ιστορίες που από παιδί άκουγα να διηγούνται γύρω μου, για κρυμμένους θησαυρούς μέσα στα βουνά, για τη δομή της οικογένειας στις απομακρυσμένες περιοχές που δεν είχαν τη δυνατότητα να θρέψουν τα παιδιά τους και εύκολα τα έδιωχναν μακριά τους είτε σε ιδρύματα είτε σε ένα γάμο με προξενιό, προκειμένου να τα φέρνουν βόλτα. Αλλά και ο έρωτας παίζει σημαντικό ρόλο στα βιβλία μου, είναι η κινητήριος δύναμη, ο μοχλός που γυρίζει τη ρόδα της ζωής και σμίγει εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους.

2. Μέσα από το βιβλίο σας θέλετε να στείλετε κάποια μηνύματα;

Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Τα μηνύματα ανθρωπιάς, αγάπης, διεκδίκησης όσων επιθυμούμε στη ζωή είναι κάτι που ούτως ή άλλως το πράττω και στην καθημερινή μου ζωή. Ένα βιβλίο έχει εντελώς διαφορετικούς αποδέκτες, οπότε ο κάθε ένας θα κρατήσει από μια ιστορία αυτό ακριβώς που θα τον εκφράσει περισσότερο.

3. Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού μέχρι τώρα;

Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να μου γράφουν άνθρωποι άγνωστοι ότι τους άγγιξαν οι ιστορίες μου, ότι είδαν πολλά από τα γεγονότα της δικής τους ζωής μέσα σε αυτά. Και είμαι πολύ χαρούμενη που η αγάπη των αναγνωστών και τα θετικά σχόλιά τους μου δίνουν δύναμη να προχωράω παρακάτω.

4. Ποιο είναι το συναίσθημα ενός συγγραφέα που πιάνει πρώτη φορά το βιβλίο του στα χέρια του;

Είναι ανεπανάληπτη, συγκλονιστική στιγμή! Είναι μία ακόμα γέννα για τη μάνα, ένα ακόμη παιδί! Κρατάς στα χέρια σου κάτι που είχες ως ιδέα και μόνο στο μυαλό σου και βλέπεις αυτή την ιδέα να υλοποιείται και κάθε φορά είναι σαν την πρώτη φορά…

5. Πόσο ταυτίζεστε με την ηρωίδα- ήρωα του βιβλίου;

Συνήθως αρκετοί από τους ήρωές μου έχουν στοιχεία του χαρακτήρα μου, σκέψεις δικές μου, συναισθήματα. Είναι θεωρώ αναπόφευκτο αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι «φωτογραφίζεις» και τον εαυτό σου μέσα από τους χαρακτήρες που δημιουργείς. Απλά τους δανείζεις κάποια στοιχεία σου, όχι απαραίτητα καλά, ίσως και κάποια απωθημένα και γιατί όχι, γίνεσαι εσύ ο ίδιος όσο κακός θα ήθελες και δεν μπορείς να γίνεις στην πραγματική ζωή.

6. Όταν ήσασταν μικρή πώς φανταζόσασταν τον εαυτό σας;

Όταν ήμουν μικρή θυμάμαι να διαβάζω σε κάθε ευκαιρία εξωσχολικά βιβλία και μεγαλώνοντας να λέω σε φίλους ότι εγώ μια μέρα θα γράψω ένα βιβλίο! Τελικά κατάφερα πάρα πολλά από όσα φανταζόμουν ότι θα έκανα, δημιούργησα μια πολύ ωραία οικογένεια, έχω τρία λατρεμένα παιδιά και ένα σύζυγο-συνοδοιπόρο-σύντροφο και μέχρι στιγμής και τρία βιβλία που κυκλοφορούν ενώ ακολουθούν και άλλα… δεν έχω παράπονο!

7. Είστε ευαίσθητη;

Πάντα ήμουν ευαίσθητη, διαπιστώνω όμως πως όσο μεγαλώνω γίνομαι ακόμη περισσότερο!

8. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;

Το να πάθει κάτι κάποιο αγαπημένο μου πρόσωπο ή να χρειαστεί να υποφέρει για μένα αν με χάσει πρόωρα… βλέπετε τα έχω βιώσει και τα δύο σε μικρή ηλικία.

9. Ποιά μουσική σας αρέσει;

Ελληνική κυρίως έντεχνα και επιλεγμένα ξένα συγκροτήματα, ανάλογα με τη διάθεση.

10. Τι όνειρα έχετε για το μέλλον;

Να έχω εγώ και οι άνθρωποι που αγαπώ υγεία και να πραγματοποιήσω όσα δεν πρόλαβα μέχρι τώρα, κυρίως να ταξιδέψω.

11. Τι σας στεναχωρεί;

Η υποκρισία και το ψέμα.

12. Πείτε μας τρία χαρακτηριστικά σας.

Επίμονη μέχρι να πραγματοποιήσω αυτό που θέλω, ειλικρινής, δεν υπάρχει περίπτωση να υποσχεθώ κάτι και να μην το κάνω και τολμηρή αν πιστεύω σε μια ιδέα.

