Παρουσίαση: Βιργινία Αυγερινού

Τα ΝΥΧΤΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ, της νεαρής και βραβευμένης ΛΕΪΛΑ ΜΟΤΛΙ, αναμένονται να κυκλοφορήσουν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ στις 23/11/23 σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου.

[…Είναι ξαπλωμένος εκεί και κοιμάται καθώς όλο το διαμέρισμα σαν να γκρεμίζεται γύρω μου. Μετά βίας τα βγάζουμε πέρα, χρωστάμε δυο νοίκια κι ο Μάρκους δεν περιμένει από πουθενά λεφτά. Ικετεύω για κάνα μεροκάματο στην κάβα και μετράω πόσα κράκερ έχουν μείνει στο ντουλάπι. Δεν έχουμε καν πορτοφόλια και, κοιτώντας τον, το θολό του πρόσωπο, ξέρω πως δε θα τα βγάλουμε πέρα τούτη τη φορά, σε αντίθεση με την τελευταία φορά που ο κόσμος μας κομματιάστηκε κι έμεινε ένα άδειο κάδρο φωτογραφίας κει που πρωτύτερα ήταν η μαμά…]

Διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και μια γυναίκα, η Κιάρα προσπαθεί να ισορροπήσει στο τεντωμένο σκοινί που έχει απλώσει η μοίρα επάνω τους. Η αφήγηση γίνεται ενίοτε δραματική όταν αναφέρεται στη ζωή της Κιάρας. Ο ρυθμός άλλοτε αποκτά μια λυρικότητα που δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο έργο. Εκτός από την Κιάρα όμως σημαντικός χαρακτήρας είναι και ο Τρέβορ, καθώς είναι ο χαρακτήρας εκείνος που θα πυροδοτήσει την αισιοδοξία στη μυθιστορηματική πλοκή και θα δώσει μια σημαντική πνοή στην αφήγηση.

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για τη δυσκολία της επιβίωσης και της προσπάθειας να επιβιώσει κανείς σε έναν πολύ δύσκολο και σκληρό κόσμο.
Το βιβλίο στις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
https://www.psichogios.gr/el/nyxtoperpathmata.html

Η Κιάρα κι ο αδερφός της ο Μάρκους τα βγάζουν με το ζόρι πέρα σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στο ανατολικό Όκλαντ, που, παρά την ονομασία του, Regal-Hi, μόνο «βασιλικό» δεν είναι. Και οι δύο έχουν παρατήσει το σχολείο, με την οικογένειά τους να ’χει διαλυθεί από τον θάνατο και τη φυλακή.
Ενώ όμως ο Μάρκους ονειρεύεται να γίνει σταρ της ραπ, η Κιάρα ψάχνει για δουλειά για να πληρώνει το νοίκι, που έχει υπερδιπλασιαστεί, και να προσφέρει φαγητό κι ασφάλεια σ’ ένα εννιάχρονο γειτονόπουλο εγκαταλειμμένο από τη μητέρα του. Μια νύχτα, ό,τι αρχίζει σαν παρεξήγηση μ’ έναν ξένο, υπό την επήρεια του αλκοόλ, μετατρέπεται σε δουλειά που η Κιάρα ποτέ δε διανοήθηκε πως την ήθελε, αλλά τώρα τη χρειάζεται απελπισμένα: το νυχτερινό «πεζοδρόμιο». Κι ο κόσμος της καταρρέει κι άλλο, όταν το όνομά της βγαίνει στην επιφάνεια σε μια έρευνα, που αποκαλύπτει πως αυτή είναι ο βασικός μάρτυρας σ’ ένα τεράστιο σκάνδαλο μέσα στην αστυνομία του Όκλαντ.
Γεμάτα ακατέργαστη ομορφιά κι ένταση που ηλεκτρίζει, και με μια ευαισθησία βαθιά συγκινητική, το ΝΥΧΤΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ σηματοδοτεί τη συγκλονιστική ανάδυση μιας φωνής που όμοιά της δεν έχουμε ακούσει ξανά.