Μύθοι του Ήλιου, του Νικόλαου Πολίτη

Ως «Άκρως ενδιαφέρον και άξιο μίμησης εκδοτικό εγχείρημα» χαρακτηρίζει την επανέκδοση, έπειτα από 138 έτη, της επιστημονικής διατριβής του Νίκου Πολίτη με τον πρωτότυπο τίτλο «Ο Ήλιος κατά τους δημώδεις μύθους» (1882), ο ιστορικός και λαογράφος Δημήτρης Κατσαρής –ο καλύτερος ίσως μελετητής του έργου του Νίκου Πολίτη.

Οι εκδόσεις Δαιδάλεος μόλις εξέδωσαν το μικρό αυτό λογοτεχνικό, αλλά και λαογραφικό «διαμάντι», υπό τον τίτλο «Μύθοι του Ήλιου». Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες δοξασίες, διηγήσεις και λατρευτικές πρακτικές του ήλιου στην Ελλάδα, αλλά και σε γείτονες πολιτισμούς.

«Στην περίπτωση της εν λόγω επιστημονικής συγγραφής αν μια αυθαίρετη τεχνητή τομή διέγραφε σύμπαντα τα προγενέστερα και μεταγενέστερα έργα του Νικολάου Γ. Πολίτη, χωρίς ίχνος λεκτικής υπερβολής, θα αρκούσε αυτή και μόνη η επιστημονική εργασία να παράσχει στον δημιουργό της περίοπτη θέση στον κείμενο κόσμο των ιδεών», σημειώνει ο κ. Κατσαρής στον αναλυτικό πρόλογο της έκδοσης.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Δεν υπάρχει πολιτισμός σ’ αυτόν τον πλανήτη που με κάποιον τρόπο να μην απέδωσε τιμές στον Ήλιο. Στη δύναμή του ο άνθρωπος διάβασε το απόλυτο. Όπως εκείνος είναι ένας, που δίχως να ζητά κάτι, απλώνει φως, έτσι και η Αρχή των Πραγμάτων –που στη θρησκευτική γλώσσα καλούμε Θεό– φέρνει σε ύπαρξη τον κόσμο όλο. Όπως εκείνος με τη βαρύτητά του φέρει σε χορό το σύνολο της αστρικής μας γειτονιάς, ομοίως το Θείο ζωοποιεί την πλάση καθώς αποτελεί το καθολικό σημείο αναφοράς.

Τα μυστήρια του Ήλιου δεν άφησαν ασυγκίνητο τον πατέρα της Ελληνικής Λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη (1852-1921). Στο βιβλίο αυτό, ο σπουδαίος αυτός διανοητής, παρουσιάζει και ερμηνεύει τις σημαντικότερες δοξασίες, διηγήσεις, λατρευτικές πρακτικές του Ήλιου στην Ελλάδα αλλά και σε γείτονες πολιτισμούς.

Το βιβλίο προλογίζει ο γνωστός μελετητής του έργου και του βίου του Ν. Πολίτη, κ. Δημήτρης Θ. Κατσαρής.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Νικόλαος Πολίτης (1852-1921) υπήρξε λαογράφος και καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Θεωρείται ο πατέρας της ελληνικής λαογραφίας. Από τα µαθητικά του χρόνια αναπτύχθηκε το έντονο ενδιαφέρον του για τον λαϊκό βίο. Μαθητής γυµνασίου ακόµη, δηµοσίευσε λαογραφικές µελέτες στα περιοδικά «Ευτέρπη» και «Πανδώρα». Σπούδασε φιλολογία και νοµικά, και έγινε µέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Εξέδωσε µε τον Σπυρίδωνα Λάµπρου τα «Νεοελληνικά Ανάλεκτα Παρνασσού». Εργάστηκε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής και κατέλαβε θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας. Εισηγήθηκε τη διδασκαλία της δηµοτικής στα σχολεία. Το 1890 έγινε καθηγητής Μυθολογίας και Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, του οποίου διετέλεσε και πρύτανης. Το 1908 ίδρυσε την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, το 1909 εξέδωσε το περιοδικό «Λαογραφία» και το 1918 ίδρυσε το Λαογραφικό Αρχείο.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Μύθοι του Ήλιου
Συγγραφέας: Νικόλαος Πολίτης
Εκδόσεις: Δαιδάλεος
Τιμή Λιανικής: 8.00 ευρώ
Σελίδες: 102