Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Στην πόλη Κλάουντι (ξέρετε τι σημαίνει; συννεφιασμένη) ζουν δυο δίδυμα αδερφάκια. Ο Ντόνι και η Ντάνι ή η Ντάνι και ο Ντόνι με τους γονείς τους και ένα αξιαγάπητο σκυλάκι την Τουτού.
Στην πόλη τους έχει πολλά σύννεφα, συνεχώς βρέχει και νυχτώνει πολύ νωρίς. Ο καημένος ο ήλιος χάνεται μέσα στα σύννεφα, αλλά η βροχή έχει καταφέρει να κάνει την πόλη τους καταπράσινη από τα πολλά νερά!
Τα δυο αδέρφια έχουν πολλή φαντασία, μοιάζουν μεταξύ τους, τους αρέσουν τα ίδια πράγματα και φυσικά όπως σχεδόν όλα τα παιδιά, το βράδυ δεν θέλουν να πάνε για ύπνο, βρίσκοντας χίλιες δυο δικαιολογίες.
Όταν οι γονείς τους, τους πρότειναν να κάνουν όλοι μαζί διακοπές σε έναν νέο τόπο, τα παιδιά πέταξαν από τη χαρά τους και χάρηκαν πολύ με την έκπληξη. Έτσι λοιπόν, ταξίδεψαν σε έναν ηλιόλουστο τόπο, έμειναν σε κάμπινγκ και απόλαυσαν με την ψυχή τους τον ήλιο που τόσο τον είχαν στερηθεί, τη θάλασσα, το παιχνίδι στην αμμουδιά αλλά και πολλές δραστηριότητες.
Όμως όπως καλά ξέρουμε, τα ωραία πράγματα κάποτε τελειώνουν και μας αφήνουν μια μικρή μελαγχολία. Έτσι και στην ιστορία μας, όταν οι διακοπές έφταναν στο τέλος τους τα παιδιά ήταν λυπημένα.
Είχαν νεύρα, δυσανασχετούσαν με απλά και καθημερινά πράγματα, γκρίνιαζαν συνεχώς και ξαφνικά, με έναν μαγικό τρόπο συνέβη κάτι, (μην περιμένετε να το διαβάσετε, δε θα σας το αποκαλύψω) που σταμάτησε τον χρόνο. Ναι, ο χρόνος σταμάτησε λίγο πριν δύσει ο ήλιος.
Για πόσο;
Για τόσο όσο μετά την πρώτη έκπληξη και χαρά όλων, να δημιουργηθούν προβλήματα και να καταλάβουν όλοι μα κυρίως τα παιδιά ότι, καλός ο ήλιος, καλή και η μέρα, αλλά πάντα χρειάζεται να ακολουθήσει η νύχτα που μπορεί να φέρνει μαζί της το σκοτάδι και τον ύπνο που μας είναι απαραίτητος, είναι και αυτή καλή γιατί πάντα μα πάντα συνοδεύεται από μια γλυκιά καληνύχτα.

Πρόκειται λοιπόν για ένα παιδικό βιβλίο που σκοπό του έχει να συμφιλιώσει τα παιδιά με το σκοτάδι, τις βραδινές υποχρεώσεις τους αλλά και τον ύπνο. Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να τα αποδεχτούν, άλλα πάλι αντιδρούν και δημιουργούν προβλήματα. Γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με αγάπη και υπομονή τους μικρούς μπόμπιρες και να τους βοηθήσουν να αντιληφθούν την αναγκαιότητα κάποιων αναπόσπαστων καταστάσεων στη ζωή μας.
Πάντα, ένα βιβλίο είναι καλός οιωνός, είναι αρωγός τους και συνεισφέρει τα μέγιστα στην κατανόηση και την προσέγγιση παρόμοιων θεμάτων. Έτσι, με διδακτικό αλλά και διασκεδαστικό τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται ακόμη και τη νύχτα που ίσως να τους φοβίζει.

Για παιδιά από 5 ετών και άνω.

Εικονογράφηση: Γιώτα Κοκκόση. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Βακαλό και έκτοτε εργάζεται ως γραφίστρια και εικονογράφος. Της αρέσουν πολύ τα βιβλία, η μουσική, τα δέντρα και ένας σκύλος, ο Αράτα.

Η Πέλα Σουλτάτου γεννήθηκε στην Κρήτη και ζει στην Αθήνα με τα δυο παιδιά της. Είναι διδάκτωρ Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Εργάζεται στη Δημόσια Διοίκηση και διδάσκει στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Έχει ασχοληθεί με την πεζογραφία για ενήλικες και παιδιά.
Τα βιβλία της:
ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ: Τα φώτα στο βάθος, διηγήματα, εκδόσεις Απόπειρα, 2013 / Ανκόρ, μυθιστόρημα, εκδόσεις Καστανιώτη, 2015 / Ανάποδες στροφές, μυθιστόρημα, εκδόσεις Καστανιώτη, 2019 / Η θάλασσα δεν είναι μπλε, διηγήματα, εκδόσεις Καστανιώτη, 2021.
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΜυΧαΤή ή Το Μυστήριο της Χαμένης Τηλεόρασης, εκδόσεις Πατάκη, 2019 / Καληνύχτα θα πει… η νύχτα είναι καλή, εκδόσεις Κέδρος, 2023.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.