Ένα παιδί δε λέει κουβέντα όταν κάτι κρύβει, όταν ξέρει κάτι που δεν πρέπει να ειπωθεί.

Μόλις πήρα στα χέρια μου το βιβλίο “Δήλωση αποποίησης” της Ρενέ Νάϊτ από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, στρώθηκα αμέσως στο διάβασμα. Είναι από εκείνα τα βιβλία που ξεφυλλίζεις λίγο στην αρχή απλά για να πάρεις μια μικρή γεύση του τι θα ακολουθήσει και βρίσκεσαι έτσι ξαφνικά κολλημένος πάνω στο βιβλίο που σαν μαγνήτης σε τραβάει να το διαβάσεις ακόμα και μονορούφι. Σίγουρα είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με τα όλα του.

Σεβόμενη την γραμμή του εκδοτικού οίκου που επιλέγει να μην αποκαλύψει παρά ελάχιστα για την υπόθεση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, θα περιοριστώ και εγώ στην αναφορά λίγων μόνο στοιχείων. Η ιστορία ξεκινάει όταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του μυθιστορήματος βρίσκει στο σπίτι του ένα βιβλίο του οποίου την προέλευση αγνοεί. Αν το καλοσκεφτεί κάποιος, είναι από μόνο του αρκετά περίεργο να βρίσκεις ένα άγνωστο βιβλίο πάνω στο κομμοδίνο σου και κανένας από όσους κατοικούν μέσα στο σπίτι μαζί σου να μην το έχει αγοράσει ή να του το έχουν χαρίσει. Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εκεί, γιατί ξεκινώντας την ανάγνωση ο ήρωάς μας καταλαβαίνει γρήγορα ότι η ιστορία που διαβάζει έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία με τη ζωή του και πανικοβάλεται στη σκέψη ότι ένα μεγάλο μυστικό που είχε θάψει βαθιά μέσα του νομίζοντας ότι κανένας δεν θα ήταν σε θέση να το γνωρίζει, ίσως ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί.

Η αφήγηση του μυθιστορήματος είναι σπονδηλωτή. Παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τις ζωές αρχικά άγνωστων -και εκ πρώτης όψεως άσχετων θα τολμήσω να πω- μεταξύ τους ανθρώπων. Κάθε ένας από αυτούς κουβαλάει τα δικά του φαντάσματα του παρελθόντος τα οποία σταδιακά ξεδιπλώνει η συγγραφέας με flash back, κλιμακωτές ενσωματώσεις στις ζωές τους αλλά και έξυπνους συσχετισμούς με συνδετικούς κρίκους που κρύβονται στις λεπτομέρειες της εξιστόρησης. Τίποτα από όσα διαβάζει ο αναγνώστης δεν είναι όπως αρχικά φαίνονται. Οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη σε αυτό το απίστευτο κολάζ στοιχείων και αποκαλύψεων. Η μόνη περίπτωση να καταφέρει κάποιος να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα είναι να αφιερωθεί ουσιαστικά στην αφήγηση, να είναι συγκεντρωμένος στα δεδομένα που σαν χείμαρος θα τον βομβαρδίζουν διαρκώς σε κάθε κεφάλαιο και να ακολουθήσει όλη την πορεία του βιβλίου χωρίς να περνάει με διαγώνια ανάγνωση από σελίδα σε σελίδα. Ευτυχώς είναι τόσο καλά μελετημένη η δομή της υπόθεσης από την δημιουργό της, που καταλήγοντας κουμπώνουν τέλεια όλα τα στοιχεία μεταξύ τους και δεν μένει κανένα αναπάντητο ερώτημα στον αναγνώστη.

Το πρώτο μυθιστόρημα της Ρενέ Νάϊτ, έχει σίγουρα βαθιές επιρροές από την αρχική της επαγγελματική ιδιότητα που ήταν σκηνοθέτης. Διαβάζοντας το βιογραφικό της συγγραφέως ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να καταλάβει από πού έχει πάρει την στόφα της κινηματογραφικής πλοκής που υπάρχει έντονα από την πρώτη κιόλας παράγραφο και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια του μυθιστορήματος. Έχει ήδη μεταφραστεί σε 25 γλώσσες και δεν είναι καθόλου απίθανο κάποια στιγμή να το δούμε και στις κινηματογραφικές αίθουσες αφού κατά τη γνώμη μου πάντα, έχει όλα εκείνα τα δομικά στοιχεία που είναι σε θέση να οπτικοποιήσουν στη μεγάλη οθόνη μια συναρπαστική περιπέτεια γεμάτη αγωνία και ανατροπές.

dilosh apopoihshs

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Φαντάσου ότι το βιβλίο που διαβάζεις μιλάει για σένα. Φαντάσου ότι αποκαλύπτει ένα μυστικό που κράτησες κρυφό από την οικογένειά σου για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Ένα μυστικό που νόμιζες ότι κανείς δεν ήξερε…

«Η οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα εν ζωή ή όχι είναι εντελώς συμπτωματική».

Μια προσεκτικά τραβηγμένη κόκκινη γραμμή διαγράφει τη δήλωση αποποίησης. Ένα μήνυμα το οποίο η Κάθριν δεν κατάφερε να εντοπίσει όταν άνοιξε το βιβλίο. Είναι αδύνατο να προσπεράσει την ομοιότητα με τον εαυτό της. Είναι ένας βασικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος, η πρωταγωνίστρια.

Όταν ένα μυθιστόρημα που δεν το έχει ξαναδεί ποτέ εμφανίζεται στο κομοδίνο της Κάθριν, αυτή αρχίζει να το διαβάζει με περιέργεια. Αλλά καθώς γυρνά τις σελίδες, τρομοκρατείται συνειδητοποιώντας ότι η ιστορία αυτή πρόκειται να αποκαλύψει το πιο σκοτεινό μυστικό της. Ένα μυστικό που νόμιζε ότι κανείς δεν ήξερε…

Ένα ψυχολογικό θρίλερ για μια φυσιολογική ζωή που ανατρέπεται από την πιο ευφάνταστη και καταστροφική εκδίκηση.