Έναν μεγάλο περίπατο με την αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων
έκαναν χτες στο Μέγαρο Μουσικής χιλιάδες αναγνώστες
που παρακολούθησαν το τιμητικό αφιέρωμα στο έργο της

Με το πιο θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν χτες βράδυ, 3 Δεκεμβρίου 2019, την Άλκη Ζέη αναγνώστες όλων των ηλικιών, από 3 μέχρι πάνω από 90 ετών, που κατέκλυσαν την αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να τιμήσουν τη μεγάλη κυρία των ελληνικών γραμμάτων, την ιέρεια της παιδικής και εφηβικής μας λογοτεχνίας. Στενοί φίλοι και συγγενείς, επιστήθιοι συνεργάτες, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, και εκατοντάδες αναγνώστες και μαθητές έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση. Αφορμή για τη συνάθροιση αυτή ήταν το νέο της παιδικό μυθιστόρημα με τίτλο Ένα παιδί από το πουθενά που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, στο οποίο με τη φωνή ενός παιδιού μάς αφηγείται την περιπέτεια του να μεγαλώνεις σήμερα. Ο ήρωάς της, ο δεκάχρονος Ίκαρος, μοιάζει με τον Jo Nesbo, τον δημοφιλή νορβηγό συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας από τον οποίο τον εμπνεύστηκε, όταν το 2015 παρακολούθησε την εκδήλωσή του στην ίδια αίθουσα του Μεγάρου και εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που εμφανίστηκε στη σκηνή με τον αέρα ενός ροκ σταρ.


Τη βραδιά άνοιξε η εκδότρια Βάσω Παπαγεωργίου που μίλησε από καρδιάς για τη σχέση της Άλκης Ζέη με τον εκδοτικό οίκο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, εδώ και 10 χρόνια περίπου: για την κα Άλκη που έγινε μετά απλώς Άλκη, για τις Τετάρτες που επισκέπτεται τα γραφεία των εκδόσεων για καφέ και κουβέντα, για την ατζέντα της που είναι πάντα γεμάτη από συνεντεύξεις, εκδηλώσεις, επισκέψεις σε σχολεία, για τη βιβλιοφάγο Άλκη Ζέη που τρέχει αναγνωστικά με 200 καταβροχθίζοντας κάθε βράδυ εκατοντάδες σελίδες, για τη γενναιοδωρία και την ξεχωριστή προσωπικότητά της.
Πρώτη από τους ομιλητές της βραδιάς η συγγραφέας παιδικών βιβλίων και θεατρικών έργων Αγγελική Δαρλάση μάς σύστησε το νέο βιβλίο της Άλκης Ζέη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η σπουδαία συγγραφέας μπορεί να μεγαλώνει, αλλά δεν γερνάει. «Είναι ένας θηλυκός Πίτερ Παν, που ζει σε μια άλλη διάσταση, σε μια χώρα του Ποτέ, εκεί όπου μπορείς να παραμένεις, κατά βούληση και επιλογή, για πάντα παιδί». Στο νέο της βιβλίο μάς κλείνει το μάτι και μας προτρέπει γεμάτη αισιοδοξία (όχι μόνο με την ιστορία της αλλά και μέσα από την πορεία της στη ζωή) να μη χάνουμε ποτέ την εμπιστοσύνη μας στον άνθρωπο, βοηθώντας τον διπλανό μας.


Η Άλκη Ζέη σέβεται την τέχνη της, γράφει όταν έχει κάτι να πει, με ήρωες διαχρονικούς. Για την παιδαγωγική αξία του έργου της μίλησε η καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Βίκυ Πάτσιου, η οποία αναφέρθηκε και στη σημασία της μνήμης που είναι διάχυτη στα βιβλία της.
«Στον χώρο του σχολείου, μικροί και μεγάλοι τη νιώθουμε σαν έναν δικό μας άνθρωπο». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία της η εκπαιδευτικός-συγγραφέας Αντιόπη Φραντζή η οποία ευχαρίστησε την Άλκη Ζέη εκ μέρους πάρα πολλών δασκάλων της χώρας μας για το τρυφερό νέο της βιβλίο που κατά τη γνώμη της θα έπρεπε να φτάσει στα χέρια όσων πρόκειται να σχεδιάσουν οποιαδήποτε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η Άλκη Ζέη με τα βιβλία της μαθαίνει στα παιδιά τη σύγχρονη ιστορία μας χωρίς διδακτισμό και τόνισε επίσης πως Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, ο οποίος έχει παιχτεί χιλιάδες φορές στις σχολικές αίθουσες, έχει επηρεάσει πολύ περισσότερο τα παιδιά από τις δεκάδες ώρες διδασκαλίας της σύγχρονης ιστορίας στο σχολείο.
Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, αγαπημένος φίλος της Άλκης, ανέφερε τρία στοιχεία που καθιστούν το νέο της βιβλίο εξαίρετο λογοτέχνημα: 1. Όταν το ξεκινήσεις, θέλεις να διαβάσεις την επόμενη σελίδα, να δεις τι θα συμβεί παρακάτω, 2. διακρίνουμε στη γραφή της την ακρίβεια και την εμβάθυνση με την οποία αναπλάθει τη σημερινή μας ζωή, και 3. ο αναγνώστης γίνεται συμμέτοχος της ιστορίας, των όσων συμβαίνουν, γίνεται ο ίδιος πρόσωπο του μυθιστορήματος. Κλείνοντας επισήμανε πως η Άλκη Ζέη μάς έδωσε με την Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα ένα από τα τρία σημαντικότερα μεταπολεμικά μυθιστορήματα, μετά τις Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα και Το κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου.


«Η Άλκη είναι αγωνίστρια όχι μόνο με προσπάθεια αλλά και με επιτυχία» δήλωσε η επιστήθια φίλη της, η βυζαντινολόγος-ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ λέγοντας πως της αξίζει το Νόμπελ.
Μεταξύ των ομιλιών ακούσαμε τους μαθητές Κωνσταντή Αλεξόπουλο, Χρύση Ζούλα και Βασιλική Ρεμούνδου να διαβάζουν αποσπάσματα από το νέο βιβλίο και συνειδητοποιήσαμε όλοι μας πως η Άλκη Ζέη έχει έναν μοναδικό τρόπο να βρίσκει τον παλμό της εποχής, να συναισθάνεται με απόλυτα φρέσκια και σύγχρονη ματιά τα σημερινά παιδιά, να αφουγκράζεται και να ερμηνεύει τα γεγονότα και τις κοινωνικές συγκυρίες με ευαισθησία και λυτρωτικό χιούμορ. «Αγκαλιάστε τα προσφυγόπουλα, γίνετε φίλοι τους και μάθετέ τους την ελληνική γλώσσα» ακούσαμε χτες την Άλκη να λέει σε μαθητές και δασκάλους.
Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις μαθητών που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση από διάφορα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, της Αττικής. Η Άλκη Ζέη απάντησε όπως πάντα με την αυθεντική ειλικρίνεια που τη διακρίνει και το ξεχωριστό της χιούμορ και μας υποσχέθηκε πως όσο προφταίνει θα γράφει.


Τη βραδιά, που διοργάνωσαν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το Megaron Plus, συντόνισε ο δημοσιογράφος, φίλος της Άλκης και φανατικός αναγνώστης της Παύλος Τσίμας που σύστησε στο κοινό να ανατρέξει στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, που είναι παράλληλα ένα σημαντικό πολιτικό έργο.