Το 2018 οι εκδόσεις Κλειδάριθμος έφεραν στην χώρα μας το βιβλίο της Shari Lapena, με τίτλο «ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ» που έγινε παγκόσμιο best seller και εκδόθηκε σε 25 χώρες και για το οποίο ήδη έχουμε δημοσιεύσει την άποψη μας στον «φιλαναγνώστη» μας και στο vivliolife.gr που μας φιλοξενεί.


Το 2019 και πάλι οι εκδόσεις Κλειδάριθμος δίνουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το βιβλίο της με τίτλο «ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».


Νέα Υόρκη. Εκεί ζει ο Τομ και η Κάρεν Κρουπ. Νιόπαντρο ζευγάρι και αγαπημένο. Ένα βράδυ, ο Τομ επιστρέφει από τη δουλειά του και δεν βρίσκει στο σπίτι την Κάρεν. Έχει εξαφανιστεί αφήνοντας την τσάντα, το κινητό της, τα φώτα αναμμένα, την πόρτα ξεκλείδωτη. Ο αστυνομικός που τον επισκέπτεται το ίδιο βράδυ τον ενημερώνει για το τροχαίο που έχει συμβεί στη σύζυγο του. Τροχαίο που έγινε από υπερβολική ταχύτητα σε κάποιο κακόφημο σημείο της Πόλης. Η Κάρεν είναι στο νοσοκομείο, τραυματισμένη και χωρίς να μπορεί να θυμηθεί πού ήταν και τι συνέβη εκείνη την νύχτα. Μια δολοφονία ενός άντρα, σε εκείνο το σημείο περιπλέκει τα πράγματα. Μα και στο σπίτι η Κάρεν νοιώθει ότι κάτι συμβαίνει. Πράγματα αλλάζουν θέση. Ένας ξένος στο σπίτι της; Και η αστυνομία να την πιέζει για μια ολοκληρωμένη κατάθεση. Και ο Τομ, ίσως να έχει αμφιβολίες για εκείνη. Εκεί και η καλύτερη της φίλη και γειτόνισσα, η Μπρίτζιτ. Ένα παρεμβατικό άτομο που παρακολουθεί στενά την ζωή του ζευγαριού. Η έρευνα για το ατύχημα και τον φόνο ανοίγει παλιές πληγές και εκθέτει μυστικά από την ζωή των ηρώων.


Μυστικά, παραλείψεις και εμμονές μπορούν να γίνουν οι αιτίες να φτάσει κάποιος στον φόνο για να μην αποκαλυφθούν; Τι σχέση έχει ο δολοφονημένος άντρας με την Κάρεν; Η Μπρίτζιτ με τους Κρουπ; Γιατί η Κάρεν γίνεται ο βασικός ύποπτος για την δολοφονία; Γιατί κάποιος προσπαθεί να την ενοχοποιήσει με αποδεικτικά στοιχεία;
Οι κεντρικοί ήρωες λειτουργούν ως αφηγητές. Άραγε είναι όλοι αξιόπιστοι; Η συγγραφέας κρατά τον αναγνώστη μπλεγμένο σε έναν ιστό ψεμάτων και γεγονότων που κάθε φορά εκπλήσσουν.
Και σιγά σιγά η ιστορία ξεδιπλώνεται. Ήπιο Ψυχολογικό θρίλερ με 49 σύντομα κεφάλαια που βοηθούν στην ανάγνωση, με σταθερή ροή σχετικά κλιμακούμενης έντασης και την Shari Lapena να δίνει λίγο λίγο τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην οριστική αποκάλυψη της αλήθειας.
Θέματα όπως ο θεσμός της οικογένειας, η ενδοοικογενειακή βία, η υπογονιμότητα, οι εμμονές, το πάθος, τα ψέματα, τα μυστικά μέσα στην οικογένεια, οι σχέσεις συζύγων και φίλων περνούν από τις σελίδες του βιβλίου ως προβληματισμοί, χωρίς να συνιστούν ένα αμιγώς κοινωνικό βιβλίο.
Αν και τα επόμενα βιβλία κρίνονται σχετικά αυστηρά και με μεγάλες προσδοκίες μετά από ένα δυνατό και δημοφιλές ντεμπούτο, το βιβλίο «ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» είναι γραμμένο απλά και κατανοητά με διαλόγους και σύντομες περιγραφές. Η μετάφραση ανήκει στην ΙΣΜΥΡΙΔΟΥ ΠΑΛΜΥΡΑ. Είναι ένα καλοδουλεμένο θρίλερ με ένα απροσδόκητο και ίσως δραματικό τέλος όπου ο αναγνώστης ανακαλύπτει την αλήθεια για όλο το συγκλονιστικό παρελθόν των ηρώων.

«Η Κάρεν και ο Τοµ είναι νιόπαντροι και ζουν σε ένα όµορφο σπίτι στα βόρεια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Μια µέρα ο Τοµ επιστρέφει σπίτι και διαπιστώνει ότι η Κάρεν έχει εξαφανιστεί. Κάποιος του χτυπάει την πόρτα. Ένας αστυνοµικός έχει έρθει για να τον συνοδέψει στο νοσοκοµείο όπου βρίσκεται η γυναίκα του. Τράκαρε καθώς οδηγούσε µε υπερβολική ταχύτητα σε µια κακόφηµη συνοικία της πόλης.

 

Η Κάρεν είναι αδύνατο να θυµηθεί τι έκανε και πού βρισκόταν όταν συνέβη το ατύχηµα. Όταν επιστρέφει στο σπίτι, συνειδητοποιεί ότι κάτι έχει αλλάξει θέση. Κάποιος έχει µπει κρυφά. Και η αστυνοµία δεν παύει να της θέτει ερωτήµατα…
Σ’ αυτό το σπίτι όλοι έχουν ένα σκοτεινό μυστικό. Κάποιος όμως μπορεί να φτάσει έως τον φόνο για να το κρατήσει κρυφό;…
»