Η Άννα και η Εύα, είναι αδερφές και μένουν στη Ναύπακτο. Η Άννα εξωστρεφής και δραστήρια, η Εύα ανασφαλής, συναισθηματική, ώριμη και προσγειωμένη για την ηλικία της. Ένα σχολικό πάρτι, θα γίνει η αφορμή να γνωριστούν οι συντοπίτες Εύα και Μάνος την άνοιξη του 1994. Ο Μάνος, είναι 3ετής στο μαθηματικό Πάτρας, κατάγεται από ευκατάστατη οικογένεια και είναι μοναχοπαίδι. Η σχέση τους παίρνει σάρκα και οστά, δυναμώνει και μετέπειτα η μετάβαση της Εύας για σπουδές στην Πάτρα, διευκολύνει αρκετά την μεταξύ τους κατάσταση.
Δηλώνουν ερωτευμένοι, κάνουν σχέδια για το μέλλον, αλλά η τύχη έχει τα δικά της και όπως όλα δείχνουν, σε αυτά τα σχέδια έχουν συμμετοχή και οι γονείς του Μάνου, που επιθυμούν μια καλύτερη νύφη για τον γιο τους, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την κόρη του δημάρχου της περιοχής, την Τάνια.


Η ιστορία του βιβλίου, ξεδιπλώνεται σε δύο χρόνους. Από τα γεγονότα της δεκαετίας του ’90 θα μεταφερόμαστε σε εκείνη του 2010 και θα μαθαίνουμε για τις νέες εξελίξεις στις ζωές των ηρώων αλλά και τα νέα πρόσωπα που έχουν προστεθεί. Ένα από αυτά είναι και ο Άρης.
Ο Άρης λοιπόν, είναι επιχειρηματίας, έχει στην κατοχή του ένα ξενοδοχείο στην όμορφη Λευκάδα, έχει πράσινα μάτια και είναι από χρόνια ερωτευμένος με τη ζωγράφο Εύα, η οποία διαθέτει στο νησί, μια υπέροχη γκαλερί. Απόγονος μεταναστών, έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στη Γερμανία, αποφασίζει να γυρίσει στα πάτρια εδάφη και να ασχοληθεί με κάτι δικό του, πράγμα που στέφεται με μεγάλη επιτυχία.
Η πορεία της ζωής της Εύας, έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, έχει περιπέτειες, πόνο που πρέπει να περάσει χωρίς να χάνει το κουράγιο της, θα υπομένει ευελπιστώντας ότι στο τέλος του τούνελ, θα φανεί ο ήλιος και θα ζεστάνει την καρδιά και την ψυχή της. Αρωγοί της σε όλη αυτή την προσπάθεια θα σταθούν οι γονείς της, η αγαπημένη της αδερφή, ο Μιχάλης, φίλος της και η Χαρά, όνομα και πράμα, μια ασυμβίβαστη δασκάλα, γεμάτη δίψα για ζωή.


Δε φαντάζεστε πόσα πολλά έχουμε να διαβάσουμε στο πολύκροτο αυτό βιβλίο. Χωρισμούς, ιατρικές διαγνώσεις, την ανοικοδόμηση ενός φροντιστηρίου, ένα ταξίδι στο Παρίσι, μια πρόταση γάμου κατά τη διάρκεια του δείπνου στο εστιατόριο του Πύργου του Άιφελ, διακοπές στη Λευκάδα, το τραγούδι Nights in white satin, μια κρίση άγχους, ένα πορτρέτο ξέχειλο από συναισθήματα, το πανέμορφο μοναστήρι της Φανερωμένης, μια βαριάς μορφής κατάθλιψη, το άνοιγμα μιας διαθήκης και το κοινωφελές ίδρυμα για ανθρώπους που χρίζουν αποκατάστασης και συμπαράστασης, είναι λίγα από αυτά που θα μας απασχολήσουν.
Η Άννα έχει παντρευτεί τον Διονύση, έχουν κάνει δίδυμα αγόρια, οι γονείς των κοριτσιών έχουν νοικιάσει την οικογενειακή ταβέρνα και η Εύα ζωγραφίζει, αφήνοντας πάνω στο χαρτί συναισθήματα που προξενούν ενδιαφέρον.
Το κουβάρι της ιστορίας εκτυλίσσεται και κουβαλά στους κόλπους του άλλοτε χαρές και άλλοτε δυστυχίες. Ο χαροκαμένος κος Γεράσιμος, μια μετακόμιση σε ένα υπέροχο σπίτι, ένα γαμήλιο ταξίδι στη μαγική Κωνσταντινούπολη, τα εθελοντικά μαθήματα ζωγραφικής, μια απόδραση με ένα ιστιοφόρο, η εμφάνιση του εγκέλαδου με 6,1 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο τη Λευκάδα, μια αίτηση για υιοθεσία και ο μικρός Εμμανουήλ, ένα θείο δώρο εξ ουρανού, κορυφώνουν την αγωνία και δεν αφήνουν περιθώρια αδιαφορίας.


Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Εύης Αγγέλη, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…τι να πω, αυτό που κατάλαβα είναι ότι πολλές φορές δεν εκτιμάμε τι έχουμε, παρά μόνο όταν το χάσουμε. Κλισέ ε; Μάλλον είμαστε άξιοι των επιλογών μας…

Ποια είναι η Χέλγκα Φόλγκεν;
Πώς εμπλέκεται η Μαντλέν και ο Σβεν με μια φωτογραφία από ένα παλιό πορνοπεριοδικό;
Σε ποιον απευθύνει τη φράση «μη νομίζεις ότι τα κατάφερες» η διαταραγμένη ψυχικά προσωπικότητα;

Σας μπέρδεψα; Μάλλον, όμως δείξτε ψυχραιμία. Το βιβλίο σε κρατά δέσμιο μέχρι την τελευταία του σελίδα, μιας και μια φιλανθρωπική εκδήλωση, συνδέεται με μια μυστηριώδη εξαφάνιση αλλά και με το τραγούδι των Ριφιφί, «φίλα με». Αν είστε διατεθειμένοι να αποδράσετε διαβάζοντας, επιλέξτε την «αέναη αγάπη» και ταξιδέψτε μαζί με τους ήρωες σε θάλασσες φουρτουνιασμένες.
Που ξέρετε, ίσως καταφέρουν να φτάσουν σε απάνεμα λιμάνια…

Η Εύη Αγγέλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου. Από πολύ μικρή ηλικία οτιδήποτε διαδραματιζόταν γύρω της αποτελούσε αφορμή για δημιουργία.
Γράφοντας ποιήματα και δοκίμια, εξέφραζε τα συναισθήματα, τα όνειρα και τις πνευματικές της ανησυχίες.
Κάποιες αντιξοότητες την απομάκρυναν προς στιγμή από το στόχο της, όμως δεν παραιτήθηκε. Έτσι κατάφερε να γίνει καθηγήτρια της αγγλικής γλώσσας.
Το «Αέναη αγάπη» είναι το πρώτο της βιβλίο, το οποίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσπάθεια να εκφράσει τον ψυχισμό της, χρησιμοποιώντας τόσο βιωματικές όσο και φανταστικές εικόνες και γεγονότα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΞΗ.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.