Η FANG FANG (φιλολογικό ψευδώνυμο της WANG FANG ) είναι μια από τις πιο καταξιωμένες συγγραφείς της Κίνας. Μετά από μια 35χρονη πορεία στον χώρο της συγγραφής έχει αποκτήσει ένα μεγάλο αναγνωστικό κοινό αλλά και αρκετούς πολέμιους, αφού μέσα από τα βιβλία της προσπαθεί να αναδείξει την αλήθεια και το δίκαιο. Και αυτό είναι η αιτία που πολλές φορές την φέρνει αντιμέτωπη με ενέργειες και αποφάσεις αξιωματούχων της χώρας.
Το 2017, μετά την έκδοση του βραβευμένου μυθιστορήματος της «Μια απατηλή ταφή», δέχεται επίθεση από ομάδα κινέζων ακροαριστερών. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, με το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΓΟΥΧΑΝ, αφού ζει σε μια κοινωνία στην οποία το « να κρατάς χαμηλά το κεφάλι και να μην μπλέκεσαι», αποτελεί βασική αρχή για πολλούς συγγραφείς και διανοούμενους. Η FANG FANG τόλμησε να υψώσει τη φωνή κι όταν οι πολέμιοι της άρχισαν την επίθεση τους, εκείνη «φώναξε» ακόμα πιο δυνατά. Έτσι λοιπόν, κατά την επιβολή της πολυήμερης καραντίνας στη χώρα της δε μπορούσε να παραμείνει αμέτοχη και αποφάσισε να φτιάξει αυτό το ημερολόγιο. Αρχικά το ημερολόγιο δημοσιευόταν κάθε μέρα και ανέβαινε σε διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας. Οι αναρτήσεις της ανέβαιναν κάθε βράδυ ως άμεσες απαντήσεις και αντιδράσεις σχετικά με γεγονότα και ειδήσεις που είχαν συμβεί πριν από μερικές ώρες.
[… «Το ημερολόγιο της Γουχάν της Φανγκ Φανγκ είναι σαν πνοή δροσερού αέρα που μας βγάζει από την άνοια μας». Αισθάνθηκα πολύ όμορφα όταν το διάβασα – είναι δύσκολο να το περγράψω με λόγια. Καθώς προσπαθώ να ανασάνω, φαίνεται πως βοηθάω κι άλλους να κάνουν το ίδιο. Χάρη στους αναγνώστες που μου αφληνουν τόσο ενθαρρυντικά σχόλια, αποφάσισα να προχωρήσω. Αυτοί οι αναγνώστες είναι που μου έδωσαν την περισσότερη ζεστασιά καθ όλη την διάρκεια της περιόδου αυτής, στην καραντίνα…]
Στην αρχή η συγγραφέας προσπάθησε να ενώσει τους πολίτες απέναντι στον κοινό εχθρό, τον νέο Κορονοιό. Τους ενημέρωνε για το πώς να προστατευτούν έχοντας προηγουμένως ανταλλάξει απόψεις με φίλους της γιατρούς. Ενώ ταυτόχρονα φιλτράριζε τις ανακοινώσεις των ιατρικών και πολιτικών επιτελείων. Λίγο αργότερα και καθώς ο ιός άρχισε να τίθεται υπό έλεγχο στην Γουχάν, η FANG FANG, άρχισε να κατηγορεί τους αξιωματούχους και τους ειδικούς για αμέλεια καθήκοντος, λάθος χειρισμούς και έλλειψη πρωτοβουλίας. Εστιάζοντας έτσι στο ζήτημα ευθύνης, όπως ήταν φυσικό για αυτήν της την τόλμη, θα δεχτεί επιθέσεις από διαδικτυακά τρολ. Η συγγραφέας δεν πτοείται παρά τις απειλές για τη ζωή της και συνεχίζει μέχρι το τέλος της καραντίνας.
Το ημερολόγιο αυτό παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το άρθρο της Guardian στο φύλλο της 10ης Απριλίου 2020 έχουν γίνει 380 εκατομμύρια προβολές, 94.000 σχόλια και 8210 αναρτήσεις σχετικά με το ημερολόγιο αυτό κι έτσι ήταν επόμενο να γίνει βιβλίο. Ένα βιβλίο συλλογής των ημερολογίων της καθημερινότητας μέσα στην καραντίνα της συγγραφέα, ικανό να ευαισθητοποιήσει και κατοίκους άλλων χωρών που μαστίζονται από την πανδημία. Και παρόλο που όσα γράφονται στο βιβλίο ανήκουν στο παρελθόν για όλους εμάς που τα διαβάζουμε σήμερα και που οι χώρες μας πλήττονται όλο και περισσότερο από την πανδημία φαίνονται σαν να είναι «γράμματα από το μέλλον».
Στην χώρα μας το βιβλίο-χρονικό της πόλης όπου γεννήθηκε ο κορονοιός έφεραν οι εκδόσεις ANUBIS και η μετάφραση ανήκει στον Ορέστη Μανούσο. Ένα δυνατό βιβλίο που μέσα από τις σελίδες του αναδεικνύει την ανθρωπιά εν μέσω πανδημίας αλλά και την ανευθυνότητα κάποιων κυβερνώντων όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες κατά την αντιμετώπιση μιας μεγάλης μάστιγας που έπληξε τον εικοστό πρώτο αιώνα ολόκληρο τον πλανήτη.
“Μια αφήγηση λεπτό προς λεπτό από την πόλη όπου ξέσπασε η πανδημία του C0VID-19…
Στις 25 Ιανουαρίου 2020, όταν η κυβέρνηση της Κίνας επέβαλε γενικό lockdown στη Γουχάν, η Fang Fang ξεκίνησε να καταγράφει τα γεγονότα και τις σκέψεις της στα social media με τη μορφή ημερολογίου. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, οι νυχτερινές δημοσιεύσεις της έδωσαν φωνή στους φόβους, την αγωνία, την οργή και τις ελπίδες εκατομμυρίων συμπολιτών της, αντανακλώντας τον ψυχολογικό αντίκτυπο της καθημερινότητας στην επ’ αόριστον απομόνωση χωρίς αξιόπιστες πληροφορίες για την κατάσταση “εκεί έξω” – αφού, εκτός από μοναδικό παράθυρο στον έξω κόσμο, το διαδίκτυο αποτελούσε και βασική πηγή παραπληροφόρησης.
Με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται συνεχώς και την ανασφάλεια να κορυφώνεται, η συγγραφέας αντλούσε κουράγιο από το σθένος φίλων, επαγγελματιών στον τομέα της υγείας και εθελοντών. Παράλληλα, θεώρησε καθήκον της να εκφραστεί ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες και την κατάχρηση της εξουσίας, ερχόμενη σε σύγκρουση με την κυβέρνηση. Καθώς η Fang Fang εξιστορεί τις απαρχές της πανδημίας, εντοπίζουμε μοτίβα και λάθη τα οποία επανέλαβαν πολλές από τις χώρες που αντιμετώπισαν στη συνέχεια τον νέο κορονοϊό. Όπως μας θυμίζει η ίδια, ο εχθρός είναι κοινός για όλη την ανθρωπότητα και ο μόνος τρόπος να τον κατανικήσουμε είναι να συνεργαστούμε αρμονικά.
Μια ανατριχιαστική μαρτυρία για το ξεκίνημα της φονικής πανδημίας γραμμένη από το χέρι μιας από τους πιο καταξιωμένους συγγραφείς της Κίνας.“
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.