Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι, παρουσιάζουμε το τρίτο μέρος από τις «Καλοκαιρινές Σελίδες» με τα βιβλία που ξεχωρίσαμε αυτόν τον μήνα, κάνοντας μια επιλογή από τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους, με γνώμονα πάντα μόνο την ποιότητά τους, ανεξάρτητα από το πότε ακριβώς κυκλοφόρησαν.

Μια Νύχτα του Αυγούστου, Victoria Hislop, Εκδόσεις Ψυχογιός

Στις 30 Μαΐου του 1903 υπεγράφη η απόφαση να μετατραπεί η Σπιναλόγκα σε νησί των λεπρών. Εκεί παρέμειναν οι ασθενείς μέχρι το 1957. Το νησί των λεπρών, η γνωστή Σπιναλόγκα, και η ζωή στη Πλάκα, το χωριό το οποίο βρίσκεται απέναντι, κατά τη χρονική περίοδο από το 1939-1957 αποτέλεσαν τη θεματογραφία του βιβλίου Το νησί, μιας παγκόσμιας επιτυχίας της Βρετανής Victoria Hislop. Ελληνίδα πολίτης πλέον η συγγραφέας αποφάσισε κάμποσα χρόνια μετά να γράψει τη συνέχεια αυτής της τεράστιας επιτυχίας, που αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό σε όλο τον κόσμο. έχει συνέχεια. Το «ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ» αρχίζει από την στιγμή που η θεραπεία της νόσου έχει πλέον βρεθεί και οι κάτοικοι της Πλάκας ετοιμάζουν γλέντι για να γιορτάσουν το τέλος μιας ολόκληρης εποχής και την απαρχή μιας νέας που θα ενώσει ξανά τους κατοίκους του. Μια γιορτή που θα στιγματιστεί από δυο πυροβολισμούς και την Άννα νεκρή. Έτσι, το κλείσιμο της Σπιναλόγκας θα στιγματιστεί με μια νέα τραγωδία. Με τον στιγματισμό δυο οικογενειών. Τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν θα αναδείξουν κρυμμένες σχέσεις και μυστικά του παρελθόντος. Μια νύχτα ενός Αυγούστου που θα σημαδέψει τους ήρωες για πάντα, καθώς θα σημάνει και την επανεκκίνηση ουσιαστικά της ζωής μιας ολόκληρης κοινωνίας βαθιά πληγωμένης.

Ένα έργο κινηματογραφικής ροής που διεισδύει στην ψυχολογία των ηρώων και αναδεικνύει τα τραύματά τους, τα προσωπικά και τα συλλογικά και τη δυσκολία να συνεχίσουν φέροντας τα. Και τα δύο έργα κυκλοφορούν από τις εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

ΣΚΙΑΜΑΧΙΑ- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΣΤΟΣ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΚΧΙΚΟΝ

Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το βιβλίο του Βασίλη Ναστού με τον ιδιαίτερο τίτλο Σκιαμαχία. Πρόκειται για την υπαρκτική αναζήτηση ενός νέου ανθρώπου, κληρονόμου μιας οικογενειακής επιχείρησης με πολύ πετυχημένη πορεία. Ο ίδιος όμως θα αναζητήσει την πραγματική του ταυτότητα καταπιεσμένος από το βάρος μιας ασφυκτικής κληρονομιάς που διεκδικεί τη ζωή του, για να ανακαλύψει μέσω αυτής της πορείας ποιος ακριβώς είναι.

Ο Γιάννης Λαρής, γιος του εκλιπόντος εκδότη Ιωσήφ Λαρή, είναι ένας άνθρωπος νέος, ανήσυχος, ιδιότροπος, που η ζωή τον κάλεσε να αναλάβει ξαφνικά τη διεύθυνση του “Οίκου Λαρή”. Αισθάνεται όμως πως αυτή η κληρονομιά τον καθορίζει, τον δεσμεύει. Σαν να του στερεί ώρες ώρες το οξυγόνο.
Ξεκινά ένα νοητικό ταξίδι αναζήτησης της πραγματικής του ταυτότητας, μια περιπλάνηση μοναχική σε σκέψεις παραληρηματικές και σε μονολόγους εσωτερικούς. Χαράζει πορεία, αποφεύγοντας τις σκιές και ακολουθώντας τον ήλιο. Εκεί ξεπηδούν αναμνήσεις, ξεθωριασμένες και θολές από το πέρασμα των χρόνων. Ό,τι προσπαθεί να αντιληφθεί και να ερμηνεύσει παραμένει ασαφές, ακαθόριστο. Θέτει ερωτήματα. Μια πεινασμένη δεκοχτούρα, το μοναδικό κίτρινο χαμομήλι κάποιας πλαγιάς και ένας χειμερινός κολυμβητής αδυνατούν να απαντήσουν. Λύση δεν δίνουν ούτε ο άθλιος πρωινός καφές, ούτε η μπίρα και το μπέρμπον. Αισθάνεται μόνος, ανίσχυρος.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αναζητά απαντήσεις στο παρελθόν. Εκεί συναντά φιγούρες ξεχασμένες, αλλοιωμένες, νεκρές, φαντάσματα. Επιστρέφει στο παρόν, και πάλι μόνος. Μοιάζει αλαζόνας, ωστόσο είναι αδύναμος. Αντιλαμβάνεται τη μοναξιά του πότε ως καταδίκη και πότε ως καταφύγιο. Τελικά, καλείται να απαντήσει σε ένα και μόνο ερώτημα: Τι ακριβώς ζητά από την ύπαρξή του; Είναι το πιο δύσκολο ερώτημα που έχει θέσει στη ζωή του.

ΑΓΡΙΑ ΟΝΕΙΡΑ ΘΑ΄ΒΛΕΠΑ – ΜΙΣΕΛ ΜΠΥΣΣΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Οι εκδόσεις Πατάκη, μπορούν να είναι υπερήφανες για το γεγονός ότι στο δυναμικό τους ανήκει και ο Michel Bussi με δύο σημαντικά βιβλία. Μετά το εξαιρετικό «Η ΜΑΜΑ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ» κυκλοφόρησε το επόμενο βιβλίο του, με τίτλο «ΑΓΡΙΑ ΟΝΕΙΡΑ ΘΑ΄ΒΛΕΠΑ», σε μετάφραση Μυρτώς Καλοφωλιά.

Μια ακόμα συναρπαστική ιστορία που εναλλάσσεται σε δυο βασικούς χρόνους. Το 1999 και το 2019 με κεντρική ηρωίδα τη δυναμική αεροσυνοδό Νατύ- Νάταλι. Η Nάταλι είναι πενήντα τριών χρονών, παντρεμένη κοντά τριάντα χρόνια με τον ξυλουργό Ολιβιέ. Μητέρα της νοσοκόμας Λορά, και της μαθήτριας λυκείου Μαργκό, και ευτυχισμένη γιαγιά δίχρονων διδύμων. Μια γυναίκα που αγαπά την ζωή και την δουλειά της. Η Νάταλι αναγκάζεται να αφήνει την οικογένεια της για λίγες ημέρες όταν έχει προγραμματισμένες πτήσεις. Έτσι και τώρα με επόμενο προορισμό τέσσερα χαρακτηριστικά ταξίδια σε Μόντρεαλ, Σαν Ντιέγκο, Βαρκελώνη και Τζακάρτα που περιγράφει πραγματικά κινηματογραφικά ο συγγραφέας. Ωστόσο, αυτή η νέα πτήση συνοδεύεται και από ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, αφού κάποιες συμπτώσεις πυροδοτούν αναμνήσεις για τότε, πριν από 20 χρόνια που γνώρισε τον κιθαρίστα Υλιάν, καθώς το ίδιο πλήρωμα επανδρώνει το σκάφος, το ίδιο ακριβώς είναι το πρόγραμμα ταξιδιού και η μουσική.

Ποιος προσπαθεί άραγε να την κάνει να ξαναζήσει αυτή την παθιασμένη παρένθεση που παραλίγο να αλλάξει τη ζωή της; Όταν το παρελθόν και το παρόν επαναλαμβάνονται σε σημείο που να μην υπάρχει λογική εξήγηση, πρέπει η Νάταλι να αφεθεί και να γυρίσει πίσω στον χρόνο;

Ένα έργο μυστηρίου για την αγάπη, την πίστη, τα λάθη, τις επιλογές και το πάθος σε ένα θρίλερ παράνοιας και χειραγώγησης, σε ένα έργο όπου οι συνηθισμένοι ρόλοι έχουν αντιστραφεί και τα νήματα της ιστορίας κρατά η ηρωίδα που δεν είναι το θύμα ενός πάθους, διχασμένη ωστόσο μεταξύ του ρόλου της ως μητέρα και συζύγου και της αγάπης της για τον Υλιάν που θυσίασε τα πάντα για εκείνη.

Πρωτότυπη πλοκή σε ένα καλοδομημένο έργο με τη γνωστή γραφή του συγγραφέα που καταφέρνει πάντα να κάνει τον αναγνώστη να γυρίζει τις σελίδες μέχρι το δυνατό τέλος με ανατροπές που απογειώνουν το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Και αυτά ακριβώς είναι κάποια από τα στοιχεία που κατέστησαν τον Bussi παγκόσμια αποδεκτό: να συνδυάζει τα αστυνομικά και περιπέτειας έργα του με κοινωνικά και αισθηματικά στοιχεία διατηρώντας πάντα την ίδια δυνατή αφήγηση με την γρήγορη ροή και τις ανατροπές της. Ένα θλιβερό και συνάμα ρομαντικό μυθιστόρημα μπλεγμένο στα δίχτυα ενός δυνατού θρίλερ.

ΕΝΣΤΑΣΗ – GRAHAM MOORE – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Δικαστικό και ψυχαναγκαστικό θρίλερ το βιβλίο «ΕΝΣΤΑΣΗ» του Αμερικανού GRAHAM MOORE που κυκλοφόρησε μετά το «Οι τελευταίες μέρες της νύχτας» και πάλι από τις Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ. Κεντρική ηρωίδα μια γυναίκα με πολλαπλούς ρόλους, μια δικηγόρος, ένορκος μα και κύρια ύποπτη σήμερα ενός εγκλήματος, σε μια καταιγιστική και γεμάτη ένταση αφήγηση ανατροπών, έρευνας, ηθικής και δικαιοσύνης για το χτες και το σήμερα, που διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες του 2009 και του 2019. Μία ένορκος άλλαξε την ετυμηγορία. Κι αν έκανε λάθος;

Μοιάζει να είναι η δικαστική υπόθεση της δεκαετίας. Η δεκαπεντάχρονη Τζέσικα Σίλβερ, κληρονόµος µιας περιουσίας ενός δισεκατοµµυρίου δολαρίων, εξαφανίζεται επιστρέφοντας σπίτι από το σχολείο. Ως κύριος ύποπτος συλλαµβάνεται ο 25χρονος Αφροαµερικανός καθηγητής της, Μπόµπι Νοκ, και η δίκη του έχει όλα τα συστατικά της αµερικανικής ψύχωσης: σύγκρουση φυλών και κοινωνικών τάξεων, σεξ, επιβολή του νόµου, σκοτεινά µυστικά των πλούσιων και διάσηµων. Φαίνεται να είναι µια «κλεισµένη» υπόθεση για τον εισαγγελέα και η καταδίκη του µοιάζει εγγυηµένη. Όµως η Μάγια Σιλ, µια νεαρή ένορκος πεπεισµένη για την αθωότητα του Νοκ, πείθει τους υπόλοιπους ενόρκους να ψηφίσουν «αθώος» –και αυτή η αµφιλεγόµενη απόφαση θα αλλάξει τη ζωή όλων τους για πάντα.

∆έκα χρόνια µετά, προβάλλεται ένα ντοκιµαντέρ γύρω από τη δίκη µε επίκεντρο τη Μάγια, η οποία είναι πλέον δικηγόρος. Όταν ένας από τους ενόρκους βρίσκεται νεκρός στο δωµάτιο του ξενοδοχείου της, όλα τα επιβαρυντικά στοιχεία δείχνουν τη Μάγια ως κύρια ύποπτη για τον φόνο του. Και τώρα πρέπει να αποδείξει τη δική της αθωότητα σκαλίζοντας σε βάθος µια υπόθεση που µόνο «κλεισμένη» δεν είναι.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ – Έρικα Αθανασίου – Εκδόσεις Κέδρος

Το 7ο έργο της Έρυικας Αθανασίου, απευθύνεται σε ηλικίες παιδιών – εφήβων από 12 ετών και άνω και είναι ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα μυστηρίου για τη μαγεία της ανάγνωσης, τα μυστικά της συγγραφής, για το βιβλίο και τους ανθρώπους του. Ένα βιβλίο για τον κόσμο του βιβλίου, που μπορεί να και αυτός σκοτεινός.

“Ο Άγγελος και η Βίκη, αφού εξιχνίασαν τα μυστήρια στα Στοιχειωμένα θεμέλια και στην Καταραμένη βρύση, αυτή τη φορά βρίσκονται στην Καστοριά παρέα με συμμαθητές τους και μια ομάδα συγγραφέων, στο πλαίσιο ενός μεγάλου λογοτεχνικού συνεδρίου. Τα προβλήματα ξεκινάνε με την εξαφάνιση ενός σπουδαίου χειρόγραφου. Αυτή όμως είναι μόνο η αρχή. Γιατί το μυστήριο, αντί να λυθεί, γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, και εμπλέκονται όλο και περισσότερα πρόσωπα. Πού θα μπορούσε να φτάσει κανείς για να κερδίσει ένα βραβείο; Και τα βραβεία τα παίρνουν τελικά πάντα οι καλύτεροι;”

«ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΑ ΜΙΛΩ ΜΕ ΤΑ ΦΥΤΑ» ΜΑΡΤΑ ΟΡΙΟΛΣ- ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Απώλεια και Εγκατάλειψη…

Η ιστορία μιας εγκατάλειψης, η ιστορία μιας απροσδόκητης απώλειας από την Μάρτα Οριόλς. Ένα οδυνηρό και συνάμα τρυφερό μυθιστόρημα για την διαχείριση του πένθους και της θλίψης, μέσα από την ενδοσκόπηση και τις ματιές στο παρελθόν. Ο θάνατος και η απώλεια. Μοναδικά βιώματα για τον κάθε έναν ξεχωριστά. Κι όμως. Καθολικά και πανανθρώπινα συναισθήματα.

Μια συγκλονιστική αφήγηση με την λογοτεχνική γραφή της Μάρτα Οριόλς σε μετάφραση Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Η Πάουλα Σιντ είναι μια νεογνολόγος σαράντα δύο ετών που ζει μια τακτοποιημένη καθημερινότητα. Παθιασμένη με τη δουλειά της αλλά βυθισμένη στη ρουτίνα μιας φθίνουσας συναισθηματικής σχέσης, χάνει εντελώς απρόσμενα τον σύντροφό της, τον Μάουρο, σε τροχαίο δυστύχημα. Το μοιραίο συνέβη λίγες μόλις ώρες έπειτα από ένα σημαδιακό γεύμα στο οποίο εκείνος την είχε προσκαλέσει για να της ανακοινώσει ότι, ύστερα από δεκαπέντε χρόνια συμβίωσης, θα έφευγε από το σπίτι επειδή υπήρχε κάποια άλλη γυναίκα στη ζωή του. Σαν να μην έφτανε ο σπαραγμός εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου, η Πάουλα πρέπει να αντιμετωπίσει και τη θλιβερή συνθήκη της εγκατάλειψης.

Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου καλείται, εκ των πραγμάτων, να βιώσει κάτι φοβερά περίπλοκο, όχι μόνο το πένθος, αλλά και την οργή της για τον χωρισμό. Με αυτό το υπέροχα γραμμένο μυθιστόρημα η Μάρτα Οριόλς καθιερώθηκε αμέσως ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες λογοτεχνικές φωνές της σημερινής Ισπανίας. Η Καταλανή συγγραφέας γνωρίζει άψογα πώς να τοποθετεί τον μεγεθυντικό φακό στον παλμό της γυναικείας ψυχής και να μας μεταφέρει από τον πόνο στην τρυφερότητα, από το χαμόγελο στη συγκίνηση.

«Άγριες Μέλισσες Το Πρώτο Πέταγμα» Μελίνα Τσαμπάνη- Εκδόσεις Ωκεανός

Σταμίρηδες και Σεβαστοί

Το τι τους ενώνει και το τις τους χωρίζει, σχεδόν γνωρίζουμε. Το τι πυροδότησε την σχέση τους και πως ήταν πριν, θα μάθουμε τώρα. Σε ένα έργο με εξαιρετική και κινηματογραφική πλοκή, ενδιαφέρουσα ιστορία. Μια ιστορία δυνατή, με γρήγορη ροή ,αξιοπρόσεκτη γραφή και σωστά δομημένη αφηγηματική τεχνική. Με ήρωες άρτια δομημένους και ψυχογραφημένους, ζυμωμένους με τα στοιχεία της καθημερινότητας εκείνης της εποχής. Είναι αυτοί που γίνονται οι οδοδείχτες στα μονοπάτια της αγάπης και του μίσους, αλλά και αυτοί που μας συστήνουν παράλληλα την δύναμη, την απόγνωση, την αφοσίωση και τη φυγή, τη δύναμη της οικογένειας και τους δεσμούς που αναπτύσσονται σ’ αυτήν, τη δύναμη του μίσους, αλλά και την κοινωνία εκείνης της εποχής στην ελληνική ύπαιθρο. Και είναι άξιο αναφοράς η συνοχή των χαρακτήρων στο πέρασμα του χρόνου μέχρι την στιγμή που ενσαρκώθηκαν στην οθόνη μας.

Ο Πέτρος Καλκόβαλης και η Μελίνα Τσαμπάνη είναι ένα δυνατό συγγραφικό δίδυμο που δοκιμάστηκε τόσο στην ελληνική τηλεόραση όσο και στα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. ΄Ένα πολλά υποσχόμενο δίδυμο που η πορεία του στον χώρο θα αναδείξει τηλεοπτικά τον τρόπο που ένα καλογραμμένο κείμενο μπορεί να μεταφερθεί και στην τηλεόραση διατηρώντας την ακρίβεια και τη δομή του διασώζοντας έτσι την τηλεοπτική αξιοπρέπεια στον τόπο και φέρνοντας τους θεατές πιο κοντά στην ανάγνωση αξιώσεων.

«Μικρές ευχές» – Μισέλ Άνταμς – Θεοδώρου – Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

Ένα τρυφερό και συγκινητικό κοινωνικό μυθιστόρημα, μια ιστορία για ένα νεαρό ζευγάρι κάπου στην Κορνουάλη την δεκαετία του ΄60 που αν και ερωτεύεται δεν καταφέρνει να είναι μαζί. Εκείνος είναι ένα άντρας πιστός και σχετικά δειλός. Εκείνη πιο δυνατή, πάντα ρομαντική με την απώλεια της μητέρας της να την έχει στιγματίσει. Η ίδια η ζωή και οι καταστάσεις τους κάνουν να ζουν μακριά. Μετά από 50 χρόνια η αγάπη τους δεν έχει σβήσει παρά τα εμπόδια, τα μυστικά και τις διαφορετικές ζωές που έζησαν χώρια. Όλα αυτά τα χρόνια, κάθε χρόνο την ίδια μέρα, ένα δώρο και ένα σημείωμα με μια ευχή βρίσκονται στην πόρτα της Ελίζαμπεθ χωρίς ποτέ να μιλούν. Μετά από 49 ολόκληρα χρόνια έρχεται η μέρα που τίποτα δεν βρέθηκε στο κατώφλι της. Τι συνέβη στον Τομ; Η Ελίζαμπεθ αποφασίζει να ταξιδέψει στο Λονδίνο για να μάθει.

Αυτό θα είναι και το γλυκόπικρο ταξίδι του αναγνώστη με τους ήρωες της Μισέλ Άνταμς στην πανέμορφη Κορνουάλη, ένα ταξίδι στο χτες και το σήμερα, στο τότε και το τώρα. Ένας ύμνος στην αγάπη και τον έρωτα, στην αφοσίωση και την ελπίδα. Ένα καλογραμμένο έργο σε μετάφραση Θεοδώρας Δαρβίρη.

«ΓΗ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ» Julia Phillips Εκδόσεις Μεταίχμιο

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το έργο της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως Julia Phillips με τίτλο «ΓΗ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ» σε μετάφραση Ιωάννας Ηλιάδη.

Το έργο διαδραματίζεται στη Σιβηρική χερσόνησο της Καμτσάτκα. Η εξαφάνιση δύο μικρών παιδιών. Οι έρευνες της αστυνομίας ξεκινούν. Θα παραμείνουν όμως άκαρπες. Ένα πάζλ όλο το έργο που ενώ ξεκινά με μια εξαφάνιση, δεν εξελίσσεται ως αμιγώς αστυνομικό, αλλά στρέφει την προσοχή μας σε γυναίκες της περιοχής. Δώδεκα κεφάλαια που, αν και το κάθε ένα ίσως θα μπορούσε να είναι ένα ξεχωριστό διήγημα, συνθέτουν σπονδυλωτά την ιστορία. Δώδεκα μήνες από τον Αύγουστο μέχρι τον επόμενο Ιούλιο. Δώδεκα αφηγήσεις-ιστορίες γυναικών της περιοχής· η εξαφάνιση των κοριτσιών δείχνει να έχει αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία, πυροδοτεί σκέψεις και καταστάσεις και καθορίζει διαφορετικούς ανθρώπους όσο και αν δεν είχαν άμεση σχέση. Η αφήγηση καταγράφει σκηνές από τη ζωή των ανθρώπων, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν πως ζουν και όλα αυτά μέχρι το τέλος και τη λύση. Μια λύση ίσως όχι τόσο ξεκάθαρη ακριβώς για να διεγερθεί η φαντασία του κάθε αναγνώστη σε μια γοητευτική ανασύνθεση της κατάστασης και αυτό είναι ένα στοιχείο του βιβλίου που το καθιστά γοητευτικό. Καλογραμμένο, καθηλωτικό, στοχαστικό, περιγραφικό και πρωτότυπο σε αφηγηματική τεχνική, βιβλίο μυστηρίου, ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και να κοσμεί τη βιβλιοθήκη μας.