Μόλις κυκλοφόρησαν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο της Άλκης Ζέη
Επετειακή συλλεκτική έκδοση με αφορμή το Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη
πρόλογος: Χριστίνα Ντουνιά

Το παραμύθι της ζωής της Άλκης

Η Άλκη Ζέη αφηγείται την ιστορία των νεανικών της χρόνων, «το παραμύθι της ζωής της», που ξεδιπλώνεται από τη Σάμο ως την Αθήνα, από τη δικτατορία του Μεταξά και τα Δεκεμβριανά, έως το 1945, τη μέρα του γάμου της με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, δίνοντάς μας μια σπαρταριστή πινακοθήκη ανθρώπων που έμελλε να σφραγίσουν τη μεταπολεμική Ελλάδα: τη Διδώ Σωτηρίου, τον Κουν, τον Γκάτσο, τον Εμπειρίκο, τη Ζωρζ Σαρή, την κολλητή παιδική της φίλη, τη Μελίνα, τον Πλωρίτη, τον Μποστ, τον Κώστα Αξελό, τον Μίμη Δεσποτίδη και τόσους άλλους…
Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, και με τρόπο μυθιστορηματικό, μας ξεδιπλώνει τα παιδικά και νεανικά της χρόνια με φόντο τα μεγάλα γεγονότα και τα πάθη της ελληνικής ιστορίας τον 20ό αιώνα.
Η συναρπαστική της αφήγηση διανθίζεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

«Η συγγραφέας κινήθηκε με δικαιοσύνη και σεβασμό ανάμεσα στις σκοτεινές και τις φωτεινές περιοχές της μνήμης και μας έδωσε ένα όμορφο αφήγημα που δεν μας τέρπει απλά, αλλά μας εμψυχώνει και μας δίνει τις αφορμές για να σκεφτούμε πάνω στην ιστορία, αλλά και την προσωπική ευθύνη. Ο δρόμος που παίρνει ο καθένας μας δημιουργείται από έναν περίπλοκο συνδυασμό τυχαίων γεγονότων αλλά και κρίσιμων επιλογών. Και για αυτές τις επιλογές που η Άλκη Ζέη πήρε με “ανοιχτά τα μάτια της ψυχής” δεν μετανιώνει ούτε στιγμή. Αυτό είναι το δικό της “μέγιστον μάθημα” που μας το προσφέρει με το σύνολο του έργου της, και πιο πολύ με την αυτοβιογραφία της».
Από τον πρόλογο της Χριστίνας Ντουνιά

Δείτε όλα τα βιβλία της Άλκης Ζέη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Παρακαταθήκη του Hernan Diaz
μυθιστόρημα
μετάφραση: Κάλλια Παπαδάκη

Σε μια πόλη όπου το χρήμα σημαίνει δύναμη, ποια φωνή είναι πιο ισχυρή; Ένα σαρωτικό, απρόβλεπτο μυθιστόρημα για την εξουσία, τον πλούτο και την αλήθεια.

ΒΡΑΒΕΙΟ KIRKUS 2022 στην κατηγορία Fiction
Υποψήφιο για το ΒΡΑΒΕΙΟ BOOKER 2022

Παρά τη βουή και τον αναβρασμό της δεκαετίας του 1920, στη Νέα Υόρκη όλοι ξέρουν τον Μπέντζαμιν και την Έλεν Ρασκ. Εκείνος είναι ένας θρυλικός μεγιστάνας της Γουόλ Στριτ. Εκείνη η κόρη εκκεντρικών αριστοκρατών. Μαζί έφτασαν στην κορυφή ενός κόσμου που ο πλούτος μοιάζει ατέλειωτος, τη στιγμή που η δεκαετία της υπερβολής και της κερδοσκοπίας φτάνει στο τέλος της. Τι έπρεπε όμως να θυσιάσουν για να αποκτήσουν αυτή την τεράστια περιουσία; Αυτό είναι το κεντρικό θέμα ενός επιτυχημένου μυθιστορήματος του 1937 που φαίνεται πως έχει διαβάσει όλη η Νέα Υόρκη. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες εκδοχές αυτής της ιστορίας προνομίων και εξαπάτησης.
Ο Hernan Diaz με μαεστρία καταφέρνει να ενώσει τις διαφορετικές αφηγήσεις, να τις κάνει να συνομιλούν μεταξύ τους και να κορυφώνονται, μέσω της οπτικής μιας γυναίκας που είναι αποφασισμένη να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία. Το αποτέλεσμα είναι ένα μυθιστόρημα που καλύπτει πάνω από έναν αιώνα και που κάθε νέα ανακάλυψη το καθιστά ολοένα και πιο συναρπαστικό.
Η Παρακαταθήκη είναι ταυτόχρονα μια καθηλωτική ιστορία και ένα δεξιοτεχνικό λογοτεχνικό παζλ, που εμπλέκει τον αναγνώστη στην αναζήτηση της αλήθειας, ενώ παράλληλα θίγει τις απογοητεύσεις που συχνά φωλιάζουν στην καρδιά των προσωπικών σχέσεων, τη δύναμη του κεφαλαίου να στρεβλώνει τα πάντα και την ευκολία με την οποία η εξουσία μπορεί να χειραγωγήσει τις καταστάσεις.
Αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 30 χώρες.

