«RE / UNION Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΔΑΚΤΥΛΩΝ» Πέντε νεαροί έφηβοι, όπως εκατομμύρια άλλοι νέοι σήμερα, αλλά και όπως υπήρξαμε και εμείς οι μεγαλύτεροι κάποτε οραματίζονται και θέλουν να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο. Θα τα καταφέρουν άραγε οι ήρωες μας ή η ζωή θα καταφέρει να μεταλλάξει τη σκέψη τους και θα τους κάνει να συμβιβαστούν. Τι τελικά συνέβη και σε εμάς; Προσπαθήσαμε ή συμβιβαστήκαμε; Πόσο ο χρόνος αλλοιώνει όλα όσα νομίζουμε ότι θα καταφέρουμε; Το «RE/UNION» του Άγγελου Λάππα που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο από τις Εκδ. ΠΗΓΗ, είναι ένα βιβλίο που θα ταρακουνήσει συνειδήσεις, γροθιά στο στομάχι για κάποιους αναγνώστες που θα νοιώσουν ενοχές επειδή… συμβιβάστηκαν.
Ο Μιχάλης, ο Ζήσης, ο Παύλος, η Στέλλα και η Φανή, είναι οι κεντρικοί ήρωες του έργου. Πέντε νέα παιδιά με όνειρα για μια καλύτερη κοινωνία. Κοινωνώ, σημαίνει συμμετέχω και οι νεαροί μας είναι αποφασισμένοι, με την συμμετοχή τους στα κοινά, να κάνουν ο,τι καλύτερο μπορούν για έναν καλύτερο κόσμο. Δίνουν ραντεβού 40 χρόνια μετά για ένα Reunion, όπου θα γίνει και ο «απολογισμός» για το τι κατάφεραν. Ο συγγραφέας, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, μας παρουσιάζει τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί. Μας δίνει να καταλάβουμε ότι η ζωή με τα παιχνίδια της, μπορεί να αλλάξει συνειδήσεις και συμπεριφορές. Ο έρωτας, η οικονομική δυσπραγία μα και η οικονομική ευχέρεια, ο θάνατος, επηρεάζουν ζωές. Όπως επηρεάζουν και ο κύκλος των ανθρώπων που είναι γύρω μας, γύρω από τους κεντρικούς ήρωες, γονείς, συγγενείς και φίλοι. Άνθρωποι με συγκεκριμένες απόψεις, με λάθη και πάθη που προσπαθούν να δέσουν στο άρμα τους αυτά τα παιδιά, οδηγώντας τα στους ίδιους δρόμους, στα ίδια λάθη. Άνθρωποι που η πλεονεξία και ο φόβος μην χαθούν τα κεκτημένα, τους μετατρέπουν σε αδίστακτους δολοφόνους. Και η μέρα του RE/UNION φτάνει. Θα είναι όλοι παρόντες; Τι συνέβη με τους απόντες; Υπάρχει ατύχημα ή δολοφονία; Ποιος θα ξεσκεπάσει την βρωμιά στη συνάντηση αυτή; Έντονα κοινωνικό και συνάμα διδακτικό βιβλίο, γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση και χωρισμένο σε 14 κεφάλαια. Ένα βιβλίο ‘όπου ο συγγραφέας κατάφερε με την μεστή γραφή του και την πλοκή της ιστορίας του να μας περιγράψει πώς λειτουργεί το παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό σύστημα μέσα από ένα κατανοητό και ενδιαφέρον μυθιστόρημα που ρέει απλά, χωρίς κανενός είδους διδακτισμό. Μια ανθρώπινη ιστορία όπου οι ήρωες, μέσα από τους έρωτες και τα πάθη, την προσπάθεια για κοινωνική και οικονομική αναρρίχηση, τον αγώνα για την καθημερινή διαβίωση ξεφεύγουν αθέλητα από τον εφηβικό κόσμο των ονείρων για ένα καλύτερο κόσμο και πέφτουν στη λάσπη, οδηγημένοι ακόμα και από ζωώδη ένστικτα. Όνειρα, προσδοκίες, πραγματικότητα. Αυτή είναι η ζωή των ηρώων μας σε αυτό το Reunion και όχι μόνο. Μόνο αυτών. Ή μήπως όχι; «… Το κέρδος είναι κίνητρο για βελτίωση της ζωής μας και της κοινωνίας, αλλά και προόδου. Η ακόρεστη όμως δίψα για κέρδος αποτελεί την αιτία για την αδικία, τη διαφθορά και την εκμετάλλευση…»
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) «Θα τον διορθώσουν τον κόσμο! Και ούτε θα αφήσουν το “σύστημα να τους καταπιεί”. Και τίποτα δε θα διαταράξει τη δυνατή τους φιλία. Βέβαιοι και οι πέντε τους! Δεσμεύτηκαν να συναντηθούν σαράντα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο. Άραγε, θα τον έχουν διορθώσει τον κόσμο και πόσο; Ή μήπως θα τους έχει “διορθώσει” αυτός; Η ημέρα του reunion θα φέρει συγκρούσεις και ανατροπές. Θα αποκαλύψει φιλία που μετατράπηκε σε έχθρα, σχέσεις ερωτικές και σχέσεις αίματος που έφτασαν ως τα άκρα. Απληστία και πάθος επικράτησης. Ίντριγκες που διαμόρφωσαν συναισθήματα και σχέσεις, επέβαλαν επιλογές και κατεύθυναν, οιονεί η μοίρα, τη ζωή. Δεσμοί σκοπιμότητας και κυνισμός που φτάνουν ως την εξόντωση του αντιπάλου. Και όλα αυτά, με φόντο το νοσηρό πρόσωπο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και της Ελλάδας της κρίσης, αλλά και το πρόσωπο ενός στυγνού και αδίστακτου παγκόσμιου συστήματος, που θυσιάζει κάθε ίχνος ανθρωπιάς στον βωμό τους κέρδους.»
Χρησιμοποιούμε cookies για την παροχή των υπηρεσιών και την ανάλυση της επισκεψιμότητας της σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.ΕντάξειΌροι Χρήσης
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.