Συγγραφέας του βιβλίου «Η αποικία των ψυχών» – Κυκλοφόρησε από την Bookguru.gr

Δυο ιστορίες με κεντρικό θέμα τον έρωτα παρακολουθούμε στο μυθιστόρημα της Μάγδας Καπριανού. Στην πρώτη συναντούμε έναν άντρα που κυνηγά το αντικείμενο του πόθου του και στη δεύτερη θαυμάζουμε τον αλτρουισμό της αγάπης μιας υπέροχης γυναίκας. Εκείνο, όμως, που κεντρίζει ιδιαίτερα το αναγνωστικό μας ενδιαφέρον, είναι πως η συγγραφέας μας παίρνει μαζί της σ’ ένα ταξίδι αποκαλύψεων στη Λέρο. Όπως λέει στο Vivlio-life «Πολύ πριν το βιβλίο πάρει σάρκα και οστά, εμπνεύστηκα τον μυστηριακό τόπο της Λέρου και του ψυχιατρείου της. Ήταν κάπως παρεξηγημένο στη σκέψη μου. Αυτό όμως άλλαξε αντικρίζοντας την τόση ομορφιά… Δεν αποτέλεσε απλά ένα μυθοπλαστικό ταξίδι σ’ ένα νησί. Ήταν μια αναζήτηση του ίδιου μου του εαυτού, μέσα από τους χαρακτήρες που διαδραματίζονται στο βιβλίο».

Αποικία θεωρείται η νεότερη πόλη που χτίζεται σ’ έναν τόπο από τους κατοίκους μιας άλλης περιοχής κι εσείς καλείστε σήμερα να μας μιλήσετε για τις ψυχές που κατοικούν στην εμπνευσμένη δική σας αποικία.
Κάτοικοι άλλης περιοχής είναι και οι ήρωες μου, που πλαισιώνουν αυτό το βιβλίο. Ψυχές που περιπλανώνται αναζητώντας καταφύγιο για να ξεκινήσουν τις νέες τους ζωές, είτε το επεδίωξαν είτε όχι. Κάνουν όνειρα, έχουν ελπίδες, είναι μυστικοπαθείς ή απλά αφελείς και αθώοι. Όποιοι κι αν είναι η ψυχή τους αποζητά κάτι και προσδοκούν να το πάρουν από την αποικία. Αποικία για αυτούς δεν είναι ένας τόπος, αλλά ένα ξεκίνημα, μια καινούρια αρχή που θα πραγματοποιήσει τις επιθυμίες τους.

Το μυθιστόρημά σας αποτελείται από δυο ιστορίες που η μία διαδέχεται και συμπληρώνει την άλλη. Δώστε μας επιγραμματικά την ουσία των δυο ιστοριών.
Στην πρώτη ιστορία, ένας άντρας που κυνηγά το αντικείμενο του πόθου του. Γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να το κατακτήσει, αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και τα όνειρα είναι πιο γλυκά από την πίκρα που προσφέρει η αποδοχή της πραγματικότητας. Είναι τόσο διατεθειμένος να κάνει τα πάντα γι αυτή, που προτίθεται με τις πράξεις του να ξεφτιλίσει ακόμη και την ίδια του την υπόσταση ως άντρας, αρκεί να πάρει κάποιες στιγμές δίπλα της, ακόμη κι αν είναι δανεικές.
Στη δεύτερη ιστορία διαφαίνεται ο απόλυτος αλτρουισμός της αγάπης. Μια γυναίκα κρύβει το παρελθόν της και κρύβεται σ’ αυτό το πανέμορφο νησί του Αιγαίου, με άλλη ταυτότητα και άλλη ζωή. Στόχος της είναι να προστατέψει από το θάνατο τον άνθρωπο που λατρεύει, έχοντας συμβιβαστεί με το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένη να ζήσει μακριά του. Παράλληλα κρύβεται από την προηγούμενη ζωή της και από τον κακοποιητικό σύζυγό της, που μόνο πληγές της προσφέρει.

Κεντρικός ήρωας της ιστορίας σας ένας άντρας. Παρουσιάστε μας τον πρωταγωνιστή σας και βέβαια δώστε μας τον λόγο που σας έκανε να ασχοληθείτε μαζί του.
Δημήτρης. Η προσωποποίηση του ιδανικού ανθρώπου. Μορφωμένος, με αξίες, γεμάτος με ευγενικά συναισθήματα, που προέρχονται από τα θεμέλια που έχρισε από τους γονείς του. Κι ενώ ο αναγνώστης περιμένει ότι η ζωή του πλαισιώνεται μέσα στη μονοτονία του αέναου παιχνιδιού για να κατακτήσει τον έρωτα της αγαπημένης του Έλσας, νέα προβλήματα προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα. Αυτό τον αλλάζει και σαν το φοίνικα ξαναγεννιέται και μαθαίνει να διεκδικεί. Ωριμάζει και αλλάζει χαρακτήρα, όπως το φίδι που αλλάζει το δέρμα του.

Είχατε κατά νου στο μυαλό σας τον χαρακτήρα κάποιου άντρα όταν ξεκινούσατε να ξεδιπλώνετε τα συναισθήματά του;
Ναι. Όταν ξεκίνησα να γράφω την πρώτη πρόταση της πρώτης σελίδας, ήξερα ήδη ποιος ήταν ο ήρωας μου. Μου είχε συστηθεί από την αρχή, χωρίς να διστάσει να ξεδιπλώσει όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα του. Ήταν αποφασισμένος να τολμήσει να γευτεί αυτό που ήθελε, κι ας ήταν η καταστροφή του. Ο Δημήτρης έχει το χαρακτήρα του έφηβου που πιστεύει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να το τολμήσεις. Ταυτόχρονα όμως διακατέχεται από αισθήματα φοβίας και ανασφάλειας. Καταφέρνει όμως μέσα απ’ όλα αυτά και επιβιώνει.

Επειδή ο έρωτας είναι ένα κεφάλαιο που θα μας απασχολήσει στο μυθιστόρημά σας, ας γνωρίσουμε μέσα από τα δικά σας μάτια τους και τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Κυρίως τη γυναίκα που λάτρεψε και τον απέρριψε.
Για να πούμε την αλήθεια η Έλσα είναι κακομαθημένη. Πώς μπορεί να περιμένει κανείς από ένα άτομο που δεν άκουσε τη λέξη όχι, να πιστέψει πως δεν μπορεί να έχει ό,τι ζητήσει; Όμως αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα. Ο Μανώλης, ο άνθρωπος για τον όποιο θα έκανε τα πάντα δεν είναι ένα αντικείμενο που αγοράζεται σε κάποιο ράφι καταστήματος. Ο Μανώλης, αφού του τέλειωσε η Έλσα προχωρά στη ζωή του. Για εκείνη όμως είναι θέμα γοήτρου της γίνεται αυτοσκοπός να τον πάρει πίσω, όμως τον διεκδικεί με λάθος τρόπο. Ενδεχομένως φταίνε τα πρότυπα που είχε. Είναι πάντως γεγονός ότι είναι αυτοκαταστροφική. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που ζουν τη ζωή τους. Άντρες ισχυροί και καταπιεστικοί, γυναίκες με ανησυχίες, όπου περιδιαβαίνουν τη ζωή και την καθημερινότητα της κουβαλώντας το σταυρό τους.

Έχετε πει πως ίσως οι άντρες τελικά να είναι πιο αινιγματικοί από τις γυναίκες. Συνεχίζετε να το πιστεύετε μετά την έκδοση του βιβλίου σας;
Νομίζω τελικά ότι είναι θέμα χαρακτήρα. Όλοι καλούμαστε στη ζωή μας να παίξουμε ρόλους. Άλλοι είναι αληθινοί και εκφράζουν το χαρακτήρα του ατόμου που τον υποδύεται, άλλοι ενέχουν στοιχεία θεατρινισμού μέσα τους. Δεν είμαι σίγουρη ότι υπάρχει διαχωρισμός συναισθημάτων στα φύλα. Είτε γυναίκα είτε άντρας νοούνται ως όντα που σκέφτονται, αισθάνονται, φοβούνται, αγαπούν, προστατεύουν. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι άντρες είναι πιο αινιγματικοί και συναισθηματικοί όμως είναι όμορφο να μπορείς να τσαλακώνεις το χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου μπροστά στα συναισθήματά σου.

Τι σας έχουν πει ή γράψει άντρες που διάβασαν την «Αποικία των ψυχών»; Συμφωνούν μαζί σας;
Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν έχει παραδεχτεί ξεκάθαρα ότι υπάρχει τέτοιος άντρας. Ένας μάλιστα είπε πως αποκλείεται να συμβαίνουν αυτά στην πραγματικότητα. Η αληθινή απάντηση βρίσκεται γύρω μας. Στον καθένα από μας.

Ενώ το βιβλίο σας εξυμνεί τον έρωτα, σκέφτεται προδοσία, θυμώνει με την ίντριγκα και τις δολοπλοκίες των ηρώων σας, εσείς το χαρακτηρίζετε ταξιδιάρικο. Θέλετε να μας εξηγήσετε γιατί;
Γιατί περιλαμβάνει όλα αυτά τα στοιχεία. Η απαγωγή του Δημήτρη από πολύ κοντινό του πρόσωπο, το άδοξο τέλος της Έλσας, η αναπάντεχη εμφάνιση του Μιχαήλ, απ’ τη Ρωσία, οι φόβοι της Τατιάνας που παίρνουν σάρκα και οστά. Όλα αυτά τους ταξίδεψαν και μας ταξίδεψαν σε μέρη όπως η Αγγλία, η Ελλάδα, η Ρωσία, η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη και τους συγκέντρωσαν στο νησί της Λέρου για να βρουν την εξιλέωση.


Ταξιδεύουμε λοιπόν με οδηγό εσάς σε όμορφους τόπους, κοντινούς ή μακρινούς. Ωστόσο η Λέρος φαίνεται να συγκεντρώνει το αναγνωστικό μας ενδιαφέρον. Πώς σας οδήγησε η έμπνευση σ’ αυτό το ταξίδι;
Μεγάλη κουβέντα αυτή. Πολύ πριν το βιβλίο πάρει σάρκα και οστά, εμπνεύστηκα τον μυστηριακό τόπο της Λέρου και του ψυχιατρείου της. Τόσες ψυχές μαζεύτηκαν εκεί, σ’ έναν τόπο που οι κάτοικοι της ήταν απροετοίμαστοι να τους υποδεχτούν. Κι όμως κατάφεραν και στήριξαν όλες αυτές τις βασανισμένες ψυχές που ξεφόρτωναν ορδές καραβιών. Ένα έχω να πω πάντως με σιγουριά πολύ πριν γνωρίσω το νησί της Λέρου μέσα από αφηγήσεις και ντοκιμαντέρ. Ήταν κάπως παρεξηγημένο στη σκέψη μου. Αυτό όμως άλλαξε αντικρίζοντας την τόση ομορφιά.


Στο μυθιστόρημά σας δεν ταξιδεύουμε μόνο στο γαλάζιο αλλά βρισκόμαστε στο κατώφλι των ψυχιατρικών δομών του νησιού. Μιλήστε μας για το δικό σας μυθοπλαστικό ταξίδι σ’ αυτό το ιδιαίτερο νησί των Δωδεκανήσων.
Το ταξίδι στη Λέρο δεν αποτέλεσε απλά ένα μυθοπλαστικό ταξίδι σ’ ένα νησί. Ήταν μια αναζήτηση του ίδιου μου του εαυτού, μέσα από τους χαρακτήρες που διαδραματίζονται στο βιβλίο. Είναι η αποκάλυψη και το ξεμπρόστιασμα λυμένων και άλυτων ζητημάτων που έχει ο κάθε άνθρωπος, όπου η διαρκής αναζήτηση τον εμποδίζει να μείνει και να παγιωθεί σ’ έναν τόπο. Επιπλέον το ταξίδι στις ψυχιατρικές δομές της Λέρου είναι ένα μέσον να γνωρίσουμε ποιος είναι ο ψυχιατρικός ασθενής και να γκρεμίσουμε τους τοίχους των φόβων μας γι’ αυτούς. Τέλος η Λέρος αναδύεται μέσα από τα νερά του Αιγαίου όχι σκοτεινή αλλά λαμπερή και αιθέρια.


Πόσο κοντά ήρθατε με τους ήρωες που τοποθετήσατε στη Λέρο; Υπήρχαν στιγμές που νιώσατε μέρος της καθημερινότητάς τους;
Πολλές φορές ταυτίζομαι με τους ήρωές μου. Τους δίνω στοιχεία του χαρακτήρα μου η ακόμη και του χαρακτήρα που θα ήθελα αλλά δεν τολμώ να έχω. Όταν λοιπόν περιγράφω την καθημερινότητα, ξεδιπλώνω τις σκέψεις μου, είναι λίγο δύσκολο να μην ταυτίζομαι μαζί τους. Γίνομαι συγγραφέας και αναγνώστης μαζί.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η αγάπη είναι μια τρέλα. Σε παρασύρει. Σε πάει εκεί όπου η πραγματικότητα ξεθωριάζει και τη θέση της παίρνει αυτό που ο καθένας ελπίζει και προσμένει από τον άλλο. Πόσο τραγικό! Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Αυτή του θεριού, του αγριμιού, του πόθου και του έρωτα. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας… Αυτός είναι που δημιουργεί πληγές και τραύματα! Μα, στάσου και σκέψου «τι χρειάζεται για να κάνεις τα θέλω σου πράξη»;
Άπλωσε το χέρι σου και διεκδίκησέ το. Αυτό να κάνεις. Να κάνεις αυτό που οι άλλοι φοβούνται και μόνο στα ονειρατά τους ζούνε.
Δύο διαφορετικές ιστορίες, δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικοί πολιτισμοί που κάπου στη μέση πλέκονται μεταξύ τους και αναμειγνύονται παίρνοντας και δίνοντας ο ένας στοιχεία και συμβουλές στον άλλο. Πρωταγωνιστές είναι η ζωή και ο Έρωτας.

Βιογραφικό
Η Μάγδα Καπριανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε δημιουργική γραφή και ασχολήθηκε με το θέατρο, τη δημοσιογραφία και το παιδικό παραμύθι. Δίδαξε δημιουργική γραφή στο παιδικό camp της Πολιτείας Πολιτισμού, της οποίας είναι και μέλος. Εργάζεται ως νοσηλεύτρια στη Θεσσαλονίκη και είναι εκπαιδεύτρια στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Έχει δυο γιους.