«Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πορευόμενος. Συνομιλίες με τη Νατάσα Μπαστέα και τον Μάκη Προβατά» του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου.
Από το φθινόπωρο του 2018 ως το φθινόπωρο του 2020 η Νατάσα Μπαστέα και ο Μάκης Προβατάς, σε µια σειρά συνοµιλιών στην Αθήνα και στα Τίρανα, κατέγραψαν τις σκέψεις του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου για την πορεία του, τη ζωή του από τα παιδικά του χρόνια ως σήµερα και τις εξελίξεις στον κόσµο γύρω µας.

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πορευόμενος
Συνομιλίες με τη Νατάσα Μπαστέα και τον Μάκη Προβατά

Συγγραφέας: Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, σε συνεργασία με τη Νατάσα Μπαστέα και τον Μάκη Προβατά
«Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας μου προσπάθησα να συνδυάσω τη θεολογική γνώση και τη θρησκειολογική έρευνα με την ιεραποστολική και ποιμαντική διακονία, με την κοινωνική ευαισθησία και προσφορά. Συνήθως στις τιμητικές εκδηλώσεις ακούγονται πολλά επαινετικά και μερικές φόρες με υπερβάλλουσα αγάπη τονισμένα. Με θερμή ευχαριστία και ευγνωμοσύνη έχω ακούσει διάφορους επαινετικούς χαρακτηρισμούς. Ας κάνουμε, όμως, την απάντηση πιο προσωπική. Κάποιος με ρώτησε αιφνιδιαστικά, τι θα έβαζα ως περιληπτικό τίτλο της πορείας μου. Στη σχετική αμηχανία μου θυμήθηκα τη σύντομη προσευχή που ψιθύρισα το 1964, στην πρώτη φάση της ελονοσίας: “Θεέ μου, μπορείς να έχεις πολλά παράπονα από εμένα, αλλά γνωρίζεις ότι προσπάθησα να Σε αγαπήσω”. Τότε ήμουν 35 ετών. Και είχα πάρει την απάντηση: “Προσπάθησε να αγαπάς όλες τις εικόνες Μου, όλους τους ανθρώπους, που κινούνται γύρω σου, ιδιαίτερα όσους είναι αδικημένοι ή αναζητούν το Πρόσωπό Μου. Και τότε θα Με αγαπήσεις πιο πολύ”. Αυτό με βοήθησε να Τον διακονήσω σε συνθήκες σκληρές σε διάφορες χώρες».

Από το φθινόπωρο του 2018 ως το φθινόπωρο του 2020 η Νατάσα Μπαστέα και ο Μάκης Προβατάς, σε µια σειρά συνοµιλιών στην Αθήνα και στα Τίρανα, κατέγραψαν τις σκέψεις του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου για την πορεία του, τη ζωή του από τα παιδικά
του χρόνια ως σήµερα και τις εξελίξεις στον κόσµο γύρω µας.

«Προσπαθώντας να βρω μια ταιριαστή φράση για τον άνθρωπο στον οποίο για πάντα θα χρωστάω ευγνωμοσύνη που τον συνάντησα, μου προκύπτει η αμφιβολία ότι μπορεί να μην τον περιγράψω με ακριβείς ή και δίκαιες λέξεις. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να πω σε όλους με βεβαιότητα είναι: Αν αυτό που κάνει ο Αναστάσιος δεν είναι Άγιο, τότε τι είναι;» Μάκης Προβατάς

«Εάν η Ιστορία, όπως έλεγε ο Γάλλος στοχαστής και ιστορικός Αλεξί ντε Τοκβίλ, είναι μια αίθουσα με λίγα πρωτότυπα και πολλά αντίγραφα, αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερή που συνομιλήσαμε εκ βαθέων με έναν τόσο ξεχωριστό άνθρωπο. Ο λόγος του μελετάται ήδη σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο και υπηρετεί μια σημαντική αξία για την εποχή μας – την ενότητα. Το έργο του, πολυσχιδές, κοινωνικό, ανθρωπιστικό, πολιτιστικό σε πολλά επίπεδα, θα μείνει μάρτυρας μιας πορείας που δεν την σταμάτησαν ασθένειες, ίντριγκες, απειλές, εμπόδια. Κρατάω σαν φυλαχτό τις ώρες που περάσαμε μαζί
Νατάσα Μπαστέα

ΣΕΙΡΑ: ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ- ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ- ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ISBN: 978-960-16- 8726 -1 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 360 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 17,70€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«Θέατρο για ονειροπόλους» της Πόλλυ Σάμσον.
ΤΤο τελευταίο µυθιστόρηµα της Πόλλυ Σάμσον, το οποίο έφτασε στο νούµερο 2 της λίστας των ευπώλητων των Sunday Times και επιλέχθηκε ως Βιβλίο της Χρονιάς από τις εφηµερίδες Times, Sunday Times, Telegraph, Daily Mail και το περιοδικό Spectator. Ένα σαγηνευτικό µυθιστόρηµα για ουτοπικά όνειρα και την απώλεια της αθωότητας και για τους πολέµους που µαίνονται ανάµεσα σε άντρες και γυναίκες στο πεδίο της µεγαλοφυΐας.

Θέατρο για ονειροπόλους

Συγγραφέας: Πόλλυ Σάμσον
Μετάφραση: Νίνα Μπούρη

  1. Ο κόσµος χορεύει στο χείλος της επανάστασης και η Ύδρα γίνεται το επίκεντρο και ο καταλύτης αυτού του κόσµου για τους ήρωες του βιβλίου, έναν κύκλο συγγραφέων, ζωγράφων και µουσικών υπό την ηγεµονία της Τσάρµιαν Κλιφτ και του Τζορτζ Τζόνστον, του βασανισµένου βασιλικού ζεύγους των µποέµ. Μέσα σε αυτή τη συντροφιά δηµιουργείται ένα ερωτικό τρίγωνο: οι κορυφές του είναι ο γοητευτικός, καταστροφικός συγγραφέας Άξελ Γένσεν, η εκθαµβωτική σύζυγός του Μαριάννε Ιλέν και ένας νεαρός Καναδός ποιητής ονόµατι Λέοναρντ Κοέν. Ανάµεσά τους καταφτάνει η έφηβη Έρικα, κουβαλώντας ένα πάκο κενά τετράδια και το πένθος της για τον θάνατο της µητέρας της. Εγκατεστηµένη στις παρυφές του κύκλου, παρακολουθεί καθηλωµένη και θορυβηµένη τον δηµιουργικό παράδεισο να καταρρέει.

Το Θέατρο για ονειροπόλους είναι ένα σαγηνευτικό µυθιστόρηµα για ουτοπικά όνειρα και την απώλεια της αθωότητας και για τους πολέµους που µαίνονται ανάµεσα σε άντρες και γυναίκες στο πεδίο της µεγαλοφυΐας.

Συλλεκτική, πρώτη έκδοση, συνοδευόμενη από cd με τέσσερα τραγούδια εμπνευσμένα από το βιβλίο, γραμμένα από τη Σάμσον και τον David Gilmour, σε εκτέλεση David και Romany Gilmour.

