Συγγραφέας του βιβλίου «Το δίλημμα του σκαντζόχοιρου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα

Ένα άκρως απολαυστικό μυθιστόρημα, γεμάτο απρόβλεπτες καταστάσεις, ανατροπές, πολύ χιούμορ και ατάκες που «σκοτώνουν», προβληματισμούς, πολλές χυλόπιτες, δόση μυστηρίου και… έναν έρωτα βγαλμένο από τα παραμύθια που όλοι ψάχνουν να βρουν μα λίγοι έχουν την τύχη να συναντήσουν!
Και μπορεί στα παραμύθια η κακιά μάγισσα να κάνει τα κόλπα της ώστε να ενώσει ή να χωρίσει τον πρίγκιπα και την νεράιδα… στη ζωή όμως κάλλιστα μπορεί να αναλάβει αυτό το ρόλο κάποιος που πιστεύει ότι δύο άνθρωποι είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλο και χρησιμοποιεί τους πιο ευφάνταστους τρόπους να επιτύχει αυτό που η μοίρα τους είχε ορίσει… εν αγνοία τους!

– Οι ηρωίδες σας είναι τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες, που όμως αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις σημερινές γυναίκες. Αν και εγώ προσωπικά δεν έχω γνωρίσει καμία τέτοια «απελπισμένη» ύπαρξη, εσείς είχατε συγκεκριμένες περιπτώσεις γυναικών στο μυαλό σας όταν πλάθατε τις ιστορίες τους;

Οι ηρωίδες είναι «μείγμα» πολλών γυναικών που έχω γνωρίσει καλά. Και εγώ η ίδια, μία από αυτές από τις οποίες πήρα συνειδητά ή και υποσυνείδητα, στοιχεία για να δημιουργήσω τις ηρωίδες. Η κάθε μία είναι λίγο και από κάτι… Όσο για το… «απελπισμένο» της υπόθεσης πιστεύω ότι οι σημερινές ελεύθερες γυναίκες απελπίζονται κατά περίπτωση. Εξαρτάται την ώρα, την ημέρα και την περίοδο. Σε γενικές γραμμές περνάνε καλά, σούπερ θα τολμούσα να πω. Γι αυτό και η αγωνία για το πότε θα βρουν αξιόλογο σύντροφο, πότε θα κάνουν οικογένεια εμφανίζεται κάποιες φορές μέσα στον μήνα. Μαζί με τις «δύσκολες ημέρες»….

– Πώς γίνεται μια γυναίκα να μένει δίπλα σε έναν άντρα απλά και μόνο από συνήθεια, ενώ διαισθάνεται, οσφραίνεται, αντιλαμβάνεται πλήρως ότι αυτός ο άντρας απέχει κατά πολύ από αυτόν που γνώρισε;

Δυστυχώς υπάρχουν πολλές τέτοιες γυναίκες και σε πολύ χειρότερη κατάσταση, από αυτήν που βρέθηκε η ηρωίδα μας ζώντας δίπλα στον ανόητο κοντόταλο σαχλαμάρα Θανασάκη…. Υπάρχουν και χειρότερα που συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτές οι γυναίκες δεν μπορούν να βρουν τη δύναμη να φύγουν λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης, ανασφάλειας ακόμα και λόγω των παραδοσιακών αντιλήψεων περί οικογενείας και υπεροχής των αντρών. Αυτό είναι ένα μεγάλο τραγικό κεφάλαιο, αλλά όπως είδατε η ηρωϊδα μας το αντιμετώπισε κατά μέτωπο και με όπλο της το χιούμορ….

– Η απελπισία ότι δεν θα κατάφερνε ποτέ να βρει έναν έρωτα όπως ακριβώς τον φανταζόταν έκανε την Γεωργία να μπλέκει με κάθε αποτυχημένο που την πλησίαζε ή πίστευε ότι στην πορεία θα της έβγαινε η συγκεκριμένη περίπτωση πιο σωστή από την προηγούμενη;

Ακριβώς. Η Γεωργία γνωρίζει πολύ καλά ότι η ζωή βοηθάει τους τολμηρούς. Ξέρει επίσης πως υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να καταφέρεις κάτι προσπαθώντας και πολεμώντας γι’ αυτό, παρά περιμένοντας. Οπότε «παίζει» δυνατά ελπίζοντας κάποια στιγμή να κερδίσει τον πρώτο λαχνό στον έρωτα.

– Το πώς αντιλαμβάνεται το αρσενικό μια σχέση και πώς το θηλυκό μυαλό είναι γνωστό ότι διαφέρουν πάρα πολύ! Όμως εκείνη γνώρισε και ανθρώπους που άξιζαν να τους δώσει λίγο περισσότερη αξία από ό,τι τους έδινε, γιατί λοιπόν επέλεγε να δίνει ένα τέλος, χωρίς να προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόταν;

Γιατι…. είναι άνθρωπος… γιατί είναι γυναίκα… γιατί σκέφτεται λογικά αλλά και παράλογα, γιατί τις περισσότερες φορές βασίζεται στο συναίσθημά της και όχι στην λογική. Γιατί όπως και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι, δεν είναι τέλεια δεν είναι αλάνθαστη. Γιατί είναι σαν και εμάς: κάνει λάθη, πέφτει έξω, έλκεται από μικρές αμαρτίες, πράττει αυθόρμητα, της αρέσει να παίζει με πλάνες, κάνει τις επιλογές με κριτήρια αντισυμβατικά. Αφήστε την να κάνει λάθος! Η Γεωργία ξέρει πολύ καλά ότι η ζωή δεν μετριέται με τις αναπνοές που παίρνεις αλλά με τις στιγμές που σου κόβουν την ανάσα. Τέτοιες στιγμές θέλει να ζήσει. Και τελικά το καταφέρνει.

– Από την πορεία της ιστορίας αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει, σε μεγάλο βαθμό μάλιστα, αν κρίνουμε τη στάση ζωής και τη συμπεριφορά της Μαρίας-Χριστίνας! Είναι όμως δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο;

Κυρία Ιωάννου θυμηθείτε τι σκεφτόσασταν όταν ήσασταν 15-20 χρονών και πώς σκέφτεστε τώρα…. Έχουν σχέση τα σημερινά σας όνειρα με αυτά που θέλατε ή νομίζατε τότε; Εγώ πάντως έχω αλλάξει πολύ από τότε. Θυμάμαι ήμουν 17 ετών και προσπαθούσα στο μυαλό μου να ταιριάξω τον ήρωα με το άσπρο άλογο στην τότε πραγματικότητα. Πού να βρεθεί άσπρο άλογο στο κέντρο του Πειραιά; Το ταίριαξα μια χαρά. Έμαθα πού έχει άλογα. Μέγαρα. Φάρμα αλόγων και στο όνειρό μου ο πρίγκιπάς μου έγινε εκτροφέας. Και έτσι κατάφερε να έρθει να με πάρει με άλογο. Σήμερα η μόνη μου σχέση με τα άλογα είναι ότι δεν έχω καμία σχέση. Και σε άλλα πολλά έχω αλλάξει. Θέλετε να το πείτε ωριμότητα, θέλετε να το πείτε μεγάλο κλικ, θέλετε πείτε το ανανέωση, αναθεώρηση οπτικής, μεταβολή, όπως και να το πείτε οι άνθρωποι αλλάζουν. Στα βασικά, τα πολύ βασικά μένουν ίδιοι, αλλά επί της ουσίας και εκ των πραγμάτων αλλάζουν.

– Όλη η ιστορία έχει ένα διάχυτο σαρκασμό, μια χιουμοριστική διάθεση να σατιρίσει τα όσα ευτράπελα συμβαίνουν στις σχέσεις των σημερινών ανθρώπων. Έχετε ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις σε γνωστά σας ζευγάρια;

Φυσικά. Όχι σε γνωστά μου ζευγάρια. Εγώ είμαι έτσι. Διακωμωδώ όλες τις καταστάσεις. Είτε με παρέα είτε μόνη μου. Πιστεύω ότι το χιούμορ πρέπει να είναι βασικό στοιχείο στη ζωή μας. Όπως λέει και το τραγούδι «χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, μόνο τρόπο να κοιτάνε». Ο δικός μου ο τρόπος επιδιώκω να είναι ο «ελαφρύς» ο αστείος. Δεν μπορώ να τα καταφέρνω πάντα, αλλά προσπαθώ. Επίσης έχω και ένα… μμμμ…. κουσούρι… τοποθετώ τους ανθρώπους σε αστείο περιτύλιγμα. Δηλαδή τους αποδίδω μια ευχάριστη οπτική… για μένα… είναι πολύ ωραίο αυτό και εξαιρετικά διασκεδαστικό.

