ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ
ΙΣΜΗΝΗ ΜΠΑΡΑΚΛΗ
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

«Δεν υπάρχει κοντά και μακριά. Η αγάπη καταργεί αποστάσεις, χρόνο, θάνατο… όλα… η αγάπη ενώνει»
Ι.Μ

Η Ισμήνη Μπάρακλη, μετά το «από τα Gucci στο Ταγάρι» και το «Λικέρ Τριαντάφυλλο», επιστρέφει με το εξαιρετικό «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ» από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, αγγίζοντας ένα βαθιά ανθρώπινο, κοινωνικό θέμα που δεν είναι άλλο από το ταξίδι του ανθρώπου προς την αυτογνωσία, από τις εσωτερικές του αναζητήσεις έως ότου συναντήσει το “Θείο” και από την προσπάθεια της ίδιας της ψυχής, να αποβάλλει το κουκούλι της προσωπικότητας και να επιτευχθεί έτσι η μαγική μεταμόρφωσή της σε πεταλούδα. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που αρχίζει την αφήγησή της η Ισμήνη Μπάρακλη. Ο αναγνώστης του περίφημου «Λικέρ τριαντάφυλλο» βρίσκεται μπροστά σε ένα κείμενο πιο σκληρό, αφοπλιστικά γραμμένο, για να αποζημιωθεί πολύ σύντομα αναγνωρίζοντας τις γνώριμες αφηγηματικές φόρμες της συγγραφέως που κρατούν τον αναγνώστη της.
«Τιποτένιος ο άνθρωπος, οσμή από χώμα,
καρτερεί τα φτερά να πετάξει,
να ξυπνήσει μια μέρα πεταλούδα.
Μυστικός ο αγώνας, κρυφός, μόνο για κείνον».

Τέσσερις γυναίκες στο χθες και το σήμερα ξεδιπλώνουν την προσωπικότητα ενός τρισυπόστατου άντρα, ορίζοντας μοιραία και αμετάκλητα τη ζωή του, αυτή του Φραγκούλη του Ληστή, του Αυγουστή Παπαδάκη, του Γέροντα Ιωάννη ενός επικίνδυνου ανθρώπου, ενός μοναδικά υπέροχου άντρα, ενός ταπεινού ασκητή…
Ένας αόρατος διαβήτης χαράζει μοίρα προς μοίρα τον κύκλο της ζωής του, κεντώντας σταυροβελονιά παρόν με παρελθόν…
Ο ταραγμένος βίος ενός αμαρτωλού που τα βήματά του θα τον οδηγήσουν μέχρι τα πιο βαθιά μονοπάτια της αγάπης. Η παρανομία, τα πάθη, το έγκλημα θα συγκρουστούν με το βαθύτερο στοιχείο της ύπαρξης, τη συνείδηση. Κι ένας ισόβιος αγώνας ξεκινά, με τρόπαιο την κάθαρση και τίμημα τον αβάσταχτο έρωτα ανάμεσα σ’ έναν άντρα με σκοτεινό παρελθόν και μια γυναίκα με λαμπρό μέλλον… Πώς μπορεί ένας αδιέξοδος έρωτας να γεμίσει φως τις ζωές των ανθρώπων;

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ένας τρισυπόστατος άντρας ο πρωταγωνιστής μας, ένας πολυδιάστατος χαρακτήρας. Ποιος είναι αυτός ο ήρωας με τις τρεις διαφορετικές προσωπικότητες και τι ρόλο θα διαδραματίσει ακριβώς αυτή του η ιδιότητα στην πλοκή της ιστορίας; Η συγγραφέας με την εξαιρετική μεστή, σωστά δομημένη γραφή της, κατάφερε να σκιαγραφήσει απόλυτα την ψυχοσύνθεσή του σε κάθε φάση της ζωής του. Ο αναγνώστης μοιάζει να βρίσκεται δίπλα του, να ακούει τις φράσεις του, να συνομιλεί μαζί του, να αφουγκράζεται τις σιωπές του.
Ένας φόνος και ο φονιάς που κυνηγημένος ψάχνει να βρει τον Θεό, συγκρουσιακά συναισθήματα, έλεγχος συνείδησης, παράνομα πάθη, αγωνία, αυτογνωσία, φιλία, αγάπη, έρωτας, συγχώρεση, γαλήνη, λύτρωση είναι όλα όσα νιώθει κανείς διαβάζοντας αυτό το βιβλίο για να γνωρίσει καλύτερα ποιο μυστικό κρύβεται πίσω από τη μεταμόρφωση των ανθρώπων.

Η κ. Μπάρακλη, καταφέρνει σκηνοθετώντας κινηματογραφικά τις σκηνές του βιβλίου της να καταγράψει με την ίδια αφηγηματική ζέση όλους τους ήρωές της περιγράφοντας άρτια τα συναισθήματά τους, αλλά και τις σκέψεις και τις αντιδράσεις τους κάθε στιγμή, κάνοντας τον αναγνώστη να συμπάσχει με τους πρωταγωνιστές, να βιώνει τα δικά τους συναισθήματα στην ατραπό της ζωής τους. Με κομμένη σχεδόν την ανάσα παρακολουθεί την εξέλιξη της ιστορίας και αγωνιά για την τύχη του κεντρικού της ήρωα.
Για την ιστορία, θα αρκεστούμε σε ό,τι ο εκδότης και η συγγραφέας μας γνωστοποίησαν με το οπισθόφυλλο του βιβλίου για το ερώτημα: «Πώς μπορεί ένας αδιέξοδος έρωτας να γεμίσει φως στις ζωές των ανθρώπων;» Είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να το απαντήσετε μόνοι σας όταν θα έχετε κλείσει και την τελευταία σελίδα γιατί ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ, πρέπει να το γνωρίσετε!

Άλλωστε όπως γράφει η συγγραφέας:

«Κάθε ταξίδι έχει τα δικά του μυστικά. Σαν να υπάρχει ένας άγραφος νόμος… Μόνο στο τέλος αντιλαμβάνεσαι τους λόγους που έγινε, τη συγκλονιστική ουσία των γεγονότων που έζησες… Μόνο τότε…»

to mustiko ths petaloudas