Μόλις κυκλοφόρησαν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Το μόνο της ζωής τους ταξίδι
Μικρά Ασία: Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη του Ηλία Μαγκλίνη

Το ταξίδι χιλιάδων Ελλήνων που πάνε να σκοτώσουν και να σκοτωθούν. Μια προσωπική εξομολόγηση που γίνεται κοινή ιστορία.

Έγραψα ένα βιβλίο για τον φόνο σου. Του έδωσα τον τίτλο Είμαι όσα έχω ξεχάσει. Θυμάσαι; Υποτίθεται ότι ήσουν ο παππούς µου αλλά δεν μπόρεσα ποτέ να αναφερθώ έτσι σε σένα. Μόνον: ο πατέρας του πατέρα µου. Για χρόνια, μονάχα δύο πράγματα ήξερα για σένα: ότι σε δολοφόνησαν το 1944. Κι ότι είχες κάνει στρατιώτης στη Μικρασιατική εκστρατεία.
Πιο πολύ ήταν μια δική µου εμμονή: να προσπαθήσω να ιχνηλατήσω το μοναδικό ταξίδι που έκανες μαζί µε χιλιάδες άλλους της γενιάς σου. Για να πάτε να σκοτώσετε και να σας σκοτώσουν.
Αποσπάσματα από το βιβλίο

Ο Νίκος Μαγκλίνης, ο παππούς του συγγραφέα, τη δολοφονία του οποίου είχε αφηγηθεί στο προηγούμενο βιβλίο του, υπηρέτησε στη Μικρά Ασία. Στον εγγονό δεν έφτασαν παρά τρίμματα ιστοριών. Έπειτα από έρευνα χρόνων, προσπάθησε να ανασυνθέσει μια πορεία θανάτου µα και ονειροπόλησης, ταξιδεύοντας στη Σμύρνη, στο Αφιόν Καραχισάρ, στο Εσκί Σεχίρ, στην Προύσα.
Ταξιδιωτικό οδοιπορικό, εξομολόγηση, ρεπορτάζ, ιστορική έρευνα και αναβίωση άλλων εποχών, το βιβλίο συνοδεύεται από αρχειακό και φωτογραφικό υλικό της περιόδου, το οποίο εμπλουτίζεται µε φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ο συγγραφέας σε ένα δικό του πέρασμα από τους ίδιους τόπους σχεδόν έναν αιώνα αργότερα.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Η ανάκριση, Είμαι όσα έχω ξεχάσει, Πρωινή γαλήνη.

ΞΕΝΗ ΚΛΑΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Το χρονικό μιας οικογένειας: Το σιντριβάνι ξεχειλίζει της Rebecca West
μετάφραση: Κλαίρη Παπαμιχαήλ

Πρέπει πάντα να πιστεύεις ότι η ζωή είναι τόσο εκπληκτική όσο η μουσική αφήνει να εννοηθεί ότι είναι. Η αρχή μιας τριλογίας που έγινε κλασική.

Η οικογένεια Όμπρι είναι μια ασυνήθιστη οικογένεια. Η σύζυγος του κυρίου Όμπρι, μια ευγενική αλλά εκκεντρική γυναίκα, φροντίζει τα τέσσερα παιδιά, τις δίδυμες κόρες τους, τη Μαίρη και τη Ρόουζ, που είναι εξαιρετικά ταλαντούχες στο πιάνο, τον μικρό γιο τους, τον Ρίτσαρντ Κουίν, ένα ζωηρό αγόρι, και τη μεγαλύτερη κόρη τους, την Κορντίλια, μια όμορφη και δυναμική κοπέλα με μουσικές φιλοδοξίες. Όμως η εκκεντρική αυτή οικογένεια σπανίως βιώνει στιγμές ηρεμίας, καθώς τα μέλη της πασχίζουν να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή τους ο ασταθής χαρακτήρας και οι σπατάλες του πατέρα. Τώρα πρέπει να αναλάβουν δράση μέχρι εκείνος να βρει σταθερή εργασία. Παρότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους, οι Όμπρι ελπίζουν ότι η τέχνη θα τους σώσει από τη φτώχεια και τις δυσκολίες.
Με Το σιντριβάνι ξεχειλίζει η Rebecca West απεικονίζει μια ολόκληρη εποχή και μας μαγεύει με τους δυνατούς και γοητευτικούς χαρακτήρες της. Προχωρά στη γυμνή αλλά τρυφερή σκιαγράφηση μιας ξεχωριστής οικογένειας και διερευνά τα ασύλληπτα όρια μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενήλικης ζωής, μεταξύ ελευθερίας και εξάρτησης, μεταξύ καθημερινού και μυστηριώδους. Ένα κλασικό βιβλίο που πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά.

Το πρώτο μέρος μιας εμβληματικής τριλογίας
από μια μεγάλη κυρία των βρετανικών γραμμάτων.

«Μια από τις σπουδαιότερες συγγραφείς του 20ού αιώνα. Και αυτό οφείλεται στον τόνο που εκπέμπει το βιβλίο, στο βάρος της μνήμης που κουβαλά, στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον χρόνο, τους γλωσσικούς χρωματισμούς του, τον τρόπο που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη. Μοναδικό».
Alessandro Baricco, συγγραφέας

«Η Rebecca West ήταν μια σπουδαία γυναίκα – απίστευτα ευφυής, προικισμένη, αυθεντική, ευγενική και μαχητική. Αξιοθαύμαστη».
Victoria Glendinning, συγγραφέας

«Αναμφισβήτητα η σπουδαιότερη γυναίκα συγγραφέας παγκοσμίως».
TIME

«Η Rebecca West ήταν μία από τις μεγάλες συγγραφείς της αγγλικής λογοτεχνίας. Δεν υπάρχει άλλος που να έγραψε τόσο εντυπωσιακή πρόζα και να χαρτογράφησε με τόση οξυδέρκεια και τέτοια διαπεραστική ματιά όλες τις πολυπλοκότητες της ανθρώπινης ύπαρξης και του κόσμου στον οποίο ζούμε».
New Yorker