Με μία ξεχωριστή παρουσίαση
που συνδυάζει λόγο, μουσική και χορό
κλείνει το Φεστιβάλ Βιβλίου 2023
ζωντανεύοντας το βιβλίο-θεατρικό έργο
Η ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΜΙΑΣ ΠΟΖΑΣ
του Τάκη Λουκάτου

Ένα εμπνευσμένο έργο από τη δημιουργική ζωή
του ΄Οσκαρ Ουάιλντ, των εκδόσεων ΑΣΤΑΡΤΗ

• Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 9.30 μ.μ., Κηποθέατρο ΑΛΙΚΗ
(Πεδίον του Άρεως)

Στο Κηποθέατρο Αλίκη στο Πεδίον του Άρεως (σκηνή Μυρσίνη Ζορμπά) πραγματοποιείται την Κυριακή..17 Σεπτεμβρίου και ώρα 9.30 το βράδυ μια μοναδική παρουσίαση του βιβλίου –θεατρικού έργου Η Αντανάκλαση μιας Πόζας του Τάκη Λουκάτου από τις εκδόσεις Αστάρτη. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιβλίου 2023.

Το ενδιαφέρον βιβλίο του σκηνοθέτη-χορογράφου-εικαστικού και εκπαιδευτικού Τάκη Λουκάτου αντλεί την έμπνευσή του από τη ζωή και το έργο του Όσκαρ Ουάιλντ. Για την ξεχωριστή, καλαίσθητη αυτή έκδοση θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Όλγα Μπακομάρου και Γιώργος Ιγνατίου, η συγγραφέας-φιλόλογος Χρύσα Χρονοπούλου και ο ιστορικός αναλυτής-κριτικός Λογοτεχνίας και Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς.

Αποσπάσματα του έργου διαβάζουν οι ηθοποιοί:
Γιώργος Δήμου, Παναγιώτης Τυροπάνης, Νικολέττα Βερώνη, η Σάννα Σαρρή και η Μαριάννα Καστανιά..

Χορεύουν οι μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα
κατεύθυνσης Χορού:Αγγελίνα Γαλανοπούλου και Μελιτίνη Ντουπη
Σολίστ: η μαθήτρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου.Δραπετσώνας
Ραφαέλλα Λαμπροπούλου

Μουσική επιμέλεια- Εκτέλεση: Φιλιώ Κρεμύδη…

Την εκδήλωση..παρουσιάζει και συντονίζει η δημοσιογράφος.
Τεριάννα Παππά

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τάκης Λουκάτος που παρουσιάζει το δρώμενο αυτό στο θέατρο Αλίκη, είναι πρωτοπόρος στο χώρο της εικαστικής κούκλας και μεταξύ άλλων επώνυμων γυναικών έχει δημιουργήσει ως κούκλα και την Αλίκη (Εβίτα) κατόπιν παραγγελίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Λίγα Λόγια για το βιβλίο

Η ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΜΙΑΣ ΠΟΖΑΣ βασίζεται στη ζωή και το έργο του τολμηρού και ρηξικέλευθου για την εποχή του ΄Οσκαρ Ουάιλντ, στην εποχή της ακμής αλλά και της πτώσης του στα τελευταία χρόνια ζωής του με επίκεντρο τη σχέση του με τον Λόρδο ΄Αλφρεντ Ντάγκλας και το κοινωνικό σκάνδαλο που προκάλεσε. Την έκδοση στολίζουν σκίτσα του Θοδωρή Ραυτόπουλου.

Ο συγγραφέας Τάκης Λουκάτος σκιαγραφεί το πρόσωπο της ψυχής του ΄Οσκαρ Ουάιλντ μέσα από τις αντανακλάσεις μιας πόζας που δεν στέκεται στο είδωλό της αλλά κοιτάζει βαθιά μέσα στην ψυχή όλων μας, δημιουργώντας όπως λέει ο ήρωας του έργου, Όσκαρ Ουάιλντ «το πορτραίτο της Δικής σας Ψυχής».

Το κείμενο είναι γραμμένο σε θεατρική μορφή, έχει μια μείξη υπερβατικού και ρεαλιστικού στοιχείου με δαντελωτή πλοκή, με άξονα το αυτοαναλυτικό πορτραίτο του Ουάιλντ σε μια ενδοσκόπηση που ξεκινάει από την αυταρέσκεια της κοινωνικής καταξίωσης και καταλήγει στη συντριβή της κοινωνικής απαξίωσης.

Η σκηνοθεσία του έργου έχει χοροθεατρική και κινηματογραφική δομή με εναλλαγή εικόνων ονομάζοντας «εικόνες» τις σκηνές ο ίδιος ο δημιουργός τους. Με έναν χορό ηθοποιών και χορευτών οι οποίοι ανταλλάσουν διαλόγους με τον πρωταγωνιστή Όσκαρ Ουάιλντ, ο Τάκης Λουκάτος μάς μεταφέρει στο κλίμα της Βικτωριανής εποχής επιχειρώντας μια καλλιτεχνική τομή μιας μεγαλοφυΐας που έγραψε τη δική της ιστορία. Όπως μας λέει ο συγγραφέας τον «ενδιέφερε να πάει λίγο πιο πέρα στο βάθος της Ψυχής του Όσκαρ».

Στοχασμούς για το βιβλίο παραθέτουν στη νέα αυτή έκδοση η θεατρολόγος-κριτικός θεάτρου-εισηγήτρια δραματολογίου Εθνικού Θεάτρου Ειρήνη Μουντράκη και οι καθηγητές Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και Ανδρέας Ράθωσης, ενώ περιλαμβάνονται στο βιβλίο συγχαρητήριες επιστολές του μεγάλου θεατράνθρωπου Αλέξη Σολομού στον Τάκη Λουκάτο για παλαιότερες δουλειές του.