Συγγραφέας του βιβλίου «Η αποστολή» – Εκδόσεις «Ωκεανός»

Ένας χωρισμός, ένα νησί, μια γυναίκα που πάντα ήθελε να φεύγει. Δεν είναι αυτά που θα μας απασχολήσουν, τόσο στο μυθιστόρημα της Μαίρης Γκαζιάνη, όσο ένα μπουκάλι μ’ ένα περίεργο μήνυμα που θα φθάσει στα χέρια της ηρωίδας της και θα τη βάλει σ’ ένα λαβύρινθο που θα τη μαγνητίσει. Πρωταγωνίστρια σ΄ αυτό το ιδιαίτερο μυθιστόρημα πλημμυρισμένο και πάλι από το άρωμα γυναίκας που μας έχει συνηθίσει η συγγραφέας και μια άγνωστη που είναι απούσα παρούσα εξαρχής. Το τέλος του βιβλίου, από εκείνα που σου «μένουν», επειδή από τη μέση και μετά όπως λέει στο Vivlio-life «…η Σόνια μου αποφάσισε να κάνουμε στροφή σε διαφορετικό μυθοπλαστικό μονοπάτι, ώστε το τέλος να είναι ανατρεπτικό γιατί τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται».

Η Σόνια ζει σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Ο λόγος που βρίσκεται εκεί είναι ένας χωρισμός που η ίδια επέλεξε. Μιλήστε μας για την ηρωίδα σας.
Η ηρωίδα μου Σόνια παρόλο που είναι κοινωνική πολλές φορές στη ζωή της επιλέγει τη μοναχικότητα. Είναι αξιαγάπητη στις παρέες της, ωστόσο, μόνο τρεις είναι οι ουσιαστικοί φίλοι που αποδέχεται πολύ κοντά της. Σε μικρή ηλικία έχασε τον πατέρα της σε κάποιο ναυάγιο χωρίς ποτέ να βρεθεί το σώμα του και λίγο μεγαλύτερη έχασε τη μητέρα της από σοβαρή ασθένεια. Οι σχέσεις της με τους άντρες είναι περαστικές, γιατί όπως ομολογεί η ίδια «Πάντα ήθελα να φεύγω. Μόλις κατακτούσα κάτι, αισθανόμουν παγιδευμένη σ΄ αυτό και ήθελα να ξεφύγω. Ήθελα ν΄ αναπνέω αέρα ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Πολλές φορές πονούσα πολύ με τη φυγή μου, όμως δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά».


Με λίγα λόγια διαθέτει έναν πολύ ιδιαίτερο ψυχισμό που επηρεάζει τις σκέψεις και τις πράξεις της.
Πώς είναι να ζει ολομόναχη μία γυναίκα σ’ έναν τόπο που δε γνωρίζει; Βάλτε μας στην καθημερινότητα της ηρωίδας σας.

Η Σόνια κατέφυγε για λίγες μέρες στο νησί, μετά από έναν (ακόμη) χωρισμό που επέλεξε η ίδια. Συνεπώς, η παραμονή της έχει σχέση με διακοπές, ξενοδοχείο, θάλασσα, βόλτες, σκέψεις για απεξάρτηση από τον τελευταίο της έρωτα, ώσπου ένα περίεργο μήνυμα σε μπουκάλι, που ξεβράζεται από τη θάλασσα, την αναστατώνει.


Η επιλογή της απομόνωσης πολλές φορές φαντάζει βάλσαμο. Σίγουρα όμως σε κρατάει και μακριά από αγαπημένους ανθρώπους. Ποιους αφήνει πίσω της πριν σαλπάρει για τη νέα της ζωή;

Οι μοναδικοί άνθρωποι που υπάρχουν σταθερά στη ζωή της, είναι ο κολλητός της Πέτρος και οι παιδικές της φίλες, Άρτεμις και Δανάη. Όπως είπα και πιο πάνω, δεν πήγε στο νησί να κατοικήσει, δεν πήγε να δημιουργήσει μια νέα ζωή. Αναζήτησε την απομόνωση για λίγο διάστημα έως ότου ξεπεράσει τον έρωτα που εγκατέλειψε.


Ένα μήνυμα σε μπουκάλι που ξέβρασε η θάλασσα θα αλλάξει, λοιπόν, τη ζωή της. Περιγράψτε μας τη στιγμή που το βρίσκει όπως την εμπνευστήκατε και την καταγράψατε.
Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου για τη στιγμή που πήρε το μπουκάλι στα χέρια της: «Έσκυψα και το πήρα στα χέρια μου. Κι από εκείνη τη στιγμή άρχισαν να ξεδιπλώνονται για μένα διαδρομές λαβυρίνθου. Ένας λαβύρινθος που με μαγνήτιζε, στέλνοντάς μου παράλληλα τον μίτο της Αριάδνης για να τον ακολουθήσω. Δεν ήξερα αν είχε έξοδο, ούτε γνώριζα από πού πήγαζε η αρχή του και ποιο ήταν το τέλος του. Ήξερα μόνο ότι βρέθηκα μέσα σ΄ αυτόν ξαφνικά κι ακολουθούσα μια πορεία χωρίς να προβλέπω που θα με βγάλει. Όμως ήταν αδύνατον να μην τον ακολουθήσω, το ένστικτο με ωθούσε να διαβώ τους διαδρόμους του ως το τέλος. Ποιο τέλος; Ούτε που γνώριζα».


«Η περιέργεια τη σπρώχνει ν᾽ αναλάβει μια παράξενη αποστολή που της ανατίθεται: Μια άγνωστη γυναίκα τής ζητάει να βοηθήσει τον άντρα της», γράφετε. Επομένως η γυναίκα που επέλεξε αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο να επικοινωνήσει, γνώριζε ότι θα καταλήξει στα χέρια της Σόνιας;
Ερώτηση spoiler! Θα το ανακαλύψει ο αναγνώστης, αφού πρώτα ταλαιπωρηθεί αρκετά παρέα με τη Σόνια.


Ο Πέτρος είναι -όπως λέτε- ο κολλητός της και οι αναγνώστες τον συμπαθούμε εξαρχής επειδή στέκεται στο πλευρό της και την στηρίζει. Είναι μια δυνατή φιλία ή μήπως «Η αποστολή» του θα μας εκπλήξει όταν πληροφορηθεί για το μήνυμα;
Ο Πέτρος είναι γκέι, γιατί αν δεν ήταν σίγουρα θα υπήρχε ερωτική σχέση μεταξύ τους. Είναι ο φύλακας άγγελός της, ο αδερφός που δεν έχει, ο φίλος που την αγαπάει, τη σέβεται και ξεπερνάει κάθε εμπόδιο για να βρίσκεται πάντα κοντά της και να τη στηρίζει, είναι η οικογένειά της, το alter ego της, αυτός που καταλαβαίνει περισσότερα από όσα του λέει. Θα θυσίαζε οτιδήποτε για χάρη της.


«Είναι τα πράγματα όπως φαίνονται;», αναρωτιέστε και είμαι σίγουρη πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως φαίνονται. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάτι που θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη την αγωνία μας;

Η Σόνια συναντάει και συναναστρέφεται με πολλούς άντρες προκειμένου να πραγματοποιήσει την αποστολή της. Πράγματι, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, μόνο που η Σόνια δεν το αναγνωρίζει.


Όπως αντιλαμβάνεστε, η άγνωστη γυναίκα που παίζει εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο με την ηρωίδα σας, είναι το πρόσωπο που θέλουμε να συναντήσουμε αναγνωστικά. Πότε τη συστήνετε στους αναγνώστες σας και ποια συναισθήματα θέλετε να μας προκαλέσετε με την ιστορία που κρύβεται πίσω της;
Η άγνωστη γυναίκα είναι απούσα παρούσα εξαρχής. Δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά κυριαρχεί με τον δικό της τρόπο σε όλο το βιβλίο και κυρίως στον ψυχισμό της Σόνιας, στην οποία κινεί τα νήματα των πράξεών της.
Όσο μυστήρια είναι και προκαλεί την περιέργεια στους αναγνώστες, άλλο τόσο είναι και για την ίδια τη Σόνια, συνεπώς δεν μπορώ να πω απολύτως τίποτα για εκείνη παρά μόνο τ΄ όνομά της, Έλεν.


Μας προετοιμάζετε για ένα ανατρεπτικό επίλογο. Τον είχατε στο μυαλό εξαρχής ή οι ήρωές ανέλαβαν την πρωτοβουλία να σας ξαφνιάσουν οδηγώντας τη σκέψη σας στα δικά τους μονοπάτια;
Η αρχική σκέψη μου είχε άλλη κατεύθυνση μέχρι που έφτασα στη μέση του βιβλίου. Τότε, η Σόνια μου αποφάσισε να κάνουμε στροφή σε διαφορετικό μυθοπλαστικό μονοπάτι, ώστε το τέλος να είναι ανατρεπτικό γιατί «τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται».


Πολύ όμορφες ιστορίες έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας κατά καιρούς με μηνύματα φυλαγμένα σε μπουκάλια που ταξιδεύουν μήνες ακόμη και χρόνια στις θάλασσες του κόσμου. Πιστεύετε πως το βιβλίο σας θα έκανε κάποιους από εμάς τους αναγνώστες να κάνουμε κάτι ανάλογο; Πρέπει να σας ομολογήσω πως εγώ το σκέφτομαι ήδη.
Αν εννοείτε οι αναγνώστες να βάλουν ένα μήνυμα σε μπουκάλι και να το στείλουν να ταξιδέψει στους ωκεανούς, θα έλεγα ότι αυτός ο τρόπος κρύβει κάποιον ρομαντισμό, σίγουρα όμως θα απεύχονταν να βιώσουν την αλήθεια της Σόνιας. Λέτε να γεμίσουν οι θάλασσες με μηνύματα σε μπουκάλια;
Αν πάλι εννοείτε να γράψετε, ως συγγραφέας που είστε, ένα βιβλίο με θέμα μήνυμα σε μπουκάλι, θα πω ότι χίλιοι συγγραφείς να ξεκινήσουν με το ίδιο θέμα, θα έχουμε χίλια διαφορετικά βιβλία.
Μακάρι, το βιβλίο μου να γίνει έμπνευση σε άλλους συγγραφείς και να τους παρακινήσει ν΄ ανακαλύψουν το δικό τους συγγραφικό «μήνυμα σε μπουκάλι».


Τα βιβλία σας έχουν πάντα έντονο το άρωμα γυναίκας. «Η αποστολή» σας, συνέπεσε με δυο γυναικοκτονίες που μας συγκλόνισαν. Δεν είναι οι πρώτες και σίγουρα δεν είναι οι μοναδικές. Η βία και η κακοποίηση συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό κεφάλαιο. Πιστεύετε πως η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να μεταφέρει μηνύματα συμπεριφοράς στους αναγνώστες;
Πράγματι, τα βιβλία μου έχουν πάντα έντονο άρωμα γυναίκας, γιατί σε κάθε βιβλίο μεταμορφώνομαι στην εκάστοτε ηρωίδα μου και, μέσα από αυτήν, καταθέτω τα δικά μου συναισθήματα γράφοντας, συνήθως, σε πρώτο πρόσωπο.
Όσον αφορά τις γυναικοκτονίες, είναι πολύ λυπηρό ν΄ ακούμε για δολοφονίες νέων γυναικών από τους επίσης νέους συντρόφους τους. Τι συμβαίνει;
Μήπως παραχαϊδέψαμε τα αγόρια μας;
Μήπως τους μάθαμε ότι είναι οι κυρίαρχοι στη σχέση ενός ζευγαριού;
Μήπως οι νέες γυναίκες είναι πολύ ανεκτικές δίνοντας πολλές ευκαιρίες εκεί που δεν πρέπει;
Το αποτέλεσμα μετράει κι αυτό μας λέει να προσέχουμε με τι είδους βάσεις και αρχές μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια. Οι σημαντικές αποφάσεις πρέπει να παίρνονται πριν έρθει το κακό. Και κυρίως να μην αφήνουμε τα παιδιά μας «μόνα» τους, να τα στηρίζουμε όταν αποφασίζουν έναν χωρισμό. Φράσεις όπως «να κάτσεις με τον άντρα σου γιατί εσύ τον διάλεξες» ή «πως θα μεγαλώσεις τα παιδιά» κλπ δεν έχουν θέση σ΄ αυτές τις περιπτώσεις.
Φυσικά, η λογοτεχνία μπορεί κι έχει τη δύναμη να μεταφέρει μηνύματα στους αναγνώστες, δεν αρκεί όμως για ν΄ αλλάξει ο κόσμος.
Μακάρι, όλοι οι συγγραφείς να έχουμε τη δύναμη να μετατρέψουμε το #metoo σε #menever (ούτε θύμα, ούτε θύτης).

Λίγα λόγια για το βιβλίο
H ελεύθερη και ανεξάρτητη Σόνια καταφεύγει ολομόναχη σ᾽ ένα μικρό νησί του Αιγαίου, μετά από έναν χωρισμό που η ίδια επέλεξε. Καθώς χαλαρώνει στην παραλία, έρχεται να τη συναντήσει ένα μήνυμα μέσα σε μπουκάλι που ξέβρασε η θάλασσα. Η περιέργεια τη σπρώχνει ν᾽ αναλάβει μια παράξενη αποστολή που της ανατίθεται: Μια άγνωστη γυναίκα τής ζητάει να βοηθήσει τον άντρα της.
Δίχως συγκεκριμένα στοιχεία στα χέρια της αλλά με πείσμα και με ρίσκο αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την αποστολή προσπαθώντας να εντοπίσει τον άντρα που κλήθηκε να βοηθήσει. Αντιμετωπίζει άγνωστους ανθρώπους, μιλάει με πρόσωπα με τα οποία διασταυρώνεται κατά την αναζήτησή της κι όσο περισσότερους συναντάει, τόσο πιο πολύ μπερδεύεται το κουβάρι τής αποστολής της.
Δίπλα της στέκεται ο κολλητός φίλος της Πέτρος, κι όσο εκείνη προσπαθεί ν᾽ ανακαλύψει τον άγνωστο άντρα, τόσο ο Πέτρος προσπαθεί να στηρίξει την ίδια. Γεγονότα που έχουν τραυματίσει την ψυχή και το μυαλό τής Σόνιας εγκλωβίζουν την ίδια κι όσους περιστρέφονται γύρω της. Είναι τα πράγματα όπως φαίνονται; Θα καταφέρει να φτάσει στο τέρμα τής αποστολής ξεπερνώντας τον εαυτό της; Και ποιό μπορεί να
είναι αυτό; Ποιά είναι η άγνωστη γυναίκα τού μηνύματος; Και πώς γνώριζε ότι το μήνυμα θα φτάσει στα χέρια της Σόνιας;

Ένα ανατρεπτικό τέλος αποκαλύπτει όλη την αλήθεια.
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για τον άγνωστο
ψυχισμό του ανθρώπου, γεμάτο μυστήριο,
σασπένς και απροσδόκητες ανατροπές.

Βιογραφικό
Η Μαίρη Γκαζιάνη γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία και τη ζωγραφική. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magic radio live. Από τον Οκτώβρη 2014 συνεργάζεται με το www.now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από χίλιες συνεντεύξεις σε καλλιτέχνες, επιστήμονες και συγγραφείς. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του Αιγαίο TV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Έχει συνεργαστεί με το on line Πολιτιστικό Περιοδικό Books and Style ως Διευθύντρια Σύνταξης. Μεγάλες της αγάπες είναι ο χορός και το θέατρο με τα οποία ασχολήθηκε ερασιτεχνικά.