Το τελευταίο µυθιστόρηµα της Πόλλυ Σάμσον, Θέατρο για ονειροπόλους, έφτασε στο νούµερο 2 της λίστας των ευπώλητων των Sunday Times και επιλέχθηκε ως Βιβλίο της Χρονιάς από τις εφηµερίδες Times, Sunday Times, Telegraph, Daily Mail και το περιοδικό Spectator. Το πρώτο της µυθιστόρηµα, µε τίτλο Out of the Picture, συµπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο του Author’s Club και πολλά διηγήµατά της, ανάµεσά τους και αυτά από την πρώτη της συλλογή, Lying in Bed, έχουν διαβαστεί στο Radio 4. Μια δεύτερη συλλογή διηγηµάτων της, µε τίτλο Perfect Lives, διαβάστηκε στην εκποµπή του BBC «Book at Bedtime» και επιλέχθηκε ως Βιβλίο της Χρονιάς από τις εφηµερίδες Sunday Times, Observer, Metro, Telegraph, Evening Standard και το περιοδικό Spectator. Το δεύτερο µυθιστόρηµά της, The Kindness, ανακηρύχθηκε επίσης Βιβλίο της Χρονιάς, µεταξύ άλλων από τις εφηµερίδες Times και Observer. Έχει γράψει εισαγωγικά κείµενα, αναµεσά τους για τα πρώτα διηγήµατα της Daphne du Maurier µε τίτλο The Doll, και ήταν στην κριτική επιτροπή για το βραβείο µυθιστορήµατος Costa και το βρετανικό Βιβλίο της Χρονιάς. Επίσης είναι στιχουργός και οι στίχοι της έχουν περιληφθεί σε τέσσερα άλµπουµ που έφτασαν στο νούµερο ένα, ανάµεσά τους το Division Bell των Pink Floyd και το On An Island του David Gilmour. Έχει εργαστεί στον χώρο των εκδόσεων και ως δηµοσιογράφος, αρθρογραφώντας µεταξύ άλλων για δύο χρόνια στους Sunday Times. Φέτος έγραψε την εισαγωγή για τις νέες εκδόσεις των αποµνηµονευµάτων της Charmian Clift Peel Me A Lotus και Mermaid Singing και για την αγγλική έκδοση του κλασικού έργου της Μαργαρίτας Λυµπεράκη Τα ψάθινα καπέλα, µε τίτλο Three Summers. Η Polly Samson έγινε µέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας το 2018.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-9747-5 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 416 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 18,80€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«Το αγόρι από το Μπούχενβαλντ: Η αληθινή ιστορία ενός επιζώντα του Ολοκαυτώματος» του Ρόμπι Γουέισμαν με τη Σούζαν ΜακΚλίλλαντ.
Τον Απρίλιο του 1945, o Ρόμπι είχε μόλις απελευθερωθεί από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, όπου είχαν βρει φριχτό θάνατο περισσότεροι από εξήντα χιλιάδες άνθρωποι. Ήταν ένα από τα τετρακόσια είκοσι επτά αγόρια στα οποία δόθηκε το προσωνύμιο «τα Αγόρια του Μπούχενβαλντ» και τα οποία αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα ορφανών παιδιών που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα. Ο ακτιβιστής και τιμημένος με το Governor General’s Caring Canadian Award Ρόμεκ Βάισμαν ή αλλιώς Ρόμπι Γουέισμαν μοιράζεται μαζί μας τη συγκλονιστική ιστορία της ζωής του και μας περιγράφει πώς κατάφερε να μετατρέψει την οδύνη σε ψυχικό σθένος και, ξεπερνώντας την απώλεια, να βρει την ευτυχία.

Το αγόρι από το Μπούχενβαλντ

Συγγραφέας: Ρόμπι Γουέισμαν, Σούζαν ΜακΚλίλλαντ
Μετάφραση: Γιώργος Παναγιωτάκης, Καρολίνα Μιζάν

Όταν στις 11 Απριλίου του 1945 οι Αμερικανοί στρατιώτες απελευθέρωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, βρέθηκαν μπροστά σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη: Ανάμεσα στους κρατούμενους υπήρχαν και περισσότερα από χίλια εβραιόπουλα, ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ ετών. Τα Αγόρια του Μπούχενβαλντ, όπως έγιναν γνωστά, αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα ορφανών παιδιών που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα. Τα αγόρια αυτά, που βρίσκονταν υπό την προστασία του αντιστασιακού κινήματος του στρατοπέδου, είχαν βιώσει στο μεγαλύτερο μέρος του Ολοκαυτώματος ακραία πείνα και φριχτά βασανιστήρια και είχαν γίνει μάρτυρες μιας απίστευτης βαρβαρότητας, ενώ δε γνώριζαν καν αν οι γονείς και οι συγγενείς τους ήταν ζωντανοί ή νεκροί. Ανάμεσά τους ήταν ο δεκατετράχρονος Πολωνός Ρόμεκ Βάισμαν, (αργότερα Ρόμπι Γουέισμαν) ο οποίος είχε επιζήσει δουλεύοντας ως εργάτης-σκλάβος σε ένα γερμανικό εργοστάσιο πυρομαχικών, μα και ο μετέπειτα βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης Έλι Βιζέλ. Τα Αγόρια του Μπούχενβαλντ, όπως τα ονόμασαν οι δημοσιογράφοι, είχαν μέσα τους απίστευτο θυμό για τον κόσμο. Διέπρατταν κλοπές, τσακώνονταν μεταξύ τους και έλυναν όλες τους τις διαφορές με τη βία. Λίγοι πίστευαν ότι θα κατάφερναν κάποτε να αποκτήσουν μια φυσιολογική ζωή. Για τον Ρόμεκ και τετρακόσια είκοσι επτά ακόμη αγόρια, όλα άλλαξαν όταν όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο ραβίνος Χέρσελ Σάχτερ τα μετέφεραν σε ένα ίδρυμα επανένταξης στο Εκουί της Γαλλίας, με σκοπό να τα βοηθήσουν να αφήσουν πίσω τους τις φριχτές εμπειρίες από τη χειρότερη πλευρά της ανθρωπότητας και να αγκαλιάσουν ξανά τη ζωή. Αυτή είναι η ιστορία τους.

