Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε στις εκδόσεις Διόπτρα την κορυφαία εν ζωή Αμερικανίδα συγγραφέα Donna Tartt. Η Μυστική ιστορία κυκλοφορεί σε νέα μετάφραση από τον Μιχάλη Δελέγκο στις 24 Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσουν το προσεχές φθινόπωρο τα μυθιστορήματά της Ο μικρός φίλος και Η καρδερίνα. Ολιγογράφος, με περίπου ένα βιβλίο ανά δεκαετία, εκκεντρική, με κοφτερή και σαγηνευτική γραφή, η Tartt δημιουργεί ιστορίες που συνδυάζουν τον λυρισμό με το σασπένς και συνεχίζει εδώ και τριάντα και πλέον χρόνια να εμπνέει και να μαγνητίζει νέες γενιές αναγνωστών.

Λίγα λόγια για τη Μυστική ιστορία:

Μια συντροφιά έξυπνων, εκκεντρικών και απροσάρμοστων νεαρών που σπουδάζουν σε ένα κορυφαίο κολέγιο της Νέας Αγγλίας ανακαλύπτουν, κάτω από την επιρροή του χαρισματικού καθηγητή τους Κλασικής Φιλολογίας, έναν τρόπο σκέψης και ζωής που δεν έχει καμία σχέση με την ανιαρή καθημερινότητα των συνομηλίκων τους.
Όταν όμως ξεπερνούν τα όρια της καθιερωμένης ηθικής, καταλαμβάνονται από εμμονές και ολισθαίνουν σταδιακά από τη διαφθορά στην προδοσία, με αναπόφευκτη κατάληξη την κυριαρχία του κακού πάνω τους.
Η Μυστική ιστορία είναι μια ανεστραμμένη αστυνομική ιστορία που αφηγείται ένας από τους έξι μαθητές, ο Ρίτσαρντ Παπέν, ο οποίος ανακαλεί χρόνια αργότερα τις συνθήκες που οδήγησαν στη δολοφονία του φίλου τους Έντμουντ «Μπάνι» Κόρκεραν αποκαλύπτοντας σταδιακά τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία και στις επιπτώσεις της στη ζωή των υπόλοιπων φίλων της συντροφιάς.

Η «Βίβλος» της Dark Academia λογοτεχνίας

Η Μυστική ιστορία αποτελεί εμβληματικό βιβλίο της Dark Academia λογοτεχνίας, αλλά και την κυριότερη ίσως πηγή έμπνευσης για την Dark Academia αισθητική που έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επηρεάζοντας τις αναγνωστικές, στιλιστικές και lifestyle επιλογές νέων σε όλο τον κόσμο. To λογοτεχνικό σύμπαν που δημιούργησε η Donna Tartt αναπαράγεται στο Tik Tok με τη δημιουργία αμέτρητων βίντεο από νέους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο καθιστώντας το μια από τις επιδραστικότερες τάσεις των τελευταίων χρόνων, που εξιδανικεύει την ανάγνωση, αναδεικνύοντας τα βιβλία σε αντικείμενο-φετίχ.

