Μια παράξενη σχηματοπολιτεία – Φαίδρα Γιατρομανωλάκη


Σε μια περίεργη πολιτεία που ζούσαν μονάχα σχήματα, ο κάθε κάτοικος είχε τις δικές του παραξενιές αλλά και τα ιδιαίτερα προτερήματά του.
Ο κος Τριγωνούλης, θέλει όλα να τα τακτοποιεί και δεν επιθυμεί κανέναν μέσα στα πόδια του.
Ο κος Τραπέζιος, ευγενικός και φιλόξενος, παίρνει βραβεία για τη μαγειρική του.
Ο κος Πεντάγωνος, είναι λίγο άχαρος και ψηλομύτης.
Ο κος Κυκλούλης, χαίρεται να παίζει, είναι γλυκούλης και όμορφος και την ημέρα του την περνά ξέγνοιαστα σε τσουλήθρες και τραμπάλες.
Ο κος Οβαλίστας είναι σοβαρός και διάσημος πιανίστας, ο κος Τετραγωνάκιας λατρεύει τη μουσική, ο κος Ορθογώνιος είναι πρόθυμος πολύ και τέλος ένας ακόμη ήρωας του βιβλίου είναι ο κος Ρόμβος, που δεν θα σας αποκαλύψω κάτι για εκείνον για να διαβάσετε το παραμύθι και να βρείτε μόνοι σας τα χαρακτηριστικά του.
Όλα τα σχήματα ήθελαν παρέα, ήθελαν να κοινωνικοποιηθούν και να αποκτήσουν φίλους, μα τα σπίτια τους δεν ήταν φιλόξενα και προσιτά παρά μονάχα για τους ίδιους.
Ώσπου τη λύση δίνει ο κος Κύλινδρος, όταν προτείνει να βρίσκονται στο γρασίδι, σε έναν χώρο που όλοι μπορούν να συνυπάρξουν, όλοι μπορούν να χωρέσουν, χωρίς ο καθένας τους να ενοχλεί τον άλλον.
Σε μια τεράστια αλάνα, όπως τα σχήματα έτσι και τα παιδιά μπορούν να ευχαριστηθούν παιχνίδι, να ευχαριστηθούν την παρέα τους και να περάσουν δημιουργικά και ανέμελα τον χρόνο τους.

Ένα βιβλίο που υμνεί τη φιλία, ασπάζεται τη διαφορετικότητα και ανακαλύπτει ανάμεσα στις δύο έννοιες τη χρυσή τομή.

Ένα βιβλίο που μιλά για την επαφή με τη φύση και την πολύτιμη αξία της κοινωνικοποίησης των παιδιών.

Ένα διδακτικό παραμύθι που κάνει λόγο για τον ελεύθερο χρόνο, για τη συντροφικότητα, για τη χαρά του παιχνιδιού και την αναγκαιότητα της συνύπαρξης.

Τα παιδιά έχουν μέσα τους τη δύναμη της αλλαγής, τη δύναμη της μάθησης και επειδή πολλά τα βλέπουν με τα μάτια της καρδιάς, είναι σε θέση να καταφέρουν όσα εμείς οι μεγάλοι αδυνατούμε.

Ένα βιβλίο έναυσμα για όμορφες στιγμές και ακόμη πιο όμορφες εξελίξεις…
Στο τέλος δε του παραμυθιού, υπάρχουν σελίδες ζωγραφικής για τους μικρούς μας φίλους.

Η Φαίδρα Γιατρομανωλάκη σπούδασε νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, απ’ όπου αποφοίτησε το 2001. Μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης κι αμέσως μετά τις σπουδές της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Τον Μάρτιο του 2022 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τομέα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με τίτλο «Περιβαλλοντική επικοινωνία και προαγωγή υγείας».
Η αγάπη της για το παιδικό βιβλίο υπήρχε πάντα έντονη από τα πρώτα της παιδικά χρόνια. Είναι μητέρα δύο αγοριών και της αρέσει να εισβάλλει στην παιδική σκέψη και τα συναισθήματά τους μέσα από τη δημιουργική αφήγηση παραμυθιών. Το πρώτο της συγγραφικό βήμα έγινε το 2022, με το παιδικό βιβλίο «Μα η αγάπη έχει δύο πόρτες». Επιθυμία της είναι να γεμίζει τις καρδιές των παιδιών με πολύ χαμόγελο, χαρά, να τους προσφέρει διασκέδαση.
Έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγημάτων (Book festival Κοζάνης, 2022) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής.

Η εικονογράφηση έγινε από την Ιωάννα Βάλβη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κομνηνός.