13.Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το βιβλίο σας;

Σε όλα τα βιβλιοπωλεία και διαδικτυακά.

14 .Ετοιμάζετε κάτι άλλο τώρα;

Το τέταρτο μυθιστόρημά μου είναι έτοιμο, απλά δεν γνωρίζω πότε θα εκδοθεί και ήδη δουλεύω πάνω στην πέμπτη ιστορία μου.

15. Πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή;

Έγραφα για μένα μικρές ιστορίες, ήταν ένας τρόπος έκφρασης, ανακούφισης μπορώ να πω. Το να αποφασίσω να γράψω μυθιστόρημα προέκυψε μετά από προτροπή φίλης μου που πίστεψε ότι έπρεπε να δοκιμάσω τις δυνατότητές μου. Και δεν το μετάνιωσα στιγμή.

16. Πόσα βιβλία έχετε γράψει και ποιά είναι αυτά;

Το πρώτο μου βιβλίο εκδόθηκε το 2015 με τίτλο «Έτσι ξαφνικά έγιναν όλα» από τις εκδόσεις Λιβάνη και το δεύτερο το 2016 με τίτλο «Απώλειες» πάλι από τις εκδόσεις Λιβάνη. Το τρίτο είναι τα «Ασημένια μάτια» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2017 από τις εκδόσεις Πνοή.

17. Τι αγαπήσατε περισσότερο στο τελευταίο βιβλίο σας;

Αγάπησα πολύ τους βασικούς ήρωές μου, τη Νίκη και τον Ντεμίρ, θαύμασα το μεγαλείο της αγάπης τους και τον αγώνα του ήρωά μου προκειμένου να προστατέψει την αγαπημένη του.

18. Οταν τελειώσατε το βιβλίο σας ποιός/ά το διάβασε πρώτος;

Τα διαβάζω εγώ στο σύζυγό μου, είναι πολύ αυστηρός κριτής (!) και δύο φίλες μου των οποίων η άποψη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, τις αγαπώ και τις σέβομαι και φυσικά συζητάμε τις επισημάνσεις τους.

19. Ποιές αντιδράσεις είχαν η οικογένειά σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν έμαθαν ότι θα εκδώσετε το βιβλίο σας;

Χάρηκαν πάρα πολύ, τα παιδιά μου ένιωσαν περηφάνια για τη μαμά τους και η ευρύτερη οικογένεια και οι φίλοι μου εξέφρασαν το θαυμασμό τους. Αρκετοί ήταν αυτοί που μου είπαν ότι το περίμεναν, καθώς γνώριζαν τη λατρεία που έχω για τα βιβλία.

20. Πώς αντιμετωπίζετε γενικά τις κριτικές, είτε θετικές είτε αρνητικές;

Σαφώς και οι θετικές κριτικές-απόψεις των αναγνωστών σου δίνουν δύναμη, ευχαρίστηση και κουράγιο να συνεχίσεις. Όσον αφορά μια αρνητική κριτική, θα σταθώ σε κάποιον που θα μου πει τι δεν του άρεσε σε αυτό που διάβασε, γιατί με ενδιαφέρει να γίνομαι καλύτερη και όχι αν εκφράσει μόνο μια κακεντρεχή άποψη χωρίς να την τεκμηριώνει. Από την άλλη, δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους.

21. Τι προσφέρει το βιβλίο σας στον αναγνώστη;

Ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, ένα ταξίδι σε μια ιστορία που θα τον γοητεύσει θέλω να πιστεύω. Και συναισθήματα… πολλά συναισθήματα!

22. Όταν γράφατε γνωρίζατε από πριν την ιστορία ή είχατε κατεύθυνση από τους ήρωες σας;

Μέχρι στιγμής και στα τρία βιβλία μου άρχιζα την ιστορία χωρίς να γνωρίζω την εξέλιξη, άφηνα να με οδηγήσει η ίδια η υπόθεση και οι ήρωες.

23. Το τέλος το ορίζετε εσείς ή ο ήρωας σας;

Από κοινού θα έλεγα, πάμε χέρι με χέρι.

24. Από τι εμπνέεστε;

Αποθηκεύω στο μυαλό μου ό,τι μου προκαλεί εντύπωση, μια ιστορία που άκουσα, ένα πρόσωπο που μου έκανε εντύπωση, ένα τοπίο… δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, τα πάντα μπορεί να αποτελέσουν έμπνευση.

25. Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;

Είναι τόσα πολλά… με εκφράζει όμως τη δεδομένη στιγμή να σας πω το «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα, θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα».

26. Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη παιδική σας ανάμνηση;

Το Πάσχα στο χωριό όπου μαζεύονταν όλοι οι συγγενείς και τα μεγαλύτερα αδέλφια μου. Το περίμενα πώς και πώς!

27. Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

Αναμφίβολα, η γέννηση των παιδιών μου!

28. Γίνατε αυτό που ονειρευόσασταν να γίνετε;

Ναι, κυρίως έγινα ευτυχισμένη μέσα από την οικογένεια που δημιούργησα.

29. Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίσατε στη συγγραφή; Ή μετά τη συγγραφή;

Δεν είναι καθόλου εύκολος ο χώρος των εκδόσεων. Μόνο στην πορεία αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα. Το σημαντικό είναι να ξεπερνάς τα εμπόδια και να προχωράς χωρίς να σε πτοούν οι δυσκολίες…

30. Καριέρα ή οικογένεια; Τι από τα δυο επιλέγετε;

Όταν θέλεις να κάνεις οικογένεια βρίσκεις τον τρόπο να τα προλάβεις όλα. Δεν επέλεξα το ένα έναντι του άλλου. Με όσα πράγματα και αν ασχολήθηκα, πάντα κατάφερνα να τα απολαμβάνω στο σωστό χρόνο και με σωστές δόσεις.

31. Για τι έχετε μετανιώσει;

Για όσα ταξίδια δεν πρόλαβα ακόμη να κάνω.

32. Τι σας ενοχλεί περισσότερο στους άλλους;

Η ψευτιά, η υποκρισία και η αθέτηση του λόγου.

33. Τι σας αρέσει να διαβάζετε;

Τα πάντα, ιστορικά, κοινωνικά, αστυνομικά μυθιστορήματα, απλά επιλέγω πλέον συγγραφείς.

34. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας πόθος;

Να ζήσω σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα, να αντικρίζω καθημερινά το απέραντο γαλάζιο…

35. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;

Έχω σε ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου σύγχρονους και παλαιότερους, Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Δεν θα ήθελα όμως να αναφέρω μόνο έναν.

36. Πείτε μας δυο πράγματα που δεν συγχωρείται σε μια σχέση;

Την προδοσία και την ανειλικρίνεια.

37. Ένα όνειρο που είχατε από παιδί κι έχει πραγματοποιηθεί;

Να γράψω ένα βιβλίο! Έχω γράψει ήδη τέσσερα!

38. Έχετε κάποια χόμπι;

Εκτός από το διάβασμα, μου αρέσει το κολύμπι και τα ταξίδια.

39. Ποιά ήταν η τελευταία φορά που κλάψατε και γιατί;

Πριν από λίγες μέρες όταν έβλεπα μια συγκινητική σκηνή σε μια ταινία.

40. Ποια ήταν η τελευταία φορά που γελάσατε και γιατί;

Κάθε μέρα με τις ατάκες που πετάει ο εντεκάχρονος γιος μου.

41. Πείτε μας μια μέρα της καθημερινότητάς σας;

Πρωινό ξύπνημα στις 7.15 να πάω το γιο μου στο σχολείο, δουλειές στο σπίτι, μαγείρεμα, πολλά δρομολόγια για να εξυπηρετήσω τις υποχρεώσεις των παιδιών, ενημέρωση της ιστοσελίδας μου vivlio-life, καθημερινό διάβασμα. Αυτό το διάστημα έρευνα για το επόμενο μυθιστόρημά μου.

42. Τι λατρεύετε περισσότερο;

Να βλέπω τους ανθρώπους που αγαπώ ευτυχισμένους και να προσφέρω αγάπη με τη σειρά μου.

43. Σε τι δεν μπορείτε να αντισταθείτε;

Σε μια βόλτα στη θάλασσα.

44. Έχετε σκεφτεί κάποια από τις ιστορίες των βιβλίων σας ως θεατρικό έργο ή κινηματογραφική ταινία;

Νομίζω ότι κάθε συγγραφέας το σκέφτεται αυτό!

45. Υπάρχει κάποιος λογοτεχνικός χαρακτήρας από το βιβλίο σας τον οποίο θα σκεφτόσασταν να ξαναζωντανέψετε και σε επόμενα βιβλία;

Το έχω ήδη κάνει με κάποιον ήρωα στο βιβλίο που έγραψα τώρα και ήταν πολύ γοητευτικό…

46. Πείτε κάτι που θα θέλατε να ξέρει για εσάς το αναγνωστικό κοινό και οι θαυμαστές σας.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους που επέλεξαν να διαβάσουν τις ιστορίες μου, σε όσους ήρθαν να με γνωρίσουν από κοντά στις παρουσιάσεις που κάναμε σε διάφορες πόλεις. Αυτό που πρέπει να ξέρουν όσοι με διαβάζουν είναι ότι είμαι αυθόρμητη και αληθινή, δεν μου αρέσει η υποκρισία και το δήθεν. Μπορεί αυτό να το διαπιστώσει όποιος με έχει ήδη συναντήσει.

Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα μας και εύχομαι κάθε εκπλήρωση των ονείρων και των προσδοκιών σας και καλή επιτυχία στο ηλεκτρονικό σας περιοδικό Books ΄n more που αγαπάει το βιβλίο και τους συγγραφείς!

Αλίνα Παπαδοπούλου
Έχει σπουδάσει Digital Marketing & Social Media στο Ηνωμένο Βασίλειο
Εργάζεται στην πρεσβεία της Σουηδίας ως διερμηνέας
Ραδιοφωνική παραγωγός στον http://buddharadio.gr/

Της αρέσει η ταχύτητα, τα ταξίδια και έχει μεγάλη συλλογή από ακριβά αρώματα.
Ζει ανάμεσα σε Αθήνα και Ιταλία