Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου

Με ένα πραγματικά απλό και κατανοητό λόγο, η κυρία Μιγγείρου στο νέο της  βιβλίο “Μαμά, μπαμπά σας χρειάζομαι”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, θίγει καθημερινά και ενδιαφέροντα θέματα που κάθε γονιός αντιμετωπίζει στο μεγάλωμα των παιδιών του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε ότι όλα ξεκινούν από τη σχέση μεταξύ των δύο γονέων, το πώς εκείνοι βιώνουν τη μετάβαση από το να είναι ζευγάρι και να ενδιαφέρονται μόνο ο ένας για τον άλλο, στο να προστεθεί στη μεταξύ τους σχέση και ένα παιδί. Ένας νέος ρόλος, αυτός του μπαμπά και της μαμάς, άγνωστος, ιδιαίτερα απαιτητικός που ο καθένας καλείται να παίξει χωρίς να έχει την κατάλληλη γνώση και που την αποκτά από την καθημερινή ενασχόλησή του με το μικροσκοπικό πλασματάκι που συνεχώς ζητάει κάτι, τροφή, φροντίδα και απεριόριστη αγάπη.
Το μυστικό για τη σωστή διαπαιδαγώγηση ξεκινάει από την τρυφερή βρεφική ηλικία του παιδιού και δεν είναι άλλο από το να ζει σε ένα όσο γίνεται πιο ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον, με αγάπη και αμέριστη προσοχή. Υπάρχει όμως τεράστια διαφορά στο πώς μεγαλώσαμε εμείς, στο τι ερεθίσματα είχαμε και στο πώς μεγαλώνουν σήμερα τα παιδιά μας.
Όσο περνούν τα χρόνια και οι ανάγκες των ανθρώπων αλλάζουν προστίθενται και περισσότερες ευθύνες που οι γονείς έχουν απέναντι στην οικογένεια και στην κοινωνία και παντού πρέπει να καταφέρνουν να είναι άψογοι. Σε πολλούς και κυρίως στις μαμάδες, δεν φτάνει το 24ωρο για να είναι όλα στην εντέλεια.

– Αφού εμείς αλλιώς μεγαλώσαμε γιατί στα παιδιά μας έχουμε την τάση να είμαστε όλο και πιο αυστηροί, να ζητάμε το τέλειο, το ανέφικτο ορισμένες φορές; Γιατί μονίμως κάτι δεν μας ικανοποιεί;

Η αλήθεια είναι ότι για τα παιδιά μας επιθυμούμε το καλύτερο. Όμως, ο τρόπος που προβάλλουμε αυτή την επιθυμία δεν είναι ο κατάλληλος, ώστε ένα μικρό παιδί να μπορέσει να το διαχειριστεί. Πολλοί γονείς αισθάνονται ότι «ρεζιλεύονται» αν ακούσουν άσχημα σχόλια από δασκάλους. Με αποτέλεσμα να πιέζουν τα παιδιά τους να ανταποκριθούν σε αυτά που επιβάλλουν κι επιθυμούν εκείνοι. Ας θυμόμαστε ότι δεν μπορούμε να είμαστε οι «τέλειοι γονείς», ούτε τα παιδιά μας είναι «τέλεια. Απλά θέλουμε να «χτίσουμε» σχέσεις ζωής με τα παιδιά μας που θα βασίζονται στην ειλικρίνεια, την κατανόηση και την εμπιστοσύνη.

– Όλοι οι γονείς θέλουν να προσφέρουν το καλύτερο στα παιδιά τους, αλλά, οι περισσότεροι το κάνουν με λάθος τρόπο. Ενώ λίγο-πολύ ξέρουμε ποιο είναι το σωστό, πολλές φορές κάνουμε τα ίδια λάθη, υποκύπτουμε στις πιέσεις τους, δεν θέλουμε να τους χαλάμε το χατίρι. Πόσο εύκολο είναι τελικά να επικρατήσει η πειθαρχία σε ένα χειριστικό παιδί, όταν εκείνο καταφέρνει τα βρει τον τρόπο να περνάει το δικό του;

Οι γονείς είναι οι ενήλικες του σπιτιού, οι οποίοι λόγω ωριμότητας σκέψης μπορούν να διαχειριστούν τις δύσκολες καταστάσεις με τα παιδιά τους. Προσπαθούμε κυριότερα να μιλάμε στο παιδί όταν είναι ήρεμο, γιατί μόνο τότε μπορεί να επεξεργαστεί τα μηνύματα που του μεταφέρουμε. Σε βάθος χρόνου, αυτό θα αποβεί αποτελεσματικό και ίσως εδραιωθεί η επιθυμητή συμπεριφορά. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτά που θέλουμε να κατακτήσουμε και να «χτίσουμε» στην ζωή μας χρειάζεται κόπος και χρόνος.

