Ο Παύλος είναι από τη Μάνη, είναι δικηγόρος, παντρεμένος με τη Φανή και έχουν δύο παιδιά, την Άρτεμη και τον Πέτρο. Η Άρτεμη είναι γεννημένη τον Αύγουστο του 1944 και τα παιδικά της χρόνια ήταν δύσκολα, ενόσω ο πατέρας της φυλακίζεται γιατί είναι αριστερός που από μόνο του δυσκολεύει την κατάσταση και η μητέρα της προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις, να εξασφαλίσει για τα παιδιά της τον επιούσιο.
Η Άρτεμη αγαπά πολύ τον Πέτρο και τον προστατεύει με περίσσεια τόλμη και έχει μια αλλοπρόσαλλη σχέση με τον γάτο της γειτονιάς, τον Ραμψή. Ο πατέρας θα πάει μετανάστης στη Βραζιλία και λίγο αργότερα θα ακολουθήσει και η υπόλοιπη οικογένεια, προσπαθώντας μετά την ένωση, να ζήσει μια ζωή χωρίς στερήσεις.


Οι πρώτες μέρες μετά την εγκατάστασή τους, είναι δυσοίωνες, ο πατέρας ισχνός και φανερά καταβεβλημένος με την ταπείνωση να φωλιάζει στο βλέμμα του. Η Βραζιλία δε, αφού πέρασαν οι πρώτοι μήνες προσαρμογής και ταλαιπωρίας, δείχνει όμορφη, η ζωή πια είναι νοικοκυρεμένη και η τσέπη αναπάντεχα γεμάτη.
Θα διαδραματιστούν στη ζωή της Άρτεμης, πολλά και αναπάντεχα γεγονότα. Θα διαβάσουμε για την τσαούσα θεία Εβίτα, για τον Ηλία, ιδρυτικό μέλος του ΕΑΜ, για την υπόσχεση στα δυο τσολιαδάκια, για ένα μπουκέτο ροζ τριαντάφυλλα, για την ιστορία της κορτέσσας, για ένα γράμμα που έπεσε από την τσέπη μιας ρόμπας, αλλά και τον αγώνα ανάμεσα σε ένα ανακόντα με έναν κροκόδειλο.
Η ζωή της είναι μια πάλη, μια συνεχόμενη αναζήτηση, μια εναλλαγή γεγονότων. Το απρόσμενο έμφραγμα του πατέρα θα αλλάξει τη ρότα τους μιας και ο τελευταίος δεν είναι πλέον σε θέση να εργαστεί και η Φανή αναλαμβάνει δράση, ράβοντας ενδύματα εωσότου πνίξουν τη γειτονιά τους τα καταστήματα γυναικείων ρούχων.


Η νέα φίλης της Ιζαμπέλα και η κινέζα συμμαθήτρια Λιν, η φοίτηση στη σχολή του χημικού, ο φεμινισμός, τα χάπια αντισύλληψης, ο εθελοντισμός, η εργασία στο εργοστάσιο, το βαρύ πένθος, η νέα εργασία στο νοσοκομείο και ο κίτρινος σκαραβαίος που δεν αγοράστηκε ποτέ, έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη της Άρτεμης για να της θυμίζουν τη ζωή της στη Βραζιλία.
Ο Οδυσσέας και η κοινή πορεία τους, τα μπορασούντο που προκάλεσαν αλλεργικό σοκ και μια συμβίωση γεμάτη σκαμπανεβάσματα, η επιστροφή του Πέτρου και της Φανής στην Ελλάδα, η νέα φίλη Μάρσια, η γνωριμία με τη μακούμπα και τα πρώτα σύννεφα στη σχέση του ζευγαριού που έχει αποκτήσει δύο παιδιά, είναι μερικά από τα πολλά γεγονότα που θα διαβάσουμε στο μεστό αυτό βιβλίο.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Αθηνάς Μπίνιου, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…το παρόν να βασίζεται μόνο στις πράξεις του. Το παρελθόν είναι σκιές. Το μέλλον το φτιάχνουν οι επιλογές του σήμερα…

Πρόκειται για ένα πολύκροτο βιβλίο, με πολλές εναλλαγές συναισθημάτων, στο οποίο λαμβάνουν χώρα ένα πανηγύρι πουλιών, ένα γράμμα – χαστούκι σε τρυφερό μάγουλο, μια γιορτή γενεθλίων μέσα σε αεροσκάφος και φυσικά ο επαναπατρισμός, μια νέα αρχή και η καταλυτική έξοδος προς τον κόσμο της γραφής.
Μια αλυσίδα γυναικών που κρίκους της έχει γιαγιάδες, μάνες και κόρες συνεχίζεται ακάθεκτη μεταλαμπαδεύοντας στις επόμενες γενιές την ιστορία, τις αναμνήσεις και τα συναισθήματά τους.

Η Αθηνά Μπίνιου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει καταγωγή από τη Μάνη. Είναι χημικός, αλλά πάντοτε πίστευε ότι η χημεία ενώνει την έρευνα με τη φαντασία και τη λογοτεχνία. Στην παιδική της ηλικία έφυγε με τους γονείς της για τη Βραζιλία. Εκεί έμεινε πολλά χρόνια, σπούδασε στο Σάο Πάολο, εργάστηκε, συνέβαλε στην ανάπτυξη της ελληνικής παροικίας και δημιούργησε οικογένεια.
Τώρα ζει στην Αθήνα και γράφει παραμύθια για μικρούς και μεγάλους. Στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων έχουν συμπεριληφθεί τα βιβλία της Η κυρά της Αιξωνής (Εκδόσεις Πατάκη, 2015), Νικηφόρος Βρεττάκος: Το παιδί που ήθελε να γίνει ποιητής (Εκδόσεις Πατάκη, 2012) και Στο πανηγύρι των πουλιών (Εκδόσεις Πατάκη, 2010). Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Η Ταρώ και ο Ζαχαροζυμωμένος (2006, παραμύθι σε κουκλοθέατρο, το οποίο εγκαινίασε τη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών το 2010), Το κατόρθωμα του Δάκρυ (2007), Τα χειρόγραφα του Πύργου (2007), Η Λουκία και οι δύο πατρίδες της (2011, βραβείο από την Εταιρεία Τεχνών Κερατσινίου), Πιρουλίτο και Ροζαλία (2012, βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών), καθώς και το μυθιστόρημα Αλυσίδα γυναικών (2022). Άλλα βιβλία της για παιδιά είναι Ο κρυστάλλινος αετός (Ελληνικά Γράμματα, 2005), Το δειλό λιοντάρι (Καλειδοσκόπιο, 2009), Ιστορίες για φίλημα (Μίνωας, 2011).
Σε καλλιτεχνική βιβλιοδεσία έχουν εκδοθεί τα έργα της Οι ήρωες του Άρδα, Κεντήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, Μαντινάδες της Κρήτης και Η τέχνη της ευτυχίας. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στην πορτογαλική, στην ισπανική, στην αγγλική, στην κροατική και στην κινέζικη γλώσσα. Το Kατόρθωμα του Δάκρυ διακρίθηκε ως το καλύτερο παραδοσιακό μεσογειακό παραμύθι του 2008 στην Καρταγκένα της Ισπανίας. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Πολιτιστικού Συλλόγου Απολλωνία και του Σωματείου «Οι φίλοι του ΠΙΚΠΑ Βούλας». Αφηγείται τα κείμενά της σε σχολεία και πολιτιστικούς χώρους. Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.athinabiniou.gr

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.