Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Η κουκουβάγια, αν και είναι ένα άγριο και αρπακτικό πουλί, είναι εκείνο που η θεά της αρετής Αθηνά, επέλεξε για παρέα της.
Πώς προέκυψε αυτή η φιλία;
Πάμε γρήγορα να σας διηγηθώ την ιστορία τους, πιάνοντας την άκρη του νήματος, λίγο πριν τη γέννηση της θεάς Αθηνάς…


Μαμά της θεάς ήταν η Μήτιδα, η οποία ξαφνικά βρέθηκε στο στομάχι του Δία. Ξαφνικά για εκείνη, γιατί για να λέμε την αλήθεια, ο Δίας ήξερε πολύ καλά τι έκανε… Η Μύτιδα όμως ήταν έγκυος και κυοφορούσε την Αθηνά και έτσι και η τελευταία βρέθηκε εγκλωβισμένη μέσα στο σώμα του Δία. Όμως ήταν τόσο πεισματάρα και φωνακλού, που οι φωνές της τρέλαιναν τον Δία ώστε έδωσε εντολή στον Ήφαιστο να χτυπήσει το κεφάλι του με ένα σφυρί, να ανοίξει και να βγει από μέσα του η Αθηνά και παρέα οι δυνατές φωνές της.
Κάπως έτσι, ξεπετάχτηκε από το κεφάλι του πατέρα της η θεά, έτοιμη πολεμίστρια.
Η Αθηνά όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν μια θεά μετρημένη, ενάρετη, σοβαρή και συνάμα σοφή, που βρήκε την κουκουβάγια ενδιαφέρουσα παρέα και αφού γνωρίστηκαν και η θεά θαύμασε τη σοφία του πουλιού, ζήτησε να την ακολουθήσει. Η κουκουβάγια έξυπνη καθώς ήταν, δέχτηκε την πρόταση υπό έναν όρο, η Αθηνά να γίνει η προστάτιδα της Αθήνας.
Έτσι λοιπόν, οι δυο τους έγιναν αχώριστες και οι Αθηναίοι επέτρεψαν στη σοφή κουκουβάγια να φτιάξει τη φωλιά της στο ναό τους αγαπημένης της θεάς.
Η κουκουβάγια έγινε το ιερό πουλί της Αθηνάς και χρόνια πολλά μετά στο σήμερα πλέον, η κουκουβάγια εξακολουθεί να φέρει τον τίτλο του σοφότερου πουλιού, ισάξια.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο μυθολογία, όμορφη εικονογράφηση, μυστικά των 12 θεών και πολλά χαρακτηριστικά της κουκουβάγιας! Μέσα από ένα όμορφο κείμενο, οι μικροί μας φίλοι θα έρθουν σε επαφή με την ελληνική μυθολογία, θα γνωρίσουν τους 12 θεούς του Ολύμπου και πολλές από τις ιστορίες τους και η σειρά μυθολογικά ζωάκια κομμάτι του οποίου αποτελεί και το βιβλίο που μόλις σας παρουσίασα, θα γίνει αφορμή για να διασκεδάσουν μαθαίνοντας πολλές – πολλές γνώσεις.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη σειρά Η πρώτη μου μυθολογία ~ Μυθολογικά Ζωάκια.

Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά ηλικίας 4+ ετών.

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Ασχολείται με το παιδικό και εφηβικό βιβλίο από το 1997, είτε ως συγγραφέας είτε ως μεταφραστής, επιμελητής και σύμβουλος εκδόσεων. Έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία, καποια απ’ αυτα εχουν μεταφραστει στο εξωτερικο, καποια έχουν βραβευτεί και καποια, οπως οι σειρες «Η πρώτη μου Μυθολογία» και «Η πρώτη μου Ιστορία» (εκδόσεις Παπαδοπουλος) έχουν αγκαλιαστεί όσο λίγα από παιδιά και γονείς.

Η εικονογράφος του βιβλίου Ναταλία Καπατσούλια γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Σκίτσο, Εικονογράφηση και Γελοιογραφία στο Εργαστήρι του Σπύρου Ορνεράκη. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει προταθεί για βραβεία, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια, έχει διοργανώσει εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά και έχει εικονογραφήσει πάρα πολλά βιβλία. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Κεφαλονιά.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
«Τι παράξενο» θα έχεις σίγουρα σκεφτεί
«να ‘χει η Αθηνά για παρέα ένα νυκτόβιο πουλί,
άγριο αρπακτικό που ζει ζωή μοναχική
και δεν το βλέπεις ποτέ σου το πρωί!».

Η κουκουβάγια είναι ένα μοναχικό νυκτόβιο πουλί που διαθέτει μεγάλη ικανότητα παρατήρησης και γνωρίζει πώς να κινείται γρήγορα κι αθόρυβα για να πετύχει τον στόχο της. Αυτό την κάνει άραγε σοφή; Στο βιβλίο αυτό θα μάθουμε πώς γνώρισε τη θεά Αθηνά και τι της ζήτησε ώστε να γίνει το ιερό της σύμβολο.