Εκδόσεις Ψυχογιός 2023 σελ.411
Γράφει: Ο Κώστας Τραχανάς

Το βιβλίο αυτό αφιερώνεται στις ψυχές των προσφύγων που χάθηκαν τόσο άδικα στα παγωμένα νερά του Αιγαίου παλεύοντας να σώσουν τη ζωή τους και επίσης στους ανθρώπους που άπλωσαν χέρι βοηθείας στης γης τους κολασμένους.
Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στη Λέσβο, το νησί του Αρχάγγελου, της Σαπφούς, του Ελύτη, του Μυριβήλη, του Βενέζη, του Θεόφιλου.
Η Λέσβος είναι γεμάτη πρόσφυγες που θέλησαν να ξεφύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια και έφτασαν στις ακτές της ευρωπαϊκής ηπείρου και δε βρήκαν φιλοξενία αλλά εχθρότητα και έγιναν αντικείμενα εκμετάλλευσης. Πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα του Αιγαίου, που έγινε ένα μεγάλο νεκροταφείο.


Ο Ασκάν, γιατρός από το Ιράν, καταφέρνει να βγει στα βράχια της Μυτιλήνης, έχοντας δει τη μητέρα και την αδελφή του να πνίγονται. Οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού τον αντιμετωπίζουν σαν μίασμα, ένα σκουπίδι που πρέπει να πεταχτεί.
Η Ευρυδίκη Καλογρίδη, δασκάλα στις δομές προσφύγων στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ, του δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στηρίζοντας τους κατατρεγμένους πρόσφυγες.
Ο πατέρας της, ο σκληρός συνταγματάρχης Αντώνης Καλογρίδης, τη διώχνει από το σπίτι θεωρώντας ότι τον διασύρει με τη στάση της!
‘Ένα θρίλερ, ένα μυστήριο με δύο δολοφονίες και δίπλα δίπλα η ψυχή, η ανθρωπιά, η αχαριστία, η δικαίωση, ο θρίαμβος της ζωής.
Ένας ύμνος για τον άνθρωπο και τη σαρωτική δύναμη του έρωτα.
Διαβάστε το, θα σας συγκινήσει.


Ο ΜΕΝΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ δεν ασχολήθηκε με αποτρόπαια εγκλήματα, μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης, παρά μόνο πολύ αργότερα, στα μυθιστορήματά του. Τον είχε κερδίσει ήδη η δημοσιογραφία, την οποία ταλαιπωρεί επί σαράντα τέσσερα συναπτά έτη. Ξεκίνησε μαθητής λυκείου ακόμα από το Φως, μύρισε το μελάνι στις εφημερίδες Βραδυνή, Έθνος, Ελεύθερος Τύπος, Αθλητική, Sportime, Derby, στα περιοδικά Εικόνες, Nitro, Active, Επίκαιρα, βούτηξε στα ερτζιανά (ΕΡΑ, Sport FM, Sentra FM, SPORT 24), ήταν στο Mega Channel, στο Open TV και ξανά στο Mega. Έκανε τρεις φορές τον γύρο της Ευρώπης, φτάνοντας ως τη Νότια Αφρική, με εκατοντάδες ρεπορτάζ και χιλιάδες βίντεο, όλα με ένα δικό του χρώμα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ, από τον οποίο έχει βραβευτεί τέσσερις φορές για τηλεοπτικά θέματα. Παραμένει έφηβος και εκρηκτικός, συνεχίζει να ονειρεύεται, να χαμογελάει, να σαρκάζει και να αυτοσαρκάζεται, και πιστεύει στην… άσπρη μέρα.