Λένε ότι ο πρώτος έρωτας δεν ξεχνιέται ποτέ!
Η Ειρήνη και ο Φίλιππος γνωρίζονται από παιδιά, περνούν όλα τα χρόνια εκείνα τα ξένοιαστα δεμένοι μεταξύ τους, με μία δυνατή φιλία! Στην πορεία, με την πάροδο των χρόνων, η δυνατή αυτή φιλία από την πλευρά της Ειρήνης μετατρέπεται σε έναν μεγάλο και απόλυτο έρωτα, κάτι που δεν συνέβη στον Φίλιππο. Τα συναισθήματά του παρέμειναν ίδια, αλλά ο έρωτας ξύπνησε μέσα του συναισθήματα για μία άλλη!
Από κει και μετά παρουσιάζονται στη ζωή τους άπειρα προβλήματα που καλούνται οι δυο τους να τα προσπεράσουν, έχοντας βοηθό την παιδική, αγνή κι αμόλυντη φιλία!
Η συγγραφέας κατάφερε γι’ ακόμη μία φορά να με βάλει μέσα στους ήρωες με τρόπο επιθετικό και να μου φανερώσει όλη την αλήθεια με τρόπο ρεαλιστικό, χωρίς μελοδραματισμούς. Αβίαστη η πένα της, μαγική, με ταξίδεψε πάλι!! Κατάφερε με τη φωνή της Ειρήνης να προσεγγίσει μία κοινωνία αλύπητη και σκληρή, γεμάτη προσωπεία ψεύτικα και μάσκες χρωματιστές, χωρίς να αποκρύψει την πραγματικότητα και δίχως να χαϊδέψει το σοβαρό της ιστορίας!
Μου μίλησε απερίφραστα η Ειρήνη, δίχως να ντρέπεται, για την αναπηρία της, για τον αδιέξοδο έρωτά της και μου απέδειξε με πράξεις ότι όλα όσα έλεγε, τα εννοούσε!
Περπάτησα μαζί της έναν δρόμο δύσβατο και ανηφορικό, την ακολούθησα σαν σκιά σε όλη την πορεία της ζωής της και με έφερε αντιμέτωπη με τις αποφάσεις εκείνες, που ήθελα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου να της φωνάξω “μη”!
Όμως, δεν είχε σημασία, ήδη είχε βάλει την τελεία της, μία τελεία που την βρήκα άδικη, αλλά παράλληλα λυτρωτική!
Η συγγραφέας άγγιξε ένα θέμα δύσκολο και ιδιαίτερο με μεγάλη σοβαρότητα, ευαισθησία και σεβασμό! Μας έδωσε μία ακόμη ιστορία που γεννά συναισθήματα που πονάνε και θέλεις να κλάψεις! Άγγιξε την κοινωνία μας, χτυπώντας εκείνο το καμπανάκι που μας τρομάζει από τη μία, αλλά που ξεχνάμε το θόρυβό του αμέσως απ’ την άλλη!
Δεν ήταν λίγες οι φορές που ήρθαν στο μυαλό μου ανισότητας, σε όλους τους τομείς!
Αφέθηκα σ’ αυτό το βιβλίο από την αρχή ανοίγοντας το μυαλό μου και την καρδιά μου, προσπαθώντας να κατανοήσω μία κακία που κρύβεται μόνιμα μπροστά μας, δίχως να θέλουμε να εμπλακούμε, διώχνοντάς την μακριά!
Μια γραφή μαγική, με ταξίδεψε σε μέρη σκοτεινά, μου φανέρωσε τα ανθρώπινα λάθη, τα αδιέξοδα εκείνα που μας πνίγουν, αλλά και εκείνον τον έρωτα που δεν βρίσκει έδαφος!
Με παρέσυρε βουτώντας με σε πληγωμένες αλλά και σε ψεύτικες καρδιές, σε συνειδήσεις δίχως ντροπή και όρια! Ήθελα να κλείσω τα μάτια μου για λίγο με σκοπό να νιώσω τη μοναξιά που πληγώνει, αλλά και εκείνη, την άλλη μοναξιά που τη διαλέγουμε εμείς! Αποζητούσα τη λύτρωση!
Ένα βιβλίο που σου χτυπά την πόρτα και δεν μπορείς παρά να του ανοίξεις! Ένα βιβλίο με φινάλε οδυνηρό και δραματικό, που αρχικά με θύμωσε, αλλά που τελικά κατάλαβα ότι ήταν ο μοναδικός δρόμος που ήθελε να πάρει η ηρωίδα!
Και δυστυχώς, η Κλαίρη Θεοδώρου, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι’ αυτό!!!!