11 Δεκεμβρίου- Ημέρα του παιδιού

Στο διαδίκτυο διαβάζουμε ότι στην Ελλάδα η Ημέρα του παιδιού γιορτάζεται την 11η Δεκεμβρίου που είναι η γενέθλια ημέρα της UNICEF και τι πιο όμορφο αυτή η γιορτή να είναι γεμάτη από παραμύθια.

Όσοι παρακολουθούν τον «φιλαναγνώστη» μας, θα γνωρίζουν ότι έχουμε ασχοληθεί και με την παιδική λογοτεχνία και έχουμε αναφερθεί σε συγκεκριμένα βιβλία που διαβάσαμε και θεωρήσαμε ότι αξίζουν να διαβαστούν από τους μικρούς αναγνώστες. Έχουμε πει επίσης ότι το βιβλίο με την δυναμική του κειμένου και της εικονογράφησης, διασκεδάζει, ανοίγει ένα παράθυρο στη φαντασία, ικανοποιεί την περιέργεια αλλά και καλλιεργεί τη σκέψη και επηρεάζει θετικά χαρακτήρες μέσα από τα κρυφά και τα φανερά μηνύματα που περιλαμβάνουν, αλλά και μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων που προκαλούν συγκινήσεις και όχι μόνο. Και αυτά είναι όσα έχουν να κάνουν με τον ψυχισμό του παιδιού, χωρίς να προσπερνάμε το γεγονός ότι μέσα από το βιβλίο, ο μικρός αναγνώστης, αναπτύσσει την προσοχή του, αυξάνει το λεξιλόγιο του και κάνει φωτογραφική αποτύπωση της σωστής ορθογραφίας.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η σωστή επιλογή βιβλίου ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού, είναι ένα σημαντικό βήμα για την φιλαναγνωσία, αλλά κυρίως για τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών. Μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους, να ξεπεράσουν τυχόν δυσκολίες τους μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων. Μετά τα 9 χρόνια περίπου τα παιδιά αγαπούν την περιπέτεια και όσο μεγαλώνουν μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις διαπροσωπικές σχέσεις, την ιδιαιτερότητα ακόμα και τα κοινωνικά προβλήματα. Είναι διαφορετικό το ανάγνωσμα για παιδιά 3-5 ετών από ότι των παιδιών από 9 ετών και πάνω. Ένας μικρός αναγνώστης χρειάζεται ένα απλό διασκεδαστικό κείμενο και με μεγαλύτερη και διαφορετική εικονογράφηση, από έναν προέφηβο αναγνώστη.
Σήμερα που η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή τους από πολύ νωρίς, το βιβλίο θα πρέπει να προτείνεται στο παιδί και να ταιριάζει στην ηλικία του, ώστε, όχι μόνο να κρατάει το ενδιαφέρον του και ένα καλοδουλεμένο βιβλίο με μια πρωτότυπη και δυνατή ιστορία θα το καταφέρει, αλλά να γίνει και το κίνητρο για επόμενα αναγνώσματα..
Θα παρουσιάσουμε λοιπόν δύο βιβλία διαφορετικής ηλικιακής ομάδας και διαφορετικής θεματογραφίας.

«Πορτοκαλάδα ΣΛΟΥΡΠ!»
Βασίλης Κουτσιαρής
EΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

«Μικροί Ήρωες σε Μεγάλες Σκανταλιές», η νέα σειρά της Ελληνοεκδοτικής για μικρούς αναγνώστες στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας. «Πορτοκαλάδα ΣΛΟΥΡΠ!» η πρώτη ιστορία του Βασίλη Κουτσιαρή που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών.
«Την ήθελα αυτή την πορτοκαλάδα.
Ναι, το ήξερα πως ήταν με ανθρακικό
και πως οι γονείς μου δεν θα μου επέτρεπαν να την πιω,
αλλά εγώ θα προσπαθούσα να τους πείσω…»
Αυτό διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, ενός βιβλίου 48 σελίδων με ένα υπέροχο εξώφυλλο και με την πανέξυπνη και απόλυτα ταιριαστή με το κείμενο, εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια. Πρόκειται για την ιστορία του μικρού μας ήρωα που ήθελε να πιεί μια πορτοκαλάδα με ανθρακικό, παρά την απαγόρευση των γονιών του. Το τι θα μηχανευτεί για να τα καταφέρει να πιει την πορτοκαλάδα και το τι θα ακολουθήσει μετά την πρώτη μόλις γουλιά είναι αυτό που θα διασκεδάσει τα παιδιά και, αβίαστα χωρίς διδακτισμό, θα τους δείξει τις συνέπειες της ανυπακοής.