«Ο Hernan Diaz κατανοεί πόσο παράξενο πράγμα είναι το χρήμα, ως μια παντοδύναμη και φανταστική ουσία που ελέγχει τις ζωές μας. Η πλοκή των ιστοριών του είναι τόσο μελετημένη και υπερβατική όσο η γεωμετρία της Art Deco, ενώ μέσα σε αυτή την αρχιτεκτονική υπάρχουν άνθρωποι που μοιάζουν ανατριχιαστικά αληθινοί. Κλασικό και πρωτότυπο συνάμα. Ο Μπαλζάκ θα ήταν περήφανος, το ίδιο όμως και ο Μπόρχες».
Rachel KuShner, συγγραφέας

«Η ευφυΐα του Diaz είναι αδιαμφισβήτητη και διαποτίζει το βιβλίο από την αρχή μέχρι το τέλος. Ένα ακαταμάχητο παζλ».
Washington Post

«Μια καλειδοσκοπική ματιά στην ξέφρενη πορεία του καπιταλισμού στις αρχές του 20ού αιώνα… Θεμελιωμένο στην ιστορία και φιλόδοξο ως προς τη μορφή του, πετυχαίνει σε όλα τα μέτωπα. Για άλλη μια φορά, ο Diaz αξιοποιεί στο έπακρο τα τρομερά του χαρίσματα».
Publishers Weekly

Κάρολ της Patricia Highsmith
μυθιστόρημα
μετάφραση: Θοδωρής Τσαπακίδης

Δύο γυναίκες που τολμούν. Ένα μαγευτικό ταξίδι θάρρους, αυτογνωσίας και έντονων αισθημάτων.

Η δεκαεννιάχρονη Τερίζ νιώθει χαμένη στη σχέση της µε τον φίλο της, για τον οποίο νοιάζεται, αλλά δεν νιώθει ερωτική επιθυμία. Όλα θα αλλάξουν όμως όταν η Κάρολ, μια πολύ κομψή παντρεμένη γυναίκα, κάνει την εμφάνισή της στο πολυκατάστημα όπου εργάζεται η Τερίζ για να αγοράσει δώρα για την κόρη της. Η Τερίζ θα νιώσει εκείνη τη στιγμή πως η προσωρινή δουλειά της ως πωλήτριας –ίσως και ολόκληρη η ζωή της– δεν είχε άλλον σκοπό πέρα από αυτή την αναπάντεχη συνάντηση. Η ερωτική τους σχέση μέλλει να εξελιχτεί άλλοτε µε ήπιο και διστακτικό τρόπο και άλλοτε βουτηγμένη σε κρίσεις και αντεγκλήσεις.
Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Todd Haynes µε πρωταγωνίστριες τις Cate Blanchett και Rooney Mara. Η ταινία διακρίθηκε στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης 2015 ως η καλύτερη διασκευή μυθιστορήματος στον κινηματογράφο.

«Η καταγραφή ενός έρωτα υπό διωγµόν».
Independent

«Η διεκδίκηση της αγάπης και της αληθινής ευτυχίας. Χαρακτήρες που γελάνε, και γελάνε χωρίς χλεύη ή ψευδαισθήσεις… η γνώριμη γραφή της Highsmith, γεμάτη τρόμο και απειλή και µε τη μοναδική της ικανότητα να δημιουργεί σασπένς».
Sunday Times

«Μια σπουδαία Αμερικανίδα συγγραφέας. Η γραφή της Highsmith είναι σατανική… μαγεύει τον αναγνώστη».
Entertainment Weekly

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Αυτή η γλυκιά αρρώστια.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Τρία στην πέμπτη του Arne Dahl
μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης

Η αλήθεια αποδεικνύεται πολύ χειρότερη απ’ τη φαντασία και ο Dahl ξεπερνά τον εαυτό του στο πέμπτο βιβλίο με πρωταγωνιστές τους Μπέργερ και Μπλουμ.

Η ΠΕΜΠΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΠΕΡΓΕΡ ΚΑΙ ΜΠΛΟΥΜ

Η ψυχρή άνοιξη φτάνει στο τέλος της, το καλοκαίρι είναι κοντά. Η Ντεζιρέ Ρούσενκβιστ (Ντίαρ) που μόλις έχει αρχίσει να ξαναμαθαίνει να περπατάει μετά την επίθεση που άλλαξε µε βάναυσο τρόπο τη ζωή της, διαισθάνεται μια ασαφή σύνδεση ανάμεσα στα πτώματα που βρίσκονται, το ένα μετά το άλλο, στο αρχιπέλαγος καθώς αυτό ξεπαγώνει. Είναι όμως περιορισμένη σε δουλειά γραφείου και δεν μπορεί να κάνει πολλά για να ερευνήσει την υπόθεση. Όταν ο Κόνι Λαντίν τη θέσει σε διαθεσιμότητα, η Ντίαρ θα ζητήσει τη βοήθεια του Σαµ Μπέργερ και της Μόλι Μπλουµ. Σύντομα θα ανακαλύψουν ότι τα πτώματα καταψύχθηκαν µε υγρό άζωτο. Γιατί όμως το πρώτο θύμα έφερε δεκαοχτώ μαχαιριές και τα επόμενα καμία; Και γιατί τα πτώματα άρχισαν να εμφανίζονται τώρα; Όλα δείχνουν ότι κάποιος προσπαθεί να ξανασκοτώσει. Οι πρωταγωνιστές βυθίζονται όλο και περισσότερο στην άβυσσο της ανθρώπινης μεγαλομανίας, ενώ παλεύουν ενάντια στον χρόνο να εμποδίσουν μια νέα δολοφονία. Θα τα καταφέρουν ή θα έρθουν αντιμέτωποι µε μια πραγματικότητα που ξεπερνάει και την πιο νοσηρή φαντασία;

«Σασπένς παγκοσμίου κλάσης. Ο Arne Dahl με αυτό το βιβλίο έχει ξεπεράσει τον εαυτό του».
Kapprakt

«Με αφοσίωση, σκέψη και ατσάλινα νεύρα, ο πιστός αναγνώστης του Dahl θα φτάσει, έπειτα από ιλιγγιώδεις ανατροπές, στο τέλος που εγγυημένα θα τον κάνει να ανατριχιάσει από ικανοποίηση».
Skanska Dagbladet

«Ο Arne Dahl στήνει περίτεχνες, καλοδουλεμένες πλοκές με σταθερό χέρι και χαρίζει ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου».
Dagens Nyheter

Δείτε όλα τα βιβλία του Arne Dahl που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

NON FICTION

Μήτρα: Εκεί που αρχίζουν όλα της Leah Hazard
μετάφραση: Λίζα Εκκεκάκη

Μια νέα διαφωτιστική ματιά, χωρίς προκαταλήψεις, στο πιο θαυματουργό και παρεξηγημένο όργανο.

Πώς συνδέεται η μήτρα με τον εγκέφαλο;
Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η διακοπή της περιόδου;
Επηρεάζει η υστερεκτομή τη σεξουαλική ηδονή;
Πώς μπορούν να συμβάλουν στην περίθαλψη των γυναικών τα «έξυπνα» ταμπόν;
Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η διάγνωση της ενδομητρίωσης;
Θα γίνει δυνατή στις μέρες μας η εξωτερική κυοφορία;
Με το μέγεθος αλλά και τη δύναμη μιας γροθιάς, η μήτρα είναι το όργανο από το οποίο ξεκινήσαμε όλοι το ταξίδι της ζωής.
Συνδυάζοντας την ιστορία της ιατρικής, τις επιστημονικές ανακαλύψεις και τη δημοσιογραφική έρευ­να, η αναγνωρισμένη συγ­γραφέας και μαία Leah Hazard εξετάζει πώς μεταμορφώνεται η μήτρα κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας, πώς λειτουργεί στην αρρώστια αλλά και στην υγεία, ενώ δεν παραλείπει να καταγγείλει τις κοινωνικές προκαταλήψεις που οδήγησαν στην ελλιπή μελέτη και κατανόηση του συγκεκριμένου οργάνου.
Μια νέα ματιά, με χιούμορ και ευαισθησία, για το μικρό αυτό μέρος του σώματός μας που φέρνει πόνο αλλά και πολλή χαρά.
Κυκλοφορεί σε 20 γλώσσες.

«Ένας εξαιρετικός συνδυασμός επιστημονικής εγκυρότητας και ανθρώπινης ευαισθησίας».
Hilary Mantel, συγγραφέας

«Απαραίτητο ανάγνωσμα για το πιο αξιοθαύμαστο όργανο του σώματος».
Publishers Weekly