Πρόκειται για το πιο έξυπνο, συγκινητικό, αισιόδοξο και χιουμοριστικό βιβλίο, που κυκλοφόρησε την φετινή, ζοφερή χρονιά. Θα γελάσετε με την καρδιά σας με το εύθυμο αυτό μυθιστόρημα και θα σας κάνει να ξεχάσετε τις αναρίθμητες πτυχές και τις μικρές ασήμαντες ραφές της ανύποπτης, φοβισμένης, εγωιστικής, συμβιβασμένης και υποκριτικής καθημερινότητάς μας.


Ναύπλιο 1930.
Στο αρχοντικό της προκυμαίας, στο λιμάνι τ΄Αναπλιού, επί της οδού Μπουμπουλίνας ζει η πλούσια και αρχοντική οικογένεια Ροδόπουλου. Γλεντζέδες, χουβαρντάδες και καλόκαρδοι. Ο κύριος Βασίλης μέγας εισαγωγέας ραδιοφώνων Φίλιπς εκ Γερμανίας, με μεγάλο εμπορικό κατάστημα. Αριστοκρατικός, διακριτός και ευγενής, αλλά βασιλικός. Δεν υπήρχε αρχοντικό που θα έκανε δεξίωση, σουαρέ, εσπερίδα για τσάι και να μην ήταν επί των τιμών. Όποιος άνοιγε σπιτικό ή προίκιζε παιδί, από του Ροδόπουλου θα πέρναγε εξάπαντος.


Η κυρία Ελπινίκη, η σύζυγος, με τις καπελαδούρες και τις πολύχρωμες βεντάλιες, πάντα της κομψή και αεράτη. Όμως ήταν τεμπέλα, νωθρή και βλακώδης. Τα κορίτσια τους, η Νανά και η Αρίστη, τα μεγάλωσαν στα πούπουλα. Καλομαθημένες μέχρι κεραίας. Το μυαλό τους το είχαν στις βεγγέρες και στα λούσα, έμοιασαν της γιαγιάς τους, της κυρά-Βαρβάρας, της αρχοντογύναικας. Κι ο μικρός, ο Ντίνος , το στερνοπαίδι τους, δέκα ετών, ζωηρός όσο κεραμιδόγατος Γενάρη μήνα. Διαόλου κάλτσα δεν του ξέφευγε τίποτα. Ο Ντίνος καταβρόχθιζε όλα τα σοκολατάκια λικέρ από τη φοντανιέρα. Ο μικρός στις γιορτές και στις δεξιώσεις, κρυβόταν κάτω από την τραπεζαρία και ζαχάρωνε τους ποδόγυρους των γυναικών τρισευτυχισμένος. Στο σχολείο ξεμονάχιαζε τις συμμαθήτριές του και έπαιζε τον… γιατρό ή τους έκανε μαθήματα ανατομίας…


Η Θεία Μπέμπα, χήρα, δούλευε εσωτερική του σπιτιού και ήταν οικονόμος του αρχοντικού, επίσης δούλευαν στο σπίτι η Ελένη και ο Αντώνης.
Η θεία Μπέμπα είναι μια έξυπνη και δαιμόνια γυναίκα, με μπρίο και φλογερό ταπεραμέντο. Γεμάτη ζωή και χιουμοριστική διάθεση. Κρίνει, κοροϊδεύει και σατιρίζει όλους και όλες.
Η θεία Μπέμπα είχε τη φροντίδα του αρχοντικού κυρίως όμως των ανθρώπων της. Μεγάλη αδυναμία της θείας Μπέμπας ήταν ο Ντίνος. Τον αγαπούσε υπερβολικά, ήταν η δεύτερη μάνα του.


Ο Φωτάκης, ο φαρμακοποιός, ήταν ερωτευμένος με την θεία Μπέμπα. Όμως αυτή δεν ενέδωνε στην ερωτική πολιορκία, ήταν αμέπτου ηθικής. Όταν όμως ο Φωτάκης έφυγε ξαφνικά για την Ιταλία, η θεία Μπέμπα θα αρχίσει να αλληλογραφεί συχνά μαζί του. Θα αρχίσει να δείχνει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον για τον Φωτάκη…
Ποια είναι η περίφημη θεία Μπέμπα, η δαιμόνια οικονόμος, που θα βρεθεί αντιμέτωπη με το επτασφράγιστο μυστικό του αρχοντικού, το οποίο ήταν καλά θαμμένο για χρόνια;


Πρόκειται για ένα ευθυμογράφημα εποχής, που θυμίζει ταινία του ελληνικού κινηματογράφου. Ο αναγνώστης θα ταξιδέψει στο παρελθόν με την αστείρευτα χιουμοριστική αφήγηση της αξιαγάπητης θείας Μπέμπας, θα γελάσει, θα δακρύσει, θα θυμηθεί ίσως τα δικά του παιδικά χρόνια, τα καλύτερα χρόνια. Τα χρόνια της αθωότητας…
Πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο, που οι στιγμές του χιούμορ το κάνουν να ξεχωρίζει. Η Ισμήνη Μπάρακλη με την πλαστικότητα, τη λεπτότητα και την υποβλητικότητα της γραφής της, με το λυγμό και το χιούμορ της ποιητικής της ψυχής, πλέκει μια απολαυστική ιστορία για την ιδιαίτερη πατρίδα της και μάς ταξιδεύει στο όμορφο, παλιό Ναύπλιο.


Πρόκειται για ένα βιβλίο ανοιχτό στην ιστορική μνήμη, στην ποιητική του τόπου, στην υπαρξιακή καταβύθιση.
Ένα βιβλίο για τη δυναμική της μνήμης.
Βιβλίο γοργό σε ρυθμό, έξυπνο, υποβλητικό, εμψυχωτικό, πνευματώδες, με τη νοσταλγία και την αισθητική μιας πεπερασμένης εποχής. Μια ιστορία που περιηγείται τον χώρο της μνήμης καθώς αυτή αρχίζει να εξασθενεί, να χάνεται σχεδόν και έτσι αναγκάζεται η συγγραφέας να χτίζει πάνω στα χαλάσματα και τα συντρίμμια των παλιών πραγματικών γεγονότων, να επινοεί μια φανταστική ιστορία ως αντιστάθμισμα της απώλειας. Με τα παλιά υλικά προσπαθεί να φτιάξει μια νέα ιστορία.
Οι μνήμες της συγγραφέως από το παλιό Ναύπλιο, την γενέθλια πόλη της, μνήμες του ενός ,είναι μνήμες όλων μας, όλων των εποχών. Ο χρόνος, η μνήμη και το χιούμορ είναι συνεχές που διαπερνά γενιές ανθρώπων και συνεχίζει κάνοντας τα πιο συγκλονιστικά σημερινά βιώματα (μνημόνια, Covid 19, φτώχεια, ανεργία κ.α.) και την δυστοπία του παρόντος να μοιάζουν επιτέλους τόσο μικρής σημασίας.
Πρόκειται για πάρα πολύ καλό βιβλίο. Ας αποδείξουμε έμπρακτα τη βιβλιοφιλία μας: διαβάζοντας και χαρίζοντας τέτοια βιβλία.


Η ΙΣΜΗΝΗ Χ. ΜΠΑΡΑΚΛΗ κατάγεται από το Ναύπλιο. Φοίτησε στο St. George Commercial College και εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλη οικονομική εφημερίδα ως Υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Συνεδρίων. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Γράφει για παιδιά και μεγάλους. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ, ΣΜΥΡΝΗ. ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ, ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ και Η ΘΕΙΑ ΜΠΕΜΠΑ.