Ο τρόπος που θα πάρει την πορτοκαλάδα, οι μπάμιες, η προσμονή της δοκιμής του αναψυκτικού, το «ρέψιμο», το άδειο μπουκάλι, η σκανταλιά, όλα γραμμένα τόσο όμορφα, απλά και κατανοητά για τα παιδιά στα οποία απευθύνεται από τον συγγραφέα, που η ιδιότητα του δασκάλου, το βιογραφικό του και τα έργα του στην παιδική λογοτεχνία δικαιολογούν το αποτέλεσμα. Μα και η πονηριά μαζί με το αθώο «αγγελικό» βλέμμα του παιδιού που έκανε αταξία και θέλει την συγχώρηση και την αγκαλιά της μαμάς, πόσο τρυφερό!
Το μάθημα, η συγγνώμη, η αναγνώριση του λάθους, η αγάπη και η υπομονή των γονιών, όλα αφήνουν ένα χαμόγελο σε εμάς τους ενήλικες που διαβάζουμε την ιστορία του μικρού κατεργάρη και το βέβαιο είναι πως την «Πορτοκαλάδα ΣΛΟΥΡΠ!» θα την λατρέψουν οι μικροί αναγνώστες.

«Η χαμένη φορεσιά του Άγιου Βασίλη»
Φωτεινή Κατσάλη
Εκδόσεις ΦΥΛΑΤΟΣ


Τι κι αν εκδόθηκε από τις Εκδόσεις ΦΥΛΑΤΟΣ το 2014 το βιβλίο της Φωτεινής Κατσάλη με τίτλο «Η χαμένη φορεσιά του Άγιου Βασίλη»; Τι και αν είναι ένα βιβλίο για παιδιά; Εμείς θα πούμε ότι είναι ένα εξαιρετικό διαχρονικό βιβλίο για όλη την οικογένεια, για μικρούς και μεγάλους που θα τους ταξιδέψει μέσα από μια φανταστική περιπέτεια στον μαγικό κόσμο των ξωτικών και του Άγιου Βασίλη, στον φανταστικό κόσμο των Καλικαντζάρων, και πως είναι βέβαιο ότι θα το απολαύσουν σίγουρα και θα μείνει στις καρδιές τους.
Πολυσέλιδο βιβλίο για παραμύθι, είναι 228 σελίδες και πιστέψτε μας, είναι ένα μεστό, καλογραμμένο, πολυεπίπεδο, πλούσιο και γεμάτο κείμενο που περιλαμβάνει όλα όσα αναφέραμε στην εισαγωγή μας για το παιδί και το βιβλίο. Πολυτελέστατη έκδοση από τον Φυλάτο και η μικρή εικονογράφηση με τις ασπρόμαυρες εικόνες που δημιούργησε η Πένη Ντάνη, αρμόζουν τόσο στην ηλικία του αναγνωστικού κοινού που απευθύνεται όσο και στο κείμενο.
Ας το γνωρίσουμε από την περίληψη που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, ώστε μετά να σταθούμε στο έργο και μόνο. Είμαστε βέβαιοι ότι όταν τελειώσετε κι εσείς αυτό το βιβλίο θα κατανοήσετε γιατί δεν δώσαμε τίποτα παραπάνω από την περίληψη αυτή που είναι μεγάλη και δίνει απόλυτα το στίγμα της ιστορίας. Θα τα έχετε πια βιώσει και ανακαλύψει όλα μόνοι σας ,όπως είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα νοιώσετε κι εσείς αγωνία για την εξέλιξη, που θα γελάσετε, που θα δακρύσετε και στιγμές που οι εικόνες που θα δημιουργούνται στο μυαλό σας από την περιγραφή της Φωτεινής Κατσάλη θα είναι μαγικές και παραμυθένιες.
«Στο χωριό του Άγιου Βασίλη δώδεκα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα χάνεται η φορεσιά του. Η Κυρία Άι Βασίλη με τα ξωτικά και τις νεράιδες του Χιονιού ψάχνουν παντού, αλλά δεν μπορούν να τη βρουν. Όταν ανακαλύπτουν μέσα στη ντουλάπα που φυλάσσονταν η φορεσιά ίχνη καλικαντζάρων, καταλαβαίνουν πως εκείνοι είναι οι κλέφτες της φορεσιάς.
Ο Άγιος Βασίλης θα ξεκινήσει με τους δυο πρεσβευτές του τα ξωτικά Καλλίκαρπο και Γενναιόδωρο για το παγωμένο δάσος των Καλικαντζάρων, όπου βασιλεύουν τα κακοφτιαγμένα Παγανά για να την πάρουν πίσω. Εκεί έρχονται αντιμέτωποι με την άρνηση της βασίλισσας των Καλικάντζαρων, της αιμοβόρας Καλικαντζαρομάνας, να παραδώσει τη φορεσιά. Για να το κάνει, θέτει σαν όρο πρώτα ο Άγιος Βασίλης να δεχτεί, να περάσει, από τρεις δοκιμασίες. Ο Άγιος Βασίλης δέχεται, αλλά, αποτυγχάνει στη τελευταία δοκιμασία.
Ένα καλικαντζαράκι διαφορετικό από τα άλλα προσπαθεί να τον βοηθήσει. Τιμωρείται από τη βασίλισσα του με άγριο ξυλοδαρμό. Ο Άγιος Βασίλης το σώζει την τελευταία στιγμή και μισοπεθαμένο το παίρνει μαζί του πίσω στο χωριό του. Οι μέρες κυλούν και ο Άγιος Βασίλης πρέπει να βρει μια λύση. Τον βοηθούν οι ήρωες των παραμυθιών και οι άνθρωποι που ακόμα πιστεύουν στα Χριστούγεννα και τον ίδιο.
Ο Μανδρακούκος, το πρωτοπαλίκαρο της Καλικατζαρομάνας, δυσαρεστημένος μαζί της, την ανατρέπει από την εξουσία και αποκαλύπτει στον Άγιο Βασίλη πως την φορεσιά του, την έκλεψαν για χάρη ενός ανθρώπου και πια βρίσκεται στην κατοχή του. Ο Άγιος Βασίλης ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι, με σύντροφο τον Γέρο Χρόνο, για να βρει αυτόν τον άνθρωπο. Τον βρίσκει και η σύγκρουση τους φέρνει στο φως, αποκαλύψεις που είναι γεμάτες ανατροπές. Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά και το μοίρασμα των δώρων θα γίνει υπόθεση όλων, με πηγή έμπνευσης και παρότρυνσης τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη.»
Η Φωτεινή Κατσάλη, έγραψε ένα από τα ωραιότερα παραμύθια για όλη την οικογένεια. Μια ευφάνταστη ιστορία για τον Άγιο Βασίλη και την χαμένη φορεσιά του, μια ιστορία μέσα στην οποία οι μικροί μας φίλοι θα συναντήσουν εκτός από τους καλικάντζαρους και τα ξωτικά και άλλους ήρωες γνωστών παραμυθιών να εμπλέκονται και αυτό είναι θα λέγαμε μια πρωτότυπη και εξαιρετική ιδέα.
«…Στην κεντρική πλατεία, έξω από την Ακαδημία των Παραμυθάδων, έστησαν ένα μεγάλο δέντρο, όπου κρέμασαν λογιών λογιών στολίδια και το μόνο που τους έλλειπε ήταν το αστέρι της κορυφής. Το αστέρι, παραδοσιακά κάθε χρόνο, πήγαινε και το έφερνε στο χωριό του Άγιου Βασίλη ένας ήρωας Παραμυθιού.
Αυτή τη χρονιά ανέλαβε να το φέρει ο Πινόκιο, που ξύπνησε από τα χαράματα για να ετοιμαστεί…»
Η στρωτή γραφή απλή και όχι απλοϊκή, κατανοητή για τα παιδιά και με άρτια αφηγηματική τεχνική για εμάς τους μεγαλύτερους αναγνώστες. Ο χρόνος αφήγησης και ο ρυθμός της αφήγησης, θα σας κρατήσει μέχρι το τέλος της ιστορίας ακούραστα. Απίστευτη ευρηματικότητα, μικρές εγκιβωτισμένες ιστορίες σωστά δομημένες, πλούσιοι διάλογοι, ανατροπές στην πλοκή, ξεχωριστές και υπέροχες περιγραφές και ήρωες πολλοί, ήρωες που τα παιδιά άλλους θα αγαπήσουν και από άλλους θα αποστασιοποιηθούν, μα όλοι πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές άριστα σκιαγραφημένοι, προκειμένου και να εξελιχτεί η ιστορία και να περαστούν τα μηνύματα που επιθυμεί η συγγραφέας και που, πιστέψτε μας, είναι πολλά.
