Συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Η κυρά Διατροφή πρώτη στη μαγειρική» – Εκδόσεις «Πυραμίδα»

Υγιεινές τροφές, έξυπνα διατροφοπαιχνίδια, διασκεδαστικά τραγούδια, κατανοητό έμμετρο λόγο με μουσική αλλά και πολλά πολλά μηνύματα και συμβουλές χώρεσε στο Γευσιχώρι της η Λητώ Τσακίρη κι έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αυστηρή κυρά Διατροφή που βάζει όρια και θέτει κανόνες όχι μόνο στα παιδιά αλλά και σ’ εμάς τους μεγάλους. Σκοπός της είναι να μιλήσει μέσα από το παραμύθι της σε όλους μας για τη σωστή διατροφή, που τώρα το καλοκαίρι πρέπει να σημειώσουμε είναι απαραίτητη. Όπως λέει η συγγραφέας στο Vivlio-lifeεγώ δίνω ένα δρόμο μέσα από το βιβλίο μου αλλά από κει και πέρα η οικογένεια ας διαμορφώσει όρια και κανόνες για τη σωστή διατροφή όλων των μελών της”.

Είναι ίσως από τα λίγα παιδικά βιβλία που ο αναγνώστης διακρίνει τόσα πολλά μηνύματα για τη σωστή διατροφή των παιδιών μας. Πώς ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια;
Αγαπητή κυρία Τσακίρη είμαι ενεργή παιδαγωγός εδώ και 20 χρόνια αφουγκράζομαι τις ανάγκες των παιδιών παρατηρώ τις αλλαγές στη ζωή τους, έτσι κατόπιν συνεργασίας με γιατρούς και διατροφολόγους αποφάσισα να δημιουργήσω το 7ο παραμύθι μου με θέμα τη σωστή διατροφή των παιδιών μας. Βλέπουμε καθημερινά ότι τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα γρήγορα γεύματα με αμφίβολα υλικά έχουν κυριαρχήσει στις ζωές των περισσότερων ανθρώπων και φυσικά στην καθημερινή διατροφή και των παιδιών μας. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι η κυρά Διατροφή μου που είναι πρώτη στη μαγειρική και κυκλοφορεί πανελλαδικά και στην Κύπρο με τις Εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα, θα μπορέσει να δώσει διατροφικά πρότυπα πρωταρχικά στους γονείς και μετά στα παιδιά τους. Ετοίμασα ένα βιβλίο που με όμορφο ευφάνταστο τρόπο και χρησιμοποιώντας έμμετρο λόγο κατανοητό προς όλους προσφέρει μηνύματα. Τη δουλειά αυτή συνοδεύει και το τραγούδι της κυράς Διατροφής, που είναι ελεύθερο στον λογαριασμό μου στο youtube ΛΗΤΩ ΤΣΑΚΙΡΗ – Με τίτλο «Η κυρά Διατροφή» το οποίο έχει μελοποιήσει η Αδρεάνα Ράπτη.

Ξεφυλλίζοντας το πολύχρωμο, πεντανόστιμο αλλά κυρίως υγιεινό βιβλίο σας, διαπίστωσα πως ό, τι έχετε να πείτε στους μικρούς σας αναγνώστες το λέτε με μικρά ποιήματα. Πιστεύετε πως είναι ένας πιο άμεσος τρόπος προσέγγισης αυτός;
Θεωρώ ότι τα παιδιά οτιδήποτε μαθαίνουν ντυμένο με μουσική και χρήση του έμμετρου λόγου μπορούν να το κατακτήσουν πολύ πιο εύκολα γιατί αποτυπώνεται στη μνήμη τους και το οικειοποιούνται αβίαστα.

Το ραπανάκι φωνάζει πως είναι εκείνο το πιο βασικό στη διατροφή και τότε τα ψάρια, τα κρέατα, τα τυριά, τα φρούτα και τα λαχανικά ξεσηκώνονται και η κυρά – Διατροφή που θέλει να βάλει τέλος στο σαματά, τους ενημερώνει πως θα δημιουργήσει την πυραμίδα της διατροφής. Μιλήστε μας γι αυτήν την πυραμίδα και ποιες τροφές πρέπει να τρώνε φειδωλά τα παιδιά μας σύμφωνα με τη μαγείρισσα του παραμυθιού σας.
Όπως σωστά είπατε θέλοντας να κατανοήσουν οι μικροί μου φίλοι την αξία της κάθε τροφής βάζω τα τρόφιμα να κουβεντιάζουν και να παρουσιάζουν το καθένα τα δικά του προσόντα σε ό,τι αφορά τη διατροφική αξία που μπορεί να προσφέρουν. Στο τέλος η κυρά Διατροφή δημιουργεί την παιδική διατροφική πυραμίδα που είναι μία ασφαλής πυξίδα για υγεία στη ζωή όλων μας. Μετά από μελέτη και πολύτιμες συμβουλές αξιόλογων επιστημόνων που συνεργάστηκαν μαζί μου για να υλοποιηθεί αυτή η δουλειά η κυρά Διατροφή μας λέει, λίγο κρέας και καλό και γερό οργανισμό, βάλτε κάθε μέρα στη ζωή άθληση, χορό, γυμναστική. Μαθαίνουμε όλοι πως πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά να αποφεύγουμε τα συσκευασμένα τρόφιμα, να στύβουμε φρουτοχυμούς που έχουν διατροφική αξία και πολλές βιταμίνες .

Η εικονογράφηση του βιβλίου σας πιστεύω πως παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκδοση. Μιλήστε μας για τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από αυτήν.
Σε κάθε παραμύθι πρωτεύοντα ρόλο στην ξεκάθαρη μετάδοση των μηνυμάτων παίζει ο εικονογράφος. Εγώ σε αυτή τη δουλειά όπως και σε αρκετές άλλες δουλειές μου είχα τη χαρά να συνεργαστώ με έναν προικισμένο εικονογράφο ο όποιος είναι και φίλος , αφουγκράζεται τα συναισθήματά μου, όλα αυτά που θέλω να μεταδώσω στα παιδιά και τα αποδίδει υπέροχα μέσα από τα όμορφα εικαστικά του. Αυτός είναι ο Νικόλας ο Γιαννόπουλος ένας άνθρωπος που κάνει διεθνή καριέρα πια, αλλά έχει καρδιά μικρού παιδιού και μπορεί μέσα από δημιουργήματα του να προσεγγίσει το συναίσθημα των παιδιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εκτός από συμβουλές για σωστή διατροφή στο βιβλίο σας οι μικροί σας αναγνώστες, αλλά οι κυρίως οι μητέρες τους θα διαβάσουν και κάποιες συνταγές. Θα βρούμε έστω ένα συστατικό σ’ αυτές που δεν υπάρχει στη διατροφική αλυσίδα της πυραμίδα σας;
Οι διατροφικές προτάσεις για υγιεινά σνακ έρχονται από έναν καταξιωμένο σεφ τον κύριο Ιούλιο Καλαποδά που συνεργαζόμενος προετοιμασίας αυτού του βιβλίου δημιούργησε τα υγιεινά εδέσματα τα οποία σε κάθε τους συστατικό έχουν ό τι καλύτερο θα μπορούσε να δεχτεί ο οργανισμός ενός μικρού παιδιού για να λάβει βιταμίνες και πολύτιμα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την καθημερινή σωστή διατροφή. Βλέπετε η κυρά Διατροφή είναι πολύ αυστηρή και όλοι της οι συνεργάτες φροντίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να προσφέρουν το καλό και να δίνουν πρότυπα διατροφικά σε μεγάλους και παιδιά.

Σίγουρα βρεθήκατε σε χώρους όπου μικροί σας φίλοι ξεφύλλισαν το βιβλίο σας. Σε ποια σελίδα τους είδατε να «μένουν» περισσότερο;
Ομολογώ ότι οι μικροί μου φίλοι έχουν αγαπήσει όλα τα εικαστικά του βιβλίου και δεν κολλάνε σε μία σελίδα. Αν και οικειοποιήθηκαν περισσότερο από όλους την ίδια την κυρά Διατροφή που θυμίζει λίγο τη γιαγιά τους και με τις συμβουλές της προσφέρει τις καλύτερες προτάσεις για να ‘ναι γερά και δυνατά.

Πιστεύετε πως όταν ολοκληρώσουν την ανάγνωση του βιβλίου θα σκεφτούν όλα αυτά που συμβαίνουν στο μαγειρειό της κυρά – Διατροφής που ζει στο Γευσιχώρι σας;
Όταν ολοκληρώνουν τα παιδιά την ανάγνωση του βιβλίου από ό,τι δέχομαι σε μηνύματα σε instagram και facebook από τις μαμάδες τους, μου λένε ότι έχουν επηρεαστεί αρκετά από τα όσα λέει η κυρά Διατροφή και μάλιστα κάποιες μαμάδες που πήγαν να δώσουν κρουασάν συσκευασμένο, τα παιδιά τους αντέδρασαν Επικοινωνώντας μαζί μου οι γονείς λένε «μας βάλατε τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι με την κυρά Διατροφή». Χαίρομαι για αυτό, χαίρομαι που κυρά Διατροφή θέτει όρια με όμορφο τρόπο και όχι μόνο στα παιδιά γιατί τα πρότυπα τα διατροφικά τα δίνουμε εμείς οι μεγάλοι, οπότε αν ευαισθητοποιηθούν και οι μανούλες σίγουρα ο στόχος της κυράς Διατροφής και ο δικός μου θα έχει επιτευχθεί!

Πόσο μπορεί να βοηθήσει το παιδί στη σωστή επιλογή προϊόντων ένα εικονογραφημένο και καλαίσθητο βιβλίο ή ακόμη τα διάφορα διατροφοπαιχνίδια και δραστηριότητες που διοργανώνονται κατά καιρούς;
Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας σαν ισότιμους πολίτες με μας, να κάνουμε διάλογο μαζί τους, να τους δίνουμε τα διατροφικά πρότυπα με σωστές δικές μας επιλογές διατροφής να τα ενημερώνουμε Τα παιδιά είναι ευφυή αντιλαμβάνονται, απλώς όταν σταθερά βλέπουν κάτι διαφορετικό από αυτό που πρεσβεύει το μάθημά τους, η το παραμύθι που διάβασαν, μπερδεύονται πολύ, γιατί οφείλω να πω ότι η μη λεκτική επικοινωνία είναι ισχυρότερη της λεκτικής, έτσι αυτό που βλέπουν καθημερινά είναι αυτό που θα θέλουν να αντιγράψουν .

Ίσως κάποια μητέρα που διαβάζει τη συνέντευξη αυτή θα αναρωτιέται: Άραγε αν διαβάσω την «κυρά Διατροφή» στο παιδί μου θα καταφέρω να το ταΐσω μπάμιες ή μελιτζάνες αύριο; Τι της απαντάτε;
Θέλω να πω στις μανούλες που αναρωτιούνται αν μπορούν να μάθουν στα παιδιά τους να τρέφονται με όσπρια και με ζαρζαβατικά, με όλα αυτά τα υπέροχα μεσογειακά φαγητά που οφείλουμε να τα βάλουμε στην καθημερινή διατροφή όλοι μας, πως είναι σημαντικό το παιδί να βλέπει τους ίδιους τους γονείς να τρώνε αυτά τα φαγητά. Γιατί όταν οι γονείς παραγγέλνουν σουβλάκια και θέλουν να ταΐσουν το παιδί τους μπάμιες είναι σίγουρο ότι δεν θα τις φάει. Άρα εγώ δίνω ένα δρόμο μέσα από το βιβλίο μου αλλά από κει και πέρα η οικογένεια ας διαμορφώσει όρια και κανόνες για τη σωστή διατροφή όλων των μελών της.

Με την ιδιότητα της παιδαγωγού τι παραπάνω πιστεύεται πως χρειάζεται από πλευράς της μητέρας ώστε να βάλει στο πιάτο του παιδιού ζαρζαβατικά ή όσπρια;
Καλό είναι να έχουν συνεννοηθεί η μανούλα και ο μπαμπάς να συναποφασίσουν ένα μενού το οποίο θα χαρίζει σε όλους την υγεία και φυσικά θα το τρώνε όλοι μαζί τουλάχιστον τις μέρες που αυτό είναι εφικτό από τις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Οι έρευνες για τα υπέρβαρα ελληνόπουλα είναι απογοητευτικές. Φταίνε μόνο οι διατροφικές συνήθειες που τα παιδιά των Ελλήνων κατέχουν την τρίτη θέση πανευρωπαϊκά στο κεφάλαιο «παχυσαρκία»;
Είναι πολύ σημαντικό το ότι τα παιδιά μας είναι παιδιά του διαμερίσματος είναι εγκλωβισμένα στους τέσσερις τοίχους. Οι σύγχρονοι άνθρωποι σε υψηλό ποσοστό δεν περπατάνε πια δεν αθλούνται δε βγαίνουν έξω για να τρέξουν να κάνουν περιπάτους καθημερινά και να κάψουν θερμίδες. Εκτός αυτού τρέφονται με συσκευασμένα φαγητά που είναι γεμάτα Ε, κονσέρβες και τα πολλά επεξεργασμένα κρεατικά τα οποία τις περισσότερες φορές είναι γεμάτα αλάτι. Κάνουν γρήγορα γεύματα από delivery, έτσι με όλα αυτά τα επιβαρυντικά γίνονται υπέρβαροι και φυσικά φορτώνουν τον οργανισμό τους με πολλά προβλήματα για το μέλλον.

Πίσω από ένα υπέρβαρο παιδί κρύβεται μόνο η βουλιμία του ή ο μη συνειδητοποιημένος γονιός;
Πίσω από ένα υπέρβαρο παιδί μπορεί να κρύβονται και πολλά άλλα πράγματα, αλλά σίγουρα ένας ευαισθητοποιημένος γονιός, ένας γονιός που κάνει διάλογο με το παιδί του, που του αφιερώνει χρόνο ουσίας. Ένας γονιός που προβληματίζεται και μοιράζεται τα συναισθήματά, τους φόβους, τις χαρές του με το παιδί , δεν είναι απλώς ο άνθρωπος που καλύπτει τις βασικές ανάγκες και δίνει υλικά αγαθά, τότε πιστεύω πως οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να έχει δημιουργηθεί, ώστε να καταλήξει ένα παιδί να γίνει υπέρβαρο μπορεί να λυθεί ευκολότερα. Ας μην ξεχνάμε τον κανόνα «τα παιδιά μας χρειάζονται να τα νοιαζόμαστε να είμαστε κοντά τους να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους».

Αφού σας ρωτήσω αν έχετε σκεφτεί την επόμενη συγγραφική σας δουλειά θα ήθελα να μου πείτε – με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των παιδιών που καθιερώθηκε με απόφαση του ΟΗΕ το 1983 και γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 4 Ιουνίου- αν θα μπορούσε να σας εμπνεύσει για ένα μελλοντικό σας διδακτικό βιβλίο.
Σήμερα που γράφω αυτή τη συνέντευξη έχω τη χαρά να λάβω στα χέρια μου για πρώτη φορά το νέο μου βιβλίο ένα μουσικό παραμύθι από τη σειρά Σεβαστιανός ο φοβερός με τίτλο «Ο ΙΝΤΕΡΝΕΤΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ» το βιβλίο πραγματεύεται το θέμα της σχέσης μας με το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες είναι ένα μουσικό παραμύθι, με χρώμα συναίσθημα πολλά μηνύματα αλλά παράλληλα είναι ένα εργαλείο στα χέρια γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών που σε συνεργασία με το safer internet 4 kids προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει ώστε η χρήση της τεχνολογίας να γίνει με τέτοιο τρόπο από όλους μας, που δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Το νέο αυτό βιβλίο εικονογραφεί ο Νικόλας Γιαννόπουλος, το υπογράφει μουσικά η κυρία Ελένη Σαμαρίνα και συμμετέχει μία πλειάδα υπέροχων συντελεστών. Ερμηνεύει τα τραγούδια η μουσικός Έλενα Γκατζά, αφηγείται μαζί μας ο ηθοποιός Δημήτρης Φωτίου και η εκπαιδευτικός Σεβαστή Γκιέργκη. Τα δύο βιβλία κυκλοφορούν υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων και τα σχολιάζει στο οπισθόφυλλο τους ο αξιότιμος πρόεδρος κύριος Ιωάννης Μαρωνίτης. Τα χρόνια αυτά είμαι ενεργό μέλος του Τμήματος παιδιού της Unesco Πειραιώς και Νήσων και τα σχολεία που με προσκαλούν συνεργάζονται μαζί μου ώστε να στηρίξουμε τις δομές των αστέγων και των παιδιών τους που ζούνε στον Πειραιά στην Κόρινθο και στη Νίκαια της Αθήνας. Το τηλέφωνό μου ώστε να επικοινωνήσουν οι συνάδελφοι και να προετοιμάσουμε δράσεις φιλαναγνωσίας για τα παιδιά μας και δράσεις ευαισθητοποίησης για τους γονείς τους είναι 697 227 1968

Για την παγκόσμια ημέρα κατά της επιθετικότητας, θέλω να σας πω ότι έχω γράψει ένα μουσικό βιβλίο με τον Σεβαστιανό τον Φοβερό, με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό και το πως ένα παιδί θύτης μπορεί να έχει μεγαλύτερη ανάγκη από συμπαράσταση και ζεστασιά. Ας αντιληφθούμε ότι την ευθύνη για τις συμπεριφορές των παιδιών μας την έχει πρώτα το περιβάλλον που μεγαλώνουν. Αυτό το βιβλίο μου που έχει λάβει μέρος και στις δράσεις της ΙΒΒΥ «Με σύμμαχο σου τα βιβλία διώξε τη βία απ’ τα σχολεία»‘ έχει εξαντληθεί και σύντομα θα επανακυκλοφορήσει με τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η ισορροπημένη διατροφή των παιδιών αποτελεί αρωγό για τη σωματική τους ανάπτυξη και την πνευματική τους εξέλιξη. Αυτό το βιβλίο, με χιούμορ και φαντασία, εξηγεί με ευφάνταστο τρόπο τις βασικές αρχές της καλής διατροφής. H ιστορία βοηθά τα παιδιά να οικειοποιηθούν κανόνες σωστής διατροφής και αποτελεί εφόδιο για να τεθούν τα θεμέλια για σωστές διατροφικές συνήθειες, που συμβάλλουν στην ευεξία και τη καλή υγεία. Οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά, από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τον σωστό τρόπο διατροφής καθώς, σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, “η τροφή είναι το φάρμακό μας και το φάρμακό μας να είναι η τροφή μας”.

Βιογραφικό
Η Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου είναι μεγαλωμένη και νανουρισμένη μέσα στα αληθινά τα ψέματα των παραδοσιακών μας παραμυθιών. Φίλες της αγαπημένες είναι η μικρή Γοργόνα, η Ραπουνζέλ, η Νεράιδα του Χιονιού & την ταξιδεύουν χρόνια τώρα στους δρόμους του ονείρου ο Ροβινσώνας Κρούσος & ο Καπεταν Νικόλας της. Η μεγάλη της αγάπη για τα παιδιά της χάρισε πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Βόλου, με εξειδίκευση στην Ψυχική Υγεία & την Ειδική Αγωγή . Είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών, υπήρξε υπεύθυνη Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στο ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ, είναι ιδιοκτήτρια του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής «ΛΗΤΩ», παλαιό μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και είναι μητέρα δυο αγοριών. Η Λητώ έμαθε να αφουγκράζεται τις σκέψεις των παιδιών, ξεκίνησε γράφοντας τις παραστάσεις των μικρών της μαθητών, σκαρώνοντας ιστορίες & όμορφα παιδικά τραγούδια που κρύβουν χίλια μυστικά. Σήμερα έμμετρα, κείμενα και θεατρικά της, κυκλοφορούν σε περιοδικά όλης της χώρας, στο «Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού» και στην ιστοσελίδα της στο youtube, ενώ αναλαμβάνει και επιμέλεια σε βιβλίων ξένων συγγραφέων. Είναι μέλος του Ελληνικού τμήματος της IBBY (International Boardon Booksfor Young People), της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και ενεργό μέλος του τμήματος Παιδιού της UNESCOΠειραιώς & Νήσων. Οι ιστορίες της ξεκλειδώνουν τα παιδικά συναισθήματα και προτείνουν δράσεις που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη γονέων & παιδιών.
Ενδεικτικοί τίτλοι : Παραμυθοτράγουδο «Για την Αγάπη» Λάρισα 201, Βιβλίο για παιδιά «Η Ζιζή η Λαγουδίνα έχει κόρη μπαλαρίνα» – με cd&dvd Θεσσαλονίκη 2013, Βιβλίο για παιδιά «Οι θαλασσινές ιστορίες του καπεταν Νικόλα» – με cd&dvd Θεσσαλονίκη 2014, Βιβλίο για παιδιά «Ονειρομαζώματα μαγικά καμώματα» – με cd&dvd Θεσσαλονίκη 2014, Παραμυθοτράγουδο «Ανακύκλωση μαζί» Αθήνα 2015, Βιβλίο για παιδιά «Στου Ονείρου μου την άκρη ….φιλία έχω και αγάπη» – με cd Θεσσαλονίκη 2015, Θεατρικό για παιδιά «Στου Ονείρου μου την άκρη» Αθήνα 2016, Βιβλίο για παιδιά «Σεβαστιανός ο Φοβερός» – με cd Θεσσαλονίκη 2017, Θεατρικό για παιδιά «Ο Σεβαστιανός ο Φοβερός & η Νεράιδα των Χριστουγέννων» Λάρισα 2017, Μουσικόπαραμύθι «Η περιπέτεια της Αδριανής» Θεσσαλονίκη 2018.