DAN BROWN και «ORIGIN». Το πολυαναμενόμενο 5ο βιβλίο επιστημονικού μυστηρίου, κυκλοφόρησε και στη χώρα μας, από τις εκδόσεις Ψυχογιός– σε μετάφραση Χρήστου Καψάλη.
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου δίνει την περίληψη του έργου που αυτή τη φορά διαδραματίζεται στην Ισπανία. Έτσι, περνάμε κατευθείαν στον σχολιασμό μας.
Στο Origin ο Dan Brown επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από το, σχετικά πρόσφατο, παρελθόν του ή τουλάχιστον να επιστρέψει στις ρίζες του. Είναι προφανής η προσπάθειά του να εδραιωθεί για ακόμα φορά στη λογοτεχνία και να προσφέρει στον κόσμο βασικά ένα βιβλίο περιπέτειας και μυστηρίου και όχι ένα γραπτό trailer μιας επερχόμενης ταινίας.
Σαφώς δε μιλάμε για κάποια σαρωτική αλλαγή. Ο καθηγητής Λάνγκντον, όπως τον ξέρουμε είναι εκεί. Η αιώνια κόντρα ανάμεσα στην οργανωμένη θρησκεία και στην επιστήμη είναι εκεί. Η αναγεννησιακή και μετα-αναγεννησιακή περίοδος είναι εκεί και εκπροσωπείται εκ νέου από διάσημα έργα, κτήρια και ανθρώπους που έχουν την τιμητική τους στο βιβλίο.
Και μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι δεν είναι τόσο έντονη η καταιγιστική δράση με την κινηματογραφική αφήγηση που σημάδεψε τον Dan Brown στα πρώτα του βιβλία, είναι όμως ένα εξαιρετικά δοσμένο μυθιστόρημα τόσο σε αφήγηση, γραφή και ύφος όσο και σε περιεχόμενο. Και αυτό γιατί το Origin έχει αρκετά πράγματα να δώσει στον αναγνώστη. Ένα από αυτά, αν και αναμενόμενο από τον συγγραφέα, είναι οι ολοζώντανες, εξαιρετικές και σχεδόν εκπαιδευτικού περιεχομένου περιγραφές. Συνεχίζουν στο Μπιλμπάο, στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη από εκεί όπου σταμάτησαν, στη Φλωρεντία και στην Κωνσταντινούπολη του Inferno. Ας μην ξεχνάμε ότι στα έργα του συγγραφέα, οι πόλεις και οι τοποθεσίες που αναφέρονται, είναι στοιχείο-κλειδί για την πλοκή και την εξέλιξη, όπως και η κρυπτογραφία, οι κώδικες και ο συμβολισμός, στοιχεία τα οποία κυριαρχούν στα μυθιστορήματα του.
Ένα ακόμη θετικό είναι η ανάπτυξη και παρουσίαση των χαρακτήρων από τον συγγραφέα. Εδώ τα πράγματα είναι λιγότερο αναμενόμενα μιας και στο σύνολο της βιβλιογραφίας του Brown, οι χαρακτήρες, οι οποίοι περιβάλλουν τον Λάνγκντον, αναλύονται ακριβώς όσο χρειάζεται, ώστε να εξυπηρετήσουν και να αναπτύξουν την πλοκή. Εδώ μαθαίνουμε πράγματα για τους ήρωες τα οποία δεν επηρεάζουν άμεσα τα γεγονότα, όμως τους καθιστούν πιο ανθρώπινους και έτσι συνθέτει ο καθένας το δικό του ξεχωριστό “τόξο χαρακτήρα” (Character arc: Ο τρόπος με τον οποίο ο χαρακτήρας εξελίσσεται και μεταβάλλεται από την αρχή της ιστορίας ως το τέλος).
Το φιλοσοφικό υπόβαθρο του βιβλίου είναι επίσης άξιο αναφοράς. Τα ρητορικά ερωτήματα του τύπου «από πού ερχόμαστε;» και «πού πηγαίνουμε;» επαναλαμβάνονται αδιάκοπα μέχρι να κάνουν το μυαλό του αναγνώστη να τα σκεφτεί ο ίδιος και να αναλογιστεί από μόνος του τη θέση του ίδιου και του είδους του στο σύμπαν αλλά και να αναλογιστεί ότι η απάντηση αυτών των θεμελιωδών ερωτημάτων γύρω από την ύπαρξη δεν είναι το τέλος, αλλά η αφορμή για να γεννηθούν νέα τεράστια ερωτήματα, επίσης ρητορικά, έως ότου απαντηθούν.
Το βιβλίο έρχεται να δώσει τη δική του απάντηση και να στρέψει τη σκέψη σε νέα μονοπάτια. Και εκεί καταλαβαίνει κανείς πόσο καλοδουλεμένο βιβλίο είναι το Origin. Ο καθένας είναι ελεύθερος να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με την ιδέα του επιστήμονα Έντμοντ Κιρς. Να τη βρει υπερβολική ή απίθανη. Ωστόσο είναι μια σύνθετη θεωρία, η οποία εξηγείται με απλό τρόπο, ώστε να γίνει κατανοητή από όλους, με αναφορές σε υπαρκτά πρόσωπα, θεωρίες και πειράματα και έχει λογική και νόημα. Εμφανής η πάντα εκτεταμένη έρευνα του Brown, η οποία κάνει την αφήγηση και την πλοκή συναρπαστική.
Οι δευτερεύοντες ήρωες αυτού του βιβλίου δε δραστηριοποιούνται γύρω από το ένα συγκεκριμένο ζήτημα όπως γινόταν στον «Κώδικα Ντα Βίντσι», το «Άγγελοι και Δαίμονες» ή το «Inferno». Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο αόριστα στο θέμα των κινήτρων, και άρα των πράξεων, του καθενός. Ο απερχόμενος Βασιλιάς της Ισπανίας, ένας μυστηριώδης καρδινάλιος, ο επερχόμενος Βασιλιάς και το προσωπικό των Ανακτόρων εμπλέκονται στο ευρύτερο πεδίο δράσης, καθένας όμως με βάση τη δική του ατζέντα. Την ίδια ώρα ένας πληρωμένος δολοφόνος προσπαθεί να αποτρέψει τον Λάνγκντον από το να δημοσιοποιήσει την ανακάλυψη του Κιρς, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ποιος τον προσέλαβε. Όλα αυτά καθιστούν, ίσως, λίγο πιο εύκολο το έργο του Λάνγκντον και της νέας του συνοδοιπόρου, οι οποίοι δε βρίσκουν δυσθεώρητα εμπόδια στο δρόμο τους, ενώ ακόμα και ο χρόνος τους πιέζει σε μάλλον θεωρητικό επίπεδο.
Το βιβλίο θα προβληματίσει τον αναγνώστη σε θέματα σχετικά με την σύγχρονη τεχνολογία και την δύναμη των υπολογιστών, τα ιδανικά και τις αξίες των ανθρώπων, τα χρόνια υπαρξιακά ερωτήματα. Το τέλος του βιβλίου επιφυλάσσει ανατροπές γύρω από τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη νέα περιπέτεια του Λάνγκντον, δίνοντας και τη συνολικότερη εικόνα των γεγονότων και των πράξεων όλων των ηρώων.
( Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.