ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΪΒΑΛΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΤΡΙΑ

Δώδεκα διηγήματα συνθέτουν το περιεχόμενο του μικρού σε έκταση σελίδων βιβλίου, το οποίο επιτυγχάνει να περιλάβει βασικά θέματα που από αρχαιοτάτων χρόνων απασχολούν τον άνθρωπο, την συμπεριφορά του και τις σχέσεις του στην επίγεια ζωή του.

Τα διηγήματα, κατανεμημένα σε μικρά κεφάλαια τιτλοφορούνται με τα ονόματα των κεντρικών πρωταγωνιστών, την Μυρσίνη, Αποστόλη, Τζίμη, Ιφιγένεια, Νικόλα, Μαριάννα, Ευθύμη, Γιάννη, Χλόη, Φένια, Άννυ και τέλος τον Αλέξανδρο.

Από τον τίτλο του βιβλίου ακόμα καλλιεργείται η αντίληψη για κάποιον, ίσως, “οιωνό” που προμηνύει δυσάρεστες καταστάσεις. Με την ανάγνωση των βιωμάτων των προσώπων, επιβεβαιώνονται οι δυσκολίες που συναντούν οι ήρωες μέσα από σκληροτράχηλες διαδρομές που είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν με πολλά σκαμπανεβάσματα και δίνουν την εντύπωση ότι είναι “χαμένοι στο διάστημα, αλλά στην πραγματικότητα είναι χαμένοι στη ζωή“.

Με μία γλώσσα απλή καθομιλουμένη, χωρίς ιδιαίτερες εκφραστικές εντάσεις, αλλά με αρκετές δόσεις ρεαλιστικής γραφής, η συγγραφέας εναποθέτει τις ιδέες που τέμνουν επίμαχα σημεία σε θέματα που ταλανίζουν τον άνθρωπο όταν δέχεται ανεξέλεγκτους μοχλούς πίεσης. Χωρίς να αρθρώνει κριτικό λόγο, επικεντρώνεται στην οικογένεια, το δομικό στοιχείο της κοινωνίας που μπορεί να υποστεί αλλοιώσεις, την ανείπωτη ορφάνια, την ανελέητη φτώχεια, την κοινωνική απαξίωση, την ερωτική απογοήτευση, την τραγική προσφυγιά, την σκληρή μετανάστευση, την αυτοκτονική στέρηση της ίδιας της ζωής, την χρήση ουσιών….

Στην αρχή ένιωθε ότι ζούσε σε πελάγη ευτυχίας. Μετά όμως άρχισαν να έρχονται τα πελάγη από φουρτουνιασμένες θάλασσες“.

Οι παρουσίες στις ιστορίες είναι άλλοτε φυσικές και άλλοτε άυλες και οι ρόλοι τους στις σωστές διαστάσεις. Οι αλήθειες πληγώνουν και τα προβλήματα που δημιουργούνται δοκιμάζουν τις ανησυχίες και τις αντιστάσεις του καθενός.

Πολλές φορές η μοίρα αναλαμβάνει να μας οδηγήσει στον σωστό δρόμο, που στο τέλος του θα μας περιμένει η ευτυχία και η ηρεμία. Χρειάζεται χρόνος και μεγάλη διαδικασία για ν’αποκτήσουμε την απόλαυση και τα πλεονεκτήματα για την κατάκτηση του στόχου μας“.