– Πιστεύετε ότι η ηλικία που κάποιος θα γίνει γονιός παίζει ρόλο στο πώς θα διαμορφώσει το χαρακτήρα του παιδιού του;

Η ηλικία καθορίζει κυρίως την εμπειρία και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Η εμπειρία αφορά, κυρίως, στο γεγονός ότι διαχειριζόμαστε περισσότερο τα συναισθήματά μας και τις ανεξέλεγκτες συμπεριφορές. Από την άλλη, όσο πιο νέος είναι κάποιος, διαθέτει περισσότερες ικανότητες να αντέξει σωματικά τις απαιτήσεις που έχει ο ρόλος του γονέα, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Η αγάπη, όμως, του γονέα είναι αυτή που μπορεί να αποτελέσει το κυριότερο συστατικό της δόμησης της προσωπικότητας ενός παιδιού, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ηλικία.

– Τι γίνεται στην περίπτωση που ένα παιδί έχει μεγάλη διαφορά με τα αδέλφια του, πάνω από μια δεκαετία; Όταν για το γονιό είναι σαν να αρχίζει και πάλι από το μηδέν, καθώς τα πάντα γύρω αλλάζουν τόσο γρήγορα;

Από αναφορές γονιών, που έχουν αποκτήσει παιδιά ύστερα από μία δεκαετία από το πρώτο τους παιδί, διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι νιώθουν ανανέωση και αναζωογόνηση, γιατί είναι νέα πνοή στην ζωή τους. Και κυριότερα, αναδιαμορφώνεται η καθημερινότητά τους, και οι γονείς, όπως και όλοι οι άνθρωποι αλλάζουν σύμφωνα με τις τρέχουσες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές συνθήκες ανά τον κόσμο.

– Στη σημερινή κοινωνία ο φόβος κυριαρχεί, από το σχολείο και την επιθετικότητα που μπορεί ένα παιδί να υποστεί, ακόμα και να κυκλοφορήσει μόνο του στο δρόμο. Έτσι βλέπουμε γονείς προσκολλημένους στα παιδιά τους μήπως και τους συμβεί τίποτα. Πώς μπορούμε να είμαστε ήρεμοι και συναισθηματικά υγιείς όταν παντού βλέπουμε κινδύνους;

Όμως από την άλλη δεν μπορούμε να «παγιδεύσουμε» τα παιδιά μας σε μία γυάλα, μέσα στην οποία θα είναι απολύτως προστατευμένα, αλλά θα έχουν στερηθεί το βασικό και πολυτιμότερο «δώρο» που τους έχει δοθεί, την ίδια την ζωή. Η σχέση και ο διάλογος που θα αναπτυχθεί, θα τα βοηθήσει να μπορέσουν να ανατρέξουν την κατάλληλη στιγμή και να μάθουν να αντιμετωπίζουν όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Πολλές φορές θα κάνουν και λάθη, γιατί μέσα από τα λάθη θα μάθουν και θα γνωρίσουν αυτό τον κόσμο. Οι γονείς μπορούν να έχουν μία διακριτική παρουσία κι επίβλεψη, ώστε την δεδομένη στιγμή που τους χρειάζεται το παιδί τους να μπορέσουν να αντιδράσουν.

– Παρατηρείται μεγάλο ποσοστό παιδιών που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις η απουσία, κυρίως του πατέρα, είναι εμφανής. Πώς θα αναπληρώσει αυτό το παιδί την έλλειψη πατρικού προτύπου;

Κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ρόλο του άλλου. Η μαμά είναι μαμά, και ο μπαμπάς είναι μπαμπάς. Ο γονιός που είναι δίπλα στο παιδί προσπαθεί να ακούσει προσεκτικά, να αφουγκραστεί συναισθήματα και σκέψεις και όσο μπορεί και του επιτρέπεται να βοηθήσει το παιδί να τα διαχειριστεί. Πολλές φορές και χωρίς να πει απαραίτητα κάτι, απλά μόνο δείχνοντας την αγάπη του προς το παιδί.

– Η διαφορετικότητα είναι κάτι που η κοινωνία μας -δυστυχώς- δεν έχει αποδεχτεί ακόμη. Όταν ένα παιδί βιώνει την κοροϊδία των άλλων παιδιών γιατί διαφέρει σε κάτι, όταν καλείται να αντιμετωπίσει το σκληρό πρόσωπο της ζωής από τη μικρή του ηλικία, τι αντίκτυπο θα έχει στην ψυχική του ισορροπία;

Ο κόσμος των παιδιών είναι «σκληρός». Πολλές φορές διατυπώνουν σχόλια για άλλα παιδιά που είναι κοροϊδευτικά και τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχοσυναισθηματική ισορροπία ενός παιδιού. Οι γονείς και οι σημαντικοί άλλοι στην ζωή ενός παιδιού μπορούν να το βοηθήσουν στην διαχείριση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων, αρκεί να το γνωρίζουν. Αυτό που είναι σημαντικό να μας ενδιαφέρει είναι το «ανείπωτο», αυτό που δεν έχει εκδηλωθεί και δεν έχει ειπωθεί αλλά το κρατάει το παιδί βαθιά κρυμμένο μέσα στην ψυχή του και το μυαλό του.

– Η οικονομική κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια και ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα, αυτό της μη επαρκούς φροντίδας ακόμη και σίτισης μικρών παιδιών από τη φυσική τους οικογένεια. Σύλλογοι όπως το Χαμόγελο του Παιδιού προσφέρουν σημαντικό έργο στον τομέα αυτό και καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα όσο γίνεται πιο οικογενειακό περιβάλλον. Δεν είναι προτιμότερο ορισμένες φορές να μεγαλώνουν τα παιδιά σε ένα τέτοιο περιβάλλον από το να βιώνουν την ανέχεια, την γκρίνια, την πείνα, ίσως και την κακοποίηση μέσα σε μια οικογένεια που δεν μπορεί να τους παρέχει τα αυτονόητα;

Σαφώς σε κανένα παιδί δεν αξίζει να βιώνει το «άσχημο πρόσωπο» της ζωής. Σε ένα παιδί είναι σημαντικό να παρέχονται τα αυτονόητα: αγάπη, στοργή, φροντίδα. Θεωρείται σημαντική η προσφορά συλλόγων και ιδρυμάτων που μπορούν να προσφέρουν ένα «ζεστό» συναισθηματικά περιβάλλον, όταν το οικογενειακό περιβάλλον, που αποτελεί την μόνη και σταθερή αξία στην ζωή ενός παιδιού, αδυνατεί να το προσφέρει. Κι επειδή οι περισσότεροι σύλλογοι στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά, καλό είναι όπως και ό,τι μπορεί ο καθένας από εμάς να προσφέρει.

Ευχαριστώ πολύ
Γιούλη Μιγγείρου

MAMA_MPAMPA_SE_XREIAZOMAI
Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Μαμά, μπαμπά, σας χρειάζομαι!»

Ένα βιβλίο για γονείς που δε γεννιούνται γονείς, αλλά μαθαίνουν κατά τη διάρκεια της κοινής πορείας με τα παιδιά τους. Γονείς που ανοίγουν διάπλατα την πόρτα της εξερεύνησης των συναισθημάτων και των σκέψεων των παιδιών τους. Γονείς που διαπαιδαγωγούν και μεταφέρουν στα παιδιά τους μηνύματα για τη ζωή, ανάλογα με τις οικογενειακές αξίες και τις αρχές στις οποίες πιστεύουν. Γονείς που είναι πάνω απ’ όλα σύντροφοι, γι’ αυτό η συνεννόηση και η επικοινωνία μεταξύ τους μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη ομαλών και λειτουργικών οικογενειακών σχέσεων. Με απαραίτητα συστατικά την υπομονή, την επιμονή, τη θέληση. Αλλά και με σεβασμό στους κανόνες, στα όρια, στις ισορροπίες. Με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρουτίνας και των καθημερινών δυσκολιών. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας θα σας προτείνει τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να προσδιορίσουν την κοινωνική ταυτότητα και τον ρόλο τους. Ο τρόπος με τον οποίο θα αφουγκραστείτε και θα σταθείτε απέναντι σε ενδόμυχες σκέψεις και συμπεριφορές των παιδιών σας θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την ψυχικά υγιή ενηλικίωσή τους.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Miggeiroy_Photo_New

Η Γιούλη Μιγγείρου κατάγεται από την Μάνη Λακωνίας, είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Έχει αποφοιτήσει από το Αμερικάνικο Κολλέγιο και το Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τομέα της Ψυχολογίας. Έκανε μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική Ψυχολογία (MSc Psychology and Counseling) στο Manchester Metropolitan University της Αγγλίας. Από το 2006 έχει ιδρύσει το Κέντρο Συμβουλευτικής για το Νέο, τον Έφηβο και την Οικογένεια στην Νέα Σμύρνη και προσκαλείται από σχολεία και συλλόγους για ομιλίες με θέματα παιδικές φοβίες κι ανασφάλειες, πειθαρχία και παιδί, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τεχνικές και μέθοδοι αποτελεσματικής μελέτης, βία κι επιθετικότητα, συναισθηματική νοημοσύνη, οικογένεια και παιδί. Κυρίως, ασχολείται με την συμβουλευτική γονέων, νέων, εφήβων και ζευγαριού. Επίσης, από το 2011 οργανώνει ομάδες που εστιάζουν κυρίως στη δημιουργία και εδραίωση της γυναικείας αυτοπεποίθησης. Αυτό που δεν έχει σταματήσει να κάνει από το 2002 είναι η ενασχόληση με τα παιδιά της που τη θεωρεί την πιο σημαντική, δύσκολη κι υπεύθυνη δουλειά που έχει αναλάβει ποτέ στη ζωή της.