Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Ο Βίφο είναι ο σημερινός ήρωας της ιστορίας μας. Είναι ένα χαριτωμένο βατραχάκι που έχει και αυτό τις ιδιαιτερότητές του. Είναι φίλος με τη Βατρίτσια, του αρέσει να πηδάει στα δέντρα και απεχθάνεται τα παιχνίδια στη λίμνη. Μα θα μου πείτε ότι όλα τα βατραχάκια τρελαίνονται να χοροπηδούν στις λίμνες και δε θα έχετε άδικο. Ο φίλος της ιστορίας μας, για κάποιον λόγο που θα τον ανακαλύψουμε μέσα στις σελίδες του παραμυθιού, δεν παίζει με τα άλλα βατραχάκια στη λίμνη.
Οι υπόλοιποι τον έλεγαν φοβητσιάρη και άτολμο και φυσικά όλο αυτό τον επηρέαζε, αλλά προσπαθούσε να το κρύψει. Έμενε μόνος στο δωμάτιο του και ήταν γεμάτος σκέψεις. Ευτυχώς οι γονείς του κατάλαβαν ότι κάτι του συμβαίνει και έλαβαν δράση πολύ – πολύ γρήγορα.


Άφησαν τις δουλείες τους κατά μέρους και ασχολήθηκαν με το βατραχάκι τους. Όταν αντιλήφθηκαν την πηγή του προβλήματος, σκέφτηκαν να τον ενθαρρύνουν με ένα παιχνίδι.
Κατέβηκαν όλοι μαζί στη λίμνη και τον παρότρυναν να παίξει μαζί τους. Εκείνο όμως έχει εγκλωβιστεί μέσα στην φράση ‘δεν μπορώ’ και δεν αποφασίζει να συμμετάσχει. Οι γονείς με υπομονή και επιμονή, με ενθάρρυνση, κατανόηση και πολύ αγάπη, καταφέρνουν να διδάξουν στον Βίφο ότι πάνω από όλα μετράει η προσπάθεια και μετά ακολουθεί το αποτέλεσμα.

Αρκεί να προσπαθήσεις και ίσως και να τα καταφέρεις, μα αν δεν προσπαθήσεις, σίγουρα δεν θα καταφέρεις τίποτα.

Ο Βίφο πήρε ένα μάθημα ζωής από τους γονείς του, πέταξε από πάνω του τον βαρύ και ασήκωτο μανδύα του ‘δεν μπορώ’ και βγήκε με χαρά στο φως.
Βρήκε το χαμόγελό του, τη χαρά και την παιδικότητά του και εμείς μέσα από το παραμύθι διδαχτήκαμε ότι πρέπει να μην τα παρατάμε, να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και να είμαστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας για ότι έχει καταφέρει.
Μικρές – μικρές επιτυχίες είναι ικανές να μας οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη.
Τέλος, εσείς γονείς έχετε συνεχώς τα μάτια σας ανοιχτά ώστε να εντοπίσετε εγκαίρως τυχόν προβλήματα που απασχολούν το παιδί σας και να σταθείτε πλάι του με αγάπη και στοργή.

Εικονογράφηση: Βιβή Μαρκάτου

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου.
Η Νατάσσα Σκούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Σπούδασε Προσχολική Αγωγή, Δημιουργία, Έκφραση και Δραστηριότητες και είναι κάτοχος πιστοποίησης. Είναι κάτοχος δύο πιστοποιητικών επιμόρφωσης από το ΕΚΠΑ, life coaching και Certificate in coaching. Έχει ολοκληρώσει δυο σεμινάρια στο Golearn «Αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων» και «Εκπαίδευση ενηλίκων στα ΣΔΕ».
Παρακολούθησε σεμινάρια θεατρικής αγωγής και παραμυθιού. Από μικρή δημιουργούσε ιστορίες και μάζευε τα παιδιά της γειτονιάς γύρω της. Ως δασκάλα σε παιδικό σταθμό, από το 2001, γράφει παραμύθια για τα παιδιά του σχολείου καθώς εκείνα είναι η έμπνευση για εκείνη. Πιστεύει πως τα παραμύθια είναι το μέσον για να γνωρίσουν τον κόσμο τα παιδιά, να διασκεδάσουν αλλά και να ταξιδεύουν με συνοδοιπόρο τη φαντασία. Τα παραμύθια δε γράφονται μόνο για τα παιδιά, δίνουν την ευκαιρία στους μεγάλους να ξαναφτιάξουν τον κόσμο από την αρχή. Όνειρό της, τα παραμύθια της να ακουστούν ώστε να συμβάλλει στην αρχή αυτής της αλλαγής.
Προβάλλοντας σημαντικές αξίες που καθορίζουν τον τρόπο ζωής και σκέψης, αναπτύσσοντας προσωπικά και κοινωνικά τα παιδιά. Θυμίζοντας στους μεγάλους το πιο σημαντικό: όπου υπάρχει αγάπη, μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά.
To 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «Το όνειρο του Ευτύχη» υπό την αιγίδα της UNESCO, το 2022 το δεύτερο παραμύθι της «Πλάθω με αγάπη σε έναν κόσμο πλαστελίνης» υπό την αιγίδα της UNESCO και το βιβλίο αυτογνωσίας σε μορφή διηγήματος «Ο όρκος της ευτυχίας».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Ο Βίφο είναι ένα βατραχάκι που φοβάται να εμπιστευτεί τον εαυτό του. Μέσα από την εμπειρία του, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να κατανοήσουν το πόσο σημαντικό είναι να δοκιμάζουν και να προσπαθούν, ώστε να καταφέρνουν να ξεπερνούν τους φόβους τους. Το παιχνίδι κι ο ρόλος της οικογένειας είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη των στόχων στις μικρές ηλικίες.
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-7 ετών.