Συγγραφέας του βιβλίου «Ο ερωτευμένος Φρόιντ» – Εκδόσεις «ΑΡΜΟΣ»


Μύρων και Μπέλλα. Άραγε τα άστρα φρόντισαν να βρεθούν στην ίδια πτήση ή το σκοτεινό ασυνείδητό τους; Και άραγε τι μπορεί να συμβεί όταν ένας ψυχαναλυτής γοητεύεται και ερωτεύεται μία αστρολόγο; Σ’ αυτά τα ερωτήματα θα αναζητήσει απαντήσεις ο αναγνώστης στο μυθιστόρημα της Μάρως Λεονάρδου, αφού λάβει όμως υπόψη του, πως πρόκειται για δύο ανθρώπους, με πάθη και αδυναμίες, «που ζουν μέσα στη σύγχρονη κοινωνία, νιώθουν μοναξιά, έχουν προβλήματα και αναζητούν μια συντροφικότητα, όπως την εννοεί ο καθένας». Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας «προσωπικά πιστεύω ότι στη ζωή δεν υπάρχουν συμπτώσεις, χωρίς ταυτόχρονα να σημαίνει πως όλα γίνονται και για κάποιο σκοπό».

  • «Όταν ένας ψυχαναλυτής ερωτεύεται μια αστρολόγο, στη διάρκεια μιας πτήσης από Λονδίνο…». Οι πρώτες δώδεκα λέξεις του οπισθόφυλλου αρκούν για να καταλάβουμε πως «η ζωή περιπλέκεται και για τους δυο». Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα με τους «δυο». Ποιοι είναι οι ήρωές σας;
    Eίναι ο Μύρων Βασιλειάδης, γνωστός ψυχαναλυτικός ψυχοθεραπευτής της Αθήνας, παντρεμένος με κόρη βιομηχάνου, την Εριφύλη, και η Μπέλλα Μαραγκουδάκη, γνωστή αστρολόγος, χωρισμένη με ένα γιό.
  • «Εκείνος είναι παντρεμένος, εκείνη αναζητά τον μεγάλο έρωτα», διαβάζουμε και ήδη βρισκόμαστε κάποιες χιλιάδες πόδια πάνω από τη γη με ένα σκοπό. Να νιώσουμε εκείνο το πρώτο σκίρτημα όταν τα μάτια του Μύρωνα συνάντησαν τα μάτια της Μπέλλας…
    Δεν συνάντησαν ακριβώς τα μάτια αρχικά, αλλά το εντυπωσιακό ντεκολτέ της συνεπιβάτιδάς του σε πτήση από Λονδίνο,…. «ένα βαρύ λευκό στήθος, πιτσιλισμένο με μικρές ροζ φακίδες, το οποίο προσπαθούσε ανεπιτυχώς να στριμωχτεί μέσα σε ένα στενό πουκάμισο…»
  • Ας αφήσουμε για λίγο τον έρωτα στην άκρη και ας δούμε μαζί τις διαφορές αλλά και τα κοινά στοιχεία που υπάρχουν ανάμεσα σ’ έναν ψυχαναλυτή που προσπαθεί να αναλύσει το ασυνείδητο και μια αστρολόγο που παρατηρεί και μελετά τα ουράνια σώματα και τις επιδράσεις τους στους ανθρώπους.
    Oι ψυχαναλυτές συνήθως δεν πιστεύουν σε μαγικές, μεταφυσικές δυνάμεις έξω από τον άνθρωπο οι οποίες καθορίζουν το πεπρωμένο του, σε αντίθεση με μια αστρολόγο που εξηγεί τους σχηματισμούς των πλανητών στον ορίζοντα, σχηματισμών που μπορεί να γίνουν καθοριστικοί για τη ζωή του κάθε ανθρώπου, επηρεάζοντας τις αποφάσεις του. Το κοινό τους στοιχείο είναι πως είναι και οι δύο άνθρωποι, με πάθη και αδυναμίες, που ζουν μέσα στη σύγχρονη κοινωνία, νιώθουν μοναξιά, έχουν προβλήματα και αναζητούν μια συντροφικότητα, όπως την εννοεί ο καθένας.
