ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΠΩΣ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ
Συγγραφέας: ΝΤΙΜΙΤΑΡ ΜΠΕΤΣΕΦ
Μετάφραση: ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Αυτό το βιβλίο ασχολείται µε όσα άλλαξαν δραµατικά σε σύντοµο χρονικό διάστηµα. Γιατί η Τουρκία υπέκυψε στον αυταρχισµό και γιατί απορροφήθηκε από τον εθνικισµό, που την αποµάκρυνε από τη Δύση. Για πολλούς, η απάντηση είναι απλή: ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…
ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Η ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ. ΕΝΑ ΕΒΡΑΙΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
Συγγραφέας: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΛΧΟ
Χρονικό; Αποµνηµόνευµα; Ιστορία; Όπως και να δοκιµάσει κανείς να ονοµάσει το βιβλίο του Αντώνη Μόλχο, πιστεύω ότι θα το αδικήσει. Ο Μόλχο, σπουδαίος ιστορικός, παίζει µε όλες τις δυνατότητες που του προσφέρει η γραφή, για να µας δώσει ένα αφήγηµα εξαιρετικά συναρπαστικό, όσο και διδακτικό για τις σχέσεις ανάµεσα στη µνήµη και στην ιστορία. Και κυρίως για το τι σήµαινε να είσαι εβραιόπουλο στη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1940.
Kώστας Κωστής
ΕΝΤΜΟΥΝΤ ΜΟΡΕΛ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΓΚΟΛΕΖΩΝ [1885-1908]
Μετάφραση – Ανθολόγηση – Χρονολόγιο: ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΟΜΙΔΗΣ
Διευθυντής Σειράς: ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΡΙΑΡΙΔΗΣ
Η γενοκτονία των Κονγκολέζων από την αποικιακή διοίκηση του Βέλγου βασιλιά Λεοπόλδου Β΄ υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην Ιστορία. Εκατομμύρια Κονγκολέζοι δολοφονήθηκαν ή βασανίστηκαν με απάνθρωπο τρόπο προκειμένου να εξασφαλιστεί η συγκομιδή του καουτσούκ.
Η παρούσα έκδοση καταγράφει τον όλεθρο που σκόρπισε η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία στην Αφρική. Παράλληλα περιγράφεται η συγκλονιστική δράση του Βρετανού δημοσιογράφου και ακτιβιστή Έντμουντ Μορέλ.
Η εκδοτική σειρά «Για έναν νέο ανθρωπισμό» φιλοδοξεί να παρουσιάσει φιλοσοφικά και πολιτικά κείμενα, καθώς και μαρτυρίες και ντοκουμέντα με μοναδικό (αλλά κεντρικό) κοινό σημείο τους την πολιτισμική ή και ηθική αντιπρόταση στις κυρίαρχες κουλτούρες της βίας, της εκδίκησης, του μίσους και του τελετουργικού φόνου, που στα θεμελιακά πολιτισμικά αφηγήματα
παρουσιάζονται ως «ιστορική νομοτέλεια». Σε μικρές και εύχρηστες εκδόσεις θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε σε ιστορίες και κείμενα ανθρώπων που με φλεγόμενο πνεύμα και διάπυρη καρδιά πάλεψαν να σχηματίσουν την αγάπη, την αλληλεγγύη και την ηθική αντίσταση απέναντι στην ολέθρια ανθρώπινη Ιστορία.
Θανάσης Τριαρίδης
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΘΑΜΕΝΟΥΣ
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΧΑΛΑΣΜΟΥ
Συγγραφέας: ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΟΣΟΣ
«Η Σµύρνη ήτανε τώρα δοσµένη ολόκληρη µέσα στην πύρινη ακολασία και οι καυτερές φλόγες έγλειφαν µε ηδονή σατύρων τις τοίχινες σάρκες της. Και για να συµπληρωθεί η εικόνα µε όλα τα πρωταγωνιστούντα πρόσωπα, και για να µη λείψει απ’ αυτόν τον αθέµιτο γάµο της καταστροφής ο ρουφιάνος, τα συµµαχικά πολεµικά ρίξανε τους προβολείς τους στην ξηρά. Το φως των προβολέων και η λάµψη της φωτιάς στροβίλιζαν έτσι παιχνιδιάρικα, λες κι ήτανε πανηγύρι, λες και ο χαλασµός της Σµύρνης και η ανθρωποσφαγή, κι ο θρήνος των παρθένων και των γυναικοπαίδων, ήτανε το ποθούµενο τέλος του Παγκόσµιου πολέµου, κι άξιζε να γίνει αυτή η ασύλληπτη φωτοχυσία».
Ο Άγγελος Δρόσος (1896-1966), δηµοσιογράφος, πολεµικός ανταποκριτής στη Σµύρνη, ήταν από τους ανθρώπους που είχαν το θλιβερό προνόµιο να ζήσουν την καταστροφή, την οποία κατέγραψε σε αυτό το βιβλίο που ζωντανεύει την ατµόσφαιρα του τρόµου, του ζόφου και της φρίκης καθώς η µεγάλη πυρκαγιά αφάνιζε την πόλη.
ΠΟΙΗΣΗ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ
ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ
Περιλαμβάνονται τα Προλεγόμενα του Ιάκωβου Πολυλά στην έκδοση Διονυσίου Σολωμού Τα Ευρισκόμενα [1859]
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΤΡΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
O Ύμνος εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού μόνο τυχαίο γεγονός δεν υπήρξε στην αναγεννημένη ποίησή μας και στην Ιστορία της ελεύθερης νεοελληνικής ζωής. Γράφτηκε τις ώρες που εξελισσόταν η Επανάσταση του 1821, όταν οι καπνοί από τις μάχες είχαν σμίξει με τα πρώτα φανερώματα της νέας ποιητικής δημιουργίας, για ν’ αναστήσουν και πάλι ελεύθερη τη θεϊκιά κι όλη αίματα Πατρίδα. Ο ποιητής είχε ήδη υψωθεί ολόθυμα στην έννοια και στη μορφή της Ελευθερίας και συνέθεσε τον Μάιο του 1823 το διαρκέστερο συνειδησιακό χρέος του ελληνικού λαού να ζήσει πλέον ελεύθερος. Από τότε ως τις μέρες μας, αυτό το άρρηκτο στον χρόνο έργο επικυρώνει διαρκώς ως νεότερο Δημόσιο Σήμα την ελεύθερη εθνική μας υπόσταση. Μέχρι το τέλος του 20ού αι., ο Ύμνος ήταν το πιο πολυμεταφρασμένο νεοελληνικό ποίημα.
Κώστας Σταμάτης
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΄ΡΘΟΥΝ
Ποιήματα 1958-2018
Συγγραφέας: Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Στην παρούσα έκδοση συσσωµατώνονται όλα τα ποιητικά βιβλία που έχω εκδώσει µέχρι σήµερα. Το περιεχόµενό τους αναπαράγεται χωρίς τροποποιήσεις, όπως είχε κατά την πρώτη τους δηµοσίευση, µε ελάχιστες, ασήµαντες διορθώσεις. Μόνον από την εναρκτήρια συλλογή (Απόπλους, 1963) προτίµησα να επιλέξω µερικά ποιήµατα, ενδεικτικά του κλίµατος µιας πρώιµης ποιητικής εκφοράς. Ανήκω γραµµατολογικώς στη δεύτερη µεταπολεµική ποιητική γενιά, µε όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα που έχουν αποδοθεί στους ποιητές που την απαρτίζουν. Στις συλλογές που αναδηµοσιεύονται τώρα προσπάθησα να συνοµιλήσω µε το απώτερο και το πρόσφατο παρελθόν της ελληνικής ποίησης.
Δημήτρης Δασκαλόπουλος
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.