Οι σκανταλιάρηδες καλικάντζαροι, τα γλυκά ξωτικά, οι τάρανδοι, οι ήχοι από τις καμπανούλες στον ουρανό, ο υπέροχος Άγιος Βασίλης με την κόκκινη στολή του και τον μαγικό σάκο του και η λατρεμένη σύζυγος του που μόνο αγάπη εκπέμπει, είναι μέσα στο έργο της Φωτεινής Κατσάλη και όχι μόνο. Γιατί το κυρίαρχο συναίσθημα στο βιβλίο είναι η απεριόριστη αγάπη και ο Άγιος Βασίλης και η Βασίλαινα είναι αγάπη, είναι μαγεία.
«…Και η πιο άσχημη μορφή μπορεί να κρύβει τεράστια ομορφιά όταν είναι αγνή και τρέφεται από την αγάπη…»
Είναι όμως έτσι δοσμένο που η φιλία, η πίστη, η ελπίδα, η ειρήνη, η ευτυχία, η αλληλοβοήθεια και η αγάπη είναι εμφανέστατα. Όπως εμφανή είναι και τα αρνητικά που υπάρχουν γύρω μας. Το ψέμα, η ζήλεια, η προσπάθεια ανέλιξης με το όποιο τίμημα, ο φόβος, η αδυναμία, η έλλειψη της πατρικής παρουσίας , των γονέων, και οι επιπτώσεις της.
«.…Ξαφνικά όλος ο κόσμος έγινε ένα χέρι… Χέρι μεγάλο και ανοιχτό, προσφέροντας βοήθεια και ζεστασιά σε όποιον την είχε ανάγκη. Ένα αληθινό στήριγμα, δυνατό και άτρωτο σε κάθε τι μικρό και ψεύτικο..»
Η έννοια του χρόνου και του φανταστικού χωροχρόνου, οι αρχειοθήκες με τα στοιχεία και τις πράξεις των ανθρώπων στον ουρανό, η πόλη των καλικάντζαρων και τα εργαστήρια κατασκευής παιχνιδιών, μα και οι ανθρώπινες αδυναμίες, όπως η ασθένεια και τα γηρατειά.
«.. Ακούστε μια συμβουλή από έναν γέρο που τα έχει φάει πια τα ψωμιά του! Μην αφήνετε ούτε ένα λεπτό να πάει χαμένο! Να κάνετε ο,τι αγαπάτε, και να ονειρεύεστε! Κι να ρισκάρετε για ο,τι επιθυμείτε! Διαφορετικά θα ξυπνήσετε μια μέρα γέροι και ανήμποροι, και θα αναπολείτε με πίκρα τα χαμένια χρόνια και τις διωγμένες ευκαιρίες.»
Ευφάνταστη, λοιπόν, ιστορία που τα φετινά Χριστούγεννα χαρίστε στα παιδιά σας, αλλά και σε εσάς, γιατί με αυτό το βιβλίο θα ζήσετε μια μεγάλη περιπέτεια και θα αναρωτηθείτε κι εσείς ακόμα: Θα μοιραστούν δώρα; πώς θα μοιραστούν τα δώρα στα παιδιά, αφού ο Άγιος Βασίλης έχασε τη μαγική στολή του; Μήπως αυτό είναι έργο όχι μόνο δικό του αλλά και δικό μας; Μήπως ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης που σε μια νύχτα ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο πάνω σε ένα έλκηθρο που το σέρνουν ιπτάμενοι τάρανδοι και επισκέπτεται όλα τα παιδιά του κόσμου για να τους χαρίσει δώρα, δεν είναι ένα δώρο από μόνος του; δεν είναι μια παραμυθένια ιστορία; Άλλωστε:
«[…]τα όνειρα και τα θαύματα δε ντύνονται με καμιά φορεσιά με κανένα χρώμα. Είναι καθαρό φως!»