Συγγραφέας του βιβλίου «Το θερινό ηλιοστάσιο» – Εκδόσεις «Γράφημα»
Η ιδέα της ύπαρξης του κάτι νέου και διαφορετικού μέσα στον κόσμο που ζούμε ή και παράλληλα με αυτόν, ήταν ο λόγος που η Κατερίνα ΜπάρΚα, αγάπησε τη λογοτεχνία φανταστικού κι έκανε το μεγάλο βήμα να γράψει το «Θερινό Ηλιοστάσιο». Πρωταγωνιστές της ο Λεωνίδας και η Λευκή. Δυο άνθρωποι σαν όλους τους άλλους, μόνο που δεν είναι… σαν όλους τους άλλους! Εκείνος προορίζεται να ηγηθεί μιας οικογενειακής παράδοσης με βαριά και σπουδαία ιστορία. Εκείνη ένα καλομαθημένο κορίτσι που γεύεται την πραγματική αγάπη χωρίς να γνωρίζει πως η ζωή της καθορίζεται από άλλους! Φαντασία και μυστήριο, αγωνία και μυστικά σε μια ιστορία διαφορετική αλλά που κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση μέχρι την τελευταία σελίδα. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας, το βιβλίο της είναι βασισμένο στην ελληνική μυθολογία και σ’ έναν κέλτικο μύθο.
Πριν από δεκατέσσερα χρόνια ξεκίνησε το ταξίδι σας με τη συγγραφή και η πρώτη σας στάση έγινε στο παιδικό παραμύθι. Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να περάσετε στη μυθοπλασία;
Είναι γεγονός πως από μικρή είχα το μικρόβιο της δημιουργίας φανταστικών ιστοριών. Είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μου και μερικές φορές η έκτασή του δεν περιορίζεται εύκολα, κάτι που εξηγεί γιατί στράφηκα στη μυθοπλασία. Μου είναι τόσο ευχάριστο να ξέρω ότι έχω το απεριόριστο να σκεφτώ και να γράψω… ν’ απλώσω ιδέες και κόσμους στο χαρτί δίχως να προβληματίζομαι πότε να σταματήσω.
Η φανταστική λογοτεχνία δεν είναι εύκολο είδος. Πώς αποφασίσατε να βουτήξετε από το… «μια φορά κι έναν καιρό» στα βαθιά;
Τη στροφή προς τη μυθοπλασία την οφείλω στο σύζυγό μου. Θυμάμαι βλέπαμε μια ταινία φανταστικού περιεχομένου και γυρίζει και μου προτείνει κάποια στιγμή πάνω στην κουβέντα «Κι εσύ μπορείς να γράψεις»! Αυτό αμέσως προκάλεσε τη φαντασία μου κι αμέσως ξεκίνησα την έρευνα, τη συλλογή πληροφοριών και τη συγγραφή.
Ήταν εύκολη η μετάβαση αυτή;
Κάθε είδος στη λογοτεχνία οφείλει να προσεγγίζεται με σεβασμό. Φυσικά και δεν ήταν εύκολο αλλά σε συνδυασμό και με την αγάπη μου για τον κόσμο της φαντασίας γενικότερα είχα μια παραπάνω ώθηση στο να γράψω με μια κάποια ευχέρεια το Θερινό Ηλιοστάσιο. Με ιντριγκάρει γενικά η ιδέα της ύπαρξης του κάτι νέου και διαφορετικού μέσα στον κόσμο που ζούμε ή και παράλληλα με αυτόν.
Υπήρξε κάποιος που στη διαδικασία επιλογής θέματος και συγγραφής σας είπε «μη διστάσεις, μην το φοβάσαι θα πάει καλά»;
Όλο μου το οικογενειακό περιβάλλον με στήριξε εξ’ αρχής και μάλιστα όταν υπήρχαν στιγμές όπου έφτανα σε δημιουργικό αδιέξοδο ή σταματούσα για διάφορους λόγους, υπήρχε μια συνεχόμενη παρότρυνση ώστε να μην τα παρατήσω και να συνεχίσω ό,τι ξεκίνησα.
Είναι αυτό το είδος που προτιμάτε στην επιλογή ενός βιβλίου για λίγες ώρες χαλάρωσης ή μιας ταινίας που θα επιλέξετε να δείτε το βράδυ;
Αδιαμφισβήτητα. Είμαι φανατική υποστηρίκτρια του κόσμου της φαντασίας, είτε αυτός αφορά ταινίες είτε βιβλία καθώς επίσης λατρεύω ιστορίες αστυνομικού περιεχόμενου, μυστηριώδεις και λίγο σκοτεινές. Βέβαια δεν έχω αποκλείσει σε καμία περίπτωση από τη συλλογή ανάγνωσης δημιουργήματα ρομαντικού και κοινωνικού περιεχόμενου. Κάθε βιβλίο έχει την αξία του και το σκοπό του.
