Γεωργία Καρασαββίδου
Εικονογράφηση Χριστίνα Χρηστίδου – Εκδόσεις Αρχονταρίκι

Γράφει η Βιργινία Αυγερινού


Σε μια πολυτελή και σκληρόδετη έκδοση 60 σελίδων, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχονταρίκι, το βιβλίο της Γεωργίας Καρασαββίδου με τίτλο Ο ΔΡΑΚΟΣ ΣΑΝΛΟΥΜΙΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΩΤΟ ΔΑΣΟΣ σε εικονογράφηση Χριστίνας Χρηστίδου.

Η Γεωργία Καρασαββίδου γεννήθηκε στο Βούπερταλ της Γερμανίας. Ζει στη Θεσσαλονίκη, και εργάζεται ως υπεύθυνη προγραμμάτων στον οργανισμό Agape. Η συγγραφέας, είναι απόφοιτος του Τμήματος Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας του ΑΠΘ, καθώς και του αντίστοιχου Τμήματος του Πανεπιστημίου της Rouen. Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος με θέμα διπλωματικής εργασίας «Παθητική και συνειδητή ιδεολογία στην παιδική πολυπολιτισμική λογοτεχνία». Στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig παρέδωσε στη Γαλλία, και για έναν χρόνο, μαθήματα γαλλικής και ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, καθώς και διδακτικής μεθοδολογίας, με έμφαση στη χρήση λογοτεχνικών κειμένων. Εργάστηκε ως καθηγήτρια στην ιδιωτική και τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και ως υπάλληλος στον τομέα της διοίκησης και της οικονομίας. Το 2009 βραβεύτηκε με το Α´ Βραβείο Παιδικού Διηγήματος στον Λογοτεχνικό διαγωνισμό του Δήμου Μουδανιών.
Το βιβλίο Ο δράκος Σανλουμιέρ και το άφωτο δάσος απευθύνεται σε παιδιά του δημοτικού σχολείου και επικεντρώνεται στο θέμα του φόβου και του εκφοβισμού και πως μπορούμε με δύναμη ψυχής και τόλμη, με αποφασιστικότητα και προσπάθεια, να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο και να προχωράμε μπροστά.
Ο μικρός Φάνης θα αναρωτηθεί , πως θα μπορέσει τόσο μικρός που είναι, να βοηθήσει τα ζώα του δάσους και να τα σώσει από τον Δράκο Σανλουμιέρ. Τα ζώα του δάσους ζήτησαν τη βοήθεια του για να απαλλαγούν από τον Δράκο που εγκαταστάθηκε εκεί πριν από δύο χρόνια, έφερε το σκοτάδι και μετέτρεψε τον τόπο τους σε ένα άφωτο δάσος.
«Μπορείς να νιώθεις τον φόβο, αλλά να μην φοβάσαι» άκουσε ένα ψίθυρο στο αυτί του ο Φάνης και αποφάσισε να τολμήσει και να βοηθήσει. Και όταν η δύσκολη στιγμή έφτασε και ήρθε πλέον αντιμέτωπος με τον Δράκο ο ίδιος ο Φάνης για να πάρει δύναμη ψιθύρισε «Νιώθω τον φόβο αλλά δεν φοβάμαι…»
Πώς θα καταφέρει ο Φάνης να σηκώσει το μικρό του ανάστημα απέναντι στον Δράκο; Τι θα σκεφτεί να χρησιμοποιήσει για να τον νικήσει; Και θα καταφέρει να τον νικήσει και το άφωτο δάσος να γεμίσει ξανά με το φώς του ήλιου;

Ένα βιβλίο για κάθε παιδική βιβλιοθήκη, για κάθε μικρό αναγνώστη ειδικά που στις μέρες μας ο εκφοβισμός είναι συχνό φαινόμενο και όλο και περισσότερο κυριεύει την κοινωνία μας.
Ένα βιβλίο που αγγίζει το ευαίσθητο θέμα του εκφοβισμού, αναδεικνύοντας συγχρόνως την ψυχική δύναμη που είναι ικανή να τον νικήσει!
Τι γίνεται όταν αυτά που θεωρούμε μικρά και ακίνδυνα γίνονται ξαφνικά μεγάλα και προσπαθούν να μας φοβίσουν και να επηρεάσουν τη ζωή μας; Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε;

Η Γεωργία Καρασαββίδου, με αυτήν την υπέροχη ιστορία της, απλώνει το χέρι σε κάθε παιδί, και το καλεί να σταθεί με θάρρος και αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε πρόκληση, ώστε να μπορέσει να αλλάξει τα πράγματα γύρω του, ακόμη και όταν όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει ελπίδα!

Οι πανέμορφες εικόνες της Χριστίνας Χρηστίδου απογειώνουν την παιδική δημιουργικότητα και φαντασία. Τα παιδιά “μπαίνουν” μέσα στην ιστορία και ταξιδεύουν μαζί της, μπορούν μάλιστα να δώσουν στις τελευταίες της σελίδες, τη δική τους, προσωπική, εκδοχή.
Όταν το βιβλίο τελειώσει, ο κάθε μικρός αναγνώστης θα είναι ένας καινούργιος ήρωας που θα μπορεί “να νιώθει τον φόβο, αλλά να μη φοβάται”, έχοντας ως μεγαλύτερο όπλο το δικό του φως!