Κουτσουδάκη-Γερολύμπου Ερατώ

Η 7χρονη Χλόη, θα έχει την ευκαιρία μια Κυριακή, να πάει βόλτα με τους παππούδες της στην Ελευσίνα. Η βόλτα περιλαμβάνει επίσκεψη στο μουσείο, αλλά η μικρή και ατίθαση εξερευνήτρια δεν είναι πρόθυμη να ακολουθήσει το πλάνο της εκδρομής.
Προτιμά να καθίσει στον προαύλιο χώρο, κάτι που οι παππούδες δέχτηκαν, έχοντας τής εμπιστοσύνη. Κάπου εδώ αρχίζει η περιπέτεια και η Χλόη θα έρθει αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις.


Ο Τριπτόλεμος και ο Δημοφώντας που φορούν περίεργα ρούχα και είναι γιοι του Κελεού, η ιστορία με τη θεά Δήμητρα, η συνομιλία με το άγαλμα του Αισχύλου, η συνάντηση με τον Έντουαρντ Ντάνιελ Κλαρκ τον Βρετανό ευγενή που προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να πάρει μαζί του στη χώρα του το άγαλμα της θεάς Δήμητρας και ο χορός των ανύπαντρων κοριτσιών τον οποίο πληροφορήθηκε από την Αρβανίτισσα Γιούλα, παίρνουν στο μυαλό της τεράστιες διαστάσεις, το γεμίζουν εικόνες μιας άλλης εποχής και την τροφοδοτούν με σθένος για τη συνέχεια του ταξιδιού της και την αναζήτηση των παππούδων της.


Η βόλτα της συνεχίζεται, ενόσω η ίδια περιπλανάται στα κομμάτια της ιστορίας της πόλης της Ελευσίνας, η οποία έχει πολλά να δώσει στον επισκέπτη. Το πρώτο έργο παραγωγής τσιμέντου και εκείνο του πράσινου σαπουνιού, οι Μικρασιάτισσες, ο Ύπαρχος Λάσκος Βασίλειος, τα Ελευσίνια Μυστήρια, η Παναγιά η Μεσοσπορίτισσα, ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρίνος και τα Αισχύλεια, θα σταθούν αφορμή η Χλόη να εμπλουτίσει τις γνώσεις της για την ιστορική πόλη στην οποία βρίσκεται αλλά και να αποκτήσει κρίση και άποψη για όλα όσα έχουν διαδραματιστεί πολλά χρόνια πριν γεννηθεί η ίδια.


Η αρχαιολόγος Πόπη Παπαγγελή και ο αρχιτέκτονας και εικαστικός Νίκος Μαυρίδης, θα είναι οι τελευταίοι που θα συναντήσει πριν επιστρέψει στους παππούδες της, με τη σκέψη της ξέχειλη από νέα δεδομένα που δε μπορούσε να φανταστεί.
Η Ελευσίνα είναι μια πόλη έκθεμα, μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις, μια πόλη πλημμυρισμένη ιστορικά γεγονότα, μια πόλη που αξίζει να διαθέσεις λίγο από τον ελεύθερο σου χρόνο, να την επισκεφτείς, να την περπατήσεις και να βρεθείς περιτριγυρισμένος από μνημεία και αγάλματα.
Η Χλόη, έμαθε πολλά και μέσα από το βιβλίο της συγγραφέως Κουτσουδάκη-Γερολύμπου Ερατώς με την υπέροχη εικονογράφηση του Φωτιάδη Φίλιππου, είναι έτοιμη να μοιραστεί μαζί μας τα όσα αποκόμισε, να μας δελεάσει, να μας παροτρύνει σε ένα παρόμοιο ταξίδι για να γνωρίσουμε και εμείς την Ελευσίνα και τα πολύτιμα μυστικά της.
Αδράξτε γονείς την ευκαιρία και γνωρίσατε στα παιδιά σας την Ελλάδα και τις ομορφιές της, ξεκινώντας από την όμορφη Ελευσίνα, με οδηγό τη Χλόη που τόσο παραστατικά και όμορφα, μας παρουσίασε όλα όσα είδε με τα μάτια της ψυχής της.

Η Κουτσουδάκη-Γερολύμπου Ερατώ, γεννήθηκε, μεγάλωσε και μεγαλώνει τα παιδιά της στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα και μουσειολογία στη Θεσσαλονίκη. Ζει φτιάχνοντας εκθέσεις για μουσεία. Της αρέσει η Ιστορία, ιδιαίτερα η νεότερη ελληνική ιστορία. Μέσα από τις εκθέσεις που σχεδιάζει, προσπαθεί να φανταστεί πώς ήταν η ζωή των ανθρώπων σ’ αυτό τον τόπο πριν από 200, 100, 50 ή και 20 χρόνια. Της άρεσε από μικρή η σκηνοθεσία. Μάλλον της άρεσε να φτιάχνει ιστορίες και περιβάλλοντα. Συλλέγει εδώ και χρόνια βιβλία για παιδιά, που τα θεωρεί έργα τέχνης. Της αρέσουν γιατί αφηγούνται ιστορίες με λέξεις και εικόνες. Αυτό είναι το πρώτο δικό της βιβλίο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος..