Μόλις κυκλοφόρησαν

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ
Για παιδιά από 3 ετών

Μήπως είσαι γάτα; του Κολ Μιουρ
μετάφραση: Μάρω Ταυρή


Για να μην έχεις μπελάδες και μπλεξίματα, μείνε πιστός στον εαυτό σου!
Οι σκύλοι κυνηγούν τις γάτες. Όλοι το ξέρουν! Γι’ αυτό και η Γάτα, για να ξεγελάσει τον Σκύλο, παριστάνει ότι είναι διάφορα άλλα ζώα, που εκείνος δε θα ενδιαφερόταν να κυνηγήσει. Ιδιοφυές σχέδιο! Όμως όταν περνάει από εκεί ένα ζωάκι που κανείς δεν περίμενε να δει, η Γάτα δεν καταφέρνει να συνεχίσει το θέατρο. Μια ξεκαρδιστική ιστορία για την αξία του να είναι κανείς ο εαυτός του.

Για παιδιά από 6 ετών

Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς της Άλκης Ζέη
εικονογράφηση: Νικόλας Χατζησταμούλος
Το τελευταίο βιβλίο της αγαπημένης Άλκης Ζέη…
«Ξημέρωσε για τα καλά. Στο σαλόνι η πόρτα έχει κλείσει. Το φως έχει σβήσει. Πάνω στην πολυθρόνα είναι αφημένο το βιβλίο της γιαγιάς. Η μελαγχολία του σκαντζόχοιρου».

Στις Βρυξέλλες, την πόλη όπου χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης, χτυπάει και η καρδιά της γιαγιάς. Πλήρης ημερών, γεμάτη συναισθήματα, εικόνες και μία ευρύτερη κατανόηση του κόσμου, η γιαγιά γλιστράει έξω από τη ζωή σαν να πηγαίνει έναν νυχτερινό περίπατο. Έναν μαγικό περίπατο που κλείνει τον μεγάλο κύκλο μιας γεμάτης ζωής.
Μία λυρική και ευαίσθητη ματιά πάνω στο θέμα της απώλειας, ιδωμένης ως το φυσιολογικό, κάπως μελαγχολικό τέρμα ενός μεγάλου δρόμου.

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στον ΟΔΥΣΣΕΑ για την υποστήριξη της δράσης του. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τη Δάφνη Βλουμίδη και Γερμανούς φίλους του ξενοδοχείου «Βότσαλα» στη Μυτιλήνη. Από την ίδρυσή του το 2012 (στο Βερολίνο) ξεκίνησαν προγράμματα απασχόλησης, μάθησης και επικοινωνίας για νέους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Για παιδιά από 9 ετών

Σειρά: Το Μαγικό Αρωματοπωλείο
Το Τουρνουά των Χιλίων Εκλεκτών της Άννα Ρούε
εικονογράφηση: Κλαούντια Καρλς
μετάφραση: Μαρία Μαντή


Οι καλύτεροι αρωματοποιοί στον κόσμο σε μια σκληρή αναμέτρηση. Ποιος θα επικρατήσει;
Βαθιά μέσα της, η Λούτσι το ξέρει: η πρόσκληση που κρατάει στα χέρια της δεν είναι καθόλου αθώα. Η αντίπαλός της, η Ελοντί ντε Ριτσμόντ, την προσκαλεί στο «Τουρνουά των Χιλίων Εκλεκτών» – μια αναμέτρηση που στόχο έχει να αναδείξει τους καλύτερους αρωματοποιούς στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια προσπάθεια της Ελοντί να ανακαλύψει ταλαντούχους Sentifleurs και να τους βάλει να εργαστούν στα αρωματοπωλεία της. Η Λούτσι δεν έχει άλλη επιλογή: πηγαίνει στην Αγγλία για να λάβει μέρος στον αγώνα. Μαζί της ο Ματς, ο Λέον και ο Νταν ντε Μπραν. Σύντομα όμως το παιχνίδι εξελίσσεται σε αγώνα επιβίωσης και η Λούτσι κινδυνεύει να χάσει όλα όσα αγάπησε ποτέ της.

Για παιδιά από 10 ετών

Σουφλέ σοκολάτας της Αλέκας Τρίπου-Μάνου
εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη


H Σοφία μεγαλώνει σαν πριγκίπισσα. Ή μήπως όχι; Ποια είναι τα βαθιά κρυμμένα μυστικά που δεν τολμά να αποκαλύψει σε κανέναν;
Η Σοφία είναι παιδί χωρισμένων γονιών και ζει µε τον πατέρα της, που τη μεγαλώνει σαν πριγκίπισσα, ενώ τα Σαββατοκύριακα τα περνάει στο σπίτι της μητέρας της, μαζί και µε τον πατριό της και τα δυο του παιδιά. Η Σοφία αντιμετωπίζει δυσκολίες που ούτε η καλύτερή της φίλη δείχνει να καταλαβαίνει. Έχει όμως την κούκλα της, µε την οποία μοιράζεται τα πάντα, αλλά και τον κόσμο της φαντασίας, όπου συχνά καταφεύγει. Αστεία, ανατροπές, παρεξηγήσεις και κωμικοτραγικές καταστάσεις γεμίζουν τη ζωή της, κάποιες στον… απόηχο του Τρωικού Πολέμου, άλλες… βυθισμένες στη σοκολάτα… Πίσω όμως απ’ όλα αυτά τα γεγονότα κρύβονται μυστικά και ψέματα. Άραγε η Σοφία μεγαλώνει πράγματι σαν πριγκίπισσα, όπως την έχουν μάθει να πιστεύει; Και θα βρει κάποτε το θάρρος να κοιτάξει «πίσω από την πόρτα», να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να πει –στον εαυτό της και στους άλλους– την αλήθεια;

Μη σας φαίνεται περίεργο αυτό, γιατί µια φορά την πάθαμε µε έναν συμμαθητή µας, τον Αλέξανδρο, που τον φτιάξαμε γάιδαρο και το κατάλαβε. Βλέπετε, δίπλα στον γάιδαρο είχαμε γράψει και το όνομα «Αλέξανδρος» και, για να µην υπάρχουν περιθώρια για αμφιβολίες, κοτσάραμε κι ένα τοξάκι από το όνομα προς την εικόνα! Ο Αλέξανδρος το είδε σε ένα διάλειμμα και ζήτησε θυμωμένα τον λόγο. Εμείς όμως κάναμε τις ανήξερες και είπαμε πως μονάχα τον γάιδαρο είχαμε ζωγραφίσει και δεν είχαμε ιδέα πώς βρέθηκε το όνομα του Αλέξανδρου δίπλα, μπορεί να υπήρχε από πέρσι, από τα προηγούμενα παιδιά. Τελικά, το πήρε είδηση ο κύριος Τάκης –δεν τον είχαμε βγάλει ακόμη μπαµπουίνο– και µας ανάγκασε να σβήσουμε είτε τον γάιδαρο είτε το όνομα. Προτιμήσαμε το τελευταίο…
Απόσπασμα από το βιβλίο