Μας δίνετε μια γεύση στο οπισθόφυλλο με την έκφραση «θα ηγηθεί της Φυλής των Λεόντων…», ωστόσο με την πρώτη ματιά δεν καταλαβαίνουμε πως πρόκειται να διαβάσουμε για φαινόμενα που δεν μπορούν να συμβούν στην πραγματικότητα. Οι έλληνες αναγνώστες αγαπούν αυτό το είδος; Τι λένε οι φίλοι που το διάβασαν;
Αυτό ήταν ακόμη μια πρόκληση που είχα ν’ αντιμετωπίσω. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια άνθιση στο χώρο της φαντασίας και αυτό είναι πολύ ωραίο. Σε ό,τι αφορά το γύρω περιβάλλον μου, έχω πάρει θετικά σχόλια και κριτικές και σιγά σιγά απλώνεται και στο ευρύτερο κοινό και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό.
Ας περάσουμε στους πρωταγωνιστές σας. Είναι ο Λεωνίδας και η Λευκή, ενώ σημαντικό ρόλο στην ιστορία σας θα παίξει και η Βάλια, η φίλη και συγχρόνως φύλακας άγγελος της ηρωίδας σας. Πείτε μας δυο λόγια για τον καθένα.
Ωραία, λοιπόν, ας αρχίσουμε με τη σειρά που τους αναφέρατε και που συμπίπτει και με αυτή του βιβλίου. Ο Λεωνίδας, είναι ο πρωτότοκος γιος του Ωρίωνα Σείριου οπότε αυτόματα πέφτει σ’ αυτόν το βάρος της οικογενειακής επιχείρησης και όχι μόνο… Προορίζεται για να ηγηθεί μια οικογενειακή παράδοση βαριάς και σπουδαίας ιστορίας. Αυτό όμως τον βαραίνει γιατί δε γίνεται με τον τρόπο που εκείνος θα ήθελε και όλο αυτό δημιουργεί συνεχείς κόντρες με τον πατέρα του. Είναι δίκαιος, συνετός μια ήρεμη δύναμη και συνάμα βαθύτατα ρομαντικός με μια παλιακή αυθεντικότητα μόνο που δεν έχει βρει αντίκτυπο σ’ αυτό. Μέχρι που…. Εμφανίζεται στη ζωή του η Λευκή. Ένα ξεχωριστό κορίτσι, καλομαθημένη στην αγάπη των δικών της, αρκετά μοναχική και βυθισμένη στην κρυφή της προσμονή ότι δηλαδή κάποτε θα γευτεί την πραγματική αγάπη αγνοώντας πως η ζωή της καθορίζεται και από άλλους παράγοντες και κρυμμένα μυστικά που για τη δική της ασφάλεια αγνοεί. Ένας από τους ανθρώπους που φροντίζει για την προστασία της είναι η κολλητή της η Βάλια που κι αυτή με τη σειρά της είναι κάτι παραπάνω από την καλή φίλη με τα λαμπερά ξανθά μαλλιά. Δε θα σας αποκαλύψω άλλα… η συνέχεια βρίσκεται στις σελίδες του βιβλίου…
Λένε πως πάντα οι ήρωες που εμπνέουν τους συγγραφείς έχουν κάτι από τη δική τους προσωπικότητα ή αγαπημένων τους προσώπων. Συμβαίνει και με τους δικούς σας;
Στο μεγαλύτερο ποσοστό της ιστορίας μου οι ήρωές μου είναι πρόσωπα του δικού μου στενού περιβάλλοντος. Μ’ αρέσει να εμπνέομαι από τους δικούς μου ανθρώπους και να τους τοποθετώ σε κάτι τελείως διαφορετικό και καινούριο. Άλλωστε είναι οι άνθρωποι που αγαπώ και αντλώ δύναμη από αυτούς.
Δώσατε στους πρωταγωνιστές σας τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι φίλοι σας, συνεργάτες ή συγγενείς σας. Αγαπούν, ερωτεύονται, πονούν, πληγώνονται. Θα μπορούσαμε να είμαστε κι εμείς ακόμη. Αλλά εκείνοι δεν είναι σαν εμάς. Πόσο σας δυσκόλεψε στη συγγραφή να «παίζετε» μεταξύ πραγματικού και φανταστικού;
Λοιπόν, αυτό είναι κάτι που δεν το έκανα όλες τις φορές μόνη μου. Οι άνθρωποι που με βοήθησαν σ’ αυτό ήταν οι επιμελητές μου. Μια πρώτη επιμέλεια έγινε από τον κ. Λειμονή Διονύση – συγγραφέα, εκπαιδευτικό- ο οποίος μάλιστα με συνέστησε στον κ. Τσαχουρίδη, τον εκδότη μου, και από την κ. Χάρη Σβαλίγκου– επιμελήτρια στις εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ. Και οι δυο αυτοί άνθρωποι μ’ έδειξαν τον τρόπο εκεί που εγώ δεν μπορούσα να ενώσω και να γεφυρώσω αυτούς τους δυο κόσμους. Και η προσέγγισή τους ήταν τόσο σωστή και διακριτική, προσέχοντας να μην παρέμβουν ούτε στο ελάχιστο στον τρόπο γραφής μου. Και πραγματικά τους ευχαριστώ και τους δυο βαθύτατα για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Οι πληροφορίες που διαβάζουμε σχετικά με τον κόσμο του οποίου επιλέξατε και γινόμαστε μέρος του και οι αναγνώστες, είναι προϊόν της μυθοπλασίας στο σύνολό τους ή ανατρέξατε σε μύθους και επιστημονική βιβλιογραφία;
Είναι συνδυασμός και των δυο. Όπως σας ανέφερα στην αρχή, προτού ξεκινήσω το Θερινό Ηλιοστάσιο, έκανα έρευνα και συλλογή πληροφοριών. Οπότε, πέρα από τις δικές μου φανταστικές προσθήκες, το βιβλίο μου είναι βασισμένο στην ελληνική μυθολογία και σ’ έναν κέλτικο μύθο.
Η μικρή σας κόρη βρίσκεται σε ηλικία που ακόμη θέλει να ακούει παραμύθια πριν κοιμηθεί. Πότε θα της δώσετε να διαβάσει το «Θερινό Ηλιοστάσιο»;
Το Θερινό Ηλιοστάσιο μπορεί πολύ άνετα να διαβαστεί από εφήβους έως… εκατό χρόνων και!!! Οπότε θεωρώ πως ένας ή μία έφηβη ηλικίας 14 και άνω μπορεί άνετα να ταξιδέψει με το βιβλίο μου!
Και τώρα που βλέπετε την πρώτη σας συγγραφική δουλειά στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, σκέφτεστε να συνεχίσετε μ’ αυτό το είδος λογοτεχνίας;
Ναι, εννοείται ναι!! Νομίζω δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτό. Είναι κάτι που με χαρακτηρίζει και το κάνω αβίαστα. Ελπίζω κι εύχομαι να είμαι υγιής να συνεχίσω για πολλά χρόνια ακόμη τη συγγραφική μου προσπάθεια.
Κλείνοντας αυτήν τη συνέντευξη θέλετε να μας εξηγήσετε γιατί γράφετε το Κ στη μέση του επιθέτου σας με κεφαλαίο γράμμα;
Σας ευχαριστώ γι’ αυτήν την παρατήρηση. Το ΜπάρΚα είναι η ένωση του επιθέτου του συζύγου μου, Μπαρμπαργύρη και του πατρικού μου, Κατσιαρδάνη. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα η εύρεση του ‘’καλλιτεχνικού’’ μου επιθέτου. Και αυτό νομίζω με αντιπροσωπεύει στο εκατό τοις εκατό. Είναι αυτό που με ορίζει. Εμπεριέχει από πού ξεκίνησα, ποια ήμουν και το πώς εξελίχθηκα.
Στο σημείο αυτό, κ. Τσακίρη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύ ευχάριστη συνέντευξή μας και εύχομαι και σε σας καλοτάξιδη κάθε συγγραφική σας προσπάθεια.
Βιογραφικό
Η Κατερίνα Μπάρκα γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, απ’ όπου και κατάγεται. Εργάσθηκε ως Νηπιαγωγός σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο αλλά και ως διδάσκουσα παραδοσιακών χορών σε παιδιά και ενήλικες. Ξεκίνησε να γράφει από το 2006, στον ελεύθερο χρόνο της, παιδικά παραμύθια. Ζει με τον σύζυγό της , αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού και την κόρη της στην Κατερίνη.
Το «Θερινό Ηλιοστάσιο» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο Λεωνίδας Σείριος δεν μπορεί να συμβιβάσει τους δυο εαυτούς του στο ανθρώπινο σώμα του. Επιτυχημένος δικηγόρος, πρωτότοκος γιος του Ωρίωνα Σείριου, σύντομα θα ηγηθεί της Φυλής των Λεόντων που ακόμη ψάχνει το ιερό δισκοπότηρο για να κυριαρχήσει.
Η Λευκή είναι 25 ετών και σχεδόν δυστυχισμένη μέχρι τη μέρα που ο Λεωνίδας θα τη συναντήσει και θα ανακαλύψει πως κι αυτή κουβαλάει κάτι παραπάνω μέσα της, πέρα από το κορίτσι με τα ολόλευκα μαλλιά.
Κανείς δεν είναι τόσο ανθρώπινος όσο πίστευε. Κανείς δε θυσίασε τόσα πολλά για τη αγάπη και την οικογένεια… Και ποτέ ο πειρασμός για την αιωνιότητα δεν ήταν τόσο μεγάλος…
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.