Ο Ρόμεκ Βάισμαν, ο οποίος άλλαξε το όνομά του σε Ρόμπι Γουέισμαν όταν μετανάστευσε στον Καναδά το 1948, είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, πατέρας και παππούς. Παράλληλα, όμως, είναι και ένα πολύ αγαπητό διεθνώς δημόσιο πρόσωπο που δίνει διαλέξεις με θέμα το Ολοκαύτωμα και την ανάγκη για επούλωση των τραυμάτων μέσα από τη συμφιλίωση και τη συγχώρεση. Με τις διαλέξεις του προσπαθεί να εμψυχώσει τους νέους που βιώνουν κάθε λογής κινδύνους. Επισκέπτεται δε πολύ συχνά διάφορες οργανώσεις των αυτοχθόνων του Καναδά και των ΗΠΑ. Έχει κερδίσει πολυάριθμες διακρίσεις από πανεπιστημιακά ιδρύματα, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εβραϊκές κοινότητες από όλο τον κόσμο, ενώ η ακτιβιστική του δράση έχει αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά. Το 2014 ο Ρόμπι τιμήθηκε με το Governor General’s Caring Canadian Award. Είναι επίσης επίτιμο μέλος της Επιτροπής για την Αλήθεια και τη Συμφιλίωση (Truth and Reconciliation Commission). Το 2018 το Πανεπιστήμιο της Βικτόρια τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής. Ο Ρόμπι έχει προσφέρει συμβουλές και υποστήριξη σε επιζώντες άλλων γενοκτονιών, όπως είναι εκείνη της Ρουάντα.

Η Σούζαν ΜακΚλίλλαντ είναι η συγγραφέας ή συν-συγγραφέας βιβλίων όπως τα Bite of the Mango, Every Falling Star κ.ά. Έχει ακόμη εργαστεί ως συντάκτρια σε πολλά έντυπα (Sunday Times Magazine, Glamour, Marie Claire, Ms, The Walrus, The Guardian κ.ά.), ενώ άρθρα της έχουν μεταφερθεί σε ντοκιμαντέρ από τα δίκτυα CBS και BBC’s Panorama.

ΣΕΙΡΑ: ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ- ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ- ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ISBN: 978-960-16- 9206 -7 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 296 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 16,60€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«Η τραγωδία, οι αρχαίοι Έλληνες κι εμείς» του Simon Critchley.
Στο βιβλίο αυτό ο Simon Critchley εξετάζει ό,τι νοµίζαµε πως γνωρίζαµε για τους ποιητές, δραµατουργούς και φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας και µας τους παρουσιάζει υπό ένα φως καινούριο, απροσδόκητο και πρωτότυπο. Με τρόπο προκλητικό και επίκαιρο περιγράφει πώς η τραγωδία εξακολουθεί να εκφράζει τις συγκρούσεις και αντιφάσεις του κόσµου στον οποίο ζούµε σήµερα.

Η τραγωδία, οι αρχαίοι Έλληνες κι εμείς

Συγγραφέας: Simon Critchley
Μετάφραση: Γιάννης Δούκας
Μπορεί να νοµίζουµε ότι έχουµε ξεµπερδέψει µε το παρελθόν, αλλά το παρελθόν δεν έχει ξεµπερδέψει µε εµάς. Η αρχαία τραγωδία µάς επιτρέπει να έρθουµε πρόσωπο µε πρόσωπο µε ό,τι δε γνωρίζουµε για τον εαυτό µας.
Στο βιβλίο αυτό ο Simon Critchley εξετάζει ό,τι νοµίζαµε πως γνωρίζαµε για τους ποιητές, δραµατουργούς και φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας και µας τους παρουσιάζει υπό ένα φως καινούριο, απροσδόκητο και πρωτότυπο. Με τρόπο προκλητικό και επίκαιρο περιγράφει πώς η τραγωδία εξακολουθεί να εκφράζει τις συγκρούσεις και αντιφάσεις του κόσµου στον οποίο ζούµε σήµερα.
Η τραγωδία παρουσιάζει έναν κόσµο όπου η ιδιωτική και η δηµόσια ζωή συγκρούονται και καταρρέουν. Έναν κόσµο οργής, θλίψης και πολέµου. Έναν κόσµο όπου η ηθική είναι αµφίσηµη και οι δυνατοί ταπεινώνουν και καταστρέφουν τους αδύναµους. Έναν κόσµο όπου το δίκαιο µοιάζει πάντοτε να βρίσκεται και στις δυο πλευρές και όπου ωραιοποιηµένες λέξεις λειτουργούν ως προκάλυµµα για κρυφές επιχειρήσεις βίας. Έναν κόσµο µάλλον σαν τον δικό µας. Πρέπει να προσπαθήσουµε να κάνουµε τους αρχαίους να ζήσουν ξανά στην εποχή µας. Στον καθρέφτη τους, βλέπουµε όλη την απόγνωση και πλάνη της ζωής µας, αλλά και την τροµακτική οµορφιά και ένταση της ύπαρξης. Αν θέλουµε να καταλάβουµε καλύτερα τον εαυτό µας, τότε πρέπει να επιστρέψουµε στο θέατρο και στην αρχαία τραγωδία, που µε το δριµύ και αυστηρό της βλέµµα µάς επιτρέπει να δούµε φευγαλέα τι σηµαίνει να είµαστε ζωντανοί.