Trivia
Η Μυστική ιστορία είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Donna Tartt, που εκδόθηκε αρχικά τον Σεπτέμβριο του 1992.
Το βιβλίο διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό κολέγιο στο αγροτικό Βερμόντ, που ονομάζεται Κολέγιο Χάμπντεν. Οι αναγνώστες έχουν υποθέσει ότι βασίζεται στο Κολέγιο Μπένινγκτον, που παρακολούθησε η Tartt.
H Donna Tartt έγραψε τη Μυστική ιστορία στα 29 της (1992) και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει μόνο δύο βιβλία ακόμα.
Το μυθιστόρημα είχε αρχικά τον τίτλο The God of Illusions.
Η Μυστική ιστορία έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες και έχει ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια πωλήσεις.
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα Bret Easton Ellis, ο οποίος ήταν στην ίδια τάξη αποφοίτησης με την Tartt στο Κολέγιο Μπένινγκτον.
Γίνεται λόγος για τη μεταφορά του βιβλίου σε ταινία εδώ και χρόνια, αλλά κανείς δεν το έχει καταφέρει ποτέ. Ο Alan J. Pakula εξασφάλισε αρχικά τα δικαιώματα για την ταινία, αλλά πέθανε προτού το έργο αποκτήσει δυναμική. Το 2002, οι Gwyneth και Jake Paltrow έκαναν συμφωνία με την Miramax για την παραγωγή της Μυστικής ιστορίας, όπως αναφέρει το Town & Country. Ωστόσο ο πατέρας τους πέθανε εκείνη τη χρονιά και το έργο αναβλήθηκε. Τελικά τα δικαιώματα επανήλθαν στην Tartt.
Το σκληρό εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης σχεδιάστηκε από τον αναγνωρισμένο γραφίστα της Νέας Υόρκης Chip Kidd και την Barbara de Wilde.
To hashtag #thesecrethistory ξεπερνά τα 336 εκατομμύρια views στο Tik Tok.
Η Mυστική ιστορία ξεπερνά τις 500.000 κριτικές στο Goodreads.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Donna Tartt είναι Αμερικανίδα συγγραφέας που έγινε γνωστή στο κοινό και εγκωμιάστηκε από τους κριτικούς για τα πρώτα δύο μυθιστορήματά της, τη Μυστική ιστορία και τον Μικρό φίλο, που έχουν μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες. Το 2003 έλαβε το λογοτεχνικό βραβείο WH Smith για το βιβλίο Ο μικρός φίλος. Το μυθιστόρημά της Η καρδερίνα απέσπασε το βραβείο Pulitzer το 2014.
Γονείς της είναι ο Don και η Taylor Tartt. Γεννήθηκε στο Γκρίνγουντ του Μισισίπι, αλλά μεγάλωσε στην Γκρενάντα, πενήντα χιλιόμετρα από τη γενέτειρά της. Σε ηλικία πέντε ετών έγραψε το πρώτο της ποίημα, ενώ έργο της δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε λογοτεχνικό περιοδικό του Μισισίπι όταν ήταν 13 ετών. Εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι το 1981 και εντάχθηκε στην αδελφότητα ΚΚΓ. Στο πρώτο έτος των σπουδών της η γραφή της τράβηξε την προσοχή του Willie Morris. Κατόπιν σύστασης του Morris, ο Barry Hannah δέχτηκε την Tartt στο μάθημα Δημιουργικής Γραφής που δίδασκε, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο τον Hannah, το επίπεδο της Tartt ήταν ανώτερο από εκείνο των τελειόφοιτων φοιτητών. Κατόπιν προτροπής του Morris και άλλων, η Tartt έκανε μετεγγραφή στο Κολέγιο Μπένινγκτον το 1982, όπου απέκτησε φιλικές σχέσεις με συμφοιτητές της, όπως ο Bret Easton Ellis, η Jill Eisenstadt και ο Jonathan Lethem. Στο Μπένινγκτον σπούδασε Κλασική Φιλολογία με καθηγητή τον Claude Fredericks. Μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στη Βιρτζίνια και στη Νέα Υόρκη.
Είπαν για το βιβλίο

«Συνδυάζοντας τη φρεσκάδα με την ωριμότητα, η Donna Tartt, με το παρθενικό της μυθιστόρημα, μίλησε για τη χαμένη αθωότητα της γενιάς της, την αμφιλεγόμενη ηθική της, τον εγωισμό της, τη δίψα της για το απόλυτο».
Σταυρούλα Παπασπύρου – Lifo

«Εξαιρετικό έργο μυθοπλασίας που συναρπάζει και μένει χαραγμένο στη μνήμη… Γεμάτο λογοτεχνικές αναφορές των οποίων η εκλέπτυνση και η υφή θυμίζει πιο πολύ τον 19ο αιώνα και όχι τον 20ό».
The Times (Λονδίνου)

«Ο τρόπος γραφής της μας μαγεύει… Η Μυστική ιστορία είναι ένα σαγηνευτικό βιβλίο, ένα ταξίδι στο παρελθόν, στις παράφορες και μεθυστικές φιλίες των φοιτητικών μας χρόνων, τότε που όλοι μας πιστεύαμε στη δύναμή μας να επικαλούμαστε το θείο και να μας συγχωρούνται όλες οι αμαρτίες».
The Philadelphia Inquirer

«Κολοσσιαίο, καθηλωτικό, συναρπαστικό ανάγνωσμα, το καταβροχθίζεις με ευχαρίστηση… Θαυμάσια γραφή, απίστευτη εμβρίθεια».
Vanity Fair

«Καλογραμμένο, γεμάτο σασπένς από την αρχή ως το τέλος».
Vogue

«Κορυφαίο ψυχολογικό θρίλερ… Προκαλεί ανατριχίλες… Η Tartt διαχειρίζεται εντυπωσιακά το λυρικό στοιχείο».
The Village Voice