Κριτική της Έλσας Παζολίδου για το βιβλίο “Άνθη του χειμώνα” της JANE THYNNE – εκδ. Κέδρος
Ακόμη ένα συναρπαστικό νουάρ μυθιστόρημα με φόντο το Βερολίνο του 1937, τέσσερα χρόνια μετά τα Μαύρα ρόδα, με την ηρωίδα Κλάρα Βαιν να είναι ακόμη ηθοποιός στα στούντιο της Ufa και κατάσκοπος για λογαριασμό των Βρετανών!
Αυτή τη φορά προσπαθεί να εξιχνιάσει της δολοφονία της Άννας Χάνσεν, μιας υποψήφιας νύφης. Ναι,ακριβώς, ο Χίτλερ ίδρυσε τη σχολή υποψηφίων νυφών όπου εκεί φοιτούσαν όσες θέλανε να παντρευτούν αξιωματικούς των SS.
Στον κήπο λοιπόν αυτής της σχολής, η Άννα ένα βράδυ δολοφονείται.
Ο σύνδεσμος ενημερώνει την Κλάρα ότι το όνομά της το συζητάνε στην Γκεστάπο κι ότι πρέπει να προσέχει!
Την ίδια στιγμή ο Εδουάρδος ο Β΄ παραιτείται από το θρόνο του για να παντρευτεί την αγαπημένη του, η οποία είναι Αμερικανίδα και διαζευγμένη, γεγονός που έχει διχάσει την Βρετανία στα δύο.
Η Κλάρα παίρνει μέρος ως πρωταγωνίστρια αυτή την φορά και συμπρωταγωνιστή τον καλύτερο πιλότο της γερμανικής αεροπορίας!
Το τρίτο Ράιχ έχει ισχυροποιηθεί και κυριαρχεί παντού. Καμιόνια στους δρόμους γεμάτα στρατιώτες, σημαίες σε κάθε κτίριο, τα οποία κτίρια είναι γεμάτα κόκκινο χρώμα, το πρόσωπο του Χίτλερ βρίσκεται παντού, σε μαγαζιά, πλακάτ, αφίσες. Η ίδια εικόνα σε χιλιάδες διαφορετικές εκδοχές. Μα το δυνατό τους σημείο; Η Γκεστάπο! Έτοιμη πάντα να χιμήξει και να αφανίσει όλες εκείνες τις ανθρώπινες ζωές που δεν ήταν με το μέρος του ναζιστικού καθεστώτος. Ήδη είχε αρχίσει να εξαφανίζει τους Εβραίους, τη δουλειά τους, το σπίτι τους.
Ο τρόμος μόνιμος φόβος σε όλους εκείνους τους Γερμανούς που έβλεπαν μακριά! Την εξάπλωση των ναζί έξω από τα σύνορα της χώρας τους, την καταστροφή της Γερμανίας, το διωγμό των Εβραίων, τη μόνιμη εμμονή του Χίτλερ προς όλους εκείνους που δεν ήταν άριοι.
Θα έλεγα ότι τη συνέχεια των μαύρων ρόδων την βρήκα ακόμη καλύτερη. Οι περιγραφές της συγγραφέως είναι ακριβείς και αναπαράστησε τη φρικτή πραγματικότητα με σοβαρότητα και σεβασμό, δείχνοντάς μας για ακόμη μία φορά τη δύναμη του Χίτλερ μέσα στη χώρα του, τις ώρες αλήθειας εκείνες της εποχής και φυσικά το ρόλο των γυναικών μέσα σε μία κοινωνία αντρική! Οι ρυθμοί και οι ρόλοι γίνανε πιο γρήγοροι και η αγωνία για την Κλάρα μεγάλωσε έντονα!
Περιμένω με αγωνία τη συνέχεια!
Έχω την εξής απορία
Το τρίτο βιβλίο της Θυν σχετικά με την Κλάρα Βαιν πως ονομάζεται? Έχει κυκλοφορήσει στη γλώσσα μας ή όχι ακόμα? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων