Επιμέλεια: Πάολο Τσόφι, Γκουίντο Λιγκουόρι / Μετάφραση: Τόνια Τσίτσοβιτς

Το παρόν βιβλίο, περιλαμβάνει τα κύρια κείμενα (άρθρα, ομιλίες, συνεντεύξεις) του Ενρίκο Μπερλιγκουέρ στη μακρά περίοδο,κατα την οποία βρέθηκε στην ηγεσία του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Αν και έχουν περάσει 37 χρόνια από τον θανατό του, η πολιτική φιγούρα του Ιταλού πολιτικού παραμένει ζωντανή. Η ανθολογία των κειμένων του, δεν είναι απλώς μια αφορμή τιμής και μνήμης σε ένα ιστορικό πρόσωπο, αλλά και στους απλούς αγωνιστές και αγωνίστριες του PCI και γενικότερα του ευρωκομμουνιστικού κινήματος. Αποτελεί, ταυτόχρονα, μια αφορμή για να ξανασκεφτεί κανείς, μέσα από τα κείμενα του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, το ζήτημα του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό, το ρόλο της Αριστεράς στις σύγχρονες δημοκρατίες ως δύναμης κυβέρνησης και αγώνα, τις αντιφάσεις, τα εμπόδια, αλλά και τις δυνατότητες που μια τέτοια προοπτική άνοιξε και ανοίγει.


Πρόκειται για μια συζήτηση εξαιρετικά επίκαιρη υπό το φως των πρόσφατων εμπειριών των κομμάτων της Αριστεράς του ευρωπαϊκού Νότου και τη συμμετοχή τους, υπό διάφορες εκδοχές, στη διακυβέρνηση των χωρών τους. Και κυρίως είναι μια συζήτηση ιδιαίτερα χρήσιμη και ενδιαφέρουσα για τις στρατηγικές αναζητήσεις της σύγχρονης Αριστεράς, ειδικά στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των ανισοτήτων, των προκλήσεων, των αδιεξόδων και των αντιθέσεων σε όλο τον κόσμο.


Η έκδοση συμπίπτει με τη σημερινή επέτειο των εκατό χρόνων από την ίδρυση του PCI (21/ 1/1921), ενός από τα μεγαλύτερα κομμουνιστικά κόμματα της δυτικής Ευρώπης, μαζί με το Ισπανικό (PCE) και το Γαλλικό (PCF), που ιδρύθηκαν αργότερα την ίδια χρονιά και συναποτέλεσαν αρκετά χρόνια μετά και με επίκεντρο τη δεκαετία του 1970 τον πυρήνα του ρεύματος που έγινε γνωστό ως ευρωκομμουνισμός.

Μια έκδοση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς



                                                                                                                                                     Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:


Ο Ενρίκο Μπερλινγκουέρ επανέρχεται στην επικαιρότητα, σήμερα, ακριβώς επειδή ήθελε να αλλάξει τον κόσμο. Και η αξία της αναζήτησής του και της δράσης του είναι πολύ πιο σημαντική γιατί υπήρξε ο μοναδικός ευρωπαίος πολιτικός ηγέτης με κύρος στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα που έθεσε με συγκεκριμένους όρους το ζήτημα της οικοδόμησης μιας νέας κοινωνίας, σοσιαλιστικού τύπου, μέσα στην καρδιά της καπιταλιστικής Δύσης. Μπορεί σήμερα να ζούμε σε μια άλλη εποχή, αλλά τα προβλήματα αυτού του κόσμου που ο Μπερλινγκουέρ ήθελε να αλλάξει με τον αγώνα του εξακολουθούν να υπάρχουν και μάλιστα έχουν από πολλές απόψεις επιδεινωθεί. Αυτή η ανθολογία περιλαμβάνει τα κύρια κείμενα (άρθρα, ομιλίες, συνεντεύξεις) του Μπερλινγκουέρ στη μακρά περίοδο (1969-1984) κατά την οποία βρέθηκε στο τιμόνι του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. 
Ανατρέχοντας στην καθόλου εύκολη πορεία του στην καθοδήγηση του ΙΚΚ σε μια από τις δραματικότερες περιόδους της ιταλικής ιστορίας, ένα συμπέρασμα φαίνεται βέβαιο: οποιοσδήποτε θέλει να αναμετρηθεί στην Ευρώπη με το δύσκολο αλλά αναγκαίο καθήκον να αλλάξει την κοινωνία, θέτοντάς τη στο δρόμο ενός σοσιαλιστικού μετασχηματισμού προς μια πιο ανεπτυγμένη κοινωνία, δεν μπορεί να αγνοήσει τον Μπερλινγκουέρ. Και από αυτόν πρέπει να ξαναρχίσει την πορεία του.


ISBN: 978-960-589-137-4 | σελίδες: 426 |διαστάσεις: 21x14εκ. | τιμή: 17.00€