Το νάμα για πολλούς, είναι ένα κρασί ιδιαίτερο, ικανό να σε ζαλίσει.
Για την οικογένεια του Ιάκωβου, το νάμα ήταν η Αχίλλειος πτέρνα του πατέρα τους. Εξαρτημένος από το ποτό, συναισθηματικά κενός, ψυχικά διαταραγμένος, ο πατέρας κάθε φορά που έπινε νάμα, παραλογιζόταν σε καταστροφικό βαθμό. Γυναίκα του η Μάχη, ένα άβουλο πλάσμα συνεργός με τη σιωπή της, την ανέχεια και την παραίτησή της στις κατακριτέες πράξεις του συζύγου της, φυτοζωεί και δέχεται στωικά τα κατορθώματα του ανδρός της, δίχως να μπορεί να αντιδράσει.


Ο Ιάκωβος είναι ένα συνεσταλμένο παιδί, αρκετά ευαίσθητο που λόγω της διαφορετικότητας της σεξουαλικής του φύσης, έχει γίνει βορά και υπομένει στωικά χωρίς να μπορεί να αντιδρά στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην οικογενειακή εστία αλλά και στο σχολικό περιβάλλον. Άγριες συμπεριφορές συμμαθητών, αποτρόπαιες πράξεις, βασανιστήρια, όλα διαδέχονται το ένα το άλλο, ενόσω ο Ιάκωβος δεν φέρει αντίσταση ούτε κατ’ ελάχιστο, έχοντας στο πλευρό του μονάχα την κολλητή του φίλη Μαργαρίτα που τον φροντίζει και τον στηρίζει χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Τέταρτο μέλος της οικογένειας αποτελεί η Αικατερίνη, ένα κορίτσι άχρωμο που αγαπά τον πατέρα της χωρίς να είναι σε θέση να αντιληφθεί πλήρως όλα όσα διαδραματίζονται στο σπίτι, ένα σπίτι φυλακή για τον Ιάκωβο που βίωσε τον πόνο, τη ντροπή και τη βία σε όλο τους το μεγαλείο.


Η οικογένεια διαλύεται σαν από θαύμα φέρνοντας ανακούφιση στον Ιάκωβο που έχει υπομείνει τα πάνδεινα και βρίσκει αγάπη και στοργή στην αγκαλιά της γιαγιάς Λαμπρινής, επουλώνοντας σιγά- σιγά τις πληγές του.
Η σχολή διοίκησης επιχειρήσεων στην Πάτρα μαζί με την Μαργαρίτα, ένα κίτρινο κουτί γεμάτο απαντήσεις που καίνε, ο Λευτέρης και οι συναντήσεις τους, ένα πάρτι μασκέ σε απρόβλεπτες εξελίξεις, τα ποιήματα του Καβάφη και η κατάθλιψη που καραδοκεί σε κάθε στραβοπάτημα, θα χρωματίζουν τη ζωή του Ιάκωβου με σκοτεινές αποχρώσεις αν και ο ίδιος διακαώς αναζητά το φως.
Στο βιβλίο παράλληλα με την ιστορία του Ιάκωβου, διαδραματίζεται η ιστορία της Κάτιας, μιας κοπέλας που ζει με τον παππού της στη βόρεια Ελλάδα και κατεβαίνει στην Αθήνα να βρει την τύχη της. Θα εργαστεί σε ένα μπαρ ως χορεύτρια, θα αποκτήσει μια επιστήθια φίλη τη Νίνα η οποία θα προσπαθεί να την συμβουλεύει και να την προστατεύει από τις ορέξεις του αφεντικού τους Βασίλη χωρίς αποτέλεσμα, θα εθιστεί στα ναρκωτικά και θα χαρίζει χωρίς να το γνωρίζει διεστραμμένες ερωτικές απολαύσεις σε εκείνους που πληρώνουν αδρά το αφεντικό της.


Η ζωή θα τα φέρει έτσι, που η Κάτια θα μετακομίσει στα Χανιά, θα βρει δουλειά στο μαγαζί της Φρόσως, μιας νέας φίλης που θα την αγαπήσει και θα τη στηρίξει στα δύσκολα και κάτω από περίεργες συνθήκες θα γίνει ζευγάρι με τον ξάδελφο της τελευταίας, Μύρωνα.
Οι δυο ιστορίες περιπλέκονται, αφήνοντας άναυδο τον αναγνώστη που προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και να αντιληφθεί τις εξελίξεις που πραγματικά καίνε.
Μια γλυκιά είδηση εγκυμοσύνης, ο Θαλής από την Κέρκυρα, ο Άγγελος ένας ψεύτης, προσβλητικός, βίαιος με ακραία σεξουαλική συμπεριφορά, μια απόπειρα αυτοκτονίας, πολλές βιντεοσκοπημένες συνευρέσεις, η Στάλω και οι ψυχολογικές συναντήσεις, ένα ταξίδι στη Ρόδο, η ζωή στην Αθήνα του σήμερα, ένας γάμος και ένας χωρισμός, μια εγκατάσταση στην Καλιφόρνια αλλά και μια άλλη στο Παρίσι και τέλος ένας από μηχανής θεός που υπομένει και αναμένει την εκτέλεση μιας ποινής φυλάκισης, είναι μερικά από τα γεγονότα που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον και την αγωνία μας στο ζενίθ, έως ότου φτάσει η λύτρωση.


Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Γιάννη Αδελιανάκη, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…στη ζωή σου να μάθεις στους ανθρώπους που σε ξεγράφουν από τη ζωή τους, να τους κάνεις το ίδιο δώρο…
Το νάμα, θα εξυγιάνει, θα εξομαλύνει και θα καυτηριάσει τις ζωές των ηρώων της ιστορίας, που θα πασχίζουν να επιβιώσουν μέσα από τις πληγές του παρελθόντος. Τι λέτε, θα τα καταφέρουν όλοι να ξεφύγουν αλώβητοι;

Ο Γιάννης Αδελιανάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ έχει καταγωγή από το Ρέθυμνο Κρήτης.
Σπούδασε Θεατρολογία στο Ναύπλιο στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ συνεχίζει τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου.
Έχει πάρει μέρος σε κινηματογραφικές ταινίες, έχει συμμετάσχει σε θεατρικά φεστιβάλ και έχει βραβευτεί για τα διηγήματά του: «Reunion», «Η γεύση του εβαπορέ», «Μαστίχα».
Τον Απρίλιο του 2022 ανέβηκε στο θέατρο Χώρα το πρώτο του θεατρικό έργο «Η έπαυλη του Σταθάτου», ενώ για το καλοκαίρι του ’23 ετοιμάζεται η νέα του θεατρική δουλειά «Οκτώ».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνεμος.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.