Ένα νεαρό αγόρι που κανείς δεν ξέρει το όνομά του, ζει σε ένα χωριό στη ζούγκλα με τους άγραφους νόμους της. Πώς βρέθηκε εκεί; Πού είναι οι δικοί του; Δεν έχει μνήμες και κανείς δεν μπορεί να του δώσει απαντήσεις. Το σίγουρο είναι ότι δεν ανήκει στη ζούγκλα!
Αρχηγός του χωριού, είναι ο Ομάρ, ένας σκληρός και άκαρδος δυνάστης που πήρε την εξουσία κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ύστερα από μια μεγάλη φωτιά, ένας βιαστής χωρίς αισθήματα, χωρίς αγάπη και χωρίς ενοχές. Στο εν λόγω χωριό κατοικούν οι σιαμαίες Ελ και Μπεθ, δυο νεαρά κορίτσια, υποχείρια όπως όλοι οι κάτοικοι του Ομάρ που δέχονται στωικά όλες τις παράλογες απαιτήσεις του αρχηγού τους.
Ο έφηβος της ιστορίας μας, χωρίς ταυτότητα και χωρίς σημείο αναφοράς, μένει με τον Ισμαήλ έναν γηραιό άνδρα πλήρη ημερών, τυφλό και ανήμπορο, τον οποίο φροντίζει με στοργή.
Απομονωμένος σε σπηλιά, ζει ο προφήτης, τον οποίο θα επισκεφτεί ο νεαρός παρά τη θέλησή του, μετά από απαίτηση του Ομάρ, για να του μεταφέρει ένα μήνυμα ενόσω το χωριό ετοιμάζεται πυρετωδώς για το καρναβάλι και όλοι συμβάλλουν όπως μπορούν.


Η συνάντηση με το λιοντάρι, οι ζωώδεις ορέξεις των δυνατών, οι ασέλγειες σε βάρος των αδυνάτων, η παραφροσύνη που επικρατεί σε κάθε πράξη, ο πόνος, η αηδία και η απελπισία, είναι μερικά από τα πολλά που θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της νουβέλας.
Επιπρόσθετα, η βόλτα με τον Ισμαήλ και η δυνατή εξιστόρηση των όσων τους περιβάλλουν αλλά και οι λιτανείες, οι αποκρουστικές μάσκες, οι φωτιές, οι μελωδίες οργάνων και οι ανώμαλες ορέξεις των καρναβαλιστών που οδηγούν σε αλλοπρόσαλλες συνευρέσεις, οξύνουν την αγωνία του αναγνώστη για την εξέλιξη και τη συνέχεια της ροής της ιστορίας.
Η ζούγκλα μαίνεται, το καρναβάλι έχει εκτροχιαστεί και η ανθρώπινη κακοποίηση, τα βασανιστήρια, η αθλιότητα, ο φόβος, η αγνοία, οι κραυγές, οι βιασμοί, οι κανιβαλισμοί και τα κλάματα, ανακατεύονται με τους καπνούς και δημιουργούν μια εκστατική ατμόσφαιρα που κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει.
Ή μήπως όχι;

Τι κάνει ένα αυτοσχέδιο κλουβί με διαμελισμένα σώματα στη σπηλιά του προφήτη;
Ποιος μπορεί να παραβλέψει τις εντολές του αρχηγού και ποιο είναι το τίμημα αυτής του της πράξης;
Μπορεί η δυσμορφία γεννητικών οργάνων να προκαλέσει πόθο;
Είναι δυνατόν να μείνει αλώβητος και αμόλυντος ένας άνθρωπος που συνυπάρχει μέσα σε έναν λαό που διψάει για αίμα;
Ποια είναι η 17χρονη Άννα και πώς επιβιώνει σε αυτό τον κρανίου τόπο;

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Μαριλένας Παππά, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…όταν έχεις κλειστά τα μάτια σου, όσο και να κοιτάζεις τον ήλιο, ποτέ δεν θα μπορέσεις να δεις το φως του…

Οι φρικαλεότητες που λαμβάνουν χώρα στο ξέφρενο καρναβάλι, οι αποτρόπαιες πράξεις των ανθρώπων σε ανθρώπους, τα ζωώδη ένστικτα των δυνατών και οι φρενίτιδα που παρασύρει στους κόλπους της χωρίς επιστροφή τους συντοπίτες του Ομάρ, κατακλύζουν τη σκέψη του αναγνώστη με ανάμεικτες πληροφορίες και τον προβληματίζουν σχετικά με την έλλειψη πρωτοβουλίας.
Η αγνότητα, η ελευθερία και η αγάπη που φωλιάζουν στην καρδιά, δεν μπορούν να δηλητηριαστούν και τίποτα δεν μπορεί να τις μολύνει. Ούτε η φρίκη, ούτε η βία, ούτε η υποδούλωση είναι ικανές να τις παραγκωνίσουν και σίγουρα θα βρουν μια χαραμάδα για να αναδειχτούν.

Η Μαριλένα Παππά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Σπούδασε Επικοινωνία και Δημοσιογραφία και Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον χώρο της επικοινωνίας. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, νουβέλες, διηγήματα και βιβλία για παιδιά. Το 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν η νουβέλα της Το τελευταίο εμπόδιο.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της: marilenapappa.com.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις βακχικόν.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