Μόλις κυκλοφόρησαν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Από ήλιο σε ήλιο: Ανέσπερος της Μαίρης Κόντζογλου
μυθιστόρημα

Σέριφος, αρχές του 20ού αιώνα. Μια ματωμένη απεργία. Η συγκλονιστική ιστορία ενός αγώνα και μιας αγάπης στον τόπο που γέννησε θεούς και ήρωες.

Το δεύτερο μέρος της διλογίας της Μαίρης Κόντζογλου

Αρχές του 20ού αιώνα. Στην Ευρώπη οι νέοι σκοτώνονται στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και στη Σέριφο στις σκοτεινές γαλαρίες των μεταλλείων.
Στις παράπλευρες απώλειες υπολογίζεται και η νεαρή σύζυγος του πανίσχυρου πια Γκρόμαν, η Ανδρομέδα, που βουλιάζει στη θλίψη και αρνείται την πραγματικότητα. Ένα τραγικό γεγονός θα τη βγάλει από τον συναισθηματικό της λήθαργο, θα την αφυπνίσει σαν άνθρωπο και θα την κάνει να απαιτήσει τη ζωή της πίσω.
Στο μεταξύ οι εργάτες των μεταλλείων, υπό την καθοδήγηση του Σπέρα και του Περσέα, όταν η κατάσταση στα μεταλλεία φτάσει στο απροχώρητο, θα κηρύξουν απεργία διεκδικώντας ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Θα χυθεί αίμα, θα χαθούν ζωές αλλά εκείνοι θα είναι ανυποχώρητοι μέχρι την τελική λύση.

Και οι ήρωες αυτής της ιστορίας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την αγάπη και τη δικαιοσύνη από ήλιο σε ήλιο.

Η ιστορική «ματωμένη απεργία της Σερίφου» μπαίνοντας κάτω από το συγγραφικό μικροσκόπιο της Μαίρης Κόντζογλου γέννησε ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για έναν μεγάλο αγώνα, έναν έρωτα και τον τόπο που έθρεψε θεούς και ήρωες.

«Σπίθες γέμιζαν τον αέρα, μύριζε την αγωνία τους, άκουγε τις τραχιές φούστες να τρίζουν, ξερόκλαδα στη φωτιά, γευόταν τη σκόνη που σήκωναν οι γυμνές πατούσες καθώς σβάρνιζαν το χώμα. Μπροστά πήγαινε το παιδομάνι, κάπως σαν χαρούμενο – πώς να βάνουν με τον νου τους κακό… Κεφάλια κουρεμένα με την ψιλή, σκασμένα μάγουλα, πληγιασμένα γόνατα, πρησμένες κοιλιές, μύξες και δάκρυα. Στάθηκαν σε μια άκρη, δεν μπορούσαν να φύγουν χωρίς να μάθουν, φώναζαν κάτω από τα παράθυρα των γραφείων, πείτε μας! Δώστε μας ονόματα! Μια μεσήλικη σήκωσε πέτρα, την πέταξε με δύναμη, αστόχησε. Και η παιδική φωνή «Ο πατέρααααας… Πού είναι ο πατέρας μου;» έσχισε τη νύχτα, θρήνος απλώθηκε».
Απόσπασμα από το βιβλίο

Το πρώτο μέρος της διλογίας έχει τίτλο Αποσπερίτης.
Δείτε όλα τα βιβλία της Μαίρης Κόντζογλου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Ιστορίες με σκύλους του Αλέξη Πανσέληνου
διηγήματα

Ιστορίες με κοινό παρονομαστή την ανθρώπινη περιπέτεια, τον έρωτα, τη μοναξιά, το τέλος της νεότητας. Το πρώτο βιβλίο ενός απ’ τους πιο αναγνωρισμένους Έλληνες συγγραφείς ξανασυστήνεται στο κοινό.

