Το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Hans Christian Andersen Award – HCAA) απονέμεται ανά διετία από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) σε έναν ή μία συγγραφέα και σε έναν ή μία εικονογράφο των οποίων το συνολικό έργο αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην παιδική λογοτεχνία. Υποψήφια συγγραφέας για το συγκεκριμένο βραβείο το 2024, «το μικρό Νόμπελ», όπως συχνά αποκαλείται, έπειτα από πρόταση του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου είναι η πολυβραβευμένη Αγγελική Δαρλάση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου προτείνει επίσης ως υποψήφια για το ίδιο βραβείο την εικονογράφο Κέλλυ Ματαθία-Κόβο. Ανακηρύσσει τέλος τις δύο υποψήφιες σε Πρέσβειρες για το Παιδικό Βιβλίο για τη διετία 2023-2024. Οι βραχείες λίστες των υποψηφίων θα ανακοινωθούν από την ΙΒΒΥ τον Ιανουάριο του 2024. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου στη Μπολόνια τον Απρίλιο του 2024 και η απονομή θα πραγματοποιηθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΙΒΒΥ στην Τεργέστη.

Σε ανάρτησή της σχετικά με την υποψηφιότητά της για την ανώτερη αυτή διεθνή διάκριση για δημιουργούς παιδικών βιβλίων η Αγγελική Δαρλάση σημειώνει: «Πρωτοέγραψα για παιδιά χάρη σε κάτι που φαινομενικά έμοιαζε τυχαίο – πάει καιρός που το λογιάζω μάλλον ως… μοιραίο. Όμως συνέχισα κι επιμένω να γράφω για παιδιά και για νέους απολύτως συνειδητά, επειδή η συγκεκριμένη οπτική του κόσμου μας, η οπτική των παιδιών, με γοητεύει, με συναρπάζει, με παρηγορεί και μου δίνει ελπίδα. Το να γράφω υιοθετώντας αυτή την οπτική μού προσφέρει τη δυνατότητα να συνεχίζω να ονειρεύομαι (και έναν κόσμο καλύτερο)· προσφέροντάς μου ταυτόχρονα την ψευδαίσθηση πως ξεπληρώνω κι ένα διαρκώς ανεκπλήρωτο χρέος μου…».

Η Αγγελική Δαρλάση είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας και του The Royal Central School of Speech and Drama και υποψήφια διδάκτορας στο ΕΚΠΑ. Δουλεύει σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση, και διδάσκει Δημιουργική Γραφή και Θέατρο-Θεατρική Παιδεία. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της: Οι αγωνιστές του 1821, Οι καλλιτέχνες, Οι επιστήμονες (σειρά «Οι Μεγάλοι… μικροί»), Οι Μοίρες, Το Πετροκάραβο, Η Γοργόνα, Η Ελιά, Ο λυράρης και οι νεράιδες, Το Κάστρο της Ωριάς (σειρά «Ιστορίες νεοελληνικής μυθολογίας»), Το ασχημόπαπο και ο γεροπαράξενος, Η ξύπνια βασιλοπούλα και Η γοργόνα που βγήκε στη στεριά (σειρά «Μικρές καληνύχτες»), Το παιδί και το άγαλμα του Άντερσεν, Το δέντρο που είχε φτερά, Από μακριά, Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι (εικονογραφημένες ιστορίες), Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα, Το αγόρι στο θεωρείο (μυθιστορήματα). Άλλα βιβλία της: Εικονογραφημένες ιστορίες: Το παλιόπαιδο (εκδόσεις Πατάκη, 2014). Μυθιστορήματα: Οι Ονειροφύλακες και ο φάρος των ονείρων (2013), Με λένε… Σύννεφο ή οι άγραφες σελίδες µιας Νεφέλης (2012), Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο (2009), Ονειροφύλακες (2003) (όλα από τις εκδόσεις Πατάκη). Και το CD Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (PuzzleMusik). Για βιβλία κι έργα της έχει τιμηθεί με:
Βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για Το αγόρι στο θεω­ρείο (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)
Αναγραφή στον Διεθνή Τιμητικό Kατάλογο της ΙΒΒΥ και Βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για Το παλιόπαιδο (εκδόσεις Πατάκη)
Βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και White Raven από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου για το Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο (εκδόσεις Πατάκη)
Κρατικό Βραβείο Παιδικής-Νεανικής Λογοτεχνίας για τους Ονειροφύλακες (εκδόσεις Πατάκη)
Κρατικό Βραβείο Παιδικού Θεατρικού Έργου (2010 & 2018)
Έπαινο στον διαγωνισμό συγγραφής του ΚΘΒΕ
Βραβείο σε νέο θεατρικό συγγραφέα ΓΓΝΓ-Θέατρο του Νότου.
Θεατρικά της έργα έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα κι εξωτερικό, με πιο πρόσφατη τη συνεργασία της στη θεατρική παράσταση Die Neuen Todsünden (Τα νέα θανάσιμα αμαρτήματα), συμπαραγωγή των Κρατικών Θεάτρων της Ουψάλας, της Καρλσρούης και του Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2020).

Το νέο της μυθιστόρημα για παιδιά και νέους, με τίτλο Με κλειστά μάτια, θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Είναι μια ιστορία για μια αλλόκοτη ή μάλλον για πολλές αλλόκοτες φιλίες, για το τι πραγματικά σημαίνει οικογένεια, για το τι σημαίνει να είσαι ο εαυτός σου – όπως κι αν είσαι.

Δεν γράφει η Αγγελική, κεντάει βελονιά βελονιά.
Άλκη Ζέη

Η Δαρλάση, χωρίς να απαξιώνει μια παλαιά συνταγή για τις ιστορίες για παιδιά,
ότι δηλαδή θα πρέπει να αφήνεται μια χαραματιά ελπίδας και αισιοδοξίας,
μας μιλά με τρυφερότητα και ευαισθησία για τα ανθρώπινα δεινά
αλλά και για διαχρονικές αξίες: οι αληθινοί αισθηματικοί δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων είναι αυτοί που μπορούν πράγματι να γίνουν το σπίτι τους και η οικογένειά τους.

Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας

Η Δαρλάση δεν γίνεται διδακτική, αλλά δίνει προεκτάσεις, ανοίγει δρόμους,
θίγει φλέγοντα ζητήματα, θεμελιώδη για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ασημίνα Ξηρογιάννη, Fractal