ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ
ΜΙΑΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΩ

Συγγραφέας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Εξέχουσα µορφή της νεοελληνικής γραµµατείας, ο Τίτος Πατρίκιος είναι ένας από τους σπουδαιότερους µεταπολεµικούς ποιητές. Σε όλο του το συγγραφικό φάσµα (ποιήματα, αφηγήσεις, µεταφράσεις, δοκίµια) ακολουθεί µε συνέπεια τις αρχές, πολιτικές και ποιητικές, που διέπουν τη ζωή και την τέχνη του και συνιστούν τον προσωπικό αξιακό του κώδικα. Μέσα από την ποίηση, την τέχνη αυτή που αποτέλεσε τη µοίρα του, στοχάζεται, εξελίσσεται, αναθεωρεί. Στρέφεται προς το παρελθόν για να το αναλύσει και να το επανερµηνεύσει µε την πολύµορφη εµπειρία του, έχοντας διαρκώς το βλέµµα του στραµµένο προς το παρόν και το µέλλον.Το βιβλίο βασίζεται στις συνοµιλίες του ποιητή µε τον Γιώργο Αρχιµανδρίτη, από το 2007 µέχρι το 2020, υλικό που εµπλουτίστηκε έως την έκδοσή του, τον Νοέµβριο του 2022.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΙΩΠΗΣ (Μυθιστόρημα)
Συγγραφέας: ΜΑΪΡΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Μια ιστορία για τα παιδιά που βρέθηκαν, ερήµην τους, στην «άλλη πλευρά», ένα µυθιστόρηµα για τη βαρύτατη σκιά που ρίχνει η Ιστορία στη ζωή των ανθρώπων, για την ταυτότητα των ξεριζωµένων, για τα τραύµατα του Ψυχρού Πολέµου.

Η ΤΕΧΝΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ (Διηγήματα)
Συγγραφέας: ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η τέχνη να µην αισθάνεσαι τίποτα αποτελείται από αµέτρητες µεταµορφώσεις της καθηµερινότητας, συναντήσεις µεταξύ του γνωστού και του αγνώστου. Η σύγχρονη Αθήνα αµφιταλαντεύεται µπροστά µας, το περίγραµµα ενός σκίτσου σκοτεινιάζει και θολώνει, το πρόσωπο ενός φίλου είναι ταυτόχρονα αγαπηµένο και παράξενο. Το παραµικρό γεγονός, η παραµικρή αλλαγή στην ποιότητα του φωτός, µπορεί να τα αλλάξει όλα. Δεκαπέντε διηγήµατα µε λάµψεις οµορφιάς, κροτίδες µαύρου χιούµορ και κάτι άλλο, αδύνατο να εντοπιστεί, που τα κάνει αξέχαστα, κάτι σαν το χάδι του ανθρώπου χωρίς χέρια. Οι ιστορίες της Έρσης Σωτηροπούλου επινοούν τελικά έναν νέο τρόπο να βλέπουµε.

BRANDY SOUR
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΔΩΜΑΤΙΑ
Συγγραφέας: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Η Κωνσταντία Σωτηρίου γράφει για το Μεγάλο Παλάτι της Λήδρας που κατασκευάστηκε για να οικοδοµήσει το µέλλον µιας νεοσύστατης χώρας, της Κύπρου. Μέσα από γλυκόπικρα ποτά και αλµυρές ιστορίες, µέσα από συνταγές για τσάι λεβάντα, λικέρ κιτροµηλάκι και χαµένες ευκαιρίες, ο αναγνώστης παρακολουθεί το πώς η ανέγερση, η δόξα και η κατάρρευση ενός κτιρίου µπορεί να αντανακλά το χτίσιµο, τις «φασαρίες» και τον σπαραγµό µιας ολόκληρης χώρας.

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ
Συγγραφέας: ΕΛΕΝΑ ΜΕΔΕΛ
Μεταφράστρια: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Από την Κόρδοβα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στη σηµερινή Μαδρίτη, από την κηδεία του στρατηγού Φράνκο στους αγώνες του φεµινιστικού κινήµατος, τα Θαύµατα διατρέχουν µε ορµή τα χρόνια και την Ιστορία, δίνοντας φωνή σε γυναίκες αθέατες, κι ωστόσο θαρραλέες, παρά την έλλειψη της αγάπης και το βάρος της καταγωγής.

ΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ
Συγγραφέας: ΡΕΤΖΙΝΑ ΠΟΡΤΕΡ
Μεταφραστής: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ

Οι ταξιδιώτες είναι ένα μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα για την οικογένεια, την ιστορία και την ανθεκτικότητα της αγάπης. Καλύπτοντας τουλάχιστον έξι δεκαετίες σαρωτικών αλλαγών —από τον αγώνα για τα ατομικά δικαιώματα και το χάος του πολέμου στο Βιετνάμ ως το πρώτο έτος της προεδρίας Ομπάμα—, η συγγραφέας ξετυλίγει την ιστορία δύο οικογενειών που συνδέονται με αναπάντεχους, ενδόμυχους και βαθιά ανθρώπινους τρόπους.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΖΩΗ

H TEXNH TOY NA MHN ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ
ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΙΑ, ΤΟ MULTITASKING ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΙΝΑ…

Συγγραφέας: CELESTE HEADLEE
Μεταφράστρια: ΜΥΡΤΩ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ

Στο βιβλίο αυτό, η Αμερικανίδα βραβευμένη δημοσιογράφος Celeste Headlee προτείνει έναν άλλο δρόμο που προϋποθέτει μια συνολική αλλαγή στον τρόπο σκέψης μας. Ο στόχος είναι να σταματήσουμε να βάζουμε οι ίδιοι εμπόδια στην ευημερία μας και να αρχίσουμε να ζούμε ουσιαστικά και όχι διεκπεραιωτικά.