Η συμφιλίωση, Το παραμύθιασμα, Η εξαφάνιση της Μπέτσης και Καλοκαιρινός Κινηματογράφος. Το ύφος των ιστοριών κρύβει κάτω από ένα συχνά ιερόσυλο χιούμορ μια βαθύτερη ποιητική διάθεση και η παραδοσιακή γραφή τους συνδυάζει τον ρεαλισμό με το φανταστικό κλίμα του κόσμου των ονείρων.

«Τα πρόσωπα της ιστορίας αυτής πρέπει να είναι κιόλας αρκετά αντιπαθή, αρχίζοντας από τους ακόλουθους της συνοδείας μου: ο Σκύλος, που είναι σκύλος αλλά αφύσικος γιατί σκέφτεται και μιλά σαν άνθρωπος κι επιπλέον συχνά βαδίζει όρθιος ή κάθεται με σταυρωμένα τα πόδια όπως εμείς· το Αρκάου­ γιατί είναι αρκάου και τίποτα δεν υπάρχει πιο αφύσικο από δαύτα είτε στον κόσμο των ανθρώπων είτε των ζώων, τίποτα πιο άσκημο και κακό· εγώ, τέλος, γιατί ενώ έχω μορφή ανθρώπου, δεν έχω ούτε αισθήματα κανενός είδους, ούτε σκέψεις πολύ σημαντικές να κάνω ή να μεταδώσω (αυτό πρέπει κιόλας να έχει γίνει αντιληπτό) παρά κινούμαι και δρω στα περιθώρια της ζωής άλλων ανθρώπων που έτυχε να με γνωρίσουν, προκαλώντας παντού και πάντα μόνο καταστροφές στον ψυχικό τους κόσμο – τις χειρότερες, απ’ ό,τι λένε, που υπάρχουν».
Απόσπασμα από το βιβλίο

«…οι πρωταγωνιστές είναι παραδομένοι με πάσα αμέλεια στον εαυτό τους. Μένουν, δηλαδή, κολλημένοι στο ερωτικό κυνήγι γνωρίζοντας ότι η φτιαξιά της ψυχής τους δεν ανοίγει ποτέ πραγματικά την πόρτα στον έρωτα, […] εγκαταλείπουν με εκπληκτική ευκολία τις σχέσεις τους και επιτρέπουν στην τύχη να υπαγορεύει όλες τους τις πράξεις».
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου

«…τα άψυχα και τα ζώα της νουβέλας –η ανεπανάληπτη παρέα περιπλανώμενων σκυλιών στους δρόμους της Αθήνας– διαθέτουν πάθος, νοσταλγία και ζεστασιά, εκφράζουν κατανόηση, συμπάθεια και αλληλεγγύη, σε αντίθεση προς τα λόγια και τις πράξεις των ανθρώπων, αυτών των παράξενων απόμακρων πλασμάτων που δεν κατορθώνουν ούτε να επικοινωνήσουν ούτε να συνεννοηθούν, με αποτέλεσμα να παραμένουν ως το τέλος αναμεταξύ τους ξένοι».
Ελισάβετ Κοτζιά

Δείτε όλα τα βιβλία του Αλέξη Πανσέληνου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Οι ανεπιθύμητοι νεκροί του Chris Lloyd
μετάφραση: Βασίλης Κοντόπουλος

Παρίσι 1940. Ένα αόρατο πέπλο απειλής και θανάτου σκεπάζει τα πάντα. Η πρώτη υπόθεση του ντετέκτιβ Εντί Ζιράλ εκτοξεύει την αδρεναλίνη στα ύψη.

Παρίσι, Παρασκευή, 14 Ιουνίου 1940. Η μέρα που οι Ναζί μπαίνουν στο Παρίσι και γίνονται πρωτοσέλιδη είδηση ανά την υφήλιο. Ο αστυνομικός Εντί Ζιράλ, επιζήσας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρακολουθεί τον κόσμο του να αλλάζει για πάντα, ανήμπορος να ελέγξει τη φρικιαστική τροχιά που έχει αρχίσει να διαγράφει η νέα πραγματικότητα. Υπάρχει όμως κάτι που μπορεί να κάνει: να βρει τον υπεύθυνο για τη δολοφονία τεσσάρων προσφύγων — των ανεπιθύμητων νεκρών για τους οποίους κανείς δεν νοιάζεται, κανείς δεν προβάλλει αξιώσεις. Για να καταφέρει να βρει τον ένοχο πρέπει να κινηθεί προσεκτικά μεταξύ των δυνάμεων της Κατοχής και της Αντίστασης, μεταξύ αλήθειας και ψέματος, μεταξύ του άντρα που είναι τώρα και του άντρα που ήταν κάποτε. Ταυτόχρονα, αν θέλει να επιβιώσει, πρέπει να γίνει κάποιος άλλος από την αρχή…

«Ο Εντί Ζιράλ είναι πολύ πιο τολμηρός από τον Μπέρνι Γκούντερ του Philip Kerr… Παραμένει όμως ισότιμός του χάρη στην πιστευτή, λιγωτική ατμόσφαιρα μιας πόλης υποταγμένης στον ξένο ζυγό, χάρη στην πλοκή που ξεδιπλώνεται σε μια διαλυμένη από τον πόλεμο Ευρώπη, τρυπώνοντας ακόμα και στις ναζιστικές παρατάξεις, και τέλος, χάρη σε έναν ήρωα που προσπαθεί να είναι ένας καλός άνθρωπος σε έναν κακό κόσμο. Πάρα πολύ δυνατό».
The Times

«Εξαιρετικό… Ένα βιβλίο που ανακαλεί όλη τη φρίκη και τον τρόμο της Κατοχής».
Sunday Times

«Προκλητικό, συγκινητικό και ολοζώντανο».
Woman’s Weekly

GRAPHIC NOVEL

Φαρενάιτ 451 του Ray Bradbury
εικονογράφηση: Tim Hamilton
μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς

Το προφητικό έπος του Ray Bradbury για την πνευματική αλλοτρίωση του δυτικού κόσμου γίνεται εντυπωσιακό graphic novel.

Μη σκέφτεσαι. Είναι επικίνδυνο.
Μην εμπιστεύεσαι κανέναν άλλο εκτός από το κράτος.
Πρόδωσε τους γείτονές σου.
Και το κυριότερο: Κάψε όλα τα βιβλία.

Πάνω από εβδομήντα χρόνια πριν ο Ray Bradbury, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς, στο καλτ μυθιστόρημά του Φαρενάιτ 451 οραματίστηκε ένα δυστοπικό μέλλον. Ο Bradbury σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Tim Hamilton μετέτρεψαν αυτό το σύγχρονο αριστούργημα σε ένα εντυπωσιακό graphic novel.
Ο κόσμος του Γκάι Μόνταγκ, ενός πυροσβέστη ταγμένου στο καθήκον της καταστροφής των βιβλίων, ζωντανεύει μέσα από πολύχρωμες εικόνες. Η αφύπνισή του, η εξέγερσή του απέναντι στο μοχθηρό κράτος που ελέγχει τη σκέψη των πολιτών του και η συνειδητοποίηση ότι η φιλοσοφία, η λογοτεχνία και η θεολογία είναι ανυπολόγιστης αξίας αποτυπώνονται μοναδικά σε ένα αλησμόνητο βιβλίο.

«Κάποιοι εχθροί των κόμικς ισχυρίζονται πως τα graphic novel δεν είναι ούτε καν αναγνώσματα. Έχουν δίκιο. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Στην περίπτωση του Φαρενάιτ 451 είναι μια κατάδυση σε ιδέες, λέξεις, ήχους, σύμβολα, χαρακτήρες, γραμμές, χρώματα, που θα σου αλλάξει τη ζωή».
The Chicago Tribune

«Ένα graphic novel το οποίο θα αγαπήσουν ακόμα και αυτοί που δεν αγαπούν τα κόμικς. Η οπτικοποίηση του κλασικού βιβλίου του Μπράντμπερι είναι τολμηρή, φωτεινή και καυτή!»
Library Journal

NON FICTION

Αιματοβαμμένο έθνος του Paul Auster
μετάφραση: Ιωάννα Ηλιάδη

Γιατί η Αμερική είναι η πιο βίαιη χώρα του κόσμου; Ένα σοκαριστικό βιβλίο του Paul Auster για τα αίτια και τις συνέπειες της οπλοκατοχής.