– Ο έρωτας, όπως ακριβώς τον έζησε τελικά η Γεωργία, είναι το ζητούμενο κάθε ανθρώπου που ελπίζει ότι κάποτε θα ζήσει κάτι αντίστοιχο. Το γεγονός ότι εκείνη ερωτεύτηκε έναν άγνωστο άνθρωπο, που στην ουσία δεν ήξερε τίποτε για εκείνον, δεν την εμπόδισε να προχωρήσει, να ρισκάρει… αυτό λοιπόν είναι ο έρωτας;

Ναι αυτό είναι ο έρωτας. Ο έρωτας έρχεται γυμνός και σε παίρνει μαζί του. Δεν φοράει κανένα «πρέπει» και «γιατί». Ο αληθινός έρωτας είναι άγριος και άδολος μαζί. Και ατίθασος. Δεν μπορεί να υπακούσει σε κοινωνικές εντολές. Δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση που μπορεί να προέλθει από κοινωνικά πρέπει. -Εμφάνιση, δουλεία, οικογένεια, τραπεζικός λογαριασμός, επιλογές, παρελθόν. Είναι καθαρός και ανίκητος… Η μόνη λέξη στην οποία μπορεί να υπακούσει είναι μία: Θέλω!

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι κάθε επιτυχία στο μυθιστόρημά σας και στην πορεία σας γενικότερα!

to dilima tou skantz
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το δίλημμα του σκαντζόχοιρου

«Είτε για να ζεσταθούν είτε για να ζευγαρώσουν, οι σκαντζόχοιροι όταν πλησιάζουν ο ένας τον άλλο πληγώνονται από τα αγκάθια του συντρόφου τους. Πονάνε. Το ίδιο συμβαίνει συχνά και με τους εραστές. H υπερβολική οικειότητα κάποια στιγμή τραυματίζει κι απογοητεύει. «Τελικά υπάρχει ασφαλής απόσταση ανάμεσα στο πολύ κοντά που πληγώνει και στο πολύ μακριά που παγώνει;» αναρωτιέται η Γεωργία, η ραδιοφωνική παραγωγός στο μεγαλύτερο σταθμό της πόλης, που ζούσε μια ήρεμη και βαρετή ζωή για πολλά χρόνια δίπλα στον εφηβικό της έρωτα κι ας τον είχε πιάσει αρκετές φορές με άλλες γυναίκες. Και μετά… ξύπνησε! Κι αποφάσισε να πιει τη ζωή με το μπουρί της σόμπας ψάχνοντας ταυτόχρονα για το μεγάλο έρωτα.
Απογοητεύεται όμως από τους άντρες και πληγώνεται, αλλά και κείνη τους πληγώνει χωρίς οίκτο. Και τους αποτελειώνει με συνοπτικές διαδικασίες. Αλλά ούτε μία στιγμή δεν εγκαταλείπει. Γιατί μπορεί στα είκοσί της να αισθανόταν σαράντα, τώρα όμως στα τριάντα και βάλε νιώθει είκοσι και βγάλε. Και δεν φοβάται πια να ζήσει, να ερωτευτεί, να ρισκάρει, φοβάται μόνο το μυστηριώδη άγνωστο που της στέλνει μήλα και ανθοδέσμες, και στο τέλος φτάνει να απειλεί την ίδια της τη ζωή…»

 tsagka

Λίγα λόγια για την ίδια
Η Ελένη Τσαγκά γεννήθηκε στον Πειραιά, όπου ζει μέχρι σήμερα. Είναι δημοσιογράφος και παρουσιάστρια δελτίων ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel. Στο παρελθόν εργάστηκε ως παρουσιάστρια της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής «Πλήρες πρωινό», ενώ έχει εργαστεί και στους τηλεοπτικούς σταθμούς ANT1, MEGA, EΡΤ και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Top FM, Κανάλι Ένα, καθώς και σε εφημερίδες και σε περιοδικά. Το Δίλημμα του σκαντζόχοιρου είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.