Ο Simon Critchley γεννήθηκε στην Αγγλία το 1960. Είναι καθηγητής της έδρας Χανς Γιόνας στο Πανεπιστήµιο New School for Social Research της Νέας Υόρκης και επιµελητής περιεχοµένου στη στήλη φιλοσοφίας «The Stone» της εφηµερίδας The New York Times. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση. Μεταξύ άλλων, έχει γράψει τα έργα Το βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων (Εκδόσεις Πατάκη, 2009), Ηπειρωτική Φιλοσοφία. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (Ελληνικά Γράµµατα, 2006) και Τι σκεφτόµαστε όταν σκεφτόµαστε το ποδόσφαιρο (Εκδόσεις Πατάκη, 2019).

«Ο Simon Critchley µαγεύει καθώς διαφωτίζει». DAVID MITCHELL

«Ο Simon Critchley είναι μια προσωπικότητα ιδιαιτέρως εξαιρετικής ευφυϊας και ποτέ δεν μπορώ να μαντέψω τι θα είναι το επόμενο που θα κάνει, είναι όμως βέβαιο πως θα συντηρήσει και θα θρέψει την όρεξή μου για τη φωνή του»
JONATHAN LETHEM

ΣΕΙΡΑ: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ/ ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ISBN: 978-960-16- 8672 -1 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 456 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 22,00€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«Μετά τον Ταμερλάνο: Η άνοδος και πτώση των παγκόσμιων αυτοκρατοριών, 1400-2000» του John Darwin.
Το βιβλίο αυτό είναι ένα από τα βασικά έργα αναφοράς στο αντικείμενο της παγκόσμιας ιστορίας στη διεθνή βιβλιογραφία. Γραμμένο από έναν από τους σημαντικότερους ειδικούς του θέματος, πραγματεύεται την άνοδο και την πτώση των αυτοκρατοριών από τις αρχές του 15ου αιώνα έως τα τέλη του 20ού. Ένα έργο που έχει ήδη αναγνωριστεί ως κλασικό και θα παραμείνει τέτοιο για πολλά ακόμη χρόνια.

Μετά τον Ταμερλάνο: Η άνοδος και πτώση των παγκόσμιων αυτοκρατοριών, 1400-2000

Συγγραφέας: John Darwin
Μετάφραση: Διονύσης Χουρχούλης

Το βιβλίο αυτό είναι ένα από τα βασικά έργα αναφοράς στο αντικείμενο της παγκόσμιας ιστορίας στη διεθνή βιβλιογραφία. Γραμμένο από έναν από τους σημαντικότερους ειδικούς του θέματος, πραγματεύεται την άνοδο και την πτώση των αυτοκρατοριών από τις αρχές του 15ου αιώνα έως τα τέλη του 20ού.
Εξηγεί επίσης την επιρροή της γεωγραφίας, τον ρόλο των θαλάσσιων οδών και του εμπορίου, τη σημασία της ραγδαία εξελισσόμενης τεχνολογίας, των δικτύων, της οικονομίας, της δυναμικής των κοινωνιών – όλα ζητήματα που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στις μέρες μας. Διατηρώντας μια πραγματικά παγκόσμια οπτική, εξετάζει την αναδυόμενη Ευρώπη των νεότερων χρόνων, τον ισλαμικό κόσμο με έμφαση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Κίνα (το απόγειο της ισχύος της αλλά και την κρίση της τον 19ο αιώνα), την Ινδία, την επέκταση της Ρωσίας, την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, την άνοδο των ΗΠΑ, την εμφάνιση της Ιαπωνίας στο παγκόσμιο προσκήνιο, τον αυξανόμενο ρόλο της Αφρικής στις διεθνείς υποθέσεις (αν και ως αποδέκτη της ισχύος των άλλων), την αποαποικιοποίηση και την άνοδο του Παγκόσμιου Νότου, και συζητά την εμφάνιση «άτυπων» αυτοκρατοριών στη μεταπολεμική εποχή.
Συγγραφέας που διακρίνεται για την καθαρότητα και τη γοητεία της γραφής του, ο John Darwin παραδίδει ένα έργο που έχει ήδη αναγνωριστεί ως κλασικό και θα παραμείνει τέτοιο για πολλά ακόμη χρόνια.

