Στο Vilio-life.gr το βιβλίο του Βάγια Κατσού

Τον Δεκέμβριο του 2021, από τις εκδόσεις Square books, κυκλοφόρησε το έργο του Βάγια Κατσού με τίτλο «Οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου».

Ο Βάγιας Κατσός γεννήθηκε στη Χαλκίδα, το 1973. Έχει εργαστεί σε όλα τα είδη ΜΜΕ ως δημοσιογράφος, φωτογράφος και γραφίστας.
Το 2004 δημιούργησε το «Square», που του χάρισε ένα βραβείο (Καλύτερη Σχεδίαση Περιοδικού, ΕΒΓΕ 2005) και παραμένει ως σήμερα το μακροβιότερο περιοδικό της Εύβοιας. Το 2014 αντικατέστησε το έντυπο «Square» με το ψηφιακό αδελφάκι του, το «square.gr», χάρη στο οποίο του απονεμήθηκε ακόμα ένα βραβείο (Καλύτερη Σχεδίαση Πρώτης Σελίδας σε Site, Regional Media Awards 2016).
Σήμερα, αρθρογραφεί και ερευνά πλέον συστηματικά την ιστορία του γενέθλιου τόπου του, στο «Square History». Το «Οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου» είναι το πρώτο του βιβλίο.

«Οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου», μια πολυτελής έκδοση 334 σελίδων, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό με 4χρωμία, είναι ένα ιστορικό έργο για τους Χαλκιδαίους, ένα έργο με τεράστια και ενδελεχή έρευνα που επί χρόνια διεξήγαγε ο συγγραφέας σχετικά με τον Ευβοϊκό Αποικισμό, από την ίδρυση της Χαλκίδας έως και τον Χρυσό αιώνα της.

Το ιστορικό βιβλίο για τους Χαλκιδέους θαλασσοπόρους και αποίκους, είναι χωρισμένο σε 5 κύρια μέρη με τους γενικούς τίτλους Αβάντων κτίσεις, Η ιταλιώτιδα Μεγάλη Χαλκίδα, Η σικελιώτιδα Μεγάλη Χαλκίδα, Οι αποικίες της Χαλκίδας στη Χαλκιδική, και Ο Χρυσός Αιώνας της Χαλκίδας. Το κυρίως κείμενο συνοδεύεται από 10 επεξηγηματικούς έγχρωμους χάρτες, 77 έγχρωμες φωτογραφίες και 5 αναλυτικούς πίνακες με το σύνολο των αποικιών της Χαλκίδας και της Ερέτριας ανά τη Μεσόγειο. Οι Ελληνικές και Ξενόγλωσσες συντομογραφίες, η Ελληνική και ρωμαϊκή γραμματεία, η Ελληνική και Ξενόγλωσση βιβλιογραφία, και οι Χάρτες και οι Πίνακες, καθιστούν το έργο ολοκληρωμένο, κρατούν τον αναγνώστη με ενδιαφέρον στη μελέτη τόσο για τους λάτρεις των ιστορικών βιβλίων, όσο και όλων των αναγνωστών και καθιστούν το βιβλίο μια εξαιρετικής σπουδαιότητας ιστορική πραγματεία.
Το έργο που βρίσκεται ήδη στη δεύτερη έκδοση του και πρόκειται να κυκλοφορήσει και στα αγγλικά, υποστηρίχτηκε από χορηγούς και τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένων Νομού Ευβοίας ΑΕ (ΟΛΝΕ) και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ προλογίζει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και ο Πρόεδρος του ΟΛΝΕ.


Ένα ιστορικά τεκμηριωμένο έργο, γραμμένο και δομημένο έτσι που να μπορεί να διαβαστεί τόσο από ειδικούς όσο και από τον απλό κόσμο και που δυναμικά διεκδικεί το ενδιαφέρον όλων όσοι ερευνούν το παρελθόν είτε σε προσωπικό είτε σε επιστημονικό επίπεδο και αναζητούν αλήθειες που χάθηκαν μέσα στη σκόνη του χρόνου.

Το βιβλίο στις εκδόσεις Square books
https://www.squarebooks.gr/

«Το βιβλίο αποτίνει φόρο τιμής στους άγνωστους πρωτοπόρους της Μεσογείου: τους Χαλκιδέους. Σε αυτούς τους Ευβοιώτες θαλασσοπόρους που από τον 12ο ως και τον 4ο αι. π.Χ. ίδρυσαν τις περισσότερες αποικίες απ’ οποιαδήποτε άλλη ελληνική μητρόπολη του αρχαίου κόσμου, στις ακτές της Μέσης Ανατολής, της Μικράς Ασίας, της Αφρικής, της Ιλλυρίας και, κυρίως, της Χαλκιδικής στη βόρεια Ελλάδα, της Ιταλίας και της Σικελίας.
Οι νέοι κόσμοι που δημιούργησαν ιδιαίτερα στις δύο τελευταίες περιοχές, πρώτοι απ’ όλους τους Έλληνες, άνοιξαν το δρόμο για να γεννηθεί η Μεγάλη Ελλάδα και ο σύγχρονος Δυτικός Πολιτισμός. Όλες αυτές οι πατρίδες μακριά από την πατρίδα και η ιστορική τους διαδρομή, από την ακμή ως την πτώση τους, συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται αναλυτικά, για πρώτη φορά, σε ένα κείμενο. Έτσι παράλληλα αναδεικνύεται η σημαντική –πλην, επίσης άγνωστη– ναυτική, στρατιωτική και πολιτιστική υπεροχή της μητρόπολής τους, Χαλκίδας, έναντι των υπολοίπων ελληνικών πόλεων κυρίως του 8ου αιώνα π.Χ., που υπήρξε η δική της Χρυσή Εποχή