Ο Paul Auster μεγάλωσε παίζοντας με πλαστικά εξάσφαιρα, παριστάνοντας τον καουμπόη που έβλεπε στα γουέστερν, και στα δέκα του χρόνια ήταν ήδη δεινός σκοπευτής. Έζησε τα τραυματικά επακόλουθα του φόνου του παππού του από τη γιαγιά του όταν ο πατέρας του ήταν παιδί και ξέρει από πρώτο χέρι πώς καταστρέφονται οικογένειες από ένα και μόνο περιστατικό ένοπλης βίας.
Σε αυτό το σύντομο, καυστικό βιβλίο ο Auster παρακολουθεί ολόκληρους αιώνες χρήσης και κατάχρησης των όπλων στην Αμερική. Από τον βίαιο εκτοπισμό του γηγενούς πληθυσμού στην καταναγκαστική σκλαβιά εκατομμυρίων ανθρώπων, από τον άσπονδο διχασμό ανάμεσα στα στρατόπεδα υπέρ και κατά της οπλοκατοχής στα μακελειά που κυριαρχούν στα δελτία ειδήσεων σήμερα. Από το 1968 πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί από όπλα. Οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι και τόσο ολέθριοι, που αναγκάζεται κανείς να αναρωτηθεί γιατί. Γιατί η Αμερική είναι τόσο διαφορετική και γιατί είναι η πιο βίαιη χώρα του δυτικού κόσμου;
Το κείμενο διανθίζεται με τις απόκοσμες, αλησμόνητες φωτογραφίες του Spencer Ostrander από τους τόπους πάνω από τριάντα μακελειών ανά τη χώρα. Τo Αιματοβαμμένο έθνος διατυπώνει το κεντρικό, φλέγον ερώτημα του καιρού μας: Σε τι κοινωνία θέλουμε να ζούμε;

«Ένα συγκλονιστικό κείμενο για τη σφαγή που προκαλούν τα όπλα, ένας βαθύς προβληματισμός που σε στοιχειώνει».
Kirkus Reviews

Δείτε όλα τα βιβλία του Paul Auster που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Σύντομη ιστορία του κόσμου του David Baker
πρόλογος: John Green
μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός

Μια σύντομη ιστορία 13,8 δισεκατομμυρίων χρόνων

Σε αυτή την πανοραμική θεώρηση του κόσμου, ο David Baker καταγράφει τις ιστορικές μεταβολές στο Σύμπαν, αποκαλύπτοντας την τεράστια αύξηση της πολυπλοκότητας που συνοδεύει κάθε εξελικτική φάση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντός μας.
Καθώς συνδυάζει γνώσεις από τις φυσικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, ο συγγραφέας μας βοηθάει να δούμε πέρα από τα στενά όρια και το χάος των ανθρώπινων προβλημάτων, απαντώντας στο θεμελιώδες ερώτημα: Από πού προερχόμαστε και πού πηγαίνουμε;

«Ο David Baker μας αφηγείται όχι μόνο την ιστορία του είδους και του πλανήτη μας αλλά και την ιστορία του τεράστιου Σύμπαντός μας. Δεν είμαστε το τέλος αυτής της ιστορίας ούτε και η αρχή της – έχουμε εμφανιστεί στη μέση μιας αφήγησης που θα συνεχιστεί πολύ μετά τη δική μας εξαφάνιση».
John Green, συγγραφέας

«Μια σύντομη αλλά εμπεριστατωμένη παρουσίαση».
The Sydney Morning Herald

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν:
Σύντομη ιστορία της δημοκρατίας
Σύντομη ιστορία της Ευρώπης
Σύντομη ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης
Σύντομη ιστορία της Κίνας