  • Δεν είναι μόνο τα όσα συμβαίνουν κατά την πτήση, πριν αλλά και μετά από αυτή που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Είναι και όλα εκείνα τα παραθέματα που μας δίνουν τροφή για σκέψη και εσωτερικό προβληματισμό. Αυτό θέλατε να πετύχετε όταν αποφασίσατε να τα προσθέσετε στο βιβλίο σας;
    Γράφει ο Χούλιο Κορτάσαρ στα «Μαθήματα Λογοτεχνίας», που κυκλοφόρησαν πρόσφατα…. «Αν κάτι είναι στο χέρι μας, για εμάς τους συγγραφείς,… είναι να δίνουμε στον αναγνώστη όσο γίνεται περισσότερες δυνατότητες να διευρύνει τις γνώσεις του, όχι μόνο τις πνευματικές αλλά και τις ψυχικές, να έρθει σε ουσιαστική επαφή με τα στοιχεία που τον περιβάλλουν και που πολλές φορές του διαφεύγουν από κακή πληροφόρηση και ελλείψεις κάθε είδους…» Το διάβασα μετά που είχα ολοκληρώσει τον «ερωτευμένο Φρόϊντ», ωστόσο με εκφράζει απόλυτα όταν καταπιάνομαι με κάθε βιβλίο μου. Στο συγκεκριμένο, ίσως το έκανα με πιο ξεκάθαρο τρόπο, βάζοντας τα παραθέματα, επειδή ακριβώς τόσο η Αστρολογία όσο και η ψυχανάλυση έχουν υποφέρει πολλά από την εκλαΐκευση και την υπεραπλούστευση.
  • «Ο ερωτευμένος Φρόιντ» δεν είναι γυναικεία λογοτεχνία. Είναι σίγουρα ωστόσο μια γυναικεία ιστορία, που διαβάζεται άνετα και από άντρες, που ενδεχομένως θα καταλάβουν μέσα από αυτήν τον γυναικείο τρόπο σκέψης», γράφετε. Θα καταλάβουν άραγε;
    Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Ίσως δεν χρειάζεται να καταλάβουν τόσο, όσο να νιώσουν. Η αντιπαλότητα των φύλων κατά τη γνώμη μου προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη κατανόησης της διαφορετικότητας. Μπορεί να είμαστε ίσοι σε δικαιώματα και υποχρεώσεις άνδρες – γυναίκες, όμως όχι δεν είμαστε ίδιοι. Και αυτή η διαφορετικότητα μεταξύ άλλων είναι που δημιουργεί κατά τη γνώμη μου ένα τεράστιο χάσμα στην επικοινωνία.
  • Ολοκληρώνοντας το μυθιστόρημά σας θα καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα για τη συνάντηση των δυο ηρώων σας; Είναι τα άστρα εκείνα που τους οδήγησαν στην ίδια πτήση ή το σκοτεινό ασυνείδητό τους;
    Αυτό ας το αποφασίσει ο κάθε αναγνώστης, ανάλογα με τις πεποιθήσεις του. Είτε πάντως πρόκειται για τα άστρα, είτε για το ασυνείδητο, προσωπικά πιστεύω ότι στη ζωή δεν υπάρχουν συμπτώσεις, χωρίς ταυτόχρονα να σημαίνει πως όλα γίνονται και για κάποιο σκοπό.
  • Σε ποιο βαθμό «Ο ερωτευμένος Φρόιντ» είναι απόρροια εκείνων που βιώνετε τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά την εκπαίδευσή σας ως ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια ομάδας και οικογένειας;
    Η ιστορία είναι φανταστική, αν και όλες οι ιστορίες στη λογοτεχνία πάντα έχουν ερείσματα στην πραγματικότητα. Η εκπαίδευσή μου στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία με βοήθησε να αποκωδικοποιήσω συμπεριφορές, να αναλύσω χαρακτήρες και καταστάσεις και κατά συνέπεια να «χτίσω» τους φανταστικούς μου ήρωες με τρόπο αληθοφανή και πειστικό.
  • Ελληνικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Μιλήστε μας για τους στόχους του.
    Το ΕΛ.ΕΚ.ΙΝ είναι ένα Διεπιστημονικό Σωματείο που εφαρμόζει εκπαιδευτικά και θεραπευτικά ψυχοδυναμικές θεραπείες ομάδας, ζεύγους οικογένειας. Στόχος του είναι η μελέτη έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας, με έμπειρους ψυχοθεραπευτές, που είναι χρόνια στο χώρο, αλλά και η εκπαίδευση νέων ψυχοθεραπευτών. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα elekin.gr
  • Μια φορά δημοσιογράφος, πάντα δημοσιογράφος, ισχυρίζεστε και με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνη. Πόσο σας βοήθησε αυτή η ιδιότητα στο να προσεγγίσετε τους δυο αυτούς διαφορετικούς κόσμους;
    Με την έννοια του ρωτώντας και μαθαίνοντας… Ιδανικά, η δουλειά του δημοσιογράφου είναι ακριβώς αυτή. Να ρωτά, να μαθαίνει και να μεταδίδει στο ευρύ κοινό αυτά που δε γνωρίζουν. Αυτό ακριβώς έκανα. Η περιέργεια σε συνδυασμό με την αέναη αναζήτηση της γνώσης είναι από αυτά που με χαρακτηρίζουν.
  • Τριάντα τρία χρόνια στη δημοσιογραφία δεν τα λες και λίγα. Μόνο που τα δικά σας χρόνια σ’ αυτό το επάγγελμα συνέπεσαν με «τα καλά χρόνια» της. Υπήρχαν εφημερίδες, υπήρχαν δουλειές, υπήρχε δεοντολογία. Πώς βλέπετε τη δημοσιογραφία του σήμερα;
    Ζούμε το τέλος της δημοσιογραφίας, όπως και το τέλος πολλών άλλων πραγμάτων το οποίο ήρθε με την εισβολή του ίντερνετ στη ζωή μας. Πλέον, ο μέσος άνθρωπος δε χρειάζεται το δημοσιογράφο για να ενημερωθεί, το κάνει μόνος του, με ένα κινητό και μια κάμερα γίνεται ο ίδιος δημοσιογράφος. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ οδηγήθηκαν σε υπερβολές για να επιβιώσουν. Και φτάσαμε στο χάλι που έχουμε φτάσει. Θα ήταν όλα λίγο καλύτερα ίσως, αν οι δημοσιογράφοι ήταν όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες οι διανοούμενοι και οι μορφωμένοι. Δυστυχώς, η έλλειψη παιδείας και η αγραμματοσύνη, που μας χαρακτηρίζουν σα λαό γενικότερα, έχουν κάνει τα πράγματα και στη δημοσιογραφία ακόμη χειρότερα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Όταν ένας ψυχαναλυτής ερωτεύεται μια αστρολόγο, στη διάρκεια μιας πτήσης από Λονδίνο, η ζωή περιπλέκεται και για τους δυο. Εκείνος είναι παντρεμένος, εκείνη αναζητά τον μεγάλο έρωτα.

  • Τι είναι αυτό που θα καθορίσει την πορεία της σχέσης τους;
  • Τα άστρα ή οι εσωτερικές σκοτεινές δυνάμεις του ασυνείδητου;
    Δύο κοσμοθεωρίες, αυτή που θέλει τους ανθρώπους να αποφασίζουν για τη μοίρα με τις επιλογές τους, και αυτή που λέει ότι όλα είναι προδιαγεγραμμένα στον γενέθλιο χάρτη του κάθε ανθρώπου, κονταροχτυπιούνται…

Βιογραφικό
Η Μάρω Λεονάρδου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας το 1965. Μεγάλωσε στην Αθήνα και το 1983 αποφοίτησε από το Μαράσλειο. Πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας (1987), εργάστηκε για 33 χρόνια (1984 – 2017) ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση (ΑΝΤΕΝΝΑ – ΜΕΓΚΑ), εφημερίδες και ραδιόφωνο. Έχει γράψει 5 μυθιστορήματα. Τα τελευταία 4 χρόνια εκπαιδεύεται ως ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια ομάδας και οικογένειας στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Ο ερωτευμένος «Φρόιντ».