Ο John Darwin γεννήθηκε το 1948 στο Έξετερ της Αγγλίας. Δίδαξε ιστορία στo Πανεπιστήμιo του Ρέντινγκ (1972-1984) και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1984-2019), όπου διετέλεσε εταίρος του Nuffield College. Από το 2014 είναι διευθυντής του Oxford Centre for Global History. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η ιστορία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και γενικότερα τα φαινόμενα ανόδου και πτώσης αυτοκρατοριών σε όλον τον κόσμο. Το βιβλίο του Μετά τον Ταμερλάνο απέσπασε το βραβείο Wolfson History Prize τo 2008.

Ο Διονύσης Χουρχούλης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει ιστορία του 20ού αιώνα με έμφαση στην ιστορία των διεθνών σχέσεων.

ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ/ ΙΣΤΟΡΙΑ ISBN: 978-960-16- 9022 -3 ΣΧΗΜΑ: 17Χ24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 648 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 16,60€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«Θανάσιμο αμάρτημα» του Κάρλο Λουκαρέλλι.
Το νέο, συναρπαστικό βιβλίο του πολυμεταφρασμένου Ιταλού συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας Κάρλο Λουκαρέλλι με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Ντε Λούκα.

Θανάσιμο αμάρτημα

Συγγραφέας: Κάρλο Λουκαρέλλι
Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου

Υπάρχει ένα μελανό σημείο στο παρελθόν του επιθεωρητή Ντε Λούκα, κι αυτό γίνεται η αιτία να πέσει θύμα εκβιασμού. Είναι το θανάσιμο αμάρτημά του, με αποτέλεσμα ο επιθεωρητής να αρχίσει να καταδιώκει τον ίδιο του τον εαυτό.
Το διάστημα μεταξύ 25 Ιουλίου και 8 Σεπτεμβρίου 1943 είναι μια ταραγμένη περίοδος για την Ιταλία. Ο Μουσσολίνι αποπέμπεται από την εξουσία και, σύντομα, η Ιταλία βρίσκεται υπό σκληρή γερμανική κατοχή. Μέσα στο χάος εκείνων των ημερών, ο Ντε Λούκα, που εργάζεται στο Εγκληματολογικό της Μπολόνια, αναλαμβάνει μια έρευνα σχετικά με ένα ακέφαλο σώμα – κάτι που είναι ταυτόχρονα απλό και περίπλοκο. Απλό, γιατί πρόκειται για ανθρωποκτονία, απαιτεί λοιπόν έρευνα, τη συνήθη δουλειά λαγωνικού. Περίπλοκο, επειδή η ιστορία λαμβάνει σύντομα πολιτικές προεκτάσεις που, δεδομένης της συγκυρίας, γίνονται πολύ επικίνδυνες. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση πρέπει να εξιχνιαστεί, έτσι είναι η φύση του Ντε Λούκα. Ακόμα και με το τίμημα να δεχτεί έναν συμβιβασμό…

Το νέο βιβλίο του πολυμεταφρασμένου Ιταλού συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας Κάρλο Λουκαρέλλι με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Ντε Λούκα.

Ο Κάρλο Λουκαρέλλι (Πάρμα, 1960) είναι από τους πιο γνωστούς και πολυμεταφρασμένους Ιταλούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Εδώ και χρόνια παρουσιάζει τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα ανεξιχνίαστες εγκληματικές υποθέσεις. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Ιταλική ίντριγκα, με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Ντε Λούκα, καθώς και τα Σιωπή, γραμμένο σε συνεργασία με τον Αντρέα Καμιλλέρι, και Δικαστές, σε συνεργασία με τον Αντρέα Καμιλλέρι και τον Τζανκάρλο Ντε Κατάλντο.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16- 9270 -8 ΣΧΗΜΑ: 12Χ17 ΣΕΛΙΔΕΣ: 448 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 14,40€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021