Το INFERNO του DAN BROWN, κυκλοφορεί με νέο εξώφυλλο αυτή τη φορά, από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με αφορμή την μεταφορά του στον κινηματογράφο.

Μια ακόμα συναρπαστική περιπέτεια μυστηρίου, θρίλερ και αγωνίας, από τον μετρ του είδους Dan Brown.
Κεντρικός ήρωας, για μια ακόμη φορά, ο γνωστός Αμερικανός καθηγητής της ιστορίας της Τέχνης, Ρόμπερτ Λάνγκντον. Ο καθηγητής με το γνωστό τουΐντ σακάκι και το ρολόι με τον Μίκυ Μάους, θα βρεθεί για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο μιας απίστευτης περιπέτειας, όταν ξυπνά στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου, χωρίς να θυμάται πώς βρέθηκε εκεί, αλλά ούτε και σε ποιόν τόπο βρίσκεται.
Αρχικά νομίζει ότι νοσηλεύεται σε κάποιο νοσοκομείο της Αμερικής, όταν όμως γυρίζει το κεφάλι του στο παράθυρο, αναγνωρίζει με έκπληξη το Παλάτσο Βέκιο συνειδητοποιώντας ότι βρίσκεται στην Φλωρεντία. Έχοντας υποστεί μερική αμνησία, έχει σβηστεί από την μνήμη του, περίπου το τελευταίο 24ωρο. Τον ύπνο του ταράζει ο ίδιος εφιάλτης και μια φράση που ακούει «Ψάξε και θα βρεις» . Έξω από το παράθυρο του Ρόμπερτ, μια σκιά εξετάζει το πιστόλι με τον σιγαστήρα και με βλέμμα ψυχρό και κοφτερό κοιτάζει το παράθυρο του Λάνγκντον, όπου το φως έχει μόλις σβήσει και… η περιπέτεια αρχίζει, μια περιπέτεια που θα καθηλώσει τους αναγνώστες αυτού του βιβλίου, αφού από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα, το ενδιαφέρον και η αγωνία του αναγνώστη παραμένουν αμείωτα.
Ο συγγραφέας, εκτός από ένα ενδιαφέρον αστυνομικό βιβλίο που έχει δράση, συνωμοσίες, μυστήριο, σασπένς και ανατροπές, προσφέρει και κινηματογραφικές περιγραφές και γνώσεις. Μας ταξιδεύει στην Φλωρεντία και στην Βενετία αρχικά, για να ολοκληρώσει το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Τρεις πόλεις, με τεράστια ιστορία, μνημεία, κτήρια και έργα τέχνης και ο Λάνγκντον ως καθηγητής της ιστορίας της Τέχνης και των Συμβολισμών, θα κληθεί να δώσει τις γνώσεις του, μα και ο κεντρικός άξονας της εξαιρετικής πλοκής είναι η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, αλλά και πλήθος άλλων έργων τέχνης, όπου θα πρέπει να αποκωδικοποιήσει, για να λύσει το μυστήριο.
Ο συνδυασμός πλοκής, γνώσεων και μυθοπλασίας, η γρήγορη ροή, οι ανατροπές, οι εξαιρετικές περιγραφές, και η στρωτή γλώσσα σε μετάφραση Χρήστου Καψάλη κάνει το μυθιστόρημα του Brown εκπληκτικό.
Θα τα καταφέρει τελικά ο καθηγητής Λάνγκντον να λύσει τους γρίφους και να σώσει την ανθρωπότητα, αφού είναι δύσκολο, γιατί ο δρόμος προς τον παράδεισο, περνάει από την κόλαση;
Προβληματισμό στον αναγνώστη, μέσα από τον πυρήνα της ιστορίας, το κοινωνιολογικό ερώτημα για τον υπερπληθυσμό της γης και το αντίκτυπο στον πλανήτη και το οικοσύστημα, που καμιά αρχή δεν τολμά να αγγίξει.
«…Ήταν ολοφάνερα το παραλήρημα μιας παρανοϊκής ιδιοφυΐας,…, έβριθε αναφορών στην κόλαση του Δάντη και περνούσε ένα πολύ σαφές μήνυμα: η αύξηση του πληθυσμού των ανθρώπων είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο και η επιβίωση της ανθρωπότητας απειλούνταν άμεσα…»
Ο τρόπος που προσεγγίζει το θέμα τονίζει τους κινδύνους από μια «επικίνδυνη αντιμετώπισή» του. Θέτει δε προ των ευθυνών τους, ακόμα και αυτούς που παραμένουν ουδέτεροι στο πρόβλημα.
«… Οι πιο σκοτεινές γωνίες στην Κόλαση είναι φυλαγμένες για εκείνους που διατηρούν την ουδετερότητα τους σε εποχές ηθικής κρίσης. Για τον Λάνγκντον το νόημα εκείνης της φράσης, φάνταζε πιο ξεκάθαρο από κάθε άλλη φορά. Σε επικίνδυνους καιρούς, δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία από ό,τι η απραξία…»
Οι αναγνώστες που ακολουθούν τα συγγραφικά βήματα του Dan Brown, για μια ακόμη φορά, δεν θα απογοητευτούν.

inferno1

Ψάξε και θα βρεις“. Αυτή η φράση επιστρέφει διαρκώς, σαν ηχώ, στο μυαλό του διάσημου καθηγητή του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάνγκντον, ο οποίος ξυπνά σε ένα θάλαμο νοσοκομείου, ανήμπορος να θυμηθεί πώς ακριβώς κατέληξε εκεί. Ούτε μπορεί να καταλάβει πώς βρέθηκε στο σακάκι του ένα μυστηριώδες, μακάβριο αντικείμενο.

Έπειτα από μια επίθεση εναντίον του, ο Λάνγκντον και η νεαρή γιατρός Σιένα Μπρουκς μπλέκουν σε μια ανελέητη καταδίωξη στους δρόμους της Φλωρεντίας. Ο Λάνγκντον όμως γνωρίζει τα κρυφά περάσματα και τα αρχαία μυστικά της πόλης και αυτή είναι η μόνη ελπίδα να ξεφύγουν από τους άγνωστους διώκτες τους.

Με οδηγό στίχους από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, ο Λάνγκντον και η Σιένα πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν μια σειρά από κώδικες που κρύβονται σε περίφημα αναγεννησιακά έργα τέχνης – γλυπτά, πίνακες και κτίρια. Μόνο με τον τρόπο αυτόν μπορούν να βρουν τις απαντήσεις σε ένα γρίφο που ίσως τους βοηθήσει να σώσουν τον κόσμο από μια τρομερή απειλή…

Εμπνευσμένο από το κορυφαίο αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το INFERNO είναι το πιο συναρπαστικό, το πιο προκλητικό και το πλέον καταιγιστικό μυθιστόρημα που υπογράφει μέχρι τώρα ο Νταν Μπράουν, ένα θρίλερ που κόβει την ανάσα και διαβάζεται μονορούφι, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.»
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)