ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ
Εργαστήριο Διόρθωσης Κειμένων (εξ αποστάσεως), Δημήτρης Θάνας – Πελαγία Μαρκέτου, μέσω ασύγχρονης πλατφόρμας

Συντονισμός: Δημήτρης Θάνας
διδάσκουν: Δημήτρης Θάνας – Πελαγία Μαρκέτου
Έναρξη: Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Link μαθήματος: https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/4975

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο Διόρθωσης – Επιμέλειας κειμένων (διά ζώσης)…
Όταν συγκροτήθηκε, στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου πριν από 15 χρόνια, το Εργαστήριο Διόρθωσης-Επιμέλειας κειμένων (διά ζώσης), συνειδητοποιήσαμε ότι οφείλαμε να μη δημιουργήσουμε ένα ακόμη θεωρητικό και μόνο σεμινάριο.
Ήταν επιβεβλημένο, δηλαδή, να καλύψουμε μέσω της τεχνογνωσίας της διόρθωσης και της επιμέλειας κειμένων τη σε βάθος θεωρητική κατάρτιση, αλλά ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν την ανάλογη εμπειρία προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις των συγκεκριμένων επαγγελμάτων.
Στα χρόνια της λειτουργίας του στο ΕΚΕΒΙ, το Εργαστήριο Διόρθωσης-Επιμέλειας κειμένων, με την εξειδικευμένη στόχευσή του και την αποτελεσματική διδασκαλία, έχει συμβάλει σημαντικά προκειμένου πολλοί από τους συμμετέχοντες σε αυτό να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον εκδοτικό χώρο με ιδιαίτερη επιτυχία, κάτι που φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε και κάτω από τη φιλόξενη νέα στέγη μας, τον ΙΑΝΟ, όπου το Εργαστήριο Διόρθωσης-Επιμέλειας κειμένων (διά ζώσης) λειτουργεί απρόσκοπτα από την άνοιξη του 2013 και το Εργαστήριο Διόρθωσης κειμένων (εξ αποστάσεως) λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2014.

…και ορισμένες λεπτομέρειες
Στη σημερινή εκδοτική πραγματικότητα η ύπαρξη του διορθωτή και του επιμελητή κειμένων σχετίζεται με την έκδοση και τη δημοσιοποίηση κειμένων (όποιου είδους: λογοτεχνικά, θεωρητικά, δημοσιογραφικά κ.ά. – μεταφρασμένα ή μη, είτε στον χώρο του βιβλίου, είτε και σε κάθε έντυπο γενικότερα ή σε ηλεκτρονικό μέσο) και θεωρείται αυτονόητη – ύπαρξη η οποία είναι συνυφασμένη με τη διαδρομή του βιβλίου τουλάχιστον από την εμφάνιση της τυπογραφίας.
Ας σημειωθεί ότι τα επαγγέλματα του διορθωτή και του επιμελητή είναι από τα ελάχιστα στα οποία δεν προσφέρεται καμία εκπαίδευση από πουθενά – πλην κάποιων σεμιναρίων, όπου το Εργαστήριό μας με τη συνεχή πολύχρονη παρουσία του υπήρξε και συνεχίζει να είναι πρωτοπόρο.

Το εξ αποστάσεως (e-learning) Εργαστήριο Διόρθωσης κειμένων
Μετά την πολύχρονη λειτουργία του διά ζώσης Εργαστηρίου Διόρθωσης κειμένων, ανταποκρινόμενοι στη ζήτηση των ενδιαφερομένων αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα καινοτόμο εξ αποστάσεως (e-learning) Εργαστήριο Διόρθωσης κειμένων – ο πρώτος κύκλος του λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία το 2014-2015 και μέχρι σήμερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί οκτώ κύκλοι. Εφόσον η επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε επαρκείς επαγγελματίες, έπρεπε σε ένα εξ αποστάσεως εργαστήριο να ενσωματώσουμε τα πλεονεκτήματα της διά ζώσης παρακολούθησης και να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα θα προέκυπταν εξαιτίας αυτής της διαφοροποίησης.

Λίγα λόγια για τα e-learning Σεμινάρια Διόρθωσης και Επιμέλειας κειμένων
Τα εξ αποστάσεως (e-learning) Σεμινάρια Διόρθωσης και Επιμέλειας κειμένων του ΙANOY πραγματοποιούνται μέσω μιας σύγχρονης και εύχρηστης πλατφόρμας, η οποία σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τους συμμετέχοντες στα σεμινάριά μας.
Ο διδάσκων την προκαθορισμένη ημέρα ανεβάζει στην πλατφόρμα θεωρία, ασκήσεις και συνοδευτικό υλικό (παράλληλα και παραπληρωματικά κείμενα, αρχεία ήχου κλπ.) σε μορφή αποθηκευμένων αρχείων και οι συμμετέχοντες τα κατεβάζουν (download) όποια ημέρα και ώρα επιθυμούν (μετά το ανέβασμά τους) προκειμένου να μελετήσουν τη θεωρία, να ασχοληθούν με τις ασκήσεις και να τις αποστείλουν στην καθορισμένη ημέρα στον διδάσκοντα.
Κωδικοί αποστέλλονται την ημέρα που ανεβαίνει το πρώτο μάθημα του σεμιναρίου.

Ακολουθούν απαντήσεις σε ερωτήσεις που συχνά μας υποβάλλονται:
• Πρέπει να είμαι στην πλατφόρμα κάποια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα;
OXI. Η πλατφόρμα των σεμιναρίων του ΙΑΝΟΥ είναι ασύγχρονη. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες δεν έχουν δέσμευση να βρίσκονται στον υπολογιστή τους κάποια συγκεκριμένη ημέρα ή ώρα για το μάθημα. Μπαίνουν όποτε το επιθυμούν.

• Πώς μπορώ να μάθω να χειρίζομαι την πλατφόρμα;
Λίγες μέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων αποστέλλεται στους συμμετέχοντες αναλυτικός οδηγός με πληροφορίες για τη χρήση της πλατφόρμας μας.

• Κάθε πότε πραγματοποιούνται τα e-learning σεμινάρια Διόρθωσης και Επιμέλειας κειμένων;
Πραγματοποιούνται μία φορά τον χρόνο, κάθε άνοιξη (τις πρώτες ημέρες του Απριλίου).

• Το e-learning Διόρθωσης και Επιμέλειας κειμένων είναι ΕΝΑ ενιαίο σεμινάριο;
ΟΧΙ. Είναι δύο ξεχωριστά σεμινάρια. Το e-learning Διόρθωσης κειμένων (link) και το e-learning Επιμέλειας κειμένων (link)

• Πόσο διαρκούν;
Το e-learning Διόρθωσης κειμένων διαρκεί 7 μήνες (21 μαθήματα, ένα ανά δέκα ημέρες). Το e-learning Επιμέλειας κειμένων διαρκεί 12 μήνες (21 μαθήματα, ένα ανά δεκαπέντε ημέρες). [Τον μήνα Αύγουστο δεν πραγματοποιούνται μαθήματα, επομένως η συνολική διάρκεια των σεμιναρίων παρατείνεται κατά έναν μήνα.]

• Ποια η διαφορά του e-learning Διόρθωσης κειμένων από το e-learning Επιμέλειας κειμένων;
Η Διόρθωση και η Επιμέλεια κειμένων είναι δύο διαφορετικά αντικείμενα, με διαφορετική τεχνογνωσία, τα οποία στο τέλος συντίθενται σε ένα: στην Επιμέλεια κειμένων. Ως Διόρθωση μπορούμε να ονομάσουμε την ενασχόληση με το «τεχνικό» μέρος ενός κειμένου (ορθογραφία, τονισμό, στίξη, σύνταξη, πραγματολογικά και εκφραστικά λάθη, γλωσσικά σφάλματα κλπ.), ενώ ως επιμέλεια (η οποία προϋποθέτει την άρτια γνώση της Διόρθωσης) την ενασχόληση (με επιστημονικούς όρους και δεδομένα) με τα ζητήματα που θέτει ένα κείμενο ως προς το περιεχόμενο, τη δομή, το ύφος, τη γλώσσα κ.ά., ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το πλέον άρτιο και να συνάδει με την προθετικότητα του συγγραφέα.

• Μπορώ να κάνω παράλληλα το e-learning Διόρθωσης κειμένων με το e-learning Επιμέλειας κειμένων;
ΟΧΙ. Πρόκειται για συμπληρωματικά σεμινάρια, τα οποία προσφέρουν πλήρη επάρκεια ώστε να μπορεί ο συμμετέχων στην πορεία να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη Διόρθωση και την Επιμέλεια κειμένων. Η θεωρία (πολυσέλιδη) και οι ασκήσεις (κείμενα) χρειάζονται χρόνο και ενασχόληση προκειμένου να αφομοιωθούν για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

• Μπορώ να κάνω μόνο το e-learning Επιμέλειας κειμένων;
Η Επιμέλεια προϋποθέτει άψογη γνώση και εμπειρία στα ζητήματα και στην τεχνογνωσία της Διόρθωσης, οπότε ξεκινάμε πάντοτε από αυτήν. Μόνο στην περίπτωση που ο υπεύθυνος του Σεμιναρίου Δημήτρης Θάνας κρίνει ότι η θεωρητική συγκρότηση και η πρακτική εμπειρία κάποιου επαρκούν, μπορεί αυτός να παρακολουθήσει κατευθείαν το e-learning Επιμέλειας κειμένων.

Στα 21 μαθήματα θα παρουσιαστούν οι παρακάτω θεματικές ενότητες:
(για ευνόητους λόγους αναφερόμαστε μόνο σε ενότητες και όχι σε όσα επιμέρους τις συνθέτουν, λ.χ. στη στίξη, στα αρχικά πεζά-κεφαλαία κλπ.)

• Η διόρθωση κειμένων στην ιστορική διαδρομή της. Η διόρθωση κειμένων στη σημερινή εκδοτική πραγματικότητα: μία προσέγγιση.
• Ο ρόλος του διορθωτή. Η παραγωγή του βιβλίου και, γενικότερα, του εντύπου. Ζητήματα που καλείται να επιλύσει ο διορθωτής.
• Τι και γιατί διορθώνουμε. Το «σωστό» και το «λάθος». Πώς διορθώνουμε.
• Τα σύμβολα της διόρθωσης.
• H αρχιτεκτονική του βιβλίου και της σελίδας – βασικές αρχές τυπογραφίας.
• «Εργαλεία» του διορθωτή κειμένων.
• Τεχνογνωσία της διόρθωσης κειμένων.
• Μεθοδολογία στη διόρθωση κειμένων.
• «Για να γράφουμε σωστά».
• «Το πάθος για τη γλώσσα – τα πάθη της γλώσσας»: προβλήματα στη διόρθωση κειμένων.
• Η διάκριση γλώσσα/ομιλία. Η έννοια του είδους του λόγου.
• H χρήση της γραμματικής και του συντακτικού αλλά και η αναίρεσή τους.
• Από το έλασσον στο μείζον: από τα γραμματικά φαινόμενα στα συντακτικά λάθη.
• Χρήση ιστορικής ορθογραφίας και προβλήματα ενοποίησης.
• Πραγματολογικοί «γρίφοι» ενός κειμένου: τεχνικές για τον εντοπισμό και τη λύση τους.
• Ο υπολογιστής στην υπηρεσία της διόρθωσης.
• Ειδικά προβλήματα στη διόρθωση κειμένων.
• H διόρθωση στα κείμενα ελληνικής λογοτεχνίας.
• H διόρθωση σε μεταφρασμένα λογοτεχνικά ή θεωρητικά κείμενα.
• Γλωσσικές δομές στα μεταφρασμένα κείμενα.
• Η ορολογία στη μετάφραση.
• H διόρθωση σε επιστημονικά κείμενα – βιβλιογραφία, σημειώσεις, παραπομπές, ευρετήρια.
• Ο εκδοτικός χώρος: σχέσεις του διορθωτή με όσους μετέχουν σε αυτόν και διαχείρισή τους.

Οργάνωση μαθημάτων:
Κάθε ένα από τα 21 μαθήματα περιλαμβάνει:
Θεωρία σε μορφή on line σημειώσεων, παράλληλα κείμενα, βιβλιογραφία, διάφορες επιλεγμένες πηγές (και από το Διαδίκτυο), αρχεία ήχου. Επίσης, σε κάθε μάθημα θα αποστέλλονται 4-8 ασκήσεις οι οποίες θα είναι πολλαπλών μορφών και θα αφορούν όλο το φάσμα της θεωρίας.
Επιπλέον, σε κάθε μάθημα θα αποστέλλεται μία εργασία-κείμενο προς διόρθωση. Ο συμμετέχων θα εκτυπώνει το ηλεκτρονικό αρχείο και θα διορθώνει το κείμενο στο χαρτί. Στη συνέχεια, οι ασκήσεις μέσω ενός scanner θα σκανάρονται και θα στέλνονται στον διδάσκοντα σε δεδομένη ημερομηνία, ο οποίος θα τις διορθώνει ενδελεχώς, θα τις αξιολογεί, θα κάνει εξατομικευμένα σχόλια και παρατηρήσεις και θα το επιστρέφει μαζί με τη δική του εκδοχή επί της διόρθωσης του συγκεκριμένου κειμένου.
Σχετικά με τον χρόνο προετοιμασίας που απαιτείται από τους συμμετέχοντες, αυτός κυμαίνεται από 10 έως 15 ώρες ανά δεκαήμερο, ανάλογα με το πόσο ποιοτικά έχουμε μάθει να δουλεύουμε και με το πώς κατανέμουμε τον δεδομένο χρόνο. Η θεωρία, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολυσέλιδη, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, είναι αναλυτική και υπάρχει σε αυτήν πλήθος παραδειγμάτων, ώστε κάθε ζήτημα να είναι απολύτως κατανοητό. Επίσης, οι κρίσιμες ημερομηνίες κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες θα στέλνουν τις ασκήσεις τους είναι σχετικά ελαστικές.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ: http://ianos-seminaria.gr/el/market/product/4975
Διάρκεια μαθημάτων: 7 μήνες (21 μαθήματα/κάθε μάθημα ανά δεκαήμερο)
Δίδακτρα: 600 ευρώ για νέες εγγραφές και 550 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.
Έναρξη: Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Τρόποι πληρωμής
• Καταβολή του ποσού εφάπαξ στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, με επιπλέον έκπτωση 5% (πριν από την έναρξη των μαθημάτων).
• Σε 2 ισόποσες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (1η δόση πριν από την έναρξη των μαθημάτων – 2η δόση στο 11ο μάθημα).
• Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΡΙΘΜ.ΛΟΓ/ΣΜΟΥ:5238025326916, IBAN: GR3201722380005238025326916 (ΙΑΝΟΣ ΑΕ). Κατά την κατάθεση, στα στοιχεία να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντα και η λέξη «ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ».
• Με πιστωτική κάρτα έως 5 άτοκες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ (εξαιρούνται οι κάρτες American express και Εθνικής).
[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]
Στοιχεία επικοινωνίας
Σταμάτης Νικηταράς
T 210 32 17 929
Κ 695 800 48 10
E [email protected]

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΝΑΣ
Ο Δημήτρης Θάνας δραστηριοποιείται στον εκδοτικό χώρο ως επιμελητής εκδόσεων από το 1992 και έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους, ιδρύματα, μουσεία κ.ά. Από το 1995 συνεργάζεται με τις Εκδόσεις Καστανιώτη και από το 1999 με την Ωκεανίδα, όπου έχει την ευθύνη –σε επίπεδο επιμέλειας– της σειράς «Έλληνες συγγραφείς». Από το 2010 συνεργάζεται και με τις Εκδόσεις Πατάκη. Δίδαξε διόρθωση και επιμέλεια κειμένων από την ίδρυσή του (2006) στο «Εργαστήρι Βιβλίου» του ΕΚΕΒΙ, όπου σχεδίασε και συντόνισε τους κύκλους σπουδών του σεμιναρίου «Διόρθωση-Επιμέλεια κειμένων» μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, οπότε το ΕΚΕΒΙ ανέστειλε τη λειτουργία του. Από την άνοιξη του 2013 συντονίζει τα «Εργαστήρια Βιβλίου» στον IANO, όπου έχει την ευθύνη του «Εργαστηρίου Διόρθωσης-Επιμέλειας κειμένων». Το φθινόπωρο του 2013 δημιούργησε στον ΙΑΝΟ το εξ αποστάσεως (e-learning) Εργαστήριο Διόρθωσης κειμένων.
Link: https://www.ianos-seminaria.gr/index.php?/el/users/view/50739

ΠΕΛΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΤΟΥ
Η Πελαγία Μαρκέτου εργάζεται στο πεδίο της μετάφρασης και της επιμέλειας κειμένων από το 1999, εστιάζοντας ιδίως σε μελέτες των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών επιστημών. Συνεργάστηκε με πολλούς εκδοτικούς οίκους (Μεταίχμιο, Νεφέλη, Αλεξάνδρεια, ΜΙΕΤ κ. ά.) και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα του M. Ferro, του T. Laqueur, του C. Geertz και της J. Butler.
Link: https://www.ianos-seminaria.